Web Analytics

Handleiding artikel schrijven: vlot en gestructureerd

Bijgewerkt op 22 november 2022

Vaak krijg ik te horen dat mensen het lastig vinden om snel een goed artikel te schrijven en online te plaatsen. Hoe begin je? Hoe eindig je? En hoe ga je om met dat lastige midden? Of je nu een blogartikel voor je bedrijfswebsite moet schrijven of een artikel voor vmbo-Nederlands op school, een goed en gestructureerd artikel opzetten doe je eigenlijk altijd op dezelfde manier.

Hoe schrijf je een artikel?

In deze complete handleiding help ik je in 13 stappen een goed artikel te schrijven.

1. Begin met het doel van je artikel

Elke route is makkelijker als je weet waar je naartoe gaat. Begin daarom met het doel van het artikel.

  • Wil je de bezoekers van je site iets leren, zoals ik met dit artikel doe?
  • Is het bedoeling dat de lezers van het artikel iets gaan kopen?
  • Wil je vragen beantwoorden zodat potentiële klanten je niet massaal gaan bellen?
  • Zou je ze graag overtuigen van jouw standpunt?

Heb je zelf weinig kennis van het onderwerp van jouw artikel, dan moet je je eerst goed inlezen. Research kun je makkelijk via internet doen, maar vergeet ook niet die goede, oude bibliotheek. Ook kun je mensen die wél veel over het onderwerp weten interviewen.

Bepaal het doel of de kernvraag van je artikel

Stap niet te makkelijk over de onderzoeksfase heen. Globaal besteed je zo’n 40% van de tijd om een artikel te schrijven aan uitzoekwerk. Nog eens 40% gaat in het schrijven zitten en de overige 20% van je tijd gebruik je om je artikelen te corrigeren en te optimaliseren.

Wat het doel is van jouw artikel noemen we ook wel de ‘kernvraag’. Focus je op dit doel van je artikel en je schrijft al veel makkelijker.

2. Voor wie is het artikel bedoeld?

Het is een goed idee om iemand in je hoofd te hebben die je jouw verhaal vertelt. Je schrijft dan automatisch ook in spreektaal in plaats van in schrijftaal. Pas op voor lastig jargon.

Gebruik de belevingswereld en de woorden die je doelgroep (of in een modewoord: de persona) ook gebruikt. Daarvoor is het handig om vooraf gedegen zoekwoordonderzoek te doen.

3. Doe zoekwoordonderzoek

Zeker voor artikelen die je online wilt plaatsen, moet je vooraf onderzoek naar zoekwoorden doen. Kijk naar welke zoekwoorden nog goed te beconcurreren zijn. En naar welke zoekwoorden de doelgroep gebruikt (zit er wel zoekvolume op)?

Artikel schrijven? Doe eerst zoekwoorden-onderzoek, zoals ik zelf ook heb gedaan voordat ik dit artikel schreef (bron: kwfinder.com)

Dit soort gegevens kun je perfect checken met een slimme zoekwoordentool zoals KWFinder. Zoekwoorden-onderzoek kun je ook goed gebruiken om op ideeën voor nieuwe artikelen te komen door slim in te spelen op vragen die leven bij potentiële klanten.

Een andere handige en gratis tool die je hiervoor kunt gebruiken is AnswerThePublic.

4. Bepaal de vorm van het artikel

Heb je stap 1, 2 en 3 uitgevoerd? Dan heb je waarschijnlijk al wel een idee voor de opzet van het artikel.

Als je een lastig begrip wilt uitleggen, moet je mogelijk een definitiepost (wat is…?) schrijven die beter is dan wat je op dit moment in de top 10 resultaten op Google kunt vinden.

Maar wil je de sfeer schetsen op een festival, dan kun je dat waarschijnlijk beter in de vorm van een reportage doen. Een andere vorm is een stappenplan of een handleiding (hé, dat is dit artikel!) en een bekende vorm is natuurlijk ook het interview.

Interessant kan het zijn om zelf een onderzoek te doen en de resultaten in de vorm van een onderzoeksartikel te publiceren. Zo heb ik in mijn vorige blogartikel de resultaten van een klein onderzoek naar B1-schrijven gepubliceerd. Als je dit handig aanpakt, krijg je er misschien nog wel wat publiciteit mee.

Heb je veel te vertellen en wil je écht de diepte in, dan schrijf je een monsterartikel van 2.000 tot misschien wel 5.000 woorden.

Heb je meer ideeën voor (de vorm van) artikelen nodig? Lees: Hoe kom je op goede blog-ideeën?

4. Start met de kopregel

Eindelijk gaan we schrijven. Besteed als eerste aandacht aan de titel of kopregel van je artikel. En hou daarbij rekening met punt 1, 2 en 3.

Een goede titel wekt interesse, geeft aan wat mensen in het artikel kunnen vinden, laat weten voor wie het bedoeld is en bevat ook nog eens het belangrijkste zoekwoord. Bovendien geeft je kopregel verdere richting aan de structuur van je artikel. 

Een goede kopregel is goud waard (bron: HubSpot)

Let op: je kopregel hoeft niet meteen goed te zijn. Als je het hele artikel hebt geschreven, heb je nog alle tijd om je kopregel aan te passen.

Handleiding voor de perfecte kopregel

Wil je betere kopregels schrijven? Gebruik dan de handleiding die ik hieronder als gratis download aanbied. Meer bezoekers én meer conversie gegarandeerd.

Deze handleiding is vooral geënt op internet, maar ook bruikbaar voor kopregels die je in andere media wilt verbeteren.

5. Schrijf een pakkend intro

Een intro moet je lezer meteen bij de lurven grijpen. Start met verbazingwekkende cijfers, een intrigerende uitspraak, met emotie, een anekdote of met een herkenbaar pijnpunt. Gebruik de lessen van storytelling, maar waak ervoor dat je je intro niet te lang maakt. Zie ook de AIDA-formule.

Bedenk wat je als eerste zou zeggen als je een vriend of vriendin op een verjaardagsfeestje je verhaal wil vertellen en je er zeker van wilt zijn dat je de aandacht hebt. De kans is groot dat die opmerking een goed intro voor je artikel vormt.

Je kunt ook inspiratie voor pakkende intro’s opdoen bij nieuwssites als RTLNieuws en NOS.

via GIPHY

6. Maak een bruggetje

Het bruggetje leidt de lezer naar de kern van je betoog. Een bruggetje hoeft niet moeilijk of creatief te zijn. De enige functie is het vormen van een verbinding tussen je intro en de kern van je artikel.

Het kan zo simpel zijn als: in deze handleiding help ik je in 13 stappen een goed artikel te schrijven. 

Een artikel schrijven vergt meer dan alleen kunnen schrijven

7. Schrijf de globale structuur

Nu is het het handigst als je eerst de grote lijnen van het artikel schetst. Dit is de structuur van je artikel.

Noteer de verschillende alinea’s waarin je de lezer meeneemt naar het punt dat je wilt maken. Hou het in eerste instantie bij steekwoorden en steekzinnen, maar kijk wel wat je in de inleiding nodig hebt, in het midden en aan het slot. Per alinea behandel je een deelonderwerp, waarvoor je de eerste zin als kernzin gebruikt.

Gebruik als hulpmiddelen AIDA (Attention, Interest, Desire, Action) of PAS (Problem, Agitate, Solve), maar vooral ook jouw persoonlijke kennis en kunde. Het helpt enorm als je veel over het onderwerp weet. Zo niet, dan moet je nog wat meer research doen voordat je een goed artikel kunt schrijven.

De AIDA-formule (bron: ryte.com)

De rest komt later. Kijk ook of je online voorbeelden bij je betoog kunt vinden. Ga niet te snel door deze researchfase heen als je een doorwrocht artikel wil schrijven dat beter is dan andere over dit onderwerp gepubliceerde artikelen.

8. Vul de structuur in en kom tot de kern

Nu is het tijd om de structuur verder in te vullen en je hele artikel te schrijven. In de kern van je artikel beschrijf je het punt dat je wilt maken. Je geeft bijvoorbeeld antwoord op de vraag, je geeft een verklaring voor een fenomeen of je behandelt de oplossing van een probleem.

Schrijf je een artikel in lijstvorm, zoals het artikel dat je op dit moment leest? Dan bestaat de kern uit verschillende paragrafen met een kop erboven. Elke paragraaf bestaat uit één of meer alinea’s. Elke alinea heeft een kernzin, die je met uitleg en voorbeelden uit gaat werken. 

Veel mensen denken dat wanneer ze een artikel moeten schrijven, ze ook ‘moeilijke’ taal moeten gebruiken. Het tegendeel is waar. Je wilt vooral dat mensen je artikel begrijpen. Vraag je daarom bij elk woord en elke zin af of je het misschien ook eenvoudiger zou kunnen zeggen.

Schrijf zo concreet en helder mogelijk, gebruik signaalwoorden, herkenbare metaforen en voorbeelden. Let er ook op dat je de alinea’s kort houdt en dat je na elke alinea een regel witruimte gebruikt. Dat houdt je artikel makkelijk leesbaar. Verdiep je eventueel in B1-schrijven als je tekst voor iedereen begrijpelijk moet zijn.

Structuur van de perfecte blogpost
Structuur van de perfecte blogpost (bron: doyoucopy.nl)

9. Afsluiting en call-to-action

Herhaal kort het punt dat je wilde maken in de afsluiting van je artikel. Wat wil je dat de lezer doet nadat hij of zij het stuk heeft gelezen? Zorg voor een call-to-action, ofwel de oproep tot actie.

Vraag of iemand je whitepaper wil downloaden, een offerte wil aanvragen of bijvoorbeeld een e-mailadres achter wil laten. Hou de afsluiting net als het intro kort voor online artikelen.

10. Beeldmateriaal toevoegen

Beeld is onmisbaar bij ieder artikel. Al was het maar omdat een artikel dat zonder beeld op sociale media wordt gedeeld nauwelijks opvalt. Maar beeld helpt ook bij het structureren en visualiseren van je boodschap. Zelfs als je denkt dat jouw artikel geen beeld nodig heeft, is het toch slim om minimaal één kopafbeelding ter illustratie te gebruiken. 

Goed gebruik van beeld maakt je artikel aantrekkelijker en leesbaarder. Niet voor niets kent Google artikelen die geïllustreerd zijn met beeld een hogere waarde toe. Als je met jouw artikel wilt scoren in zoekmachines, besteed je maar beter ook aandacht aan de alt-teksten, titels en de onderschriften van je afbeeldingen.

Pas wel op waar je jouw beeld vandaan haalt. Je kunt niet zomaar auteursrechtelijk beschermde beelden gebruiken. Het beste kun je eigen foto’s, grafieken of tekeningen gebruiken. En anders rechtenvrije of creative commons-afbeeldingen die je bijvoorbeeld op Wikimedia, Unsplash of Pixabay vindt.

Plaats eigen foto’s of rechtenvrije afbeeldingen in je artikel

11. Corrigeren en optimaliseren

De opzet van je artikel staat. Nu is het het beste om je artikel even te laten liggen en het daarna aan te vullen, te corrigeren en te optimaliseren.

Lees het rustig door en beoordeel of je jouw doel met het artikel bereikt. Natuurlijk corrigeer je fouten en voeg je waar mogelijk voorbeelden toe. 

Kijk ook of je structuur nog leesbaarder kunt krijgen:

  • Staat alles op een logische plek in je artikel?
  • Heb je belangrijke paragrafen van een duidelijke tussenkop voorzien?
  • Bestaat je artikel uit een intro, een kern en een slot?
  • Heb je alles in je eigen woorden verteld?
  • Pas ook de kopregel aan, zodat deze perfect bij het door jou geschreven artikel past, interesse wekt en belooft wat je in het artikel leest of leert.

Opsommingen kun je voor de leesbaarheid het beste in de vorm van een genummerd lijstje of een lijstje met opsommingstekens zetten (zoals in het voorbeeld hierboven).

via GIPHY

Verder is dit ook het moment om te kijken of je de belangrijkste zoekwoorden en varianten op een goede manier in je artikel hebt geschreven. Handig hulpmiddel hierbij is de Yoast SEO-plugin.

Heb je de mogelijkheid om het artikel door een collega of vakgenoot na te laten lezen? Doe dat dan. Met hun kritische opmerkingen wordt het artikel altijd beter.

In je artikel neem je – waar relevant – natuurlijk ook links op naar eerder door jou (of anderen) geschreven artikelen. Dit kunnen zowel interne als externe links zijn. Denk bijvoorbeeld aan bronnen die je gebruikt of voorbeelden die je aanhaalt.

Heb je het artikel voor je eigen website geschreven? Dan plaats je het meestal ook zelf online. Loop het nog één keer na op kleine foutjes, publiceer het dan en zorg voor een aantal links naar het nieuwe artikel vanuit oudere artikelen.

Dit zorgt ervoor dat jouw goed geschreven en interessante artikel ook snel op waarde wordt geschat door Google. 

Moet jouw artikel binnen 5 minuten in Google staan? Volg dan dit stappenplan.

13. Delen op sociale media

Ten slotte: deel jouw online artikel op sociale media. Gebruik je LinkedIn-pagina, Facebook, Twitter, Pinterest of een ander passend sociaal medium.

Meer deelacties betekent simpelweg meer mensen die je artikel voorbij zien komen en daarmee meer kans om gelezen te worden. Je wilt toch zeker dat mensen jouw artikel lezen?

Om deze reden is het ook handig als je op je website deelknoppen hebt toegevoegd, zodat lezers van jouw artikel het zelf ook makkelijk kunnen delen.

Vlot een artikel schrijven? Oefening baart kunst

Artikelen schrijven gaat vlotter en beter naarmate je er meer ervaring mee hebt. Gebruik deze handleiding om ervoor te zorgen dat je geen stappen overslaat. Je zult zien dat je binnen de kortste keren geen handleiding of structuur meer nodig hebt.

Heb je meer handvatten nodig om betere teksten te schrijven? Lees dan ook de volgende artikelen:

Cursus copywriting?

Nog meer inspiratie en tips nodig? Download dan mijn tijdelijke aanbieding Cursus Copywriting in 30 Dagen waarin je elke werkdag, 30 dagen lang, een les volgt die je meteen beter leert schrijven.

Heb je nog concrete vragen over het schrijven van goede artikelen? Stel die dan hieronder. Je krijgt altijd een reactie. Aanvullende tips zijn natuurlijk ook welkom!

Foto’s: Unsplash, Pixabay.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties