Web Analytics

Zo schrijf je een monsterblog

Bijgewerkt op 20 november 2020

Wat is een monsterblog, denk je misschien. Een monsterblog of een monsterartikel is een uitgebreid blogartikel waarmee je flink de diepte in gaat. Het zijn dan meestal ook blogs met een indrukwekkend woordenaantal. In de regel zo vanaf 2.000 tot 5.000 woorden (maar ook 10.000 woorden komt wel voor, vooral in het Angelsaksische taalgebied).

Dat klinkt waarschijnlijk als een hele opgaaf om te maken, maar als je wat kennis van zaken hebt en de tips uit dit artikel volgt, valt het best mee. Sterker nog, dan kun je er tijd mee te besparen. Ik geef je een praktisch stappenplan waarmee je jouw eigen epische content maakt!

Waarom monsterblogs schrijven?

Allereerst moet je bedenken dat de meeste mensen op Google zitten om een probleem op te lossen. Ze willen niet tientallen websites afspeuren naar kleine stukjes basale informatie. Ze willen het liefst één plek waar ze kunnen vinden wat ze zoeken.

Je wilt graag dat jouw website naar voren komt als oplossing voor hun probleem. Je verdient tenslotte geld aan het oplossen van problemen, nietwaar? Of je nu fietsen, websites of belastingadvies verkoopt, je lost een probleem voor je klant op.

Dat is precies de reden waarom je blogt: autoriteit opbouwen, vertrouwen wekken, oplossingen bieden, nieuwe klanten aantrekken, klanten laten converteren.

Het probleem is: veel concurrentie doen precies hetzelfde. Ze hebben ook een blog en hun content van 300, 400 of 500 woorden concurreert keihard met die van jou.

Hier komt het monsterblog als oplossing om de hoek kijken. Met een monsterblog schrijf je alles (of in ieder geval zo veel mogelijk) op wat je over een onderwerp kunt vertellen. Dit is dus geen blog dat alleen even de belangrijkste zoekwoorden bevat en vluchtig het onderwerp aanraakt waar mensen meer over willen weten.

Het gaat om een uitgebreid artikel met heldere antwoorden. Een artikel dat ingaat op specifieke vragen die mensen hebben en op details over het onderwerp. Waardevolle informatie dus, die je zomaar voor niks aan je potentiële clientèle weggeeft!

Als je je enigszins ongemakkelijk voelt omdat je twijfelt of je al die informatie wel gratis moet aanbieden, dan weet je dat je goed zit. Een monsterblog met een karrenvracht aan informatie is echt dé SEO-tip voor 2018.

Langere blogartikelen scoren hoger in de zoekresultaten
Langere blogartikelen scoren hoger in de zoekresultaten (bron: serpIQ)

Maar mensen gaan zo’n lang blogartikel toch niet lezen?

Haha, dacht je dat echt? Seriously? Het klopt dat mensen niet lezen als je blogs saai zijn of ongestructureerd of te weinig witruimte bevatten. Maar als je echt iets interessants te vertellen hebt, iets waar mensen online naar op zoek zijn, en je weet jouw verhaal goed te brengen, dan verslinden ze je blogs!

Monsterblogs werken. Dat weet ik niet alleen doordat er veel onderzoek naar gedaan is, maar ook omdat mijn eigen meest uitgebreide blogs de meest succesvolle blogs zijn. Op deze website, maar ook andere websites waarvan ik de redactie doe.

Ik heb ervaring met zowel kleine websites van slechts enkele pagina’s als websites waarop meer dan 1.000 artikelen zijn verschenen en die vele tienduizenden bezoekers per maand mogen ontvangen.

Ter illustratie: de website die je nu leest ontvangt op dit moment maandelijks zo’n 7.500 unieke bezoekers. 80% daarvan komt op de site via een van mijn monsterblogartikelen.

Voorbeelden van monsterblogs

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van monsterblogs die ik op deze website heb gezet:

Dit zijn mijn monsterblogs (bron: WordPress)

Je ziet het: artikelen van ruim 2.000 woorden, 3.000 woorden, 4.000 woorden en zelfs meer dan 5.300 woorden. Als je genoeg over een specifiek onderwerp kunt vertellen, dan kun je meerdere van dit soort ‘epische content’ schrijven.

Als je de bovenstaande epische artikelen in actie wil zien, kun je ze via de links hieronder bezoeken (en daarna wel weer terugkomen, hè?):

Ook het artikel dat je nu leest komt straks in dit rijtje op mijn website terug. Als je snel wilt zien hoeveel woorden je artikelen bevatten, en je maakt gebruik van WordPress als contentmanagementsysteem, dan raad ik je de plugin WP Word Count aan.

Hoe kom je op ideeën voor monsterblogs?

Ideeën voor monsterblogs kunnen overal vandaan komen. Het begint vaak bij het belangrijkste zoekwoord voor jouw branche. Voor mij is dat ‘copywriter’, omdat mensen op dit zoekwoord zoeken als ze mijn diensten nodig hebben.

Behalve via het belangrijkste zoekwoord kun je ook op ideeën komen via afgeleide zoekwoorden. Zo blog ik zelf ook over ‘bloggen’, over ‘freelancen’, over ‘betere teksten schrijven’, over ‘sociale media’, over ‘communicatie en reclame’. Eigenlijk over alles wat een link heeft met mijn vakgebied.

  • De aanleiding voor een idee kan de actualiteit zijn. Zo kwam ik tijdens de verkiezingen van vorig jaar op het idee om een blogartikel over de politieke slogans van de verschillende partijen te maken.
  • Als je autobanden verkoopt zou je ook een monsterartikel kunnen schrijven over alles wat je moet weten over autobanden.
  • En als je yogalessen geeft dan kun je bijvoorbeeld een handleiding maken waarmee je thuis aan yoga zou kunnen doen.
  • Verkoop je barbecues? Dan ligt een artikel met de grootste bbq-trends van dit seizoen voor de hand.
  • En als je boekhouder bent dan zou je kunnen overwegen om een monsterartikel te publiceren met álle tips waarmee je belasting kunt besparen.

Het idee bij monsterartikelen is dat je een (flinke) stap verder gaat dan bij een gewoon blogartikelen. Je maakt jouw artikel zo uitgebreid dat het superinteressant wordt om te lezen en te delen.

En ja, daarvoor is het natuurlijk handig als je zelf veel over het onderwerp weet. Voor meer informatie over het krijgen van goede ideeën voor je monsterblogs lees je dit artikel.

Monsterartikelen en SEO

Goed, monsterblogs zijn dus ideaal om potentiële klanten aan te trekken. Die komen via Google als vliegen op de stroop op je artikelen af.

Maar waarom houdt Google zo van monsterblogs? Simpel. Omdat dit de missie van Google is:

Het is de missie van Google om alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken. 

Het is in het grootste belang van Google dat jij (en al die andere mensen) Google blijft gebruiken om oplossingen voor problemen te vinden. Hun hele verdienmodel is hierop gebaseerd.

Als jij een artikel schrijft dat zeer uitgebreid ingaat op de vraag van een zoeker, dan heeft dat artikel dus een goede kans om in het lijstje met zoekresultaten te verschijnen. Mits je monsterartikel ook van uitstekende kwaliteit is. Dat staat buiten kijf.

Controleer dit maar eens aan de hand van het bovenstaande rijtje.

Als je bijvoorbeeld zoekt op:

  • E-book maken
  • ideeën YouTube
  • Wat is bloggen?

Dan zie je dat mijn monsterartikelen op deze belangrijke zoektermen op de eerste pagina in Google staan (en in sommige gevallen zelfs op nummer één!).

Vervolgens is het zaak dat de titel van je artikel intrigerend genoeg is om op door te klikken. Als de zoeker doorklikt naar jouw artikel en een lezer wordt (dus enige tijd op de pagina blijft), dan geeft dat Google het signaal dat jouw content blijkbaar interessant is.

Het gevolg hiervan is dat jouw monsterartikel snel stijgt in de rankings, nog meer bezoekers trekt en uiteindelijk ook links van andere websites krijgt. Zo wordt jouw artikel in korte tijd onverslaanbaar.

Bijkomend voordeel: een monsterartikel maakt een goede kans om als bron te dienen voor een zogeheten ‘aanbevolen fragment‘ in Google, beter bekend als positie 0. Dit is een rechtstreeks antwoord dat Google destilleert uit websites die een plek in de top 10 scoren. Vaak wordt als bron van zo’n snippet een monsterartikel gebruikt dat tot in detail op de vraag van de zoeker ingaat.

Een voorbeeld van een aanbevolen fragment van mijn eigen website
Een voorbeeld van een aanbevolen fragment van mijn eigen website (bron: Google)

En dat is fantastisch: zo komen jouw potentiële klanten op jouw website en ze leren jou kennen als expert in de oplossing van hun probleem. Je bouwt geloofwaardigheid en autoriteit op en uiteindelijk zullen mensen steeds bij jou uitkomen als ze een oplossing voor hun probleem willen. Lees: om jouw product of dienst aan te schaffen.

Maar zo geef ik toch veel te veel gratis weg?

Vooral van kenniswerkers hoor ik dit bezwaar: als ik monsterartikelen schrijf, geef ik al mijn kennis gratis weg! Dat lijkt misschien zo, maar dit is de manier waarop de ‘nieuwe economie’ werkt. Je geeft eerst wat weg om daarna wat terug te krijgen.

Toegegeven, sommige lezers van jouw monsterblog profiteren van je gratis kennis en zetten dat met succes voor hun eigen business in. Je verdient er op dat moment dan niks aan, maar ze zullen jouw naam wel onthouden en jou wellicht op een later moment alsnog inschakelen.

Je hebt ook de mensen die met jouw kennis aan de slag gaan en er dan toch achterkomen dat het allemaal niet zo makkelijk is. Of ze willen een advies voor hun eigen praktijk op maat. Deze mensen zullen als eerste een beroep doen op jouw expertise, omdat jij zo’n geweldig artikel had geschreven.

En dan heb je ook nog de mensen die op jouw autoriteit en je website afkomen, puur omdat je een naam hebt opgebouwd met je monsterblogs. Deze mensen schakelen jou direct in omdat ze al weten dat jij de specialist bent. Ze willen een oplossing en ze willen je daar graag voor betalen.

Zelf heb ik een enorme hoeveelheid waardevolle artikelen over marketing, communicatie en copywriting op mijn copyblog geplaatst. Daarin heb ik al mijn kennis gratis weggegeven. Maar heeft me dat klanten gekost? Nee, dat heeft me alleen maar meer klanten opgeleverd.

Geloof me, zo werkt het ook voor jouw business. Je kunt eigenlijk niet te veel van je kennis gratis weggegeven!

Maar er zijn meer voordelen van monsterblogs

Behalve meer online autoriteit en zichtbaarheid en meer klanten leveren monsterblogs nog andere dingen op:

  • Je zorgt ervoor dat er vaker naar je website wordt gelinkt en dat deze vaker wordt gedeeld op sociale media (met nog meer autoriteit en zichtbaarheid tot gevolg).
  • Je kunt jouw monsterblogs verwerken tot whitepapers, e-books of andere content (en hier kun je dan weer slim geld aan verdienen).
  • Met epische content voeg je waarde toe aan je (online) onderneming; je moet het zien als activa, niet als kostenpost.
  • Het spaart tijd, want beter maak je slechts een paar monsterblogs per jaar dan dat je elke week een blog met thin content plaatst.
  • Je verlaagt de kosten voor inbound marketing, jouw content levert voor langere tijd gratis leads op.
  • Je bouwt je merk verder uit met content in de vorm van lange artikelen: monsterartikelen publiceren is investeren in branding.
Monsterblogs zijn ook een manier om je te onderscheiden van je concurrenten
Monsterblogs zijn ook een manier om je te onderscheiden van je concurrenten

De top 3 van rankingsignalen in Google

Om te begrijpen waarom monsterartikelen zo veel waarde hebben in de ogen van Google, is het handig om even naar de top 3 van rankingsignalen van Google te kijken. In totaal zijn meer dan 200 signalen van invloed op de rangschikking van een website in Google, maar dit zijn de 3 allerbelangrijkste.

Koppelingen naar jouw website vanaf andere kwaliteitswebsites zijn nog altijd de belangrijkste factor. Eén goede link van een website met veel autoriteit is meer waard dan 100 links vanaf slappe websites.

2. De content op je website

Het grappige is dat je links naar je website op een natuurlijke manier (zoals Google het graag ziet) krijgt door waardevolle content te publiceren. Dat is content die mensen vermaakt of ze iets leert. Monsterartikelen maken veel meer kans op een link (vanwege de waardevolle informatie) dan korte blogartikelen.

3. RankBrain (kunstmatige intelligentie)

RankBrain is de kunstmatige intelligente van Google. Met dit systeem leert Google steeds wat bij op basis van jouw zoekopdrachten. Ook ingewikkelde zoekopdrachten leert Google begrijpen. RankBrain legt ook steeds slimmere verbanden tussen content.

Mangools heeft een heldere infographic over RankBrain op zijn blog geplaatst (bron: Mangools)

Wat moet je kunnen om monsterblogs te kunnen schrijven?

Om monsterartikelen te kunnen schrijven, moet je in de eerste plaats een beetje makkelijk kunnen schrijven. Gelukkig kun je beter leren schrijven (en bloggen!) met tips die je overal op internet vindt, niet in de laatste plaats op mijn eigen website. Begin bijvoorbeeld met mijn monsterartikel over bloggen voor beginners.

Het is handig als je al wat schrijfkilometers hebt gemaakt en het is ook handig als je duidelijk voor eigen hebt waarnaar je doelgroep op zoek is. Hoe kun je hen helpen met hun probleem (behalve dat ze jouw product of dienst af moeten nemen)?

Het is belangrijk dat je bij die eerste versie van jouw monsterblog gewoon lekker gaat schrijven en niet te kritisch bent. Je hebt immers nog tijd genoeg om je artikel verder te verbeteren en die taal- en stijlfouten eruit te halen.

Maar ik snap ook dat die opdracht aan jezelf om met een monster van een artikel te komen in eerste instantie wat afschrikwekkend kan zijn. Om je te helpen een goed monsterblog te schrijven, heb ik daarom een praktisch stappenplan voor je opgesteld.

Zit je er klaar voor? Komt-ie:

Stappenplan om een monsterartikel te schrijven

Hoe schrijf je nu een monsterartikel? Volg daarvoor het onderstaande stappenplan.

1. Doe zoekwoordonderzoek

Alle goede artikelen beginnen met gedegen zoekwoordonderzoek. Al was het alleen maar om te ontdekken op welke woorden jouw doelgroep zoekt. Begin met de belangrijkste zoekwoorden voor jouw business. Kijk ook goed naar gerelateerde zoektermen en staar je niet blind op één short tail-zoekwoord. Een goede methode om wat inspiratie te krijgen is ook om te zoeken op één term of vraag en dan te kijken wat Google vermeldt als ‘gerelateerde zoekopdrachten’ onder aan de zoekresultatenpagina.

👉 Pro-tip: KWFinder van Mangools is een geweldige tool om zoekwoorden te vinden waarop nog weinig concurrentie is.

De gerelateerde zoekwoorden in Google op het zoekwoord 'copywriter'
De gerelateerde zoekwoorden in Google op het zoekwoord ‘copywriter’ (bron: Google)

2. Schrijf alle (sub)onderwerpen op die je wilt behandelen

Uit het zoekwoordonderzoek (en uit je eigen gut feeling) krijg je als het goed is al een hele zwik ideeën. Schrijf ze allemaal op. Vergeet niet aanvullende ideeën toe te voegen die je op sociale media bent tegengekomen of die collega’s met veel klantencontact je hebben verteld. Het is enorm belangrijk dat je vragen die je doelgroep over jouw branche, jouw producten, jouw diensten heeft, in je blogartikel weet te verwerken. Maak een mindmap (hier kun je ook speciale apps voor op je tablet of desktop voor downloaden) om nog meer associaties met je onderwerp te maken.

Een voorbeeld van een mindmap over tennis
Een voorbeeld van een mindmap over tennis (bron: Wikimedia)

3. Doe research naar de onderwerpen of zoektermen

Voer je eerste ideeën in als zoekopdrachten in Google. Kijk goed wat er al online staat. De kans is aanzienlijk dat je een paar concurrenten tegenkomt. Dat geeft niet, want die ga je met jouw monsterartikel verpletteren. Kijk wat ze schrijven en bedenk hoe jij het beter kunt maken. Hoe je de vragen die zij nog laten liggen zelf wél kunt beantwoorden. Pak alle resultaten van die eerste pagina in Google (en misschien ook wel van pagina 2) en kijk of je alles in jouw monsterblog kunt behandelen.

Natuurlijk ga je niets letterlijk kopiëren van anderen, maar het is een uitstekend idee om je te laten inspireren. Om een raamwerk voor je artikel mee te maken. Schrijf alles op, laat niets achter. Je kunt later altijd nog dingen schrappen als het onderwerp te weids wordt. Kom je tijdens je onderzoek zaken uit het nieuws tegen? Des te beter: deze geven jouw een kans om je artikel superactueel te maken.

Voorbeeld van mijn monsterblog over 'shoppen in Amerika' in de zoekresultaten
Voorbeeld van mijn monsterblog over ‘shoppen in Amerika’ in de zoekresultaten (bron: Google)

4. Orden deze onderwerpen in een logische volgorde (als stappenplan, als gids of als lijstje)

Kijk of je een bepaalde volgorde en structuur aan deze serie gerelateerde termen kunt geven. Zoals ik in de inhoudsopgave boven dit artikel en boven de meeste andere artikelen op dit copyblog heb gedaan.

Misschien kun je een stappenplan van je artikel maken. Of kun je de termen uitwerken in een gids of handleiding die jouw potentiële klant op het goede spoor kan zetten. En anders kun je er altijd nog een blog van maken in de trant van ’10 tips om’ of ’29 ideeën voor’ of ’13 fouten die’ of misschien zelfs ‘101 antwoorden op’. Lijstjes bieden structuur voor de lezer én voor de schrijver, daarom zijn ze nog altijd favoriet.

Dit monsterblog van mij staat op nummer 1 voor 'YouTube ideeën'
Dit monsterblog van mij staat op nummer 1 voor ‘YouTube ideeën’ (bron: Google)

5. Begin met schrijven

Begin bij het probleem van de klant en de oplossing die je hebt. Zorg dat je de aandacht van je lezer in de eerste alinea grijpt en daarna vasthoudt. Nu is het zaak om alle onderwerpen van jouw monsterartikel op een logische manier met elkaar te verbinden. Bedenk dat het niet in een uurtje of twee af hoeft te zijn. Het is beter om wat minder te publiceren en voor de artikelen die je online zet écht de tijd te nemen. Heb je maar een uurtje per week om eraan te schrijven? Neem er dan gerust enkele weken of maanden de tijd voor om aan je monsterartikel te werken.

Schrijven, schrijven, schrijven!

Zit je in de schrijfflow? Probeer dan door te gaan. Let alsjeblieft niet te veel op fouten en dingen die je eigenlijk toch anders wilt, maar probeer vlot door te schrijven naar de conclusie van je artikel. Het is een goed idee om die interne criticus uit te schakelen en die woorden een tijdje lekker uit je toetsenbord te laten vloeien. Dat werkt vaak het beste als je langere teksten moet schrijven.

6. Zoek naar bijpassende beelden en andere media

Een monsterartikel met alleen maar tekst is geen echt monsterartikel. Het is de bedoeling dat je jouw artikel verlevendigt met foto’s, video’s, podcasts, illustraties en alles wat je maar aan media kunt vinden. Hiermee maak je je artikel aantrekkelijk voor lezers en dus ook voor zoekmachines.

Pas er wel voor op dat je niet zomaar beeldmateriaal van Google plukt. Dat kan namelijk auteursrechtelijk beschermd zijn. Je moet toestemming vragen aan de eigenaar van de website waarop het materiaal staat of gebruikmaken van bronnen als Wikipedia en Wikimedia, Pixabay, Pexels, Unsplash en andere bronnen voor rechtenvrije of Creative Commons-media. In dit artikel heb ik omschreven hoe je dat aan kunt pakken.

Nog beter is het als je zelf diagrammen, grafieken, foto’s, video’s en andere media kunt produceren. Daarmee geef je een heel eigen visitekaartje af en maak je jouw content nog unieker en waardevoller. Maar als je dit goed wilt doen, kost het je nog veel meer tijd. Daarom probeer ik zelf altijd eerst te zoeken naar bestaand materiaal dat ik kan gebruiken en dat mijn verhaal ondersteunt. Een combinatie van eigen en bestaande media gebruiken is natuurlijk ook een prima optie.

7. Zorg voor een goede opmaak van je artikel

Heb je je teksten en beelden allemaal in de goede volgorde in je artikel staan? Mooi, nu moet je werken aan de opmaak van je artikel. Het is belangrijk dat je kiest voor korte alinea’s en vaak een witregel tussen teksten door laat verschijnen. Zo krijgt je artikel lucht en komt het niet over als een intimiderende brei tekst.

Kies behalve voor de afwisseling tussen teksten en beeld ook voor structuur in de vorm van genummerde lijstjes, links naar andere pagina’s op je website of naar externe bronnen, uitgelichte quotes of streamers en voor tussenkoppen in een groter lettertype dan je platte tekst. Het doel is om je artikel er zo aantrekkelijk mogelijk uit te laten zien. Daarvoor kun je perfect gebruikmaken van de verschillende media die je hebt verzameld.

Bij een lang artikel moet je ook niet vergeten een soort inhoudsopgave aan je artikel toe te voegen. Dat kan via WordPress heel handig met een Table Of Contents-plugin. Die maakt automatisch een inhoudsopgave aan de hand van de tussenkoppen in je artikel. Zo’n inhoudsopgave is nuttig voor de bezoekers van je pagina – ze kunnen meteen doorklikken naar het onderwerp dat hen het meest interesseert – maar zorgt ook voor extra verkeer vanuit Google doordat subonderwerpen als sitelinks onder de zoekresultaten kunnen worden getoond.

Google kan trouwens ook sitelinks in de zoekresultaten tonen als je menustructuur helder is en als Google denkt dat het voor de gebruiker wat toevoegt om ze te laten zien.

Een voorbeeld van sitelinks op mijn website Gratis-Boek.nl
Een voorbeeld van sitelinks op mijn website Gratis-Boek.nl (bron: Google)

8. Controleer je monsterblog op zoekwoorden

Maak je gebruik van WordPress en de SEO-plugin van Yoast? Mooi zo. Hiermee kun je controleren of je qua leesbaarheid en zoekwoorden op de goede weg zit. Kijk ook vanuit het zoekwoordenonderzoek waarmee je begonnen bent nog eens kritisch naar je artikel. Heb je alle belangrijke gerelateerde zoekwoorden uit Google of je zoekwoordensoftware erin verwerkt? Komen die zoekwoorden op meerdere plekken (maar niet overdreven vaak) en in meerdere varianten in je artikel terug? Zijn het de woorden die je doelgroep ook gebruikt?

Dit zijn de SEO-dingetjes die je moet controleren:

  • Heeft de kop van je artikel een H1-tag?
  • Zijn de meta title (de paginatitel) en meta description (de omschrijving van je artikel) intrigerend genoeg?
  • Zijn de tussenkoppen H2 of H3?
  • Heb je het belangrijkste zoekwoord in de url verwerkt?
  • Heb je relevante ALT-teksten aan je afbeeldingen toegevoegd?
  • Zijn je afbeeldingen qua grootte geoptimaliseerd?
  • Heb je opsommingen, vetgedrukte woorden, korte alinea’s en andere zaken om de leesbaarheid te verhogen gebruikt?
  • Heb je een aantal externe links naar websites met autoriteit in je artikel verwerkt?

Let erop dat je deze dodelijke SEO-fouten in ieder geval niet maakt.

De bovenstaande zaken kun je gemakkelijk controleren en aanpassen als je met een contentmanagementsysteem als WordPress werkt, in combinatie met de Yoast-plugin.

Verbeter je monsterblog op leesbaarheid en SEO met de plugin van Yoast
Verbeter je monsterblog op leesbaarheid en SEO met de plugin van Yoast (bron: WordPress)

Gebruik deze finale check ook om je artikel nog eens kritisch na te lopen. Allicht haal je er nog wat fouten uit of wil je dingen toch op een andere manier formuleren. Wat kan helpen is om het uit te printen. Als je jouw artikel van papier leest, dan zie je eerder foutjes die je daarvoor niet zag.

9. Publiceer en promoot je monsterartikel

Het is zover! Eindelijk! Tijd om je monsterblog online te zetten. Hier heb je het allemaal voor gedaan. Druk op die publiceer-knop en geniet ervan dat je artikel nu voor de hele wereld te aanschouwen is. Maar leun nog niet achterover, want je moet nog wel even wat aan promotie doen. Of dacht je dat die duizenden bezoekers vanzelf kwamen?

Tijdens je research ben je mogelijk al websites tegengekomen die een link naar jouw artikel zouden willen opnemen. Bijvoorbeeld omdat ze naar een concurrent linken en jij hebt nu een nóg beter artikel geschreven.

Ook is het handig om je artikel te sturen naar je e-maillijst of om het op te nemen in je nieuwsbrief. Je kunt ernaar verwijzen op sociale media. Vraag ook anderen om het te delen als je die mogelijkheid hebt.

Misschien kun je een persbericht naar lokale of landelijke media sturen of op een andere manier aandacht voor je artikel vragen. Een en ander hangt een beetje af van de branche waarin je opereert. Hoe dan ook, besteed een paar uur aan actieve promotie van je artikel. Het is toch zonde als je er nu niets meer aan zou doen?

10. Verbeter je artikel na verloop van tijd

Na een paar weken kun je waarschijnlijk wel wat zeggen over de populariteit van je artikel. Kijk goed naar je websitestatistieken en duik vooral in Search Console. In deze Google-tool kun je precies zien naar welke zoektermen mensen op zoek waren toen jouw artikel in de resultaten werd getoond. Heb je deze zoektermen al (allemaal) in je artikel verwerkt? Zie je nog onderwerpen die je ook zou moeten aansnijden? Is het aantal doorkliks vanuit de zoekmachine naar jouw artikel nog wat laag? Allemaal punten die voor verbetering in aanmerking komen.

Neem ook vragen die je van klanten of collega’s krijgt mee om je monsterartikel mee uit te breiden. En laat het niet na om actuele zaken in je artikel te verwerken. Zo wordt het na verloop van tijd steeds beter en kan helemaal niemand meer om jouw monsterartikel heen.

Houd je statistieken in de gaten en verbeter je monsterblog
Houd je statistieken in de gaten en verbeter je monsterblog

Hoe vaak moet je monsterartikelen publiceren?

En dan begint de hele cyclus weer opnieuw voor het volgende monsterartikel. Maar hoe vaak moet je eigenlijk een monsterartikel publiceren?

Een monsterartikel maken kost veel tijd. Veel meer tijd dan een blogartikeltje van 300 tot 600 woorden met slechts één afbeelding. Dat geeft niet, want met deze blogartikelen voeg je echt waarde toe aan je website. Je hoeft dus zeker niet elke week zo’n monsterartikel online te zetten. Als je er eentje in de maand of misschien slechts een paar per jaar kunt maken, is dat al heel mooi. Zeker als die monsterartikelen zo goed gekozen zijn dat ze veel bezoekers naar je website trekken.

Sterker nog, ik denk dat het maken van monsterblogs dé tip is voor als je weinig tijd hebt om te bloggen. Schrijf er desnoods een paar in je vakantie. Zorg ervoor dat die paar artikelen die je per jaar op de website zet dan wel van onschatbare waarde zijn. Daar heb je veel meer aan dat een wekelijks een plichtmatig blogje van 300 woorden online te zetten omdat je nu eenmaal regelmatig ‘je website moet verversen’.

Heb je echt geen tijd om monsterblogs te maken, dan kun je ook overwegen om het uit te besteden. Bedenk wel dat je jouw ghostblogger zult moeten voeden met informatie, voordat hij of zij diepgravende en waardevolle blogartikelen over jouw business zal kunnen maken.

Do’s en don’ts bij het maken van monsterblogs

Waar moet je nog meer op letten als je monsterblogs gaat maken? Hier heb ik nog enkele do’s en don’ts voor je. Sommige heb ik hierboven al genoemd, maar een beetje herhaling in een monsterartikel kan nooit kwaad om je punt te maken 😉

  • De grootste valkuil bij het maken van monsterblogs is dat je maar meer gaat schrijven om meer woorden te krijgen. Maar als je alleen maar aan het babbelen bent om tot een blog van 2.000 of 3.000 woorden te komen, dan kan je content nooit van hoge kwaliteit zijn. Jouw monsterartikel is weliswaar lang, maar het is bij voorkeur lang omdat je veel onderwerpen op een gedetailleerde wijze te behandelen hebt. Stel altijd kwaliteit boven kwantiteit!
  • Je moet ook goed kijken naar de leesbaarheid. Dat is bijzonder belangrijk naarmate je artikelen langer zijn. Maak korte en duidelijke alinea’s en maak heldere tussenkoppen. Zorg ervoor dat je spelling en grammatica op orde is. Laat je monsterartikel door iemand nalezen als je hier zelf niet goed in bent.
  • Zorg voor een eerste alinea die direct de aandacht trekt. Vermeld wat je lezers kunnen leren van jouw artikel. Zorg dat je emotie gebruikt om ze door te laten lezen. Zet het zonodig een beetje dramatisch aan, maar los de belofte die je doet wel in om clickbait te voorkomen.
  • Vergeet niet je monsterblog in ruime mate van visueel materiaal te voorzien: foto’s, infographics, gifjes, diagrammen, een verwijzing naar een pdf, alles wat je kunt verzinnen om je content te verrijken. Je hebt goed beeldmateriaal en voorbeelden nodig om jouw monsterartikel het beste en aantrekkelijkste artikel te maken dat over jouw onderwerp online staat!
  • Wellicht ten overvloede: schrijf je blog niet voor de zoekmachines, maar voor je klanten. Zorg ervoor dat zij er in de eerste plaats veel aan hebben. De rest is echt van ondergeschikt belang.
  • Tenslotte: ruim altijd tijd in om je monsterblog te promoten als je het eenmaal online hebt geplaatst. Stuur een mail naar mensen die geïnteresseerd kunnen zijn in jouw artikel. Omdat ze bijvoorbeeld links naar soortgelijke artikelen hebben geplaatst. Misschien willen ze ook wel naar jouw artikel linken, dat tenslotte beter en uitgebreider is dan al die andere artikelen.

En korte blogartikelen dan?

Soms is korter gewoon beter. Er blijft altijd ruimte om korte artikelen (of alleen een filmpje of een foto met bijschrijft) op je website te plaatsen. Niet alle onderwerpen lenen zich om er een uitgebreid artikel van te maken. En dan heb je ook nog de gewone nieuwsberichten met actuele zaken, klanten die je hebt binnengehaald of werk waar je trots op bent.

Dergelijke korte berichten plaatsen is natuurlijk geen enkel probleem en vaste lezers van je blog zullen juist die afwisseling prettig vinden. Het punt dat ik wil maken is dat er een enorm concurrentievoordeel uit kan gaan van enkele monsterartikelen op je website. Korte blogartikelen over concurrende onderwerpen zijn er namelijk al genoeg.

Probeer eens een lang en uitgebreid blogartikel te schrijven als je tot nu toe alleen korte blogartikelen hebt geschreven. Ik denk dat je verbaasd zult staan van de resultaten.

Nu: aan de slag met jouw monsterartikel

Het is tijd om aan de slag te gaan met jouw monsterblog. Heb je al een geschikt onderwerp in gedachten? Tegen welke moeilijkheden loop je nog aan? Vind je het allemaal te veel werk? Laat het me weten in een reactie en ik kijk of ik je ermee kan helpen.

Jouw eventuele aanvullingen of opmerkingen op dit monsterartikel van ruim 4.800 woorden zijn trouwens van harte welkom! En als je zelf een goed voorbeeld hebt van een eigen monsterartikel, dan hoor ik dat ook graag.

Beeld: Pexels, Pixabay en giphy.com.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties