Web Analytics

5 redenen waarom je altijd afbeeldingen bij je artikel moet plaatsen

Bijgewerkt op 17 oktober 2020

Plaats je regelmatig artikelen op je website of blog? Voeg je dan wel altijd afbeeldingen toe? Een foto of ander beeld is enorm belangrijk om bezoekers naar je site te trekken.

Bloggen draait natuurlijk niet alleen om tekst op een pagina. Een goed artikel is een combinatie van woorden, beelden, video’s, infographics, dia’s en meer. Net wat nodig is om de boodschap over te brengen en je artikel er aantrekkelijk uit te laten zien.

In dit blogartikel geef ik je de vijf beste redenen waarom je meteen moet beginnen met het toevoegen van afbeeldingen aan jouw artikelen. Als je dat nog niet consequent deed.

1. Visueel aantrekkelijk

Een beeld laat je content er visueel aantrekkelijk uitzien. Maar je beeld moet uiteraard wel de juist boodschap overdragen. Het moet relevant zijn voor de context van het artikel.

Iedereen gebruikt tegenwoordig gerelateerde artikelen onder aan elk artikel. Dat is ook slim, want zo blijven gebruikers langer op je website. Een beeld bij deze gerelateerde artikelen springt meteen in het oog. Daarom is het zo belangrijk dat het ‘uitgelichte beeld’ of ‘featured image’ gerelateerd is aan de inhoud van je artikel.

Het helpt je een hogere CTR (doorklikratio) te krijgen en het verkleint je bouncepercentage (het percentage mensen dat na één pagina meteen weer weg is van je website).

2. Zoeken op afbeeldingen

Veel mensen zoeken op plaatjes. Beelden op zich zorgen dus voor veel verkeer vanuit Google.

Als je er tenminste voor zorgt dat je de alttekst en de omschrijving bij elke foto invult. Zorg ervoor dat je je foto’s nooit op je website zet met de titel DSC_0979.JPG of iets dergelijks. Hier kunnen zoekmachines niet veel mee (hoewel Google wel steeds beter wordt in het herkennen wat op foto’s staat).

Gebruik dus belangrijke zoekwoorden voor je artikel ook in de omschrijving en de altteksten van je afbeeldingen. Zelf geef ik de uitgelichte afbeeldingen altijd de titel van het artikel mee (waar dus ook een belangrijk zoekwoord in staat).

3. Meer shares op sociale media

Gebruikers van sociale media houden van visuele content. Foto’s doen het enorm goed op bijvoorbeeld Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram. Zelfs op LinkedIn. Ja, waar niet eigenlijk. Als je content op een van je sociale kanalen deelt, kies je daar maar beter een mooi beeld bij. Dat komt het aantal likes en shares zeker ten goede!

In de bekende SEO-plugin van Yoast kun je zelf kiezen wel beeld je wilt gebruiken voor sociale media. Standaard is dit meestal het uitgelichte beeld van je artikel. Kies hiervoor dus een aantrekkelijk én relevant beeld.

4. Je blog lijkt er langer door

Heb je een kort artikel geschreven? Met een of twee beelden (of grafieken, diagrammen), geef je het meteen meer ‘body’. Je bericht lijkt langer en inhoudelijker. Het ziet er dus aantrekkelijker uit.

5. Uitleg

Mensen zijn visueel ingesteld. Video of foto’s bij een artikel helpen om de boodschap over te dragen. Als je bijvoorbeeld een how-to schrijft, kun je bijna niet zonder beelden om duidelijk te maken wat je bedoelt.

Wat verder handig is om te weten als je afbeeldingen gaat gebruiken

Veel mensen voegen foto’s en andere beelden toe, zonder deze eerst te verkleinen. Het gevaar is dat je website ontzettend traag wordt door de grote afbeeldingen.

Mijn blogposts zijn maximaal 800 pixels breed. Breder hoeven mijn afbeeldingen niet te zijn. Daarnaast zorgt ik ervoor dat de beelden maximaal zo’n 100 Kb zwaar zijn. Let er ook op dat je voor foto’s geen png-afbeeldingen plaatst. Foto’s kun je het beste in jpg-formaat opslaan en op je site publiceren.

Gebruik een programma om je afbeeldingen te comprimeren (een mooi vakantieklusje, als je dat nog niet eerder hebt gedaan). Als je een Mac-gebruiker bent, kan ik je ImageOptim aanraden. Eenvoudig je beelden in het venster slepen en het gratis programma maakt ze zo licht mogelijk, zonder zichtbaar kwaliteitsverlies.

Voor Windows zijn soortgelijke programma’s beschikbaar. Kijk op de site van ImageOptim voor een aantal goede alternatieven.

Werk je met WordPress, dan kun je ook een plugin installeren om je afbeeldingen zo licht mogelijk te krijgen. Bekende oplossingen zijn WP Smush en Kraken.io.

Pas op: je mag niet alle afbeeldingen gebruiken

Als je zoekt naar relevante en mooie afbeeldingen om je blog mee aan te kleden, moet je wel de auteursrechten van de makers respecteren. Je mag niet zomaar elke foto die je op internet vindt op je eigen blog gebruiken.

Gelukkig zijn er veel gratis rechtenvrije beelden of beelden onder de ‘creative commons’-licentie te vinden die je – al dan niet met naamsvermelding – wel mag gebruiken. Ik maak zelf veel gebruik van Pexels, Pixabay en Flickr (zoek op ‘creative commons’).

Ook Wikimedia (de beeldenbank van de bekende internetencyclopedie) heeft veel beelden die je op je blog kunt gebruiken.

Een goede tip als je afbeeldingen zoekt

Tip: als je zoekt via Google Afbeeldingen, klik dan op Zoekhulpmiddelen en dan op Gebruiksrechten > Gelabeld voor hergebruik (inclusief aanpassing). Dit zijn beelden de je op je website of blog mag gebruiken.

afbeeldingen op je website gebruiken
Via Google kun je gemakkelijk op afbeeldingen zoeken die je kunt gebruiken voor je website of blog

Nog wel even controleren of je de naam van de bron of de fotograaf moet vermelden. Ik doe dat eigenlijk altijd standaard. Zie de regel onder aan dit artikel.

Gebruik jij ook altijd afbeeldingen bij je artikelen? Heb je nog tips voor anderen? Ik hoor graag van je!

Geïnspireerd op een artikel van shoutmeloud.com, foto: Pexels.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Joep Franssen

Ik heb ooit gelezen dat een bezoeker niet meer dan 8 regels leest aan droge tekst. Door visueel materiaal tussen teksten te stoppen, blijf je echter wel lezen en dat is natuurlijk de opzet van een artikel. Visueel materiaal en tekst moeten dus vrijwel altijd samen gaan.

Edward Hendriks

Dank voor je reactie, Joep! Precies. En ook korte alinea’s met veel tussenkoppen zoals in het blogartikel hierboven helpen. Het heeft ook te maken met dat veel mensen lezen vanaf een klein scherm. Een alinea tekst vult dan al gauw het hele beeld, wat een belemmering voor mensen kan vormen.