Bijgewerkt op 20 november 2020
Als je een website hebt met veel autoriteit (zoals een landelijke nieuwswebsite), dan staat nieuwe content die je toevoegt vrijwel direct in Google.
De spiders van de zoekmachines zijn hongerig naar meer. Alles wat je plaats rankt vrijwel onmiddellijk en ook nog eens op een hoge positie.
- Maar hoe kun je gevonden worden op Google als je niet zo’n website hebt?
- Wat als je net begonnen bent?
- Als je nauwelijks bezoekers op je site hebt?
Ik heb ontdekt dat het ook goed mogelijk is om met een website met een lage(re) autoriteit sneller en hoger in Google te komen.
In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je dat doet aan de hand van de onderstaande snelle formule.
Volg dit stappenplan en ook jij krijgt jouw content sneller én hoger in Google.
Stap 1: zoekwoordenonderzoek
Wil je gevonden worden op Google? Begin dan altijd met zoekwoordonderzoek. Kies je zoektermen op basis van een interessant zoekvolume én verslaanbare concurrentie.
Als website met een lage autoriteit, kun je hierbij het beste het pad van de long tail (zoektermen die bestaan uit 3 of meer woorden) bewandelen.
Voor je zoekwoordonderzoek beveel ik de gebruiksvriendelijke online tool van KWFinder aan.
Ga voor een ‘Keyword Difficulty’ die 29 of minder bedraagt. De concurrentie moet niet hoger dan ‘Easy’ (donkergroen) of ‘Still Easy’ (lichtgroen) zijn, om in de termen van KWFinder te spreken.

Hierop is het nog vrij eenvoudig scoren. Het aantal zoekopdrachten per maand kies je het liefst zo hoog mogelijk. Het ligt helemaal aan je branche hoeveel zoekvolume per maand interessant voor je is.
Voor mij, als freelance copywriter, ligt de grens op enkele tientallen zoekopdrachten per maand. Dat vind ik nog steeds interessant om achteraan te gaan. Zeker als je verwacht op nummer 1 voor die zoekterm uit te kunnen komen (gemiddeld klikt zo’n 30% op het eerste zoekresultaat).
Een voorbeeld van een zoekterm met behoorlijk wat zoekvolume en een lage concurrentie is ‘missie en visie voorbeelden‘. Laatst heb ik hier een artikel voor gemaakt dat nu op plek 7 in Google staat.

💡Pro-tip: filter de resultaten in KWFinder op een ‘difficulty’ van maximaal 29. Dan krijg je niet alle resultaten waar je voorlopig toch niet mee wilt/kunt concurreren.
Stap 2: een episch artikel schrijven
Schrijf een episch blogartikel van minimaal 1.500 woorden. Ga liever nog richting de 2.000 woorden. Dat is misschien een stuk meer dan je gewend bent, maar je wilt toch (snel) gevonden worden op Google?
Om een artikel van 1.500 of 2.000 woorden te schrijven kun je het stappenplan voor een monsterartikel volgen, dat ik eerder voor je schreef.
Maar de beste tip voor een episch artikel is nog om ervoor dat zorgen dat je iets schrijft waarin je jouw passie voor het onderwerp aan de dag kunt leggen. Schrijf over iets waar je een sterke mening over hebt en waarvan je voorbeelden kunt geven. Laat het jouw beste artikel tot nu toe zijn.
Vind je het lastig om langere content te schrijven? Probeer je artikel dan in de vorm van een lijst of handleiding te gieten, net zoals ik met dit artikel doe. Dat geeft structuur, je schrijft makkelijker over de verschillende (sub)onderwerpen en je zit voor dat je het weet op de 1.500 woorden of meer (ja, ook dit artikel telt meer dan 1.500 woorden!).
💡Pro-tip: Een complete handleiding voor het schrijven van artikelen vind je hier.
Uiteraard zorg je ervoor dat je jouw zoekterm uit stap 1 in het artikel verwerkt. In ieder geval op deze plekken:
- In de titel (title tag).
- In de hoofdkop (H1).
- In één of meer subkoppen van je artikel (H2, H3)
- Minimaal één keer in de platte tekst, bij een langer artikel vaker.
- Ook gebruik je een paar keer een synoniem, een meervoud of een andere variant van je zoekterm in je artikel.
Zorg dat je artikel behalve tekst ook aantrekkelijke afbeeldingen, infographics, een video of andere rich content bevat. En geef je afbeeldingen vooral een bestandsnaam, omschrijving, alt-tekst en een onderschrift met je zoekwoord(en) mee.
💡Pro-tip: gebruik de checklist uit het stuk over monsterblogs om je artikel helemaal na te lopen en te perfectioneren.
Stap 3: pas de url aan
Het is het beste om voor een korte url die uit 1, 2 of 3 zoekwoorden bestaat te kiezen. Op deze manier kun je jouw artikel makkelijker laten ranken voor je belangrijkste zoekterm.

Via WordPress kun je de permalink (het gedeelte van het internetadres dat achter de .nl van jouw domeinnaam staat) van je artikel makkelijk aanpassen.
Zo zet je jouw belangrijkste zoekwoord makkelijk voorop en haal je lidwoorden en andere woorden weg waar je toch niet op zult ranken. Volgens onderzoek van Ahrefs moet je jouw url’s zo short en sweet mogelijk maken.
Vandaar dat ik uiteindelijk ook het voorzetsel ‘op’ uit de url heb verwijderd, zoals je in de adresbalk boven in je browser kunt zien. Helemaal niet nodig, die voorzetsels.

Een voordeel van een korte url is dat deze ook helemaal getoond wordt op kleinere schermen, zoals het scherm van je smartphone.
Stap 4: publiceren en opnemen in je sitemap
Publiceer je artikel en zorg dat het in de sitemap van je website staat. Een sitemap is een soort inhoudsopgave van je website, die Google gebruikt om de site te indexeren.
Via de sitemap kun je ook aangeven waarvoor Google vaker moet terugkomen en wat minder belangrijk is omdat het bijvoorbeeld minder vaak verandert.
Als je de plugin Yoast SEO op je WordPress-website hebt geïnstalleerd (aanbevolen!), dan heb je automatisch ook een sitemap van je website. Maar er zijn ook andere methodes die je kunt gebruiken om een sitemap aan je website toe te voegen. Zoals via deze XML Sitemaps Generator. Je kunt je sitemap zelfs handmatig maken.
Controleren of je een (nette) sitemap hebt, kun je doen door sitemap.xml aan het adres van je website toe te voegen. Bijvoorbeeld: doyoucopy.nl/sitemap.xml.
Ik krijg dan automatisch dit resultaat, gegenereerd door de Yoast-plugin:

Stap 5: interne links aanmaken
Behalve dat artikel in je sitemap staat, moet je het ook ‘zichtbaar’ maken via links in andere artikelen op je website.
Maak minimaal 3 links vanaf oudere artikelen naar je nieuwe artikel aan. De kans is groot dat je over het onderwerp van je nieuwe artikel al vaker hebt geschreven. Alleen nog niet zo uitgebreid als nu.
Gebruik de zoekterm uit stap 1 om te zoeken op je eigen website. Als je nog niet veel artikelen hebt geschreven, dan weet je misschien wel uit je hoofd wat een goed plek is om een link naar je nieuwe artikel te maken.
Elke link naar jouw artikel telt en ook interne links zijn een signaal dat jouw artikel relevant is.
Stap 6: externe links aanmaken
Waarom zou je links naar andere sites in jouw artikel aanmaken? Simpel, omdat goede externe links je bezoekers helpen. Bijvoorbeeld als je wilt verwijzen naar een begrip dat een andere website bijzonder goed uitlegt.
Elk gezond artikel en elke gezonde website bevat externe links. Hier is het internet op gebouwd. Daarom beoordeelt Google artikelen met links naar betrouwbare websites als waardevoller dan artikelen zonder die externe links.
Natuurlijk moet je het niet overdrijven. Je wilt je bezoekers tenslotte niet kwijtraken op het moment suprème. Maar enkele externe links in een artikel naar diepgravende, kwalitatieve content over hetzelfde onderwerp is een must. Zo wist SEO-expert Rand Fishkin van Moz ons 10 jaar geleden al te vertellen. (Zie je wat ik hier doe?)
Stap 7: je artikel fetchen in Google
Voer een zogenoemde ‘fetch’ uit in Search Console. Via de functie URL-inspectie kun je controleren of een specifieke url in de index van Google is opgenomen.
Is dat niet het geval (en dat is zo wanneer je net een nieuw artikel hebt geschreven), dan kun je deze handmatig toevoegen. Het enige wat je nodig hebt is een aanmelding bij Search Console, waar je jouw website als ‘domeinproperty’ moet hebben toegevoegd.
In mijn recente artikel over blogpromotie liet ik je al een filmpje zien over hoe dit in z’n werk gaat.
Stap 8: deel je artikel op sociale media
Het is onduidelijk of deelacties op sociale media een directe invloed op je rankings in Google hebben. Wat je wel ziet is dat artikelen die veelvuldig worden gedeeld op sociale media vaak ook hoog scoren in Google.
Dat is ook wel logisch, want meer deelacties is meer bezoekers, is meer links naar je artikel, is meer waarde voor jouw website en merk.
Ook al levert een social share je geen direct zoekmachinevoordeel op, dan nog is het belangrijk om hiermee aan de slag te gaan.
Dus: zorg voor wat deelactie! Deel je artikel op je LinkedIn-profiel, op Facebook, op Twitter, op Pinterest. Wat je maar voor elkaar kunt krijgen.
Deel niet alleen het linkje, maar probeer betrokkenheid bij jouw volgers te creëren door een vraag te stellen of een voorbeeld te geven.
Je kunt ook een stukje uit je artikel uitlichten en de link zelf in een reactie vermelden. Zo krijgen vaak meer mensen jouw post onder ogen, omdat de algoritmes van sociale media er niet van houden als mensen direct wegklikken van het platform.
Stap 9: optimaliseer de CTR van je title & description
De zogenoemde ‘meta tags’ van je artikel zijn de zichtbare onderdelen in de zoekresultatenpagina. Deze moet je zien als een advertentie voor jouw content.
In één kop (de title) en een korte omschrijving daaronder (de description) moet je jouw doelgroep zien te verleiden naar jouw artikel door te klikken.
Ik heb eerder al geschreven over hoe je de CTR (ofwel de doorklikratio naar je site) van jouw artikelen kunt verhogen. Hiervoor kun je eveneens slim gebruikmaken van Google.
💡Pro-tip: vergeet ook niet die ene supersimpele SEO-hack waarmee je de klikratio direct flink kunt opschroeven.
De volgende stappen
Dat was het, een beknopt stappenplan om je artikelen zelfs bij websites met een lage autoriteit sneller en hoger in Google te krijgen.
Volg dit stappenplan bij de volgende keer dat je iets publiceert en ook jouw content rankt sneller en hoger in Google.
Je kunt je artikel nog verder promoten door de tips uit mijn artikel over blogpromotie toe te passen. Extra promotie van je artikel betaalt zich altijd terug in meer bezoekers, meer links, meer mensen die jouw bedrijf opmerken.
In promotie gaat uiteraard veel tijd zitten en het duurt lang voordat jouw website een paar waardevolle links van andere websites heeft opgebouwd.
Dat is de reden dat je via de bovenstaande tips een goede basis legt om direct resultaat in de zoekmachine te boeken.
Laat me in een reactie hieronder weten hoe het stappenplan ‘gevonden worden op Google’ voor jou heeft gewerkt.
Beeld boven: PAC-MAN-doodle Google.