Web Analytics

KWFinder-review: de ultieme SEO-tool voor copywriters?

Bijgewerkt op 26 maart 2021

KWFinder heeft zich binnen enkele jaren als nieuwkomer bij de SEO-tools tussen grote jongens als MOZ, SEMrush en Ahrefs gewrongen. Dat hebben ze slim gedaan met een relatief lage prijs, met een clean design en met een pakket functionaliteiten die je als copywriter of contentspecialist zeker aan zullen spreken.

Wat is KWFinder?

KWFinder is een van de tools uit het SEO-pakket van Mangools. Met KWFinder (Keyword Finder) kun je snel de beste zoekwoorden vinden om te gebruiken op je internetpagina’s, in je blogartikelen of in je webshop.

Zoekscherm op de homepage van KWFinder (bron: Mangools)

Naast KWFinder – dat primair bedoeld is om interessante zoekwoorden te vinden waarop je goed kunt concurreren – biedt Mangools nog een set andere tools, die je voor één maandelijks of jaarlijks tarief kunt gebruiken.

De slogan van Mangools:

One brand. Five tools. Making SEO simple since 2014.

Wat is Mangools?

Mangools is de naam van het merk dat KWFinder en de 4 andere SEO-tools in het pakket heeft. De software wordt ontwikkeld door de slimme jongens en meiden met SEO-kennis van Itrinity, die in Bratislava, Slowakije zijn gevestigd. Met een frisse aanpak en een concurrerende prijsstelling hebben ze de gevestigde orde in SEO-land uitgedaagd: MOZ, SEMrush en Ahrefs.

Itrinity, de ontwikkelaars van Mangools zijn hier gevestigd in Bratislava, Slowakije (bron: Google Maps)

Andere tools van Mangools

Voordat ik naar een uitgebreide bespreking van KWFinder ga, wil ik het eerst even kort hebben over de overige tools die je buiten de op zichzelf al mega-waardevolle SEO-tool KWFinder krijgt.

Dit zijn de overige tools in het pakket:

SERPWatcher

Na KWFinder is SERPWatcher (SERP staat voor Search Engine Results Page) de SEO-tool die ik het meest gebruik uit het Mangools-pakket. Dit is een ideale tool om je posities in Google over een langere termijn te monitoren.

SERPWatcher van Mangools: een gebruiksvriendelijke ranktracker (bron: Mangools)

SERPWatcher laat zien welke ranking je op een bepaald zoekwoord hebt en of je hierin gestegen of gedaald bent. Net als de rest van het Mangools-pakket is ook SERPWatcher heel grafisch en intuïtief vormgegeven.

SERPWatcher integreert perfect met de andere SEO-tools uit het Mangools-pakket. Je kunt ook automatisch rapporten laten aanmaken en naar een e-mailadres laten mailen. Handig als je een overzicht van de posities in Google naar bijvoorbeeld klanten wilt versturen.

In de Performance Index zie je in één oogopslag of je website vooruit of achteruit gaat in de resultaten. ook kun je zien wanneer er een update vanuit Google is geweest en of dat een effect heeft gehad op de rankings van je site.

Verder is het prettig dat je zelf ook opmerkingen toe kunt voegen. Zo kun je zien of een wijziging in bijvoorbeeld categorieën op je website of het samenvoegen van artikelen een uitwerking op je ranking heeft gehad.

Kortom, SERPWatcher biedt een slim en snel overzicht van hoe je verschillende websites (of die van je klanten) op de korte en de lange termijn presteren.

SERPChecker

SERPChecker is een tool binnen het Mangools-pakket om snel posities in de zoekresultaten van Google te checken. Je voert een zoekwoord in en je ziet alle informatie van potentiële concurrenten.

SERPChecker: snel de posities van concurrenten checken op specifieke zoekwoorden (bron: Mangools)

Het handige is dat je hierbij meteen parameters uit de SEO-wereld als Domain Authority, Page Authority, Citation Flow, Trust Flow en het aantal links ziet.

Sta je met jouw website nog niet in de zoekresultaten op het gekozen zoekwoord, dan kun je ook controleren wat je kansen zijn om hiertussen te komen.

LinkMiner

LinkMiner is een tool om je eigen backlinks of die van concurrenten mee te checken. Er staan maar liefst 9 biljoen backlinks in de database, dus de kans is groot dat dit stukje software je precies geeft wat je nodig hebt.

LinkMiner: vind gemakkelijke nieuwe backlinks door bij je concurrenten te spioneren (bron: Mangools)

Het enige wat je hoeft te doen is de url van je website op te geven. Het systeem vindt razendsnel oude en nieuwe backlinks naar je website. Je kunt ook specifiek zoeken naar de nieuwste links die je hebt verzameld of juist naar de links die je hebt verloren.

Ook enkele belangrijke SEO-statistieken zie je binnen LinkMiner in één oogopslag: de Citation Flow en de Trust Flow van de linkgevende pagina bijvoorbeeld en het aantal uitgaande links dat op die pagina staat. Ook de ‘anchor’ oftewel de tekst waarmee de link is gemaakt kun je direct aflezen.

Verder zie je direct aan de hand van de kleuren hoe waardevol de link is. Hoe roder het blokje onder Link Strength (LS), hoe waardevoller de backlink is.

Hoe gebruik je LinkMiner? Simpel. Je bekijkt de beste backlinks van je concurrent en je probeert of je deze ook kunt krijgen. Bij sommige sites zal dat wat gemakkelijker gaan dan bij andere sites.

Maar als je bijvoorbeeld een beter (uitgebreider, met meer voorbeelden, duidelijker) artikel over hetzelfde onderwerp hebt dan je concurrent, maak je een goede kans om een link te scoren.

SiteProfiler

De laatste tool binnen het Mangools-pakket is SiteProfiler. SiteProfiler is een website-analysetool die alle belangrijke SEO-statistieken en website-inzichten op één scherm brengt.

Een korte impressie van de mogelijkheden met SiteProfiler

Je ziet de volgende gegevens van je eigen website of die van je concurrenten:

  • Overzicht van de belangrijkste SEO-statistieken
  • Backlinks, inclusief de ankerteksten en de beste verwijzende pagina’s
  • De populairste content op de pagina
  • Concurrerende pagina’s

SiteProfiler is niet per se een noodzakelijke toevoeging, maar biedt wel een beknopt en handig overzicht om snel een inschatting te kunnen krijgen van hoe een website er qua SEO voor staat. Vanuit SiteProfiler kun je makkelijk weer doorklikken naar de andere SEO-tools.

Hoe werkt KWFinder?

Je ziet het: een complete set SEO-tools om mee aan de slag te gaan. Maar in deze KWFinder-review wil ik het uiteraard vooral hebben over KWFinder.

Met KWFinder kun je op een eenvoudige manier onderzoek doen naar nieuwe, aantrekkelijke zoekwoorden en kun je tegelijkertijd concurrenten in de gaten houden.

Hiervoor beschikt KWFinder over een schat aan functionaliteiten. Kijk maar even mee of probeer KWFinder direct via de widget hieronder.

Functionaliteiten van KWFinder

Op zoekwoord zoeken en gerelateerde zoekwoorden vinden

De hoofdfunctionaliteit van KWFinder. Je vult een zoekwoord in, een geografisch gebied (bijvoorbeeld Nederland of Vlaanderen, maar ook een stad of provincie is een mogelijkheid) en de taal waarin je wilt zoeken.

KWFinder komt nu in no time met een lijst gerelateerde zoekwoorden en de (on)mogelijkheden om hierop te scoren. Hiernaast zie je direct de zoekresultatenpagina op het door jou ingegeven hoofdzoekwoord.

Door deze methode te gebruiken, ontdek je zoekwoorden die misschien minder concurrerend zijn dan het hoofdzoekwoord, maar die wel een leuk zoekvolume (het aantal keren dat erop wordt gezocht per maand) hebben.

Zo zie je met KWFinder in een oogopslag dat het zoekwoord ’tekstschrijver’ aantrekkelijk is om op te scoren, maar meer concurrentie heeft dan het zoekwoord ‘SEO-tekstschrijver’.
Als je ertussen wilt komen, is het dus mogelijk een slimme strategie om je eerst te richten op het veroveren van die laatste term.

Op domein zoeken

Behalve op zoekwoord kun je ook zoeken op domeinnaam. Zo kun je zien op welke zoekwoorden je website allemaal al scoort en op welke positie je dan staat.

Maar misschien nog wel interessanter is het om te ontdekken wat je concurrenten hier doen. Je kunt zoeken op domein ook uitsplitsen in verschillende regio’s.

Concurrenten vinden

Op zowel zoekwoord als domein vind je ook direct een aantal concurrenten. Het is goed om te weten wie die concurrenten zijn. Hoe ziet hun content eruit? Wat kun je eventueel beter doen? En zijn je concurrenten online ook je fysieke concurrenten?

Autocomplete en Questions

De functies Autocomplete en Questions kunnen ook handig zijn. Met Autocomplete haalt KWFinder de woorden op die vaak samen met jouw zoekwoord worden ingevoerd in Google.

Je kent het wel uit de zoekbalk van Google zelf: je zin wordt afgemaakt tot een zoekterm die vaak wordt gebruikt. Handig om op ideeën te komen voor long-tail zoekopdrachten.

Een andere nuttige functie is Questions dat op een soortgelijke manier werkt als AnswerThePublic, een van die nuttige tools voor copywriters.

Klik eenvoudigweg op het tabblad en je ziet direct vragen die Google vaak krijgt over dit onderwerp (en die jij op je site gaat beantwoorden om bezoekers te trekken).

Zoekwoorden importeren

Met de importeer-functie kun je in een keer een Excel-sheet of een tekstbestand met zoekwoorden importeren. Handig als je met een nieuwe campagne aan de slag gaat.

Natuurlijk kun je ook zoekwoorden handmatig toevoegen.

Lijsten aanmaken

Voor latere referentie is het handig lijsten aan te maken. Zo heb ik voor de website waar je nu op zit een lijst met zoekwoorden aangelegd waar ik nog eens een artikel over wil schrijven.

Ik heb deze zoekwoorden geselecteerd omdat ze gerelateerd zijn aan waar ik me mee bezighoud (copywriting) en omdat het relatief makkelijk lijkt om hierop te scoren, volgens KWFinder.

De zoekgeschiedenis bekijken

Soms heb je op een aantal zoekwoorden gezocht, maar weet je niet meer precies welk woord je nog verder wilde onderzoeken. Dan is het altijd handig als je even terug kunt gaan in de zoekgeschiedenis. Dit werkt op dezelfde manier als de zoekgeschiedenis in je browser bekijken.

Op stad, regio of land zoeken

Ik heb het hierboven al even genoemd. Een nuttige feature van KWFinder is dat je makkelijk op geografische regio’s kunt zoeken. In Nederland wil je in veel gevallen de Nederlandse resultaten en in België de Belgische resultaten.

Maar soms is het anders. Als je lokale diensten of producten levert, is het misschien relevant hoe je in Gelderland scoort. Of misschien zelfs wel op stadsniveau: hoe sta je in de zoekresultaten als er iemand zoekt vanuit Nijmegen?

Omdat ik als copywriter ook voor Belgische klanten werk, is het voor mij ook relevant hoe mijn zoekresultaten in Vlaanderen (het Nederlandstalige deel van België) zijn.

Met KWFinder kun je al deze gebieden eenvoudig opgeven en het algoritme achter de tool braakt in slechts enkele seconden de rankings uit.

Op taal zoeken

Als Nederlandse copywriter zet ik de taal vrijwel altijd op Nederlands (Dutch). Maar het kan zijn dan je onderzoek naar zoekwoorden in een andere taal wilt doen. Ook daarvoor ik KWFinder prima geschikt.

Zoekvolumes ontdekken

Onder het kopje Search vind je de zoekvolumes (het gemiddelde maandelijkse aantal zoekopdrachten in Google) die bij elk zoekwoord horen. Elk zoekwoordonderzoek begint bij een interessant zoekvolume.

Wat een interssant zoekvolume is hangt helemaal af van jouw branche en doelgroep. Voor veel van mijn artikelen hou ik een ondergrens aan van zo’n 100 zoekopdrachten per maand.

Hou er rekening mee dat zoekvolumes kunnen stijgen en dalen als gevolg van seizoensinvloeden of als gevolg van langdurende of kortdurende trends.

Maandelijks aantal zoekopdrachten

Rechts in het scherm van KWFinder zie je het gemiddelde aantal zoekopdrachten per maand (mits er voldoende data beschikbaar is). Zo kun je makkelijk afleiden of je te maken hebt met seizoensinvloeden.

Zoektrends

De data van de Trends komt uit Google Trends. Hier zie je de populariteit van een zoekterm over langere tijd. Zo weet je direct of een term de komende tijd waarschijnlijk nog populairder wordt of dat hij al op z’n retour is.

Moeilijkheid van zoekwoorden

Hoe moeilijk is het om op bepaalde zoekwoorden te scoren? Dat wil iedereen weten die zoekwoordenonderzoek gaat doen. Mangools heeft hier een eigen systeem voor ontwikkeld dat ze Keyword Difficulty (KD) noemen.

Met behulp van getallen en kleuren wordt zo inzichtelijk gemaakt waarop het makkelijk, mogelijk of moeilijk scoren is.

In mijn ervaring is het vanaf de gele kleur (30+ KD) lastig om te scoren, zonder zeer sterke backlinks. Persoonlijk richt ik mijn aandacht voor mijn eigen projecten en die van mijn klanten dan vooral op een KD van 0 tot en met 29 (de donkergroene tot lichtgroene blokjes).

Met een sterk artikel zonder backlinks, maar met een aantal interne links naar het artikel toe is hier vaak snel een goede positie in Google op te verkrijgen (zeker voor de met donkergroen gemarkeerde zoektermen).

Maar uiteraard hangt hier ook veel af van de markt waarin je opereert.

Filteren


Als laatste bespreek ik hier de mogelijkheid om te filteren op verschillende variabelen. Meestal gebruik ik de filteroptie om alleen de zoektermen te vinden waarop ik goed kan concurreren.
Maar je kunt ook filteren op een minimaal zoekvolume, op het aantal woorden in je zoekterm of bepaalde zoekwoorden uitsluiten.

Er zijn nog meer functionaliteiten te vinden in KWFinder, maar de bovenstaande zijn wel de belangrijkste.

KWFinder in de praktijk

Hoe KWFinder in de praktijk werkt kan ik het beste aan de hand van een video laten zien.

Mijn video-review van KWFinder

Het design van KWFinder

Een van de grootste pluspunten van KWFinder is de gebruiksvriendelijkheid en het intuïtieve design. Zelfs als je weinig ervaring met SEO hebt, heb je KWFinder zo onder de knie.

Het ziet er niet-technisch en vriendelijk uit. Er is duidelijk veel werk gestoken in het creëren van een gebruiksvriendelijke ervaring. In het pakket word je bijvoorbeeld geholpen met een grafische voorstelling van de Keyword Difficulty en duidelijke kleuren om aan te geven wat het laaghangende SEO-fruit is.

Voordelen van KWFinder

Enkele voordelen van KWFinder zijn al voorbij gekomen:

  • Een prettige User Interface en veel gebruiksgemak.
  • Snelheid van het pakket (het is snel als de bliksem dankzij razendsnelle servers).
  • Goede integratie met de andere SEO-tools uit het pakket.
  • Goede en snelle support met agents die écht wat van SEO weten.
  • Een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding door alleen de functionaliteit op te nemen die je als content creator op dagelijkse basis nodig hebt.

Nadelen KWFinder

Nadelen aan KWFinder zijn er natuurlijk ook:

  • Als je écht uitgebreide SEO-data wilt (omdat je jezelf presenteert als SEO-specialist bijvoorbeeld), dan ben je aangewezen op de duurdere pakketten.
  • Er is geen bijzonder prettig werkende mobiele website of een app.
  • Je zit relatief snel tegen de limieten van je pakket aan als je gegevens voor meerdere websites (van bijvoorbeeld klanten) bij wilt houden.
  • De functies Questions en Autocomplete werken niet altijd helemaal naar verwachting in het Nederlands.
  • De tool zelf is in het Engels (wat niet echt een probleem hoeft te zijn, maar voor de volledigheid zet ik het er toch maar even bij).

Waarom is KWFinder handig voor copywriters en contentspecialisten?

KWFinder is met name goed bruikbaar voor degenen die niet alle frills van high-end SEO-tools nodig hebben. Dat zijn vaak mensen die zich bezighouden met bloggen, schrijven, content.

Alles om inspiratie op te doen voor nieuwe artikelen en de juiste termen te vinden die je doelgroep gebruikt, met inachtneming van de concurrentie, haal je makkelijk en snel uit KWFinder. Daarbovenop ziet het pakket er fris uit en is er makkelijk mee te werken, ook als je niet zo technisch bent.

Vandaar dat ik voor zoekwoordonderzoek standaard grijp naar KWFinder en de overige tools uit het Mangools-pakket.

De kosten voor het Premium-pakket van € 40 per maand haal je er makkelijk uit door betere artikelen te schrijven die makkelijker in Google kunnen concurreren. Door je aan de hand van zoekvragen van potentiële klanten op ideeën te brengen, kun je bovendien veel tijd besparen.

Daarmee is KWFinder ook een betaalbare optie voor veel beginnende freelance copywriters en tekstschrijvers.

Hoe betrouwbaar is de data van KWFinder?

De data van KWFinder komt voor een deel uit de Zoekwoordplanner van Google, aangevuld met andere bronnen om een accuraat resultaat te produceren.

Als je de gegevens van KWFinder, SEMrush en Ahrefs naast elkaar legt, zie je vaak wel verschillen in zoekvolumes, maar ze komen in het algemeen toch aardig overeen.

Exacte gegevens zijn heel moeilijk te achterhalen, omdat elke tool zo zijn eigen mix van alle ingrediënten gebruikt.

Wat echter veel belangrijker is dan een exact zoekvolume, is de correlatie tussen de waarden binnen één SEO-tool. Met andere woorden: als je een mogelijkheid om te ranken in KWFinder ziet – dat wil zeggen een zoekwoord met een flink zoekvolume en een lage concurrentie – dan is dit een van de belangrijkste gegevens om je SEO-strategie te baseren.

👉 Meer informatie over de data van KWFinder en de verschillen tussen de andere SEO-tools lees je in dit artikel op het Mangools-blog.

Wat kost KWFinder?

KWFinder begon bijzonder goedkoop. Voor ongeveer € 25 per maand voor het goedkoopste pakket had je in de begintijd (rond 2014) een sterke SEO-tool in handen. Sindsdien is KWFinder (en de rest van het Mangools-pakket) fors verbeterd, maar daar staat inmiddels ook een hogere prijs tegenover. Toch is Mangools nog altijd een van de goedkoopste professionele pakketten als je iets met SEO wilt gaan doen.

Als je KWFinder nu aan wilt schaffen, betaal je de volgende tarieven:

Betaling per maandBetaling per jaar
Mangools Basic€ 49 p/m€ 30 p/m
Mangools Premium€ 69 p/m€ 40 p/m
Mangools Agency€ 129 p/m€ 80 p/m
Kosten van KWFinder

Ik heb zelf het abonnement Mangools Premium met een betaling per jaar, dus dat komt neer op € 40 per maand. Ik hou daarmee een aantal eigen websites en zoekwoorden bij en een aantal sites en zoekwoorden voor klanten. Dat is nog te doen, maar ik loop nu wel tegen de beperkingen aan.

Het prijsplan van Mangools, zoals vermeld op de website (bron: Mangools)

Ik kan met Mangools Premium bijvoorbeeld maar maximaal 700 zoekwoorden ’tracken’. Regelmatig verwijder ik nu nog zoekwoorden waarop mijn sites toch niet hoog scoren, maar als ik nieuwe websites ga toevoegen moet ik wel upgraden naar het Agency-abonnement.

Voorheen kon je KWFinder ook zonder abonnement of account enkele keren per dag gebruiken, maar inmiddels moet je een account aanmaken om het pakket te kunnen testen. Met een gratis probeeraccount kun je KWFinder en het hele Mangools-pakket wel 10 dagen gratis testen.

Betalen van het pakket kun je doen met creditcard, een bankoverschrijving of met cryptomunten.

Je krijgt een nette EU-factuur met 0% btw voor de software van Mangools (incl. KWFinder)

Al met al is KWFinder een van de voordeligere betaalde SEO-tools. Je kunt hier veel meer mee dan met de ‘gratis’ tools als de Zoekwoordplanner van Google of Ubersuggest van Neil Patel.

Exclusieve couponcode KWFinder

Wil je KWFinder met korting testen? Alleen bij Doyoucopy krijg je 10% korting op het hele Mangools-pakket als je je via deze link aanmeldt.

De korting geldt voor elk van de 3 Mangools-prijsplannen.

Kortingscode voor Mangools inclusief KWFinder (bron: Mangools)

Conclusie

Voor copywriters, contentspecialisten en bloggers is er weinig wat je bovenop alles wat het pakket van Mangools biedt nodig hebt.

KWFinder ziet er uitstekend uit, is makkelijk en leuk in het gebruik, de support is snel en behulpzaam en de prijs per maand is gewoon heel oké.

Kortom, wat mij betreft 5 sterren voor KWFinder van Mangools.

Zelf KWFinder ontdekken? Profiteer van de 10% korting die ik je via de onderstaande link mag geven.

Categorieën SEO

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gregor Hakkenberg

Uitstekend artikel! Precies wat ik nodig heb voor een paar van mijn eigen sites. Als ik het pakket aanschaf zal ik het zeker via deze pagina doen. Bedankt!

[…] KWFinder-review: de ultieme SEO-tool voor copywriters? […]