Web Analytics

Wat zijn zoekwoorden?

Bijgewerkt op 20 november 2020

Als iemand zoekt op internet gaat hij naar een zoekmachine als Google, Bing of Yahoo. Daar voert hij één of meer woorden in. Op basis van deze woorden presenteert de zoekmachine een lijst met de meest relevante resultaten. Zoekwoorden (in het Engels keywords genoemd) zijn dus de woorden waarmee jouw site op internet gevonden kan worden!

Als je dus meer bezoek op je website wilt (omdat meer bezoekers meer kans geven om je producten of diensten te verkopen), moet je ervoor zorgen dat jouw website scoort op belangrijke zoekwoorden.

Dat doe je door die zoekwoorden en varianten daarop in de teksten op je website te verwerken. De belangrijkste zoekwoorden zijn short tail-zoekwoorden, maar hierop is het ook het moeilijkst om te scoren omdat de concurrentie groot is.

Wat zijn short tail-zoekwoorden?

Short tail-zoekwoorden (letterlijk: zoekwoorden met een korte staart) zijn generieke termen van één woord waar veel op wordt gezocht. Het is een populair zoekwoord, maar het is ook heel breed. Laat ik het uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Stel je voor: je hebt een webshop in horloges. Dan wil je waarschijnlijk graag dat je website op het zoekwoord ‘horloges’ gevonden wordt. Tegelijkertijd is deze term zo breed dat het moeilijk zal zijn om op de eerste pagina in Google te komen. En je weet het, hè? Op de tweede pagina in Google kun je een lijk verstoppen zonder dat iemand het ooit nog terugvindt.

Je zou kunnen proberen om je website zo in te richten dat je in een van de andere zoekmachines (Yahoo of Bing) naar voren komt. Maar ook daar zal het niet makkelijk zijn. En bovendien: 90% van alle mensen gebruikt Google als zoekmachine. Dus je wilt eigenlijk sowieso hoog in Google komen.

Wat zijn long tail-zoekwoorden?

Daarom is het voor de meeste beginnende websites en webshops aan te raden om je in eerste instantie op de long tail-zoekwoorden te richten (letterlijk: zoekwoorden met een lange staart).

Long tail-zoekwoorden zijn zoekwoordcombinaties die uit meerdere woorden bestaan en daarmee ook specifieker zijn. Er wordt minder op gezocht, maar er is ook minder concurrentie. Zo is de kans groter om op de eerste pagina in Google of een andere zoekmachine te komen.

Een voorbeeld. Stel, je hebt een webshop in horloges. Je zou graag op de short tail-term ‘horloges’ gevonden willen worden, maar de hele eerste pagina in Google is al bezet door je concurrenten. Mogelijk kun je echter wél scoren op een langere, meer specifieke zoekterm: gouden horloges. Of nog specifieker: gouden herenhorloge.

Je zou zelfs op een zoekterm met zogeheten ‘koopintentie’ kunnen scoren: gouden herenhorloge kopen.

Short en long tail: zo werkt het met zoekwoorden
Short en long tail: zo werkt het met zoekwoorden (bron: KWFinder)

Zoekwoordstrategie

Je website of webshop opbouwen met een long tail-zoekwoordstrategie is een goed idee. Je zoekt dan eerst verschillende zoekwoordcombinaties (van twee, drie, vier of misschien wel vijf woorden) uit, waarop je de concurrentie kunt verslaan. Voor deze zoekwoordcombinaties ga je dan speciale pagina’s of blogartikelen schrijven. Net zoals ik met dit blogartikel voor het long tail-zoekwoord ‘wat zijn zoekwoorden’ heb gedaan.

Als je ervoor zorgt dat je pagina’s en artikelen goede informatie bevatten en je website heeft een goede autoriteit opgebouwd, dan kun je met deze termen in de bovenste regionen van de zoekmachines terechtkomen. Dat levert je website meer bezoekers en meer autoriteit op, waardoor het makkelijker is om te scoren met nieuwe zoekwoordcombinaties.

Heb je eenmaal een waardevolle website (in de ogen van je potentiële klanten en van de zoekmachines) opgebouwd, dan wordt het ook makkelijker om te scoren op kortere zoekwoorden. Misschien kun je met je horlogewebshop uiteindelijk zelfs concurreren op dat felbegeerde zoekwoord ‘horloges’.

Zal ik je een geheimpje verklappen? Dit is precies de strategie die ik gevolgd heb om op de concurrerende zoekterm ‘copywriter’ hoog in Google te komen.

Steeds langere zoekwoordcombinaties

Overigens is er een trend naar steeds langere zoekwoorden. Waar gebruikers van internet in de begindagen vaak nog zochten op één zoekwoord of hooguit twee, zie je nu drie, vier, vijf en zelfs meer termen tegelijk voorbijkomen. Ook voeren mensen hele zinnen met vragen in Google in.

Dat komt doordat de concurrentie van websites natuurlijk flink is toegenomen, maar ook omdat mensen op zoek zijn naar een zo specifiek mogelijk resultaat. Ze weten dat ze met de zoekopdracht ‘horloges’ waarschijnlijk op een webshop van horloges terechtkomen en vervolgens nog zelf moeten zoeken naar het specifieke horloge dat ze willen kopen. Als ze meteen op een pagina met gouden herenhorloges willen belanden, zullen ze eerder long tail-zoekwoorden gebruiken.

Daarnaast is het ook gemakkelijker geworden om op hele zinnen te zoeken, omdat steeds meer mensen zoekopdrachten via hun stem geven. Aan hun computer, aan hun tablet en aan hun mobieltje. Een stemcommando is meestal sneller dan dat je een zoekopdracht met het toetsenbord in moet voeren.

Wat je hiervan kunt leren? Dat je je niet blind moet staren op die paar short tail-zoekwoorden waarop in jouw branche keihard wordt geconcurreerd. Zoek in plaats daarvan het rustige vaarwater op en werk in de schaduw aan de verbetering van je website. Die lange zoekwoordcombinaties leveren dan misschien niet de meeste bezoekers op, ze zijn wel heel specifiek. Met als gevolg dat de kans groter is dat mensen doorklikken naar je website.

Zoekwoorden-onderzoek

Hoe kies je de beste zoekwoorden voor je website?

De beste short tail-zoekwoorden of long tail-zoekwoorden voor je website ontdek je door zoekwoorden-onderzoek te doen. Je gaat op zoek naar woorden waar best vaak op gezocht wordt, maar waarop de concurrentie ook nog relatief makkelijk is te verslaan.

Als eerste kun je hiervoor gewoon een zoekmachine gebruiken. Zoek je in bijvoorbeeld Google op horloges, dan zie je dat de zoekmachine je zoekopdracht automatisch aanvult met veelvoorkomende termen. Horloges heren, horloges dames, horloges merken, horloges goedkoop…

Je zoekwoorden vult Google automatisch aan
Je zoekwoorden vult Google automatisch aan (bron: Google)

Onder aan de pagina met zoekresultaten zie je een rijtje met aan je zoekopdracht gerelateerde termen. Dit rijtje is vaak een goede basis om je long tail-zoekwoordstrategie verder op uit te bouwen.

Gerelateerde zoekwoorden vind je onder aan de zoekresultatenpagina
Gerelateerde zoekwoorden vind je onder aan de zoekresultatenpagina (bron: Google)

Wil je meer weten over de precieze zoekvolumes (hoe vaak wordt er op welke zoekterm gezocht?) en de concurrentie (laag, midden, hoog), dan heb je een onderzoekstool voor zoekwoorden nodig. Je kunt hiervoor de Zoekwoordplanner van Google gebruiken als je gebruikmaakt van de advertenties van Google (AdWords), maar er zijn ook heel goede andere programma’s.

KWFinder.com: vind de beste zoekwoorden voor jouw website

Een van de beste programma’s voor zoekwoordonderzoek die je kunt krijgen is KWFinder van het bedrijf Mangools. Dit is betaalde software (je kunt gratis een gratis proefabonnement van 10 dagen nemen), die je er echter in no-time uit hebt.

Kijk maar eens naar de voorbeelden hieronder.

Op de short tail-zoekterm 'horloges' is het lastig concurreren
Op de short tail-zoekterm ‘horloges’ is het lastig concurreren (bron: KWFinder)
'Zakhorloge' blijkt nog een kansrijk zoekwoord te zijn
‘Zakhorloge’ blijkt nog een kansrijk zoekwoord te zijn (bron: KWFinder)

Zelf gebruik ik KWFinder ook voor mijn klanten én om mijn eigen website te onderhouden. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld ook de kansen die de long tail-zoekterm ‘wat zijn zoekwoorden’ bood. Hoewel er slechts zo’n zeventig keer per maand in Nederland op deze zoekterm wordt gezocht, is de kans om de concurrentie te verslaan aanzienlijk.

‘Go for it’ noemt KWFinder deze term. Dat betekent dat het volgens de tool heel makkelijk is om hierop te concurreren. Het enige wat je moet doen is een beter artikel schrijven dan alle artikelen die op dit moment de zoekresultaten domineren. Dat betekent meestal dat je een uitgebreider en interessanter stuk moet schrijven, dat je aankleedt met bijvoorbeeld foto’s en video’s.

Onderzoek naar zoekwoorden met lage concurrentie

In de software van KWFinder kun je ook aangeven dat je alleen de zoekwoorden wilt vinden die relatief makkelijk te beconcurreren zijn. Dit is ideaal om van onderaf te gaan concurreren. De zoektermen die het predikaat ‘Effortless’ krijgen bezorgen je bijna meteen een plek op de eerste pagina in Google.

Behalve zoekwoorden vinden kun je het pakket van KWFinder ook gebruiken om de posities van je website in Google op specifieke zoekwoorden door de tijd heen te monitoren (SERPChecker) en zien hoe je concurrentie het op internet doet (SERPWatcher). Al met al is dit zeer waardevolle informatie voor iedereen die op de een of andere manier online zakendoet.

Tip: probeer KWFinder zelf eens en ontdek de kansen die voor jouw website in het verschiet liggen. Voer hieronder jouw zoekterm in en je krijgt meteen suggesties voor kansrijke long tail-zoekwoorden.

Hopelijk heb ik met dit artikel een duidelijke uitleg gegeven over zoekwoorden. Vond je dit artikel interessant? Deel het dan op sociale media. Alvast bedankt.

Kom je er niet helemaal uit met jouw zoekwoorden? Laat dan hieronder een reactie achter en ik help je verder.

Foto: Pixabay.

Categorieën SEO

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] schrijven van artikelen doe je aan de hand van relevante zoekwoorden. Doe eerst onderzoek naar de zoekwoorden via kwfinder. Zorg tenslotte ook voor een gestructureerd […]