(SEO-)Webteksten laten schrijven

Iedereen die zich met internet bezighoudt weet dat ze ongelooflijk belangrijk zijn: je webteksten. Daarom besteed je hier maar beter veel aandacht aan. Heb je geen tijd of denk je dat je onvoldoende kennis hebt om je webteksten zelf te schrijven? Dan kun je natuurlijk ook jouw webteksten laten schrijven door een ervaren webcopywriter. Dat ben ik, Edward Hendriks van Doyoucopy.

Wat zijn webteksten?

Een webtekst is een tekst die speciaal geschreven is voor gebruik op internet. Een website bestaat over het algemeen uit meerdere pagina’s. Die pagina’s zijn gevuld met de zogenoemde ‘content’, ofwel inhoud. Webteksten maken een belangrijk deel uit van die content, simpelweg omdat teksten vragen beantwoorden. Als je een website hebt, heb je dus ook webteksten nodig. Die teksten worden soms door een copywriter rechtstreeks op de website geplaatst (en ook online geschreven). Maar vaker komt het voor dat de webteksten eerst in een Word-doc of een Google Doc worden geschreven, waarna ze door de eigenaar of beheerder van de website worden toegevoegd.

Waarin verschillen webteksten van gewone teksten?

Een websitebezoeker is meestal gehaast: hij of zij zoekt een oplossing voor een probleem. Webteksten worden meestal niet voor het plezier gelezen (het zijn dan ook geen blogartikelen of anderszins vermakelijke teksten). Webteksten worden ook niet van het begin tot het eind gelezen, maar meestal gescand. De webteksten kunnen functioneel of informerend zijn. Ze beschrijven bijvoorbeeld het aankoopproces op de website. Of ze geven informatie over een product of dienst. De tekst die je nu leest is uiteraard ook een webtekst. Ik beschrijf in deze tekst een van de belangrijkste diensten die ik met mijn bureau Doyoucopy lever.

Goede webteksten overtuigen

Ik heb het op mijn website al veel vaker gezegd. Als je wat wilt van je bezoekers (en welke website wil dat nu niet), zijn goede webteksten van het grootste belang. De vormgeving en de beelden trekken en sturen de aandacht, maar het is het verhaal dat overtuigt. Een investering in betere webteksten verdient zichzelf daarom vrijwel altijd terug. Je zou zelfs kunnen beslissen om zelf goede webteksten te leren schrijven. Sommige copywriters beweren dat dit een kernactiviteit van elke online onderneming is.

Maar ik weet ook wel hoe het in de praktijk werkt. Goede teksten schrijven is zo makkelijk nog niet. Gelukkig maar, anders zou ik niks verdienen. Nu zijn er veel bedrijven die naar me toekomen om mij hun webteksten te laten schrijven. Dat doe ik natuurlijk graag en goed.

Goede webteksten voldoen aan deze eisen

Hoe zien goede webteksten eruit? Aan welke eisen moeten webteksten voldoen? Dat verschilt van website tot website en van branche tot branche, maar in het algemeen kun je er het volgende over zeggen:

 • Webteksten zijn beknopt en zo kort mogelijk
 • Webteksten zijn zo veel mogelijk op B1-niveau geschreven
 • Vergeet de witregels en de tussenkopjes niet
 • Geef de pagina met webteksten een heldere structuur (met een inleiding en een conclusie)
 • Vergeet niet om interne links naar andere relevante pagina’s aan te maken
 • Voeg ook citaten, opsommigen, vetgedrukte tekst en andere soorten opmaak toe
 • Let erop dat de webteksten zijn toegesneden op de doelgroep (welk probleem los je voor hen op?)
 • Verwerk ook belangrijke zoektermen in je webteksten (hier komt het woord SEO-teksten om de hoek kijken)

SEO-teksten laten schrijven

Jouw website of webshop heeft naast lekker leesbare en uitstekend converterende webteksten ook goed vindbare SEO-teksten nodig. Dat betekent niet dat deze teksten voor zoekmachines geschreven zijn (niemand leest teksten die voor zoekmachines geschreven zijn), maar wel dat deze teksten zo zijn geschreven en gestructureerd dat zoekmachines gemakkelijk kunnen achterhalen waar de tekst over gaat. Het zijn dus eigenlijk gewoon goed geschreven, heldere webteksten. Een goede SEO-tekstschrijver zorgt ervoor dat jouw SEO-teksten de beste teksten zijn die er over dit onderwerp te vinden zijn, zodat je jouw concurrentie online kunt verslaan.

Het mooie is: je hoeft het allemaal niet zelf te doen. Laat mij jouw SEO-teksten schrijven en ik zorg ervoor dat je de best mogelijk content krijgt om hoge rankings in Google te behalen, waar je klanten als vliegen op de stroop op af zullen komen!

Bloggen

Behalve webteksten en SEO-teksten voor je website heb je meestal ook regelmatig nieuwe teksten nodig. Met een blog waarin je problemen voor je klanten oplost bouw je aan je contentmarketing. Heb je hier zelf geen tijd voor of geen kaas van gegeten, dan kun je mij interessante blogartikelen laten schrijven waarin jouw belangrijke zoekwoorden zijn opgenomen. Blogartikelen en nieuwsberichten hoeven niet altijd aan alle eisen voor webteksten te voldoen, omdat het gebruik van deze teksten anders is.

Portfoliowerk

In het portfolio op deze site vind je veel voorbeelden van webteksten die ik voor mijn klanten geschreven heb. Je kunt ook bij de referenties van Doyoucopy kijken. Dan zie je dat ik me niet gespecialiseerd heb in een bepaalde branche. De kans is dus groot dat ik ook jou kan helpen met je webteksten.

Webteksten en SEO-teksten laten schrijven door Doyoucopy

Voor de volgende klussen kun je mij inschakelen (hier heb ik veel ervaring mee):

 • Blogs laten schrijven voor je website
 • Productteksten voor je webshop schrijven (inclusief SEO)
 • Schrijven van converterende webteksten
 • Storytelling voor op je website
 • SEO-teksten voor je huidige of je nieuwe site
 • Verbeteren van je bestaande content voor betere vindbaarheid en/of conversie

Wat voor webteksten heb jij nodig? Laat het me weten en je krijgt een vrijblijvende prijsopgave. Voor een aantal veelvoorkomende webteksten, losse blogs en losse pagina’s heb ik trouwens standaardtarieven.

Wil je toch liever zelf je SEO-teksten of andere webteksten schrijven? Lees dan vooral de tips in mijn copyblog. Zo word je vanzelf ook een kei in webcopy!