Bijgewerkt op 3 oktober 2023
Als SEO-copywriter wordt mij vaak gevraagd de teksten van websites te beoordelen en waar nodig te herschrijven. Beter geschreven webteksten kunnen inderdaad voor een betere posities in de zoekmachines zorgen. Maar vaak is de grootste winst nog te boeken met het aanvullen van ontbrekende informatie. Zoals bij de meta description (ook wel ‘meta omschrijving’ genoemd).
Zo heb ik jullie eerder al eens bijgepraat over de ‘title tag’, ofwel de SEO-titel van je webpagina.
De titel van je pagina’s is een van de belangrijkste beoordelingsfactoren voor de zoekmachines en mag dus ook nooit worden vergeten bij het schrijven of optimaliseren van webteksten.
Wat is de meta description?
Een andere belangrijke ‘tag’ is de zogenoemde ‘meta description’. Hierin staat een korte beschrijving van de inhoud op de desbetreffende pagina.
De description-tag is niet zo belangrijk vanuit direct SEO-oogpunt (dat heeft Google bevestigd), maar wél voor bezoekers. En voor hen maak je uiteindelijk je pagina!

Deze description-tag wordt echter vaak vergeten toe te voegen. Zoekmachines zoals Google gebruiken dan zelf een tekst van je website, waarin het zoekwoord van de gebruiker terugkomt.
Je begrijpt misschien wel dat dit geen ideale situatie is. Zo kan Google je in plaats van een mooie, overtuigende tekst waarom je de pagina moet bezoeken, een paar droge menu-items voorschotelen.
✅ Opmerking: Google is steeds slimmer geworden en wil de meta descriptions graag zo goed mogelijk op de zoekvraag van de gebruiken afstemmen. Steeds vaker zie je daarom dat de zoekmachine zelf 1 of 2 zinnen kiest. Vaak uit het intro op je pagina. Zorg er daarom voor dat je ook hier aantrekkelijke teksten schrijft.
De meta description is de advertentie voor je zoekresultaat
Een goede meta description werkt als een call-to-action en zorgt voor extra verkeer vanuit de zoekmachines naar jouw website. Door te zorgen voor meer kliks naar jouw website, kan een goede meta description zelfs zorgen voor een betere positie in de zoekmachines!
Voor andere zoekmachines dan Google kan de meta description ook op zichzelf een ranking-factor zijn.
✅ Opmerking: je moet de meta description eigenlijk zien als een korte advertentietekst die je bezoekers verleidt om door te klikken naar jouw pagina.
Kortom, alle redenen voor enkele tips om je meta description te optimaliseren:
1. Gebruik zoekwoorden
Als het goed is, geeft de titel van de pagina goed weer waar de pagina over gaat. Op de pagina zelf gebruik je natuurlijk koppen en teksten waar de zoekwoorden in terugkomen. Doe dat ook met de meta-description.

Gebruik hierin de belangrijkste zoektermen voor de gebruiker. Zoektermen die overeenkomen met de zoekopdracht, worden vetgedrukt weergegeven, wat de CTR (= click through rate) naar je website verder verhoogt!
2. Verleid je bezoekers
Het doel van een meta description in de zoekresultaten van Google is om een nadere specificatie van de paginatitel te geven. Hier ligt je kans om ervoor te zorgen dat gebruikers doorklikken naar jouw website.
- Zorg ervoor dat je omschrijving onweerstaanbaar is!
- Wat zijn de USP’s van je product?
- Hoe kun je het opvallend en smeuïg brengen?
⚠️ Maar pas op: zorg er wel voor dat je de belofte van de meta description ook waarmaakt op de pagina zelf, anders zou het weleens tot een hoge bounce rate kunnen leiden (mensen klikken direct weer op ’terug’ in hun browser).
3. Doe onderzoek in Google
Kijk naar de verleidelijke meta descriptions die je concurrenten hebben geschreven. Hoe zorgen zij voor de kliks naar hun website? Heb je hier iets aan toe te voegen of te verbeteren? Gebruik je research in je eigen zoektocht naar de beste meta descriptions.
4. Zorgt voor de call-to-action
Maak het voor de gebruiker zo concreet mogelijk. Zeg helder wat hij op de pagina moet gaan doen. Bijvoorbeeld: ‘Vraag direct een brochure aan’, ‘Bereid u nu voor op uw reis naar Rome’ of ‘Check direct hoeveel u kunt besparen’.
5. Neem je bedrijfsnaam op
Het komt voor dat de bedrijfsnaam of de merknaam niet zichtbaar is in de titel van de pagina. Bijvoorbeeld omdat de bezoeker op een blog van je website terechtkomt en de bedrijfsnaam helemaal achteraan in de titel staat.

Herhaal daarom de naam van je organisatie of je product in de meta description. Dit zorgt voor herkenning bij mensen die bekend zijn met jouw bedrijf of je producten.
6. Niet te lang, niet te kort
Let op de lengte van de meta description. Als deze te lang is, past de omschrijving niet meer onder de titel. Hoeft geen probleem te zijn, als de verleiding en de call-to-action maar sterk genoeg zijn.

Een omschrijving die te kort is, is een gemiste kans. Je kunt er dan waarschijnlijk meer zoekwoorden en meer verleiding in verwerken. Een ideale lengte ligt rond de 150 karakters voor een optimale zichtbaarheid op desktop-computers. Op mobiele apparaten wordt de omschrijving na zo’n 120 karakters afgebroken.
7. Gebruik de bedrijvende vorm
Maak je meta description zo actief en direct mogelijk. Het is een advertentie voor je zoekresultaat, dus je moet mensen verleiden erop te klikken. Een saaie, passieve omschrijving is dodelijk voor je klikratio.

8. Gebruik magische woorden
Met zorgvuldig gekozen woorden dring je diep binnen in het onderbewuste. Precies daar waar de aankoopbeslissingen plaatsvinden.
De meta description is een plek waar je perfect kunt werken met enkele goed gekozen magische woorden.
Ik som er hier een aantal voor je op:
- Ontdek
- Gratis
- Nieuw
- Omdat
- Aanbieding
- Compleet
- Nummer 1
- Je/jij/jouw
- Stel je eens voor…
9. Gebruik opvallende symbolen
De meta description biedt ruimte om je zoekresultaat extra op te laten vallen. Speciale symbolen die je aan de titel toevoegt, worden er vaak uitgefilterd door Google. Maar in de omschrijving van je pagina heb je meer vrijheid.
Ik doel dan bijvoorbeeld op het toevoegen van ‘checkmarks‘ of andere emoji’s. Je kunt de meta description ook op laten vallen door het toevoegen van getallen, haakjes of hoofdletters.

Leuk! Nou snap ik hem 🙂
Da’s helder! Bedankt