Bijgewerkt op 9 november 2022
Copywriting is het schrijven van wervende teksten die een lezer overhalen om iets te doen. Maar wat is nu precies SEO-copywriting of SEO-tekstschrijven? In dit artikel voor SEO-beginners geef ik daar een helder antwoord op.
Het begint met SEO
Wat is SEO? SEO staat voor Search Engine Optimization. In het Nederlands: zoekmachineoptimalisatie (schrijf je het woord even op voor Scrabble?).
Hieruit kun je concluderen dat SEO-copywriting het volgende is:
SEO-copywriting: het schrijven van voor zoekmachines geoptimaliseerde wervende webteksten (die een lezer overhalen om iets te doen).
Vooral het eerste deel van de definitie is belangrijk. De webteksten die de SEO-copywriter schrijft, moeten geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines: SEO-teksten. Maar wat betekent dat precies?

Het komt erop neer dat je ervoor moet zorgen dat een zoekmachine (zoals Google, Bing en Yahoo) weet waar jouw tekst over gaat. Daarna kan de zoekmachine verkeer in de vorm van echte bezoekers naar je website doorsturen.
Je kunt dit artikel ook als video bekijken:
Waarom is SEO-copywriting belangrijk?
Als je het goed doet, draagt SEO-copywriting bij aan de bekendheid van je merk, je producten of diensten. Je plek in de zoekmachines verbetert, waardoor je bedrijf zichtbaarder wordt. Dat is belangrijk omdat hogere posities meer aandacht en klikken genereren en zo meer bezoekers en omzet opleveren.
Goede SEO-copywriting is ook ‘gewoon goede copywriting’ en komt daarmee tegemoet aan de behoeften en wensen van je doelgroep en verbetert de gebruiksvriendelijkheid van je website en het imago van je merk. Hoge posities in zoekmachines dragen bij aan het vertrouwen dat mensen in jouw merk zullen stellen.
Ofwel: goede SEO-copywriting = direct meer resultaat voor jouw online merk.
Zo help je de lezer én de zoekmachine
Hoe zorg je ervoor dat een zoekmachine weet waar jouw tekst over gaat? Eigenlijk op dezelfde manier als dat je ervoor zorgt dat een menselijke lezer weet waar jouw tekst over gaat:
- Je zorgt ervoor dat je in heldere taal en in korte en begrijpelijke alinea’s schrijft.
- Je structureert je tekst aan de hand van een kop, subkoppen, opsommingen, een conclusie.
- En je vermeldt natuurlijk het trefwoord (het zoekwoord of de zoekwoorden) in de verschillende elementen van de tekststructuur.
Een goede SEO-copywriter overdrijft niet bij het maken van SEO-teksten, maar gebruikt ook synoniemen van de zoekwoorden en andere vormen zoals meervouden of verbuigingen. Hij weet dat hij in de eerste plaats een aantrekkelijke en prettig leesbare tekst moet schrijven.
Moderne SEO-copywriting draait helemaal om het maken van waardevolle en aantrekkelijke content die mensen willen delen en waarnaar ze willen linken, zodat de autoriteit en de betrouwbaarheid van je website omhoog gaan en de pagina’s die je wilt laten ranken hoger scoren in Google.
Maar voordat je aan het schrijven van SEO-teksten toekomt, is daar eerst het belangrijkste aspect van SEO-copywriting en dat is zoekwoordonderzoek.

Zoekwoordonderzoek
Een SEO-copywriter begint zijn werk niet zonder gedegen zoekwoordonderzoek. Uit zo’n onderzoek leidt hij namelijk af of mensen zoeken op ‘afwasmachines’ of ‘vaatwassers’, op ’tekstschrijvers’ of op ‘copywriters’. Hij kiest voor de zoekwoorden waar een leuk zoekvolume op zit, maar waar nog wel op te concurreren valt.
Bij SEO-copywriting kan het dus zo zijn dat je juist niet kiest voor het woord of de woorden waar het vaakst op gezocht wordt, maar voor de term waarmee je de concurrentie kunt verslaan en zelf hoog in Google kunt komen. Dat is een must als je website (nog) niet de autoriteit heeft om concurrenten te verslaan. Je moet dan van onderaf beginnen en met goede content een goede naam opbouwen. Inderdaad, dat is vaak een langdurig proces.
Googel de SEO-copywriter
Zo heb ik er in de loop van de tijd voor gezorgd dat deze website (en dan vooral dit blog) is geoptimaliseerd voor de zoekterm ‘copywriter’. Als je googelt op ‘copywriter’ verschijnt mijn website hoog in de resultaten van Google.
Op het zoekwoord ‘SEO-copywriter’ sta ik trouwens op plek 1 in Google. Je begrijpt dat ik daardoor veel mensen die op zoek zijn naar een copywriter op mijn website mag verwelkomen. En dat is gunstig: meer bezoekers betekent tenslotte meer kans op leuke opdrachten!

Je begrijpt dat het nu niet zo makkelijk meer is om te scoren op een short tail-zoekwoord als ‘copywriter’. Toch is dat op zich geen reden om altijd voor zoekwoorden met weinig concurrentie te kiezen.
Een strategie kan juist ook zijn dat je de concurrentie rechtstreeks aanvalt op hun belangrijkste zoekwoord. Mits je voldoende autoriteit hebt opgebouwd met je website.
SEO-tekstschrijver of SEO-copywriter?
Hoewel er vaak wel een verschil is tussen een ‘gewone’ copywriter en een tekstschrijver, geldt dat niet voor mensen die zich SEO-tekstschrijver of SEO-copywriter noemen. Ook een SEO-tekstschrijver schrijft voor zoekmachines geoptimaliseerde wervende teksten, net als de SEO-copywriter. Het verschil in deze termen zit ‘m dus alleen in de voorkeur van de desbetreffende schrijver. Dus ja, ik ben óók een SEO-tekstschrijver.

In de zoekmachines kan het uiteraard wél flink uitmaken om een iets andere term te kiezen, ook al betekent deze hetzelfde. Zo heb ik dit artikel geoptimaliseerd op de termen ‘SEO-copywriting’ en ‘SEO-copywriter’ (mede doordat ik al een goede positie heb op de algemene term ‘copywriter’) maar niet op ‘SEO-tekstschrijven’ en ‘SEO-tekstschrijver’.
Als je googelt naar een SEO-tekstschrijver kom je dus weer heel andere freelancers en bedrijven tegen.
Het bovenstaande geldt ook voor andere omschrijvingen van je eigen producten of diensten. Het is dus goed om je daarvan bewust te zijn. SEO-schrijven is ook keuzes maken!
Een doorlopend proces
Als jij een website of webshop hebt, wil je ook graag meer geïnteresseerde klanten die jouw producten en diensten afnemen. Dat is de reden dat je steeds nieuwe content aan je website toevoegt, die door zoekmachines in de zoekresultaten wordt getoond. En waar vervolgens bezoekers op klikken, zodat ze op jouw website terechtkomen. En dat is tegelijkertijd een heel goede reden om te bloggen.
Short en long tail
Nu is het zoekwoord ‘copywriter’ een echt short tail-zoekwoord. Een enkel zoekwoord waar behoorlijk veel concurrentie op bestaat. Dat is vaak zo als je je maar op één trefwoord richt.
Als je bijvoorbeeld een autoverhuurbedrijf hebt en je besluit je met SEO-copywriting te richten op de zoekterm ‘huurauto’, dan heb je veel concurrentie. Waarschijnlijk zelfs té veel om nog op een acceptabele plek in de zoekresultaten te kunnen verschijnen. Tenzij je inmiddels veel autoriteit hebt opgebouwd.

Daarom is het in het algemeen handiger om je met SEO-copywriting op de long tail (‘de lange staart’) te richten. Ik heb hier eerder een specifiek blogartikel over geschreven. Door aan die long tail te bouwen, scoor je na verloop van tijd ook hoger op meer algemene zoekwoorden.
Zoals ik al aangaf, kan het ook een strategie zijn om direct de aanval te openen met een short tail-zoekwoord. Naast een website die al wat autoriteit heeft opgebouwd, zul je dan wel echt uitmuntende content moeten produceren om deze strijd te winnen. Als je het lef hebt, heb ik in dit artikel een strategie voor zo’n frontale SEO-aanval geformuleerd.
Dus een SEO-copywriter schrijft voor zoekmachines?
Nee, een copywriter – en dus ook een SEO-copywriter dan wel SEO-tekstschrijver – schrijft nooit voor zoekmachines. Een goede tenminste niet. Zoekmachines kunnen dan misschien wel lezen, ze begrijpen uiteindelijk de ballen van je tekst.
Bovendien: zoekmachines zijn niet jouw klanten. Ze zullen niks kopen in je webshop en ze betalen ook je factuur niet. Het is goed om te beseffen dat alles wat je schrijft (ja, ook SEO-teksten) is bedoeld voor mensen. Mensen die enthousiast of kritisch kunnen zijn, teleurgesteld of achterdochtig, vrolijk of zenuwachtig… Mensen met emoties.
Schrijf daarom in de eerste plaats het beste artikel dat je kunt schrijven voor je doelgroep en optimaliseer dat daarna voor vindbaarheid met SEO in het achterhoofd.
Enkele veelgestelde vragen over het vak van SEO-copywriting
Leve het internet! Googel of Bing erop los. Check welke SEO-copywriters als eerste boven komen drijven. Een hoge positie op de term ‘SEO-copywriter’ zegt natuurlijk wel wat 😊
Lees een paar artikelen op hun website. Check het werk dat ze voor andere klanten hebben gedaan. Voelt het waardevol aan? Kun je er een eigen schrijfstijl in ontdekken? Of lijkt het op een trucje met veel repeterende woorden en overduidelijke SEO-spam?
Daar heb je het antwoord op je vraag.
Iedereen die zich bezighoudt met online marketing zou tenminste de basisbeginselen van SEO-copywriting moeten kennen. Dat helpt enorm bij het opzetten van een succesvol bedrijf, ook als je het schrijven van webteksten en blogartikelen uitbesteedt. Bovendien helpt het je om de beste SEO-copywriter te vinden (zie de vraag hierboven).
Dat is zeker een goede basis! Maar omdat je jouw artikel ook in rankings van Google, Bing & Co wilt krijgen, moet je wel rekening houden met een aantal zaken. Gelukkig gaan ook zoekmachines steeds meer als mensen naar artikelen kijken. En dan komt SEO-copywriting dus steeds meer aan op het laatste deel van het woord.
Ja. SEO-copywriting is een dienst die steeds meer klanten van je zullen vragen. Het is belangrijk dat je weet hoe je vragen van zoekers op je site moet beantwoorden en dat je conversiegericht kunt schrijven. Kennis van SEO helpt je betere webpagina’s, blogs en campagnes voor je klanten te schrijven. Plus: je gebruikt het om potentiële klanten naar je site te dirigeren.
Ja, maar je zult je wel het een en ander aan moeten leren. Minimaal de basisbeginselen van (SEO-)copywriting. Gelukkig voor jou heb ik waardevolle cursussen samengesteld, waarmee je jezelf de beginselen aan kunt leren.
Ontdek hier mijn Cursus Copywriting in 30 Dagen of mijn Cursus SEO-copywriting.
Mijn visie: je kunt beter inzetten op het vak van copywriter en je dan SEO-vaardigheden aanleren. Als SEO-specialist hol je voortdurend achter de feiten aan in een landschap dat steeds verandert. Als copywriter beheers je een vak dat al decennia van dezelfde basisvaardigheden uitgaat en dat je daarnaast kunt verrijken met SEO-kennis.
Je weet wat ze zeggen, hè? The proof of the pudding is in the eating. Het mooiste en overtuigendste is als je klanten naar je website weet te lokken met SEO. Zo scoor ik zelf nogal hoog op de term ‘SEO-copywriter’ en dat levert me een gestage stroom klandizie op. Voor de rest gelden dezelfde dingen als voor beginnende copywriters.
Nah, niet echt. Goed, dat was misschien jarenlang zo. Maar er is in ruim 20 jaar ervaring met zoekmachines veel veranderd. Het gaat steeds minder om trucs en steeds meer om échte copyskills. Waarde toevoegen, verkoopargumenten leveren, overtuigen. Gelukkig maar. Dat is de reden dat je je in de eerste plaats verkoopvaardigheden en consumentenpsychologie aan moet leren.
Pro-tip: verdiep je in mijn voordelige Cursus SEO-copywriting voor beginners.
Als je goed bent, kun je zeker een goede boterham verdienen. Wat je precies verdient hangt af van je ervaring, je locatie en het soort klanten dat je bedient. Als je vooral kleinere bedrijven wilt servicen, zullen je tarieven wat lager liggen. Positioneer je je hoog in de markt, dan moet je meer vragen (maar ook meer bieden).
Lees ook mijn blog over het bepalen van je tarieven als freelancer.
Ja, dat is leuk. Want je kunt klanten direct helpen met meer (en meetbaar!) resultaat. Resultaat zien van je werk geeft veel voldoening en tevreden klanten.
Heb je meer vragen over SEO-copywriting of het beroep van SEO-copywriter? Laat het me dan weten met een reactie hieronder. Je krijgt altijd antwoord!
Fijne tekst om te lezen, dank voor de info.
Graag gedaan!
Ik ben op zoek naar een document om een seo tekstschrijver goed te briefen. Heb jij deze wellicht?
Ik denk dat je het briefingsformulier dat ik hier beschrijf ook prima voor een SEO-tekstschrijver zou kunnen gebruiken: https://www.doyoucopy.nl/briefing-copywriter/