Wat is SEO-copywriting?

Wat is SEO-copywriting?

Bijgewerkt op

Copywriting is het schrijven van wervende teksten die een lezer overhalen om iets te doen. Maar wat is nu precies SEO-copywriting of SEO-tekstschrijven? In dit artikel voor SEO-beginners geef ik daar een helder antwoord op.

Het begint met SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization. In het Nederlands: zoekmachineoptimalisatie (schrijf je het woord even op voor Scrabble?). Hieruit kun je concluderen dat SEO-copywriting het volgende is:

SEO-copywriting: het schrijven van voor zoekmachines geoptimaliseerde wervende webteksten (die een lezer overhalen om iets te doen).

Vooral het eerste deel van de definitie is belangrijk. De webteksten die de SEO-copywriter schrijft, moeten geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines: SEO-teksten. Maar wat betekent dat precies?

Het komt erop naar dat je ervoor moet zorgen dat een zoekmachine (zoals bijvoorbeeld Google, Bing en Yahoo) weet waar jouw tekst over gaat. Daarna kan de zoekmachine verkeer in de vorm van echte bezoekers naar je website doorsturen.

Zo help je de lezer én de zoekmachine

Hoe zorg je ervoor dat een zoekmachine weet waar jouw tekst over gaat? Eigenlijk op dezelfde manier als dat je ervoor zorgt dat een menselijke lezer weet waar jouw tekst over gaat:

  • Je zorgt ervoor dat je in heldere taal en in korte en begrijpelijke alinea’s schrijft.
  • Je structureert je tekst aan de hand van een kop, subkoppen, opsommingen, een conclusie.
  • En je vermeldt natuurlijk het trefwoord (het zoekwoord of de zoekwoorden) in de verschillende elementen van de tekststructuur.

Een goede SEO-copywriter overdrijft niet bij het maken van SEO-teksten, maar gebruikt ook synoniemen van de zoekwoorden en andere vormen zoals meervouden of verbuigingen. Hij weet dat hij in de eerste plaats een aantrekkelijke en prettig leesbare tekst moet schrijven.

Maar voordat je aan het schrijven van SEO-teksten toekomt, is daar eerst het belangrijkste aspect van SEO-copywriting en dat is zoekwoordonderzoek.

KWFinder is een mooie tool om kansrijke zoekwoorden te vinden
KWFinder is een mooie tool om kansrijke zoekwoorden te vinden (bron: KWFinder)

Zoekwoordonderzoek

Een SEO-copywriter begint zijn werk niet zonder gedegen zoekwoordonderzoek. Uit zo’n onderzoek leidt hij namelijk af of mensen zoeken op ‘afwasmachines’ of ‘vaatwassers’, op ‘tekstschrijvers’ of op ‘copywriters’. Hij kiest voor de zoekwoorden waar een leuk zoekvolume op zit, maar waar nog wel op te concurreren valt.

Bij SEO-copywriting kan het dus zo zijn dat je juist niet kiest voor het woord of de woorden waar het vaakst op gezocht wordt, maar voor de term waarmee je de concurrentie kunt verslaan en zelf hoog in Google kunt komen. Dat is een must als je website (nog) niet de autoriteit heeft om concurrenten te verslaan. Je moet dan van onderaf beginnen en met goede content een goede naam opbouwen. Inderdaad, dat is vaak een langdurig proces.

Googel de SEO-copywriter

Zo heb ik er in de loop van de tijd voor gezorgd dat deze website (en dan vooral dit blog) is geoptimaliseerd voor de zoekterm ‘copywriter’. Als je googelt op ‘copywriter’ verschijnt mijn website hoog in de resultaten van Google (je vindt mij op plek 1, 2 of 3!). Op het zoekwoord ‘SEO-copywriter’ sta ik trouwens op plek 2 in Google. Je begrijpt dat ik daardoor veel mensen die op zoek zijn naar een copywriter op mijn website mag verwelkomen. En dat is gunstig: meer bezoekers betekent tenslotte meer kans op leuke opdrachten!

Doyoucopy op 3 in Google (of 4, als je het aanbevolen fragment op positie 0 meetelt)
Doyoucopy op 3 in Google (of 4, als je het aanbevolen fragment op positie 0 meetelt)

Je begrijpt dat het nu niet zo makkelijk meer is om te scoren op een short tail-zoekwoord als ‘copywriter’. Toch is dat op zich geen reden om altijd voor zoekwoorden met weinig concurrentie te kiezen. Een strategie kan juist ook zijn dat je de concurrentie rechtstreeks aanvalt op hun belangrijkste zoekwoord. Mits je voldoende autoriteit hebt opgebouwd met je website.

SEO-tekstschrijver of SEO-copywriter?

Hoewel er vaak wel een verschil is tussen een ‘gewone’ copywriter en een tekstschrijver, geldt dat niet voor mensen die zich SEO-tekstschrijver of SEO-copywriter noemen. Ook een SEO-tekstschrijver schrijft voor zoekmachines geoptimaliseerde wervende teksten, net als de SEO-copywriter. Het verschil in deze termen zit ‘m dus alleen in de voorkeur van de desbetreffende schrijver. Dus ja, ik ben ook een SEO-tekstschrijver.

SEO-tekstschrijver of SEO-copywriter: een kwestie van voorkeur
SEO-tekstschrijver of SEO-copywriter: een kwestie van voorkeur

In de zoekmachines kan het uiteraard wél flink uitmaken om een iets andere term te kiezen, ook al betekent deze hetzelfde. Zo heb ik dit artikel geoptimaliseerd op de termen ‘SEO-copywriting’ en ‘SEO-copywriter’ (mede doordat ik al een goede positie heb op de algemene term ‘copywriter’) maar niet op ‘SEO-tekstschrijven’ en ‘SEO-tekstschrijver’. Als je googelt naar een SEO-tekstschrijver kom je dus weer heel andere freelancers en bedrijven tegen.

Het bovenstaande geldt dus ook voor andere omschrijvingen van je eigen producten of diensten. Het is goed om je daarvan bewust te zijn. SEO-schrijven is ook keuzes maken!

SEO-copywriting stopt niet

Als jij een website of webshop hebt, wil je ook graag meer geïnteresseerde klanten die jouw producten en diensten afnemen. Dat is de reden dat je steeds nieuwe content aan je website toevoegt, die door zoekmachines in de zoekresultaten wordt getoond. En waar vervolgens bezoekers op klikken, zodat ze op jouw website terechtkomen. En dat is tegelijkertijd een heel goede reden om te bloggen.

Short en long tail

Nu is het zoekwoord ‘copywriter’ een echt short tail-zoekwoord. Een enkel zoekwoord waar behoorlijk veel concurrentie op bestaat. Dat is vaak zo als je je maar op één trefwoord richt.

Als je bijvoorbeeld een autoverhuurbedrijf hebt en je besluit je met SEO-copywriting te richten op de zoekterm ‘huurauto’, dan heb je veel concurrentie. Waarschijnlijk zelfs té veel om nog op een acceptabele plek in de zoekresultaten te kunnen verschijnen. Tenzij je inmiddels veel autoriteit hebt opgebouwd.

Short en long tail: zo werkt het met zoekwoorden (bron: KWFinder)

Daarom is het in het algemeen handiger om je met SEO-copywriting op de long tail (‘de lange staart’) te richten. Ik heb hier eerder een specifiek blogartikel over geschreven. Door aan die long tail te bouwen, scoor je na verloop van tijd ook hoger op meer algemene zoekwoorden.

Zoals ik al aangaf, kan het ook een strategie zijn om direct de aanval te openen met een short tail-zoekwoord. Naast een website die al wat autoriteit heeft opgebouwd, zul je dan wel echt uitmuntende content moeten produceren om deze strijd te winnen. Als je het lef hebt, heb ik in dit artikel een strategie voor zo’n frontale SEO-aanval geformuleerd.

Dus een SEO-copywriter schrijft voor zoekmachines?

Nee, een copywriter – en dus ook een SEO-copywriter dan wel SEO-tekstschrijver – schrijft nooit voor zoekmachines. Een goede tenminste niet. Zoekmachines kunnen dan misschien wel lezen, ze begrijpen uiteindelijk de ballen van je tekst.

Bovendien: zoekmachines zijn niet jouw klanten. Ze zullen niks kopen in je webshop en ze betalen ook je factuur niet. Het is goed om te beseffen dat alles wat je schrijft (ja, ook SEO-teksten) is bedoeld voor mensen. Mensen die enthousiast of kritisch kunnen zijn, teleurgesteld of achterdochtig, vrolijk of zenuwachtig… Mensen met emoties.

Schrijf daarom in de eerste plaats het beste artikel dat je kunt schrijven voor je doelgroep en optimaliseer dat daarna voor vindbaarheid met SEO in het achterhoofd.

Is je dat allemaal te veel werk? Kijk dan eens naar mijn speciale abonnement waarmee ik jouw website beter vindbaar maak. Elke maand weer.

Lees ook nog even dit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *