Bijgewerkt op 10 september 2021
De meta title, title tag of SEO-titel van je pagina is een van de belangrijkste elementen van on-page SEO. In dit artikel geef ik je de beste tips om je meta title te optimaliseren, zodat je direct meer bezoekers op je website krijgt.
Wat is de meta title?
Een van de belangrijkste toepassingen van zoekmachine-optimalisatie op je website zelf (on-page SEO) is het bedenken van een goede meta title.
Deze title tag geeft een naam aan de webpagina zelf. Het belangrijkste effect hiervan is de zichtbaarheid in de zoekmachine en in het tabblad van je browser.


Maar ook als je jouw artikel op sociale media plaatst, komt de title tag naar voren.

Naast de meta title is de meta description van belang bij de optimalisatie van een webpagina.
Lang geleden werden de door de webmaster opgegeven meta keywords door zoekmachines gebruikt bij het samenstellen van zoekresultaten. Het behoeft geen betoog dat die methode nogal gevoelig was voor beïnvloeding, voorzichtig gezegd.
Google & co halen hun content daarom bij voorkeur zelf van de website. Maar je kunt ze wél op het juiste spoor zetten met een scherpe én geloofwaardige meta title.
✅ Opmerking: Google wil naast de meta descriptions de ook de meta titles zo goed mogelijk op de zoekvraag van de gebruiker afstemmen. Daarom zie je de laatste tijd ook wijzigingen in de SEO-titels. Google voegt iets aan jouw titel toe of wijzigt de hele titel voor bijvoorbeeld een H1-kop. Zorg er daarom voor dat je ook hier aantrekkelijke teksten schrijft.
Je moet die title tag zien als de kopregel van een advertentie
Samen met de meta description vormt de title tag een mini-advertentie die potentiële klanten over moet halen om jouw website te bezoeken.
Aangezien kopregels het allerbelangrijkste element zijn in elke vorm van reclame, is de title tag onmisbaar bij het optimaliseren van je website om meer gerichte bezoekers te krijgen.
Daarom begint goede zoekmachineoptimalisatie op je eigen site altijd met de zogenoemde ‘title tag’.

Ofwel het ‘uithangbord’ voor je webpagina’s. Zowel menselijke bezoekers als zoekmachines zien aan de hand van een goede paginatitel in één oogopslag waar je site over gaat.
Regel 1 voor SEO
Zowel zoekmachines als je potentiële klanten zijn lui (of ze hebben haast). Ze willen direct weten of ze iets aan jouw website hebben.
De SEO-titel is het eerste dat opvalt op de zoekresultatenpagina. Hij staat tussen alle andere resultaten, waar jouw potentiële klant óók op kan klikken.
Ik denk dat de meeste mensen inmiddels wel weten dat het niet handig is om een paginatitel als ‘Home’ of – nog erger – ‘Naamloos’ (komt dat nog voor?) te hebben.
Maar zelfs als je deze basisproblematiek verholpen hebt, ben je er nog lang niet. Zeker niet als je je in concurrerende markten begeeft. Dan is alleen het uithangbord ‘Dameskapper’ niet genoeg!
Kijk maar eens naar het meta title-voorbeeld van een zoekopdracht op de term ’tekstschrijver’ hieronder:

Hé, Google gebruikt mijn meta title niet?
Het komt regelmatig voor dat Google jouw meta title niet gebruikt. Het algoritme achter de zoekmachine vindt dan dat de door jou opgegeven titel niet relevant genoeg is voor de zoekopdracht.
Je ziet dan vaak dat Google 1 of 2 andere zinnen van de pagina plukt, vaak de eerste zinnen op de pagina. Des te belangrijker om er ook voor te zorgen dat die inleiding op je site heel aantrekkelijk en to-the-point geschreven is.
Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de meta title zo goed mogelijk de lading dekt van wat bezoekers op je pagina kunnen vinden.
De title tag moet verleiden
Goede ‘meta title’-copywriting gaat verder dan alleen een omschrijving van de pagina en het verwerken van je belangrijkste zoekwoorden.
Zorg er daarom voor dat de paginatitel direct zegt wat je doet en waar de specifieke pagina over gaat.
Trap niet in de valkuil om alleen een rijtje zoekwoorden in je paginatitel op te nemen. Maak de meta title zo onweerstaanbaar mogelijk door jouw oplossing voor het probleem van de gebruikers naar voren te brengen.
De beste tips voor een perfecte title tag
Wil je snel aan de slag om je title tags te optimaliseren? Profiteer dan van de onderstaande praktische tips die je direct kunt toepassen.
1. Wie is je doelgroep en wat willen zij?
- Elke pagina op je website zou als het goed is moeten beginnen met de vraag: voor wie schrijf ik deze informatie?
- Vervolgens moet je weten wat ze van je verwachten.
- Wat is de zoekintentie van gebruikers: iets kopen, informatie, navigeren?
- Dit is uiteindelijk van belang voor hoe je jouw meta title opbouwt.💡
💡Pro-tip: kijk wat er op de eerste pagina in Google te vinden is op de voor jou belangrijke zoekterm. Analyseer de resultaten: zijn het vooral handleidingen, zijn het lijstjes, zijn het persoonlijke blogs, zijn het voorbeelden? De kans is groot dat je aan de zoekintentie beantwoordt als je jouw artikel in dezelfde vorm giet.
2. Let op de lengte van je meta title
- De weergave van paginatitels in de Google-resultaten heeft een breedtelimiet van 600 pixels, maar de meeste titels worden eerder afgekapt. Je ziet dan drie puntjes (…) aan het einde van de meta title.
- De lengte op desktop en mobiel kan van elkaar verschillen en Google past de lengte ook nogal eens aan.
- Soms voegt Google ook de naam van je bedrijf toe aan de titel, waardoor de daadwerkelijke titel korter kan worden.
- Ik raad je aan de lengte van de SEO-titel onder de 60 tekens te houden (inclusief spaties).
2. Maak je meta title überrelevant
- Uiteraard zorg je ervoor dat het belangrijkste zoekwoord in je meta title terugkomt. Als de gebruiker dat in je titel ziet, is de kans op een klik een stuk groter.
- Bovendien: Google toont overeenkomende zoekwoorden én synoniemen ver, waardoor jouw zoekresultaat nog eens extra opvalt.
- Om te weten op welke zoekwoorden je doelgroep zoekt, moet je onderzoek doen via een tools als bijvoorbeeld KWFinder.
- Combineer het zoekwoord of de zoekterm met datgene wat je doelgroep erover wil weten. Bijvoorbeeld: iPhone 12 Pro vs Samsung Galaxy S20, de gebruiker is op zoek naar een vergelijking.
4. Begin met de belangrijkste zoekwoorden
- De zoekwoorden die vooraan staan in je title tag vallen net wat meer op bij de scannende en haastige googelaar.
- Dat is ook de reden dat een zoekwoord of zoekterm aan het begin van je title tag net even wat meer SEO-gewicht meekrijgt.
- Maar let wel op dat je een natuurlijke klinkende en aantrekkelijke titel maakt.
5. Branding: vermeld je bedrijf of merk
- Promoot je een bekende naam of een bekend product? Vergeet dan niet de merknaam of bedrijfsnaam in je title én description op te nemen.
- Een bekend merk wekt vertrouwen bij consumenten en daar moet je gebruik van maken.
- Een merknaam die steeds opduikt in de zoekresultaten wordt vanzelf bekender bij internetters,
- Let erop dat je op de homepage begint met je merknaam. (Mensen die googelen op jouw merknaam komen meestal hier terecht.) Op andere pagina’s kan je merknaam achteraan de paginatitel komen.
7. Verleid lezers of klanten
- Je moet een perfecte eerste indruk maken met je meta title. Bedenk je dat je moet concurreren met 9 andere zoekresultaten of advertenties op de pagina. Maak jouw meta title onweerstaanbaar.
8. Elke pagina een unieke meta title
- Let erop dat je elke pagina op je website een unieke title tag meegeeft. Zo zien bezoekers én zoekmachines in een oogopslag waar de pagina over gaat.
9. Speciale tekens en getallen
- Je kunt je SEO-titels er extra uit laten springen met speciale symbolen en getallen. Zo breekt een getal een beetje het zinsbeeld en geeft het structuur als je hint naar een lijstje: ’10 tips om je meta titles te verbeteren’.
- Door een jaartal toe te voegen kun je de titel extra op laten vallen én actualiteit uitstralen.
- Google en andere zoekmachines tonen niet alles in de zoekresultaten, maar bijvoorbeeld wel vinkjes en sommige andere emoji’s, haakjes, streepjes en sterretjes. Zelf gebruik ik op mijn homepage het ®-teken in de titel van de pagina!

10. Vergeet de rest niet!
- Een perfecte meta title is geweldig, maar zorg ervoor dat je de belofte die je doet ook waarmaakt op de pagina zelf. Anders heb je alleen maar voor klikaas gezorgd en zijn die bezoekers als een haas weer weg.
- Laat de pagina een weerspiegeling zijn van wat je belooft in de title tag en andersom.
Hoe pas je de title tag aan?
Hoe je de title tag kunt aanpassen om deze te optimaliseren hangt af van hoe je jouw website onderhoudt. Met WordPress en de Yoast-plugin is het een fluitje van een cent om je meta title (en description) aan te passen.
De plugin laat zelfs zien of je meta tags te kort of te lang zijn en of je de zoekwoorden erin hebt verwerkt.
In deze video laat ik zien hoe je dit aanpakt:
In de meeste andere contentmanagementsystemen is het ook mogelijk om de ‘page title’, ‘SEO title’ of de ’title tag’ aan te passen.
Eventueel kun je het ook nog rechtstreeks in de code van de website doen, als je toegang hebt tot de bestanden op de server.
Title tag: zo moet het niet
Voorbeelden? Die zijn er genoeg. Kijk maar eens op deze website van een toch niet al te kleine overheidsorganisatie.

Zij presteren het om als titel voor de homepagina ‘home’ te hebben. En als je even verder zoekt via Google, vind je nog veel meer voorbeelden van hoe het niet moet.
Heb je eenmaal de aandacht van de zoekmachines, zorg er dan voor dat ze de beschikking hebben over een goede websitestructuur, waarmee ze snel kunnen overzien wat je allemaal te bieden hebt.
De meta title samengevat
- Vul de meta title altijd in en maak ‘m uniek voor elke pagina.
- Gebruik je belangrijkste zoekwoord en zet dat zo vooraan mogelijk.
- Maak je titels maximaal ongeveer 60 karakters lang.
- Probeer onderscheidend en verleidend te zijn. Zie de title tag als een uithangbord voor jouw business.
- Vul je title tags niet puur en alleen met zoekwoorden, maar maak er een aantrekkelijk geheel van.
- Vergeet de naam van je product, dienst of bedrijf niet te vermelden.
- Laat je meta title extra opvallen met speciale tekens.
- Test wat werkt en wat niet werkt.