Bijgewerkt op 7 mei 2021
Search Console ken je wel, denk ik. Deze software van Google heette vroeger de ‘Webmasterhulpprogramma’s’. Als je een website hebt, doe je er verstandig aan die bij Search Console aan te melden. Niet alleen zie je dan precies of er problemen met je website of de indexeerbaarheid ervan zijn, je kunt de data uit Search Console ook gebruiken om de vindbaarheid van je website te verbeteren.
De CTR verhogen (click-through rate, ofwel de doorklikratio van je website) is aan de hand van de statistieken die Google je voorschotelt een fluitje van een cent.
In dit artikel laat ik je zien hoe je dat doet.
CTR verhogen: waarom dat belangrijk is
Al vaker heb ik je verteld over het belang van de CTR. Een hoge doorklikratio betekent dat mensen op jouw website klikken in het zoekresultaatscherm van Google. En hoe meer mensen op jouw resultaat klikken, hoe meer Google denkt: hé, die website is blijkbaar relevant.
Sta je ergens onderaan op de pagina, maar ontvang je relatief meer klikken dan op basis van die positie te verwachten is? Dan is de kans groot dat Google jouw pagina of artikel promoveert in de rankings. Met nóg meer klikken en bezoek tot gevolg.
Ja, volgens internationale SEO-specialisten is de CTR een van de ruim 200 rankingsignalen van Google.

Door ervoor te zorgen dat de CTR hoger wordt, kun je dus daadwerkelijk hoger in de zoekresultaten komen. Maar zelfs al zou CTR geen rankingsignaal voor Google zijn, dan nog zou je je op die doorklikratio moeten focussen. Meer kliks op jouw zoekresultaat betekent ook gewoon: meer bezoekers voor je website (en dus: meer klanten, meer resultaat).
Zo vind je de CTR van jouw pagina’s
Oké, een hogere CTR is dus het doel. Maar hoe weet je wat de CTR van de pagina’s op je website is? Dat zie je dus vrij eenvoudig in Search Console. Als je inlogt op Search Console (ik ga er even vanuit dat je jouw website al aangemeld hebt) en dan klikt op Zoekverkeer > Zoekanalyse zit je in het juiste scherm. Zie het voorbeeld van mijn eigen website hieronder.

In dit scherm zie je de zoekwoorden waarmee jouw website wordt gevonden. Ook dit is natuurlijk bijzonder waardevolle informatie, maar vandaag zijn we op zoek naar de gegevens waarmee we de CTR van een aantal belangrijke pagina’s gaan verbeteren.
Controleer de CTR
Deze pagina’s kun je vinden door in dit venster op Pagina’s te klikken. De data kun je op de standaardwaarde van 28 dagen laten staan, maar kun je ook een ander bereik geven. In het voorbeeld hieronder heb ik 90 dagen geselecteerd. In de checkboxen bovenaan heb ik alleen Vertoningen en CTR aangevinkt, omdat we nu alleen met het verbeteren van de CTR bezig zijn.

Goed. In Search Console zie je nu jouw belangrijkste pagina’s. Door in de lijst op Vertoningen (impressions in het Engels) te klikken, kun je de resultaten sorteren op het aantal keren dat jouw pagina’s zijn vertoond in de zoekmachines.
We gaan aan de slag met de eerste 25 resultaten. Om precies te zijn pakken we hier de blogs en pagina’s uit die de hoogste zichtbaarheid hebben, maar de laagste CTR. Hier is op korte termijn de meeste winst te behalen.
Wat is nu een lage CTR?
Het is lastig om te zeggen wat een lage CTR is, omdat dit heel erg afhangt van de branche en de zoekwoorden voor jouw website. Maar als je kijkt naar de eerste 25 resultaten in jouw lijst, kun je prima vergelijken.
Zo zie je in het voorbeeld van mijn eigen website een aantal pagina’s met CTR’s van boven de 10%, maar ook aardig wat pagina’s met CTR’s van onder de 5%. En dan zijn er ook nog pagina’s die een doorklikratio van slechts 1% of nog minder hebben.
Deze laatste gaan we als eerste aanpakken, mits het aantal vertoningen er interessant genoeg uitziet. Ook dit aantal hangt natuurlijk helemaal af van jouw website en de concurrentie waarmee je te maken hebt. Maar in mijn eigen voorbeeld heb ik het al snel over duizenden vertoningen in een periode van 90 dagen en dat kan voor een zzp’er zoals ik best aantrekkelijk zijn.

CTR verhogen: zo doe je dat
Om nu de CTR van deze pagina’s en blogartikelen te verbeteren kun je een paar simpele trucs toepassen. Het slimme idee van een getal aan de kop toevoegen, heb ik je eerder al gegeven. Maar er zijn meer dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat googelaars sneller op jouw resultaten klikken.
Wat me aan mijn eigen artikel uit de lijst hierboven opvalt is dat mijn artikel met 70 tips om meer bezoekers op je website te krijgen (nummer 12 in de lijst) een vrij lage CTR van 0,47% heeft. Dat terwijl het aantal vertoningen in 90 dagen meer dan 2.700 is. Dat moet beter kunnen!
Bij het verbeteren van je CTR zou je je moeten focussen op het verbeteren van de kop van de ‘title tag‘ (de kop) van je artikel of pagina en de ‘meta description‘ (de beschrijving) van je artikel of pagina.
Inmiddels heb ik de titel en de beschrijving van het artikel aangepast. Ik heb de tekst nog wat wervender geschreven en ik heb ‘(tip!)’ toegevoegd om de pagina eruit te laten springen ten opzichte van de concurrentie. Nu is het afwachten of deze wijzigingen effect gaan hebben.

Checklist CTR verhogen
Wil je zelf ook de CTR van belangrijke pagina’s verbeteren? Gebruik dan deze checklist:
- Bevat de beschrijving (meta description) de belangrijkste zoekwoorden?
- Noem je de belangrijkste zoekwoorden als eerste in de kop (title tag)?
- Bevatten je beschrijvingen een call-to-action?
- Zijn je beschrijvingen aantrekkelijk geschreven en niet te lang?
- Zijn je koppen aantrekkelijk genoeg en niet te lang?
- Heb je urgentie aan je koppen toegevoegd, zoals een jaartal?
- Maak je gebruik van emotionele en magische woorden?
Als je met WordPress en de SEO-plugin van Yoast werkt kun je deze elementen heel eenvoudig voor elk artikel aanpassen en zie je meteen hoelang je titel en je beschrijving mogen zijn. Zo ziet het er voor het artikel dat je nu aan het lezen bent uit:

Je koppen verder verbeteren
Heb je meer input nodig om je koppen en beschrijvingen beter te krijgen? Lees dan ook mijn artikel met tips om je kopregels direct te verbeteren.
Wanneer je jouw meest zichtbare pagina’s hebt aangescherpt voor een betere CTR is het even afwachten totdat Google de nieuwe koppen en beschrijvingen in de zoekresultaten vermeldt.
Eventueel kun je vanuit Search Console vragen om je website opnieuw te indexeren. Ga hiervoor naar Crawlen > Fetchen als Google en klik op Ophalen en weergeven.
Hou nu de komende tijd Search Console in de gaten om te zien of jouw CTR-verbetering effect heeft gehad. Je hebt uiteraard eerst voldoende vertoningen en klikken nodig voordat je hier echt iets over kunt zeggen.
Heb je nog vragen, schroom dan niet om ze hieronder in een reactie te stellen. Veel succes met het verhogen van jouw CTR!