Web Analytics

Wat doet een contentspecialist?

Bijgewerkt op 21 november 2022

Naast copywriter en communicatieadviseur noem ik me ook wel contentspecialist (soms gespeld met twee woorden, analoog aan het Engels: ‘content specialist’. Dat klinkt natuurlijk lekker hip, maar wat is een contentspecialist eigenlijk?

Simpel gezegd is het een professional die zich heeft gespecialiseerd in ‘content’, waarmee de inhoud van vooral websites wordt bedoeld. Voor het lange antwoord moet je ever verder lezen.

Alles draait om content

Elke organisatie die zich online manifesteert – zijn er eigenlijk nog organisaties die dat niet doen? – heeft content nodig. Zonder content wordt je simpelweg niet gevonden en er is weinig wat dodelijker is dan online onzichtbaar zijn.

Content is – zoals je waarschijnlijk wel weet – het geheel van inhoud op een website of in een webshop: teksten, beelden, video’s, infographics. Op dit moment verdiep je je in content, net als miljoenen anderen op ditzelfde moment doen. En als je straks thuis met je iPad op de bank zit, doe je het weer.

De contentspecialist doet het allemaal

Al die content moet ook gemaakt worden, natuurlijk. Daarvoor kun je een vormgever, webdesigner, copywriter of tekstschrijver inschakelen. Deze kunnen allemaal een deel van de content op jouw site voor hun rekening nemen.

Maar in plaats van verschillende mensen opdracht te geven tot het maken van bijvoorbeeld een blogartikel, is er steeds meer vraag naar één contentspecialist die het allemaal doet. Zo heb jij maar met één persoon te maken en heb je verder geen omkijken naar de content van je website.

Dé uitdaging voor elke contentspecialist is: het creëren van onweerstaanbare content die jouw publiek écht verder helpt.

Een contentspecialist leest zich in, doet zoekwoordonderzoek, zoekt of maakt beeldmateriaal, schrijft teksten en plaatst de content in het contentmanagementsysteem.

Een contentspecialist heeft kennis van techniek, vormgeving, teksten en natuurlijk van SEO. Creatieve vaardigheden zoals het vermogen om verhalen te vertellen en kennis van WordPress, fotobewerking en online video zijn dan ook onmisbaar.

De contentspecialist laat je online onderneming groeien
De contentspecialist laat je online onderneming groeien (beeld: Pixabay)

Manusje-van-alles

Kort gezegd is een contentspecialist dus een manusje-van-alles voor je website. Aan de hand van je contentstrategie gaat hij of zij aan de slag met het ontwikkelen van inhoud van hoge kwaliteit.

Geen fletse SEO-tekstjes die niet voor mensen maar voor zoekmachines zijn bedoeld, maar écht interessante blogs, beelden en video’s. Daarmee haal je meer bezoekers en uiteindelijk ook meer betalende klanten binnen. Een goede contentspecialist betaalt zich dus vrijwel meteen uit.

Wat voor opleiding heeft een contentspecialist?

Dat varieert. Sommigen hebben een achtergrond in copywriting of communicatie, maar je vaardigheden zijn uiteindelijk veel belangrijker. Iemand die zelf een blog of een website runt of heeft gerund, beschikt vaak over de brede set aan skills die je nodig hebt.

Contentspecialisten volgen ook vaak online cursussen om hun kennis voortdurend bij te spijkeren. In mijn cursus copywriting bied ik ook goede tips voor beginnende contentspecialisten om meer emotie in je teksten te verwerken.

Het vak van contentspecialist verandert voortdurend met het ontwikkelen van de technologie. Als je contentspecialist wilt worden, moet je dus zeker geen hekel hebben aan verandering.

Een contentspecialist is een kenniswerker. Hij weet de weg op internet, snapt hoe Google werkt en kan omgaan met WordPress, beeldbewerkingsprogramma’s en zoekwoordentools.

Het gereedschap dat de contentspecialist gebruikt is voornamelijk zijn hoofd. Daarnaast is hij onafscheidelijk met zijn smartphone en laptop. Meer heeft hij eigenlijk niet nodig.

het gereedschap van de contentspecialist
Het gereedschap van de contentspecialist (foto: Pexels)

Zijn er ook andere benamingen voor contentspecialist?

Behalve de term contentspecialist kom je ook de termen socialmediamanager, online marketeer, SEO-copywriter, corporate blogger en contentmarketeer tegen. Deze betekenen niet helemaal hetzelfde, maar de vakgebieden overlappen elkaar wel grotendeels.

Een glanzende toekomst

Googel op de term ‘contentspecialist’ en je komt honderden vacaturesites tegen. Als je jezelf eenmaal hebt ontwikkeld tot contentspecialist, ga je een glanzende carrière tegemoet! Content maakt hét verschil tussen een populaire website en een website die iedereen links laat liggen.

Heb je nog vragen over het beroep van contentspecialist? Stel ze dan hieronder. Je krijgt altijd antwoord!

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potenti毛le klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Koen Moons

Hoi collega-copywriter, ik zou maar snel van die d een t maken in de laatste alinea, dat staat toch beter. 馃槈

Edward Hendriks

Bedankt voor het doorgeven, collega-copywriter 馃槈 Tja, op foutjes in mijn artikelen krijg ik toch nog altijd de meeste reacties, op de een of andere manier.

Dit artikel schreef ik er onlangs nog over:
https://www.doyoucopy.nl/de-10-ergste-fouten-die-zelfs-ervaren-copywriters-nog-maken/

Nini

Doen content specialists ook iets aan influencer marketing? Zo ja, wat dan?
groetjes

nini

Ja wel wat duidelijker.
Maar als je het zo bekijkt zijn influencers ook soort content specialisten, want wat je zegt doordat zij een website hebben en schrijven etc.

Wat is het verschil tussen een influencer en content specialist

nini

Ja ik snap het helemaal! Bedankt Edward
Voor de moeite om mijn vragen te beantwoorden 馃檪

Smurf

Hi,
Eerst en vooral; super interessant artikel! Ik heb een achtergrond in grafische vormgeving, en kan best wel goed teksten maken die passen bij beelden etc. Allemaal vanuit taalgevoel. Ik denk dat ik de all-round ervaring heb om als content specialist te gaan werken. Alleen heb ik nog niet vaak teksten ‘from scratch’ moeten maken. Meestal krijg ik een basis aangeleverd van de klant, die ik dan optimaliseer voor gebruik op het web, of voor print, samen met de rest van de vormgeving. Hoe kan ik nu gaan ‘bewijzen’ tijdens sollicitatieprocedures dat ik het stukje schrijven wel onder de knie heb? Ik kan niet echt zelf geschreven stukken voorleggen. Cursus volgen? Alvast bedankt!