Bijgewerkt op 7 mei 2021
Afgelopen week werd ik 2 keer gewezen op een foutje in een van mijn blogartikelen door collega-copywriters. Leuk dat zij mijn blog kennelijk zo goed lezen! En ja, die foutjes zijn beslist slordig (zeker als het dt-fouten zijn), maar ik weet dat ze nou eenmaal gebeuren. Copywriters zijn namelijk net mensen. Zelfs de beste copywriters van de wereld maken fouten.
Toch zijn er fouten en fouten: een dt-fout is zeker niet de dodelijkste fout voor een copywriter of tekstschrijver. Er zijn veel ergere fouten die je kunt maken. Hier zijn de 10 ergste fouten die zelfs ervaren copywriters maken!
1. Plagiaat
Een van de dodelijkste copywriting-fouten moet wel deze zijn: plagiaat. En dit kan ook gebeuren als er geen kwade opzet in het spel is.
Plagiaat is in deze context natuurlijk het letterlijk overnemen van andermans teksten (of in iets andere bewoordingen).
Als jij je ook bezighoudt met het maken van content – bijvoorbeeld als journalist, als blogger of als tekstschrijver – moet het je opgevallen zijn dat er regelmatig teksten van je worden ‘geleend’. Ja, op internet wordt er gekopieerd dat het een lieve lust is. Het is natuurlijk ook makkelijk. En we hebben allemaal haast.

Vanzelfsprekend doet iedere copywriter online research over onderwerpen. Dat doe ik zelf ook voor deze artikelen. Maar als je dan niet aan bronvermelding doet en je neemt een stukje tekst dat precies het punt raakt dat je wilt maken een-op-een over… Niet zo netjes naar de bron toe. Een beetje herschrijven van een stuk van een ander trouwens ook niet.
Maar zelfs als je geen letterlijke of herschreven teksten van een andere website gebruikt, dan kun je ongemerkt toch iets opschrijven wat een ander ook al in exact dezelfde bewoordingen schreef. Anno 2018 wordt er zo veel content (gemiddeld 2 miljoen nieuwe blogposts per dag) gepubliceerd, dat dit helemaal niet zo vreemd meer is.
Hoe dan ook: op plagiaat zit niemand te wachten. De oorspronkelijke auteur niet, want die ziet zijn werk zonder vergoeding terug op een andere website. En daarbij is zijn werk vaak ook nog ‘verminkt’ doordat er enkele woorden of zinnen zijn veranderd.
Ook degene die al dan niet per ongeluk een bestaande tekst gebruikt heeft niet veel voordeel van het plagiaat. Google heeft namelijk geen geduld met plagiërende tekstschrijvers en zal de gekopieerde tekst in veel gevallen afwaarderen in zijn rangschikking van de zoekresultaten.
En als de geplagieerde eveneens zijn geduld verliest, kun je nog voor een schadevergoeding komen te staan ook.
Plagiaat kun je niet voorkomen, maar je kunt wel een plagiaat-checker inzetten om ervoor te zorgen dat je het tijdig ontdekt.
➡️ Zie ook het blogartikel ‘Help, ik ben geplagieerd!‘ voor meer informatie over wat je kunt doen als een andere website ongevraagd teksten van jou heeft overgenomen.
2. Afbeeldingen uit Google gebruiken
Nog dodelijker dan een stuk tekst van een ander gebruiken kan het zijn om een afbeelding van Google te plukken en die in een eigen artikel te gebruiken.
Moet je dan geen afbeeldingen gebruiken? Zeker wel, een afbeelding zorgt voor visuele aantrekkingskracht waarmee je artikelen en andere content véél beter gelezen en gedeeld worden.
Op de meeste afbeeldingen rusten echter auteursrechten. Sommige fotografen schrikken er niet voor terug bureaus aan het werk te zetten die ongelicenceerde kopieën opsporen. En dan kun je zomaar een ‘naheffing’ van meer dan duizend euro ontvangen.
Bovendien is het ook niet erg netjes om zomaar beeldmateriaal van anderen te gebruiken.
Zie je een foto die je graag zou willen gebruiken, vraag het dan eerst netjes aan degene van wie hij is. Er is een gerede kans dat je de foto met bronvermelding best op je site mag gebruiken.
Toch snap ik maar al te goed dat het vaak mis gaat. Je bent bezig met een artikel en je hebt snel beeldmateriaal nodig omdat je het wilt publiceren.
De kortste route naar het gebruiken van beeldmateriaal is dan door naar Pexels of Pixabay te gaan.
Pexels en Pixabay zijn beeldbanken met gratis foto’s van hoge kwaliteit die je voor elke toepassing (ook commerciële) en zonder bronvermelding mag gebruiken.
Je kunt eventueel ook kijken naar foto’s op Wikimedia of Flickr. Hier vind je zogenoemde ‘Creative Commons’-foto’s, die je ook gratis kunt gebruiken maar waarvoor je meestal wel de bron moet vermelden.
In Google kún je trouwens wel rechtenvrije afbeeldingen vinden. Ga hiervoor binnen Google Afbeeldingen naar Tools en selecteer onder Gebruiksrechten ‘Gelabeld voor hergebruik (inclusief aanpassing)’.

Dan vind je afbeeldingen die je zonder problemen op je blog kunt gebruiken. Meestal komen deze afbeeldingen trouwens van een of meer van de bovenstaande sites.
3. Te veel woorden
Kort en krachtig, dat is hoe veel opdrachtgevers hun teksten willen. Voor gemankeerde dichters en literaire copywriters is al helemaal geen plek.
Content die te veel woorden nodig heeft om to-the-point te komen, slaat de plank mis. De lezers is immers alweer afgehaakt.
Trap niet in de fout door je opdrachtgever ‘lekker veel woorden’ voor zijn geld te willen leveren.
Zorg er in plaats daarvan voor dat elk woord telt. Maak het simpel, maar veelzeggend.
4. De call-to-action vergeten
O, boy. Daar is-ie weer. De call-to-action of de CTA. Zonder oproep tot actie is jouw copy gedoemd te mislukken.
Het hele punt van copywriting is namelijk dat je iets gedaan wilt krijgen van je lezers.
Maar goed, als ik dat uit moet gaat leggen dan kun je waarschijnlijk beter met dit artikel beginnen: Hoe word je copywriter? Of anders met dit artikel: 29 tips voor het schrijven van goede teksten.
5. Slechte koppen schrijven
Of nou ja, de koppen die je schrijft zullen niet écht slecht zijn, anders was je geen copywriter, maar ze kunnen wel vaak beter. Ze móeten beter als je weet dat een kopregel bepaalt of iemand het artikel gaat lezen of niet.
Gebruik emotie en inspireer mensen wanneer je met koppen aan de slag gaat. Hier zijn een paar tips voor hoe je een prijswinnende kopregel schrijft:
- Maak je kopregel bondig en informatief.
- Gebruik magische woorden en woorden die emotie oproepen.
- Gebruik de belangrijkste zoekwoorden in de titel en de omschrijving.
- Zorg ervoor dat de brandvoice van het merk waarvoor je schrijft erin zit.
- Geef urgentie mee aan je koppen: laat merken dat jouw artikel een makkelijke en snelle oplossing biedt.
6. Geen aandacht besteden aan de opmaak
Jouw copy kan nog zo goed zijn, als de opmaak bestaat uit één dikke brui grijze letters, dan leest niemand ‘m.
Gebruik dus de juiste tussenkoppen (H1, H2, H3) en deel lange blokken tekst op in meerdere korte alinea’s die zorgen voor lucht in je tekst.
Kun je een (genummerd) lijstje toevoegen? Of iets beter met een afbeelding of video vertellen?
Als je begrijpt hoe lezers informatie verwerken kun je jouw werk sterk verbeteren.

7. Haastwerk
We weten allemaal dat je soms tegen deadlines aan moet vechten. Maar als jouw werk haastwerk wordt, maak je meer fouten.
Dat komt niet ten goede aan het vertrouwen dat opdrachtgevers (of de lezers van je artikelen) aan jouw werk schenken.
Het is dus belangrijk om je tijd te nemen om iets goed neer te zetten. Alleen zo kun je ervoor zorgen dat je copywriting van het hoogste niveau aflevert.

8. Slordigheden
Dit hangt natuurlijk samen met het haastwerk uit punt 7, maar het heeft ook met ervaring te maken.
Ervaren copywriters nemen minder klanten aan, zodat ze per klant hogere kwaliteit kunnen leveren. Ja, daar betalen die klanten natuurlijk ook wat extra’s voor, maar dat vinden ze het waard.
Een goede copywriter vertrouwt niet op de spelling- en grammaticacheck in Word of een andere tekstverwerker.
Die halen de dt-fouten er misschien wel uit, maar de meeste stijlfouten en veelvuldig gebruik van de lijdende vorm niet. Maar belangrijker nog: het zijn geen copywriters die weten of je de juiste emoties bespeelt. Een tekstschrijver weet niets van hoe je in jouw teksten moet zien te verkopen.
Om de kwaliteit van je werk te verhogen is het belangrijk dat je tijd inruimt om je eigen werk kritisch na te lezen. Bij voorkeur de dag nadat je het hebt geschreven.
Je zult merken dat je dan nog heel wat wilt verbeteren!
9. Zoekmachineoptimalisatie vergeten
Gelukkig zijn de tijden van tot vervelens toe met zoekwoorden doorspekte teksten voorbij.
Dat neemt niet weg dat je geen aandacht meer aan zoekmachineoptmalisatie (SEO) zou moeten besteden. Zelfs Google zegt dat het belangrijk is dat je je teksten goed vindbaar maakt.
Schrijf je webteksten? Begin dan met gedegen zoekwoordonderzoek en zorg dat je weet hoe je op een natuurlijke manier long-tail zoekwoorden in je content verwerkt.

10. De verkeerde toon

Van een zakelijke en formele toon overstappen op een vlotte en vriendelijke stijl. Copywriters moeten meesters zijn in het overschakelen naar de juiste schrijfstem.
Er gaat veel tijd overheen voordat je je deze vaardigheden eigen maakt. En zelfs ervaren copywriters gaat hiermee nog weleens de mist in.
De enige tip die ik je kan geven is dat je veel moet oefenen voor verschillende opdrachtgevers.
En je kunt voorkomen dat je de hele copyklus in de verkeerde toon schrijft door een eerste pagina of een kort stuk van je werk al snel aan de klant voor te leggen.
Bonustip: schakel een goede copywriter in
100% foutloze copy kan ook ik je nooit garanderen (ik ben ook maar een mens), maar de kans op de bovenstaande ergste fouten maak je in ieder geval een heel stuk kleiner.
Ben je zelf copywriter? Laat me dan weten welke fouten jij soms nog maakt. Of welke tips je hebt om deze niet meer te maken.
Geïnspireerd door een artikel op expresswriters.com, foto’s: Pexels, Pixabay en Giphy.