Web Analytics

Wat is bloggen? De blogbasics uitgelegd

Bijgewerkt op 16 juni 2020

Ik heb het hier regelmatig over bloggen en vloggen. Maar wat is bloggen nou eigenlijk? En wat moet je weten als je gaat beginnen met bloggen? Even terug naar de basis voor de mensen die nog niet zo veel over dit onderwerp weten. Weet je al precies wat bloggen is en hoe je een blog tot een succes maakt? Dan kun je dit blogartikel overslaan 😉 Dit zijn namelijk de blogbasics! Pak maar een kop koffie en ga er eens goed voor zitten, want dit wordt een uitgebreid stuk.

Dit is bloggen

De term blog komt van weblog, wat zo veel betekent als een ‘dagboek op internet’. Zo zijn veel blogs of weblogs ook begonnen: als een plek waarop je persoonlijke belevenissen en verhalen kwijt kon.

Bloggen is dan artikelen schrijven in dat online dagboek. Iemand die blogt noemen we een blogger. Dit bloggen is natuurlijk heel anders dan het traditionele dagboek waar vaak een slotje op zat en dat natuurlijk strikt geheim moet blijven. Bloggen doe je juist online zodat iedereen het over de hele wereld kan lezen. Wat dat betreft is het meer zoals het de scheepslogboeken waarin de kapitein al in vroeger tijden van dag tot dag de reis bij hield.

Een dagboek bijhouden
Een dagboek bijhouden

En het zijn ook de reislustige types geweest die bloggen echt op de kaart hebben gezet. Bloggen werd pas groot nadat het werd ontdekt als handige manier om thuisblijvers tijdens een verre reis op de hoogte te houden. In plaats van omslachtig e-mails of sms’jes te sturen kon je aan de andere kant van de wereld inloggen op een computer, schrijven wat de de afgelopen dagen had gedaan en dat publiceren. Vervolgens kon elke thuisblijver dat lezen en erop reageren.

Wat gebruik je om te bloggen?

De allereerste bloggers schreven gewoon steeds nieuwe stukjes op hun eigen website. Het nieuwste stukje stond dan steeds bovenaan. In het begin heette het nog geen bloggen, maar had je gewoon een ‘homepage’. Later kwamen de websites met een contentmanagementsysteem (vaak een cms genoemd) en de online blogpatforms als web-log.nl en blogger.com. Met een cms maak je gemakkelijk nieuwe pagina’s en artikelen aan, zonder dat je voor elk wissewasje een programmeur moet benaderen.

Een van de bekendste cms’en is WordPress. Dat is opensourcesoftware waaraan continu door programmeurs van over de hele wereld wordt gewerkt. Je hoeft er niks voor te betalen. Je kunt de software op je eigen internetadres installeren, zoals ik ook gedaan heb op www.doyoucopy.nl. Maar je kunt ook een WordPress-blog aanmaken via wordpress.com. Er zijn ook verschillende andere cms’en (onder andere Joomla en Drupal) maar die zijn lang niet zo populair als WordPress, dat een marktaandeel van zo’n 60% heeft.

Inmiddels is WordPress uitgegroeid tot veel meer dan alleen blogsoftware. In 2017 draait zo’n 30% van alle websites op deze software. Maar ze zijn groot geworden door de bloggers. Als je zelf wilt beginnen met bloggen kun je dan ook prima uit de voeten met WordPress. Dit platform is zo flexibel dat je er vrijwel alles mee kunt wat je maar kunt wensen. Via plugins kun je tal van functionaliteiten toevoegen om je website zo uitgebreid te maken als je zelf wilt.

Als je al een website hebt (al dan niet draaiend op WordPress), dan is het natuurlijk wel handig als je blog ook op die website staat omdat je website anders niet profiteert van de extra bezoekers die je met een blog kunt ontvangen en de links die door anderen naar jouw artikelen worden gemaakt.

De benodigdheden om te kunnen bloggen: laptop, snelle internetverbinding en... koffie!
De benodigdheden om te kunnen bloggen: laptop, snelle internetverbinding en… koffie!

Behalve een website met de functionaliteit om te kunnen bloggen heb je natuurlijk minimaal een laptop en een voldoende snelle internetverbinding nodig (je moet tenslotte ook zware foto- en videobestanden soepel kunnen uploaden. En koffie. Laten we dat niet vergeten. Grote hoeveelheden sterke koffie.

Alternatief voor een eigen blog: sociale media

Maar, zo vraag je je misschien af, je hebt toch ook sociale media als LinkedIn en Facebook waarop je ook kunt bloggen? En het werkt nog supersnel ook: even een tekstje typen en wat foto’s rechtstreeks vanaf je mobieltje plaatsen en klaar. Dat klopt, sociale media kun je vaak prima inzetten voor online zichtbaarheid, branding van je merk en om de betrokkenheid van je doelgroep te vergroten.

Het nadeel van het inzetten van deze media is dat je afhankelijk bent van het platform. Facebook, LinkedIn en andere sociale media zijn niet jouw eigendom. De eigenaren kunnen ermee doen wat ze willen. Dat blijkt ook wel uit het feit dat steeds minder mensen jouw updates op sociale media zien, tenzij je bereid bent om deze posts tegen betaling te ‘boosten’.

Met een eigen blog op je eigen website duurt het langer voordat je een publiek hebt opgebouwd, maar dan is dat publiek wel helemaal ‘van jou’. En misschien nog wel belangrijker: door content aan je eigen website toe te voegen, maak je jouw website waardevoller in plaats van Facebook of LinkedIn. Er komen steeds meer mensen via zoekopdrachten in Google en andere zoekmachines op jouw site. En jij bent degene die profiteert van eventuele links die naar jouw content worden aangemaakt. Dat is precies de reden waarop ik dit monsterartikel met de blogbasics op mijn eigen website zet in plaats van integraal op LinkedIn.

Dit betekent natuurlijk niet dat je geen gebruik moet maken van sociale media. Deze zijn juist erg handig in het doorsturen van verkeer en kunnen je dus goed van pas komen bij de promotie van je blog. LinkedIn werkt heel goed bij zakelijke onderwerpen. En Facebook is perfect voor luchtige, leuke artikelen. Daarover lees je meer verderop in dit artikel.

Een blog is persoonlijk

Een van de kenmerken van een blog is dat het interactie kan bevatten. Sterker nog, een blog zou interactie móeten bevatten anders is het niet veel anders dan een krantenartikel dat toevallig online staat. Daarom zitten er ook altijd links naar andere interessante pagina’s in een blogartikel en geef je de blogger ook de mogelijkheid om te reageren en te ‘liken’. Een blog biedt daarmee een mogelijkheid om een mening te geven en daarop reacties te ontvangen. Onderschat dat interactieve element niet. Het beantwoorden van vragen en opmerkingen van je lezers is een enorme commerciële kans die je niet moet verwaarlozen.

Vanwege dit persoonlijke elementen waarbij de betrokkenheid van lezers flink werd verhoogd werden blogs gaandeweg dan ook breder ingezet dan alleen voor persoonlijke belevenissen en reisverslagen. De afgelopen jaren zagen we blogs over boeken, films, mode, recepten, shoppen en make-up als paddestoelen uit de grond schieten. Over elk onderwerp, ja ook zakelijke onderwerpen, kun je tenslotte een mening hebben en een blog beginnen.

Populair: bloggen over reizen
Populair: bloggen over reizen

Ook bedrijven ontdekten dus de kracht van bloggen. Het grote voordeel van bloggen is dat niemand zaken wil doen met een kil en afstandelijk bedrijf. Nee, mensen doen het liefst zaken met mensen. Voor bedrijven is een blog daarom een manier om dichter bij hun doelgroep te komen.

In plaats van saaie nieuwsupdates kwamen veel bedrijven daarom met blogartikelen die wél interessant waren voor hun klanten. Een kijkje achter de schermen, de CEO die iets vertelt over zijn privéleven, een verhaal over hoe het is om bij bedrijf X te werken, een oplossing voor een probleem waar veel klanten tegenaan lopen. De blogs van bedrijven groeiden uit tot de plek waar je de meest interessante informatie las die je in de gebruikelijke ronkend commerciële webteksten niet leest.

Wil je je spiegelen aan een van de beste bedrijfsblogs in Nederland? Bekijk dan het KLM Blog, waar de lat zo hoog ligt als de kruishoogte van een Boeing 737. Maar bedenkt ook: zo perfect hoeft het voor jou echt niet.

Schoolvoorbeeld van een goed blog: KLM Blog
Schoolvoorbeeld van een goed blog: KLM Blog

Een blog is niet perfect

Het mooiste is het eigenlijk wel als een blog juist niet helemaal perfect is. Als het artikel niet door tien mensen is bekeken en als alle spanning eruit is geredigeerd. Een blog moet een beetje een persoonlijk ding blijven van degene die hem schreef. Er mag een mening in een blog zitten. Een blog mag zelfs wel wat controversieel zijn, al moet je daar afhankelijk van het bedrijf dat je hebt natuurlijk wel een beetje mee oppassen. Maar het zal duidelijk zijn: juist een ‘randje’ geeft een blog een heel eigen karakter.

Het is goed mogelijk dat er meerdere mensen aan één blog werken. Het is dan gebruikelijk dat je bij elk artikel kunt zien wie het geschreven heeft. Ook heeft een blog meestal een datum zodat je kunt zien hoe actueel het artikel is. Dat schept natuurlijk ook een verplichting. Een blog waarin het laatste artikel van twee jaar geleden dateert is natuurlijk lang niet zo interessant als een blog waarvan het laatste artikel net een paar dagen oud is. Een blog is dan ook een geweldige manier om te laten zien dat jouw website actueel is en je bedrijf bij de tijd is, mits je het een en ander goed hebt georganiseerd.

Wat de meeste blogs ook gemeen hebben is dat alle oude artikelen er nog op staan. Je kunt dus altijd terugzoeken wat er een tijd geleden is geschreven. Door steeds nieuwe blogs toe te voegen bouw je een archief op en voeg je steeds meer content aan je website toe, waardoor je website ‘dikker’ wordt en je meer bezoekers binnen kunt halen. Ja, al die oude blogartikelen zijn dan misschien gedateerd, maar ze bewijzen nog steeds hun dienst door bezoekers binnen te halen. Je kunt daarom ook overwegen om oudere blogartikelen van tijd tot tijd te actualiseren om ervoor te zorgen dat er geen verouderde informatie op je website staat.

De nieuwste blogartikelen staan vrijwel altijd boven aan de blogpagina. Een blog zet je dus omgekeerd chronologisch op. Jouw blogsoftware is hier standaard al goed op ingericht. Vaak verschijnt het laatste blogartikel ook ergens op de voorpagina van je website, zodat je altijd iets nieuws op je homepage hebt staan.

Een blog hoeft niet perfect te zijn
Een blog hoeft niet perfect te zijn, liever niet zelfs

Alleen tekst?

Een blogartikel bevat zeker niet alleen tekst. Veel blogs hebben ook foto’s en video’s opgenomen. Ook infographics worden steeds meer ingezet. Sommige bloggers gebruiken graag hun stem. Dan heeft het wel iets van een radio-uitzending en wordt het een podcast genoemd. Vanwege de iPod waarop je dergelijke beluidsbestanden af kon luisteren (tegenwoordig kan dat natuurlijk ook gewoon op je mobiele telefoon).

Maar ook auteurs van ‘gewone’ blogartikelen maken graag van meerdere media gebruik. Door het toevoegen van dit soort extra elementen aan blogartikelen worden ze interessanter, leesbaarder en vallen ze meer op. En natuurlijk mogen de deelknoppen voor sociale media niet ontbreken.

Een goed blogartikel is een artikel waar duidelijk zorg en aandacht aan is besteed. Een lap tekst zonder alinea-indeling, zonder koppelingen naar gerelateerde interessante informatie en zonder tussenkoppen is dat zeker niet. Zorg ervoor dat je artikelen er uitnodigend uitzien en breng links aan waar dat kan. Zowel interne links naar andere blogartikelen op je eigen site als links naar andere betrouwbare bronnen. Zoals je in dit blogartikel kunt zien doe ik het zelf ook.

Wat is het nut van bloggen?

Over het nut van bloggen heb ik al veel vaker geschreven. En tussen de regels door heb je hierboven ook al het een en andere kunnen lezen waarom je zou moeten bloggen. Een blog zorgt ervoor dat je potentiële klanten kunt inspireren en bij je bedrijf kunt betrekken. Het is voor elk bedrijf belangrijk om een band met klanten aan te gaan en er zo voor te zorgen dat je in beeld blijft.

Behalve dit zorgt bloggen ook voor interessante en actuele informatie op je website. Een website met een blog valt veel meer op in de zoekresultaten en zoekmachines als Google sturen je als beloning extra bezoekers door. Mits je voor waardevolle informatie op je blog zorgt! En die waardevolle informatie waarover je met jouw producten en diensten beschikt, bezit jij alleen! Tenminste, wel op de manier waarop je het in jouw bedrijf of organisatie doet.

Hier zijn 5 belangrijke redenen waarom bloggen nog steeds werkt

Redenen die ook ook nog wekelijks aan mijn klanten voorleg om ze over te halen ook een blog te beginnen of om het stof weer van dat oude blog af te blazen en met nieuw elan te beginnen.

1. Je presenteert jezelf als de autoriteit

Als leverancier van een product of dienst weet je er veel vanaf. Daar gaan je klanten tenminste vanuit. Zo word je geacht als copywriter of tekstschrijver toch wat te weten over teksten en concepten. Een eigen blog op je website die jouw tekstwerk of je concepten voor klanten promoot is dan een goed idee. Al is het maar omdat het lastig is projecten die met schrijfwerk te maken hebben in een overzichtelijk portfolio te presenteren.

Maar ook een blog voor een reparateur van smartphones of een webshop in visspullen is een uitstekend idee om als een autoriteit op dat gebied over te komen. En mensen kopen graag bij de autoriteit, dat is algemeen bekend.

2. Je creëert content voor je social media-kanalen

Leuk, al die social media-kanalen. Twitter, LinkedIn, Facebook. En nog wat meer. Maar wat zet je er in godsnaam elke dag weer op? Met een blog heb je enkele keren per maand (of misschien wel per week) toch wat interessants om te plaatsen. Daarbij ga ik er natuurlijk even vanuit dat de blogs die je plaatst ook inhoudelijk interessant zijn voor je volgers.

Bijkomend voordeel: je krijgt reacties vanuit de mensen die jouw producten of diensten interessant vinden en het levert ‘likes’ en ‘retweets’ op die de pagina waarop je blog staat relevanter maken in de zoekmachines.

3. Een blog zorgt voor bezoekers

Wat volgt op punt twee: een blog zorgt voor bezoekers naar jouw website, waar als het goed is conversie van je prospects plaatsvindt. Niet alleen klikken geïnteresseerden door vanuit jouw sociale media, ook krijg je spontaan bezoekers vanuit de zoekmachines, die anders nooit op jouw site waren gekomen.

Zeker voor direct commerciële websites zoals webshops is dit heel belangrijk. In veel gevallen is de content op deze sites nogal ‘dun’. Veel meer dan productbeschrijvingen en een retour- en betaalbeleid staat er niet op. Goede content rond de producten of diensten die jij aanbiedt kan dan heel welkom zijn.

4. Met een blog val je op

Ja, ook als iedereen al een blog heeft. Want een blog dwingt je om een mening te geven. En daarmee kom je automatisch uit dat veilige kantoor achter die veilige computer vandaan. Maak het mogelijk om reacties te geven. Ook al zal niet alles iedereen bevallen, een merk met een eigen mening en daarmee een duidelijker imago is altijd beter dan een flets merk dat niemand wat zegt.

Met een blog laat je zien dat je je kop boven het maaiveld uit durft te steken en op durft te vallen. Je zult het merken, doordat er links naar jouw blogs worden aangemaakt als je goede blogs schrijft. Hé, da’s tussen neus en lippen door zomaar nóg een goede reden om te gaan bloggen: gratis en voor niks goede links naar jouw website!

5. Een blog levert meteen omzet op

Een blog zet je niet alleen op om de bovengenoemde redenen, maar kan je ook direct omzet opleveren. Hoe? Doordat je in jouw blogs direct over jouw producten of diensten praat, maak je die heel actueel. Het is een kleine moeite om in een mannenblog dat een ‘how-to’ voor een bierrobot bevat een linkje op te nemen naar waar je de ‘ingrediënten’ voor dit project kunt kopen (natuurlijk, bij hetzelfde bedrijf dat het blog uitgeeft).

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een webshop op het gebied van karpervissen. Als je in een blog schrijft over de laatste trends op dit gebied, wil iedereen die ‘geheime wapens om zo veel mogelijk vissen te vangen’ weleens proberen.

Dat een blog soms binnen relatief korte tijd een verviervoudiging van je websitebezoek kan betekenen, heb ik bewezen met mijn eigen copyblog.

Geld verdienen met bloggen

Last but not least: met bloggen kun je geld verdienen! Niet alleen doordat je meer klanten krijgt met bloggen, maar ook doordat je je blog te gelde kunt maken. Zeker als je over een commercieel interessant onderwerp schrijft. Er zijn verschillende bloggers die inmiddels al volledig van hun blogartikelen kunnen leven! Ik heb trouwens een speciaal uitgebreid artikel geschreven over hoe je dat doet, geld verdienen met je blog. En ook over hoe je onder andere met een blog een passief inkomen kunt opbouwen.

Natuurlijk is het in het begin best lastig om te bloggen. Want hoe kom je aan leuke onderwerpen die met jouw producten of diensten te maken hebben? Hoe vaak moet je dan bloggen? En hoe zorg je ervoor dat je geen blogdip krijgt? Gelukkig heb ik op al dit soort vragen al eens antwoord gegeven in mijn eigen blog.

Ja, ook ik heb veel aan mijn blog. Zelf blog ik wekelijks over communicatie, marketing, copywriting, inspiratie, reclame, vormgeving en aanverwante onderwerpen. Ik zit eigenlijk nooit zonder ideeën. En sinds ik een jaar of tweeënhalf ben begonnen met bloggen heb ik veel meer bezoekers op mijn bedrijfswebsite gekregen. Een deel van die bezoekers heeft me vervolgens weer ingeschakeld als copywriter. Ik heb het nu zo druk dat ik tegen een groot aantal klussen ‘nee’ moet zeggen. Da’s een luxepositie waarin ik me bevind!

Begin 2015 begon ik met frequent bloggen: je ziet goed wat dit voor mijn bezoekersaantallen heeft gedaan!
Je kunt goed zien dat ik in 2015 actief ben gaan bloggen (bron: StatCounter)

Bloggen: al doende leert men

Het belangrijkste met bloggen is dat je begint. Je moet over de schroom heen. Maak een lijstje met een paar onderwerpen. Vragen die je vaak krijgt over jouw producten of diensten, grappige anekdotes of de problemen die je oplost zijn goede onderwerpen om mee te starten. Probeer een planning voor een paar weken te maken en schrijf een stuk of wat blogs in het voren, zodat je ook iets kunt plaatsen als je het even niet meer weet.

Mocht je meer ondersteuning nodig hebben dan dat je zelf op internet kunt vinden, dan zijn er ook goede coaches die jou kunnen helpen om beter te worden met bloggen. En ja, natuurlijk kun je bloggen ook uitbesteden aan een copywriter die je een blogabonnement biedt. Maar ik ben van mening dat bloggen eigenlijk iets is wat je zelf zou moeten doen. Omdat je zelf het meeste weet over jouw bedrijf en de diensten die je biedt. Je weet waar mensen tegenaan lopen en je weet hoe je oplossingen kunt bieden.

Hoe vaak moet je bloggen?

Er zijn zeer productieve bloggers die meerdere artikelen per dag plaatsen. Er zijn ook bloggers die incidenteel een blog plaatsen. De frequentie is niet het belangrijkste bij bloggen. Belangrijker is de kwaliteit van de artikelen. Als het voor jou niet haalbaar is om vaker dan eens per maand te bloggen, zou ik het ook niet doen. Zorg er dan wel voor dat je elke maand trouw een artikel online zet, bij voorkeur steeds op dezelfde dag, zodat je publiek weet waar het aan toe is.

Als je de mogelijkheid hebt om vaker te gaan bloggen, dan is dat natuurlijk prima. Tweewekelijks of wekelijks een nieuw artikel aan je website toevoegen is al heel mooi. Het is aan te raden om regelmaat aan te houden, net zoals bij de horizontale programmering op televisie. Als je eenmaal een vaste schare lezers hebt opgebouwd (en dat gebeurt als je blog interessant genoeg is), dan willen ze weten wanneer er weer iets nieuws op de website komt te staan.

Zelf plaats ik elke vrijdag een nieuw blogartikel op deze website (gelukkig niet elke week zo lang als dit artikel, want dan kwam ik niet meer aan mijn echte werk toe). Ik deel het artikel ook via Facebook, Twitter en LinkedIn. Ook verstuur ik mijn nieuwste artikel naar mijn mailinglijst (hoewel ik dit beter anders zou kunnen doen), die er iedere vrijdagmiddag automatisch uitgaat. Mijn vaste lezers weten wanneer ze weer iets nieuws kunnen verwachten.

Het is handig om een paar artikelen ‘op de plank’ te hebben liggen. Zo kun je ook iets plaatsen als je een keer echt geen tijd hebt of een lang weekend weg bent. Je kunt WordPress ook zo instellen dat je artikel automatisch op een bepaalde dag en een bepaald tijdstip wordt geplaatst.

En dat is het natuurlijk ook handig als je er niet alleen voor staat. Als je werk met meerdere auteurs heb je het voordeel dat je meerdere standpunten uit kunt dragen en verschillende invalshoeken kunt kiezen. Ook kun je het werk verdelen. Als je met z’n tweeën elk twee blogs per maand schrijft, kun je al iedere week een nieuw blogartikel online zetten.

Waarover moet je bloggen?

Als je een reisblog hebt, blog je over reizen. Als je een fotoblog hebt, plaats je foto’s met bijschriften. Als je een blog over sportvissen hebt, blog je over sportvissen. Het maakt niet uit waarover je blogt, als het maar bij jou en bij de organisatie waarvoor je werkt past. Blog dus vooral over de oplossingen die je kunt bieden. Op dit copyblog blog ik over copywriting, marketing, communicatie en aanverwante zaken. Ik stel mijn kennis ter beschikking en daarmee verkoop ik slechts indirect aan potentiële klanten. Want een blog dat puur gericht is op verkoop is voor niemand interessant.

Houd er dan ook rekening mee dat je niet te veel gaat bloggen over al die ‘unieke features’ van jouw producten of diensten. In plaats daarvan schrijf je over de problemen waartegen je doelgroep aan kan lopen en hoe jouw aanbod hier oplossingen voor aan kan dragen.

Ben je een fabrikant van schoonloopmatten? Dan schrijf je over hoe belangrijk een eerste indruk van je entree is. Een goede schoonloopmat draagt er tenslotte aan bij om vuil en vocht te weren en geeft de entree een verzorgde indruk. Ben je fabrikant van smartphones? Dan zorg je voor blogartikelen waarin je laat zien hoe je producten het leven van mensen leuker kunnen maken. Ben je een vertaalbureau? Dan laat je in je blog merken hoeveel meer je zakelijk kunt bereiken als teksten ook in het buitenland de juiste toon aanslaan. (Ja, deze voorbeelden komen uit mijn eigen beroepspraktijk.)

Je kunt je blog interessant houden door ook tips en trucs te plaatsen waarmee mensen meer uit jouw producten of diensten kunnen halen of waardoor ze nieuwe inzichten krijgen en bijvoorbeeld upgrades of nieuwe producten aan willen schaffen. Branchenieuws kun je ombuigen naar wat interessant is voor jouw organisatie. De mogelijkheden voor onderwerpen zijn in feite eindeloos, zolang ze een link hebben met wat jij doet.

Kijk vooral ook het kunstje af bij conculega’s die al goed bezig zijn met hun blog. Wat vind je zelf interessant aan wat zij doen? En op welk gebied zou je hen kunnen overtreffen?

Natuurlijk kun je jouw blogartikelen ook best afwisselen met meer nieuws-achtige updates over dat je op een beurs staat of dat je een belangrijke mijlpaal als bedrijf hebt gehaald. Onthoud echter wel steeds voor wie je jouw blogartikelen schrijft en hoe je het voor hen zo interessant mogelijk houdt.

Meer ideeën over hoe je goede blogartikelen schrijft vind je in het artikel ‘Hoe kom je op goede blog-ideeën?‘.

Contentkalender en contentstrategie

Idealiter leg je de dag waarop een nieuw blog op je site moet verschijnen en wat het onderwerp is van tevoren vast in een contentkalender. In die contentkalender kun je ook rekening houden met dagen, maanden of seizoen die belangrijk voor jou zijn. Bijvoorbeeld als leverancier van champagne zal de drukste tijd van het jaar in december zijn. In die maand richt je je op het oudejaarspubliek. Maar wat doe je in de overige maanden van het jaar? Daarvoor heb je waarschijnlijk een andere blogfrequentie en daarop pas je ook de inhoud van je content aan.

Een contentkalender om je blog bij te houden
Een contentkalender om je blog bij te houden (bron: joethegoatfarmer.com/free-stock-images)

Maar het kan ook zijn dat je juist andere momenten dan gebruikelijk voor jouw product of dienst wilt creëren. Zulke zaken leg je vast in een contentstrategie. Hoe vertaal je jouw organisatiedoelen naar content die je in de vorm van blogartikelen op je website kunt plaatsen? Als je meer nieuwe klanten wil bereiken ligt het bijvoorbeeld voor de hand dat je meer artikelen plaatst voor mensen die nog niet bekend zijn met de oplossingen die jouw producten en diensten bieden. Als je andere markten wilt bedienen, heb je het over de eigenschappen van jouw diensten of producten die nog niemand kent.

Als ik vakantie heb, sla ik weleens een keer of twee keer over. Dat is natuurlijk ook niet zo’n punt, tenzij je bedrijfsmodel echt op je blog is gestoeld. Zo beheer ik ook een Italië-blog waar maandelijks 50.000 unieke bezoekers artikelen lezen. Het spreekt voor zich dat ik zo’n blog niet twee weken onbeheerd achter kan laten. Net zoals je een oppas voor de kat en een verzorgen van je planten regelt tijdens de vakantie, moet je dan ook een oppas voor je blog hebben. Maar zeker als je net begint met bloggen zal dit niet je grootste probleem zijn.

Hoe hou je bloggen vol?

De eerste horde is genomen. Je bent er niet alleen van overtuigd dat je moet bloggen, maar ook dat je moet blijven bloggen. Niet als reclame op de korte termijn (dat is bloggen namelijk niet), maar als langetermijninvestering in jouw potentiële klanten. Met blogs etaleer je je kennis en bouw je een publiek op. Dat betaalt zich uiteindelijk uit, maar daarvoor heb je wel een lange adem nodig.

Daarbij gaat het vaak mis en dat is eigenlijk alleen maar menselijk. Wij mensen zijn gericht op succes en als we ons ergens voor inspannen moet het resultaat van die inspanning niet al te lang op zich laten wachten. Ik snap maar al te goed dat het niet meevalt om bloggen op langere termijn vol te houden. Hopelijk heb je dan ook iets aan deze vijf tips om bloggen langere tijd voor te houden.

1. Maak bloggen een prioriteit

Bloggen doe je er vaak nog maar even bij. Omdat bloggen op zich ‘niets’ oplevert. Zo lijkt het in eerste instantie tenminste. Maar je wist al dat bloggen een investering is in je bedrijf en in je eigen toekomst. Daarom moet je er ruimte voor in je agenda plannen. Omdat dit zo belangrijk is, heb ik onlangs (als goed voornemen voor 2015) besloten zelf het goede voorbeeld te geven. Ik moet van mezelf iedere vrijdag een blog op www.doyoucopy.nl plaatsen. Dat betekent ook dat ik iedere week tijd vrij moet maken om een onderwerp te bedenken en om te schrijven. Natuurlijk hoef je zelf niet per se elke week (of elke dag) te bloggen, maar minimaal tweewekelijks of maandelijks is toch wel aan te raden. Zowel om in een bepaald ‘blogritme’ te komen als om een publiek op te bouwen. Over een tijdje zal ik je laten weten wat dit nou concreet heeft opgeleverd.

2. Noteer ideeën tussendoor

Naast dat je tijd vrij moet maken voor je blog, doe je er ook goed aan buiten die tijd je blog in je achterhoofd te houden. Van ideeën is bekend dat ze zich niet laten sturen en dat ze op het moment dat het hún uitkomt tot je komen. Wanneer de ideeën voor je blog je te binnen schieten, noteer je ze om ze op een later moment uit te werken. Zelf gebruik ik hiervoor een notitie-app op mijn telefoon. Er zijn ook handige apps (zoals Dragon) waarbij je je ideeën in kunt spreken waarna ze als geschreven tekst verschijnen.

3. Moeite om op ideeën te komen?

Als je nog niet zo veel ervaring hebt met bloggen, kan het zijn dat de ideeën nog niet helemaal vanzelf komen. In zo’n geval kan het helpen om te gaan kijken wat je concurrenten of collega’s (desnoods die in het buitenland) doen. Waarover bloggen zij? Ben je het daarmee eens of juist niet? Verdiep je ook in het nieuws over het product en de dienst die je levert. Niet alleen krijg je hierdoor vanzelf ideeën, maar je schrijft ook nog eens over actuele zaken, wat je geheid meer bezoekers op gaat leveren.

4. Werk in het voren

Je zult merken dat als je eenmaal bezig bent met een artikel, de ideeën vrijwel vanzelf beginnen te stromen. Het kan in zo’n geval van ‘flow’ handig zijn om nog even door te gaan en een paar opzetjes voor latere artikelen te maken. Heb je tijd over, dan werk je gewoon nog een paar blogs uit. Het is altijd handig om wat op de plank te hebben liggen voor die keren dat je onvermijdelijk zonder inspiratie zit. Of dat je op vakantie bent, om maar eens wat te noemen. Ook handig: de publicatie van je blog kun je inplannen in jouw contentmanagementsysteem, zodat het op de juiste dag om de juiste tijd online gaat.

5. Een blog hoeft niet perfect te zijn

Sterker nog, een verhaal waar geen speld tussen te krijgen is, nodigt helemaal niet uit tot reageren of tot delen. Wees dus niet bang om je eigen mening te verkondigen en ook niet dat er misschien nog wel een foutje in staat. Perfectionisme is mooi, maar het kan ook verlammend werken, zodat die pareltjes van blogs in je hoofd maar niet gepubliceerd worden. Daarbij: hoe vaker je bezig bent met bloggen, hoe beter het je zal vergaan. Als je gewoon begint, zul je merken dat het steeds eenvoudiger wordt om je blog te beginnen, te structureren en af te ronden. Laat dat perfectionistische trekje dus gerust even los.

6. Leer van wat werkt

Als het goed is, draaien er ook op jouw site statistieken. Bijvoorbeeld van Google Analytics. Als je blogt wil je ook weten of het resultaat oplevert. Of mensen daadwerkelijk via jouw blogs op je site komen. Of het verkeer naar je site, blog of webshop toeneemt. En of je potentiële klanten tot actie overgaan. Zorg ervoor dat je iets met deze gegevens doet. Ze kunnen je veel vertellen over wat jouw klanten van jou verwachten. Waar ze op aanslaan. Waar je meer mee moet doen. En dat kan heel motiverend werken.

7. Zorg dat je het leuk vindt!

Dit is misschien wel de belangrijkste. Als jij jouw business leuk vindt, zul je er makkelijker en beter over kunnen schrijven. Met hartstocht, met enthousiasme. Je gebruikt je blogs ook voor jezelf, om je gedachten te ordenen en voor jezelf te bepalen waar je heen wilt met je bedrijf. De motivatie komt vanuit jezelf. Zo wordt bloggen geen straf, maat iets wat je vrolijk maakt. En dat is iets wat de lezers van je blog onmiddellijk zullen merken.

Hoe lang moeten blogartikelen zijn?

Zo lang of zo kort als nodig is. Het is belangrijk dat je artikelen interessant zijn om te lezen. Probeer een artikel dus niet te rekken om maar zo veel mogelijk content aan je website toe te kunnen voegen. Maar bespreek je een bepaald probleem dat interessant is voor je klanten, dan doe je er goed aan om dat van verschillende kanten te belichten. Zo krijg je een uitgebreid artikel dat antwoorden geeft op de vragen die je klanten kunnen hebben. Het is frustrerend als je in je blogartikelen meer vragen oproept dan beantwoordt.

Het is wel zo dat wanneer je net begint met bloggen, je aangewezen bent op verkeer dat vanuit de zoekmachines jouw blog bereikt. Als je nog niet blogt is de kans namelijk groot dat je ook geen uitgebreid netwerk op sociale media hebt. Als je bezoekers vanuit zoekmachines aan wilt trekken, moet je ervoor zorgen dat jouw blogartikelen op de eerste pagina van Google (als meestgebruikte zoekmachine) belanden. Bij voorkeur bij de eerste vijf plekken. Om dit te bereiken, moet je uitgebreide artikelen schrijven die goed scoren. Het is handig om in de eerste paar blogs die je schrijft uitgebreid in te gaan op een aantal zaken die belangrijk kunnen zijn in jouw praktijk. Net zoals ik hier op mijn blog een uitgebreid artikel schrijf over wat bloggen is. Denk qua lengte van de content dan aan artikelen van tussen de 1.000 en 2.500 woorden.

Langere blogartikelen scoren hoger in de zoekresultaten
Langere blogartikelen scoren hoger in de zoekresultaten (bron: serpIQ)

Als een eenmaal een aantal van dit soort artikelen hebt geschreven, kun je ook een aantal korte artikelen schrijven. Denk eraan dat je al je blogs ook deelt via sociale media. Na verloop van tijd ontdek je vanzelf wat het beste werkt voor jouw doelgroep. Houden ze van kort en krachtig? Of van uitgebreide artikelen die op alle aspecten ingaan? Wat voor jouw bedrijf werkt, hangt ook erg af van de branche waarin je je bevindt.

Houd er wel rekening mee dat het vooral bij langere artikelen een hele kunst is om de lezer bij de les te houden. Hij of zij wil antwoorden op vragen en zal je artikel graag willen scannen om te zien of iets interessant genoeg is om te lezen. Je kunt je lezer helpen door duidelijke tussenkoppen toe te voegen, een goede alinea-indeling aan te houden en je blog leesbaar te houden met korte zinnen en een prettige opmaak. Foto’s en ander ondersteunend materiaal toevoegen helpt om je content aantrekkelijk te maken.

Promoten van je blog

Als je eenmaal aan het bloggen bent geslagen, wil je ook dat mensen jouw blog gaan lezen. Alle tijd en moeite die je erin hebt gestoken, zie je dat uiteraard graag beloond! Voor een deel is bloggen een kwestie van een lange adem. In het experiment dat ik voor mijn eigen site heb uitgevoerd, heb ik al laten zien dat ik pas na een halfjaar echte resultaten zag in de vorm van meer bezoekers en meer offerteaanvragen. Maar behalve stug doorbloggen en wachten is er natuurlijk wel meer wat je kunt doen om je blog te promoten. Hier heb ik een aantal korte tips die je kunt gebruiken om je blog in de spotlights te zetten.

  • Plaats je blogartikelen op sociale media als Facebook, Twitter en LinkedIn. Hier zitten in potentie veel mensen die nieuwsgierig zijn naar wat jij te vertellen hebt over jouw vak. Heb je nog niet zo veel volgers op je sociale kanalen? Werk daar dan tegelijk aan door actiever om te gaan met sociale media en eventueel door advertenties in te zetten om meer volgers te werven.
  • Voeg je blogartikelen toe aan je nieuwsbrief. Heb je al een e-mailnieuwsbrief die je regelmatig naar je klanten en prospects stuurt? Dit is een perfecte plek om je laatste blogartikel(en) in te promoten. Heb je nog geen e-mailnieuwsbrief, dan is dit misschien het moment om er eentje op te zetten. Je kunt er heel simpel mee beginnen door automatisch je laatste blogartikel naar je maillijst te laten sturen. Dat kan heel gemakkelijk met bijvoorbeeld MailChimp. Als je klanten van tijd tot tijd een e-mail van je ontvangen werkt dat goed om betrokken te blijven. Door een informatief blogartikel op te nemen laat je ook zien dat je jouw mails niet alleen inzet om keiharde sales mee te bedrijven.
  • Zorg ervoor dat je blogartikelen goed vindbaar zijn in Google en andere zoekmachines door ze te optimaliseren op belangrijke zoekwoorden. Belangrijke zoekwoorden zijn de woorden waarop je graag gevonden wilt worden én waarbij het nog mogelijk is om de concurrentie te verslaan. Idealiter zou je voorafgaand aan het schrijven van elk blogartikel een kort zoekwoordonderzoek moeten doen. Laat het me weten als je hier hulp bij nodig hebt. Een goede tool die je kan helpen om kansrijke zoekwoorden te ontdekken is KWFinder, dat ik zelf met veel succes voor mijn eigen blogartikelen en voor die van klanten inzet.
  • Verzorg een gastblog in een online magazine of op een andere populaire website. Dit is een goede manier om het juiste publiek op het bestaan van je blog te wijzen. Kun je een interessant artikel over jouw branche of over jouw producten en diensten schrijven en heb je de mogelijkheid dit op een goed bezochte website te laten plaatsen met een link naar jouw blog eronder? Dan moet je dit doen! Niet alleen zorg je zo voor extra bezoekers die doorklikken naar jouw blog, maar je krijgt ook een mooie link die Google vertelt dat jouw content gerelateerd is die aan de content van je gastblog.

Waar moet je verder op letten als je gaat bloggen?

Zorg dat je het redelijk luchtig en informeel houdt. Mensen zoeken op internet naar informatie en willen zich niet door wollige teksten heen hoeven worstelen. Heel technische of gedetailleerde onderwerpen kun je beter in een whitepaper zetten om dat vervolgens als download aan te bieden.

Blogs mogen ook best wat humor bevatten en leuk om te lezen zijn. Ook als jouw bedrijf in de business-to-business-sector opereert. Probeer te schrijven zoals je tegen iemand zou praten. Lees je blogartikel desnoods hardop voor, voordat je het publiceert. Je hoort dan meteen waar de problemen zitten.

Maak ook korte alinea’s en houd er rekening mee dat veel mensen blogs vanaf hun mobiele telefoon of hun tablet willen lezen. Een alinea van vier regels op je desktop krijgt er al snel twaalf op een smartphone. Voeg ook duidelijke tussenkoppen waarmee je jouw artikel scanbaar maakt voor de mensen die niet alles willen lezen.

Een goed idee is het ook om aan het eind van je blog een vraag toe te voegen. Daarmee nodig je mensen uit een reactie te geven en van de reacties op je blog kun je vaak weer veel leren. Bovendien kom je door de vragen en opmerkingen van je lezers weer op ideeën voor nieuwe blogartikelen.

Statistieken van je blog

Vergeet ook niet om statistieken op je website te zetten, zodat je kunt zien waar je bezoekers vandaan komen, wat je op je blog precies doen en waar ze afhaken. Van de statistieken van je blog kun je weer veel leren voor volgende blogartikelen. Zo heb ik zelf gezien dat veel bezoekers geïnteresseerd zijn in wat ik schrijf over YouTube, zodat ik daar meerdere artikelen over heb gemaakt. En natuurlijk is het geweldig om in die stijgende cijfers het resultaat van al je bloginspanningen te zien.

Waarom ook jij moet bloggen
Waarom ook jij moet bloggen

Wat is dan weer vloggen?

O ja, over vloggen hebben we het nog niet gehad. Vloggen is weer een variant op bloggen. De V staat voor video. We hebben het hier dus in feite over videobloggen. In een vlog vertel je ook een persoonlijk verhaal met het verschil dat het op video is. Het kenmerk van een vlog is dat de auteur vaak zelf in beeld is of vanuit zijn eigen perspectief filmt en commentaar geeft.

Dit is vloggen
Dit is vloggen (beeld: YouTube)

Om te vloggen heb je anno 2017 eigenlijk alleen een mobiele telefoon nodig. Met een internetverbinding kun je jouw vlogs zelfs direct streamen naar Facebook of YouTube. Vooral onder jongeren is vloggen populair. Kleine kinderen hebben al helden die ze kennen van YouTube. Voorbeelden hiervan zijn Enzo Knol, Kwebbelkop en Dylan Haegens En de kans is groot dat kids zelf ook willen vloggen zodra ze een mobieltje krijgen van hun ouders.

Dus dit is bloggen!

Dit waren de blogbasics. Hopelijk weet je nu een beetje meer van wat bloggen is. Bloggen is niet alleen leuk om persoonlijk verhalen en hobby’s te delen, maar bloggen is ook een geweldig marketinginstrument waarmee je extra bezoekers aantrekt. Bezoekers die terugkomen, die jouw expertise leren kennen en die jouw oplossingen willen afnemen. Met bloggen bouw je dus gestaag aan je online merk. Dat noemen we ook wel ‘blogbuilding’.

Wil je meer weten over bloggen, dan kun je ook de rest van mijn blogs met dit onderwerp lezen.

Heb je nog vragen over bloggen, laat dan hieronder jouw reactie achter en ik zal deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Heb je het hele artikel van meer dan 5.000 woorden gelezen? Dan is een bedankje van mijn kant wel op z’n plek. Dit bewijst tegelijkertijd dat ook monsterlijk lange blogartikelen zoals deze wel degelijk worden gelezen, als het onderwerp maar interessant genoeg is.

Als je veel kunt schrijven over een bepaald onderwerp dat je doelgroep interesseert, experimenteer dan eens met extra lange content. Er is namelijk een goede kans dat Google zo’n uitgebreid artikel extra waardeert, waarna veel geïnteresseerden je weten te vinden en je extra links krijgt naar jouw content, zodat nóg meer bezoekers en potentiële klanten… Afijn, je weet nu wel zo ongeveer wat ik bedoel met bloggen en het belang daarvan.

Ik ga je niet langer van je werk afhouden, want je moet bij voorkeur nu meteen aan de slag met bloggen. En ja, zelf moet ik ook weer eens nodig aan het werk 😉

Foto’s: Pexels en Pixabay.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De Neef Kristin

Ik vind jouw uitleg heel duidelijk en verhelderend! Ik ben (al :-)) 50 en wil starten met een blog. En ja ik moet er eigenlijk gewoon mee beginnen ;-). Stap 1! Ik ga jouw artikelen zeker opvolgen om meer tips eruit te halen. Goed bezig, thanks! Kristin.