Wat is bloggen? De blogbasics uitgelegd

Laatste update: 13 oktober 2017 Gepubliceerd op: 11 augustus 2017

Ik heb het hier regelmatig over bloggen en vloggen. Maar wat is bloggen nou eigenlijk? En wat moet je weten voordat je begint met bloggen? Even terug naar de basis voor de mensen die nog niet zo veel over dit onderwerp weten. Weet je al precies wat bloggen is en hoe je een blog tot een succes maakt? Dan kun je dit blogartikel overslaan šŸ˜‰ Dit zijn namelijk de blogbasics! Pak maar een kop koffie en ga er eens goed voor zitten, want dit wordt een uitgebreid stuk.

Wat is bloggen? De blogbasics uitgelegd

Wat is bloggen? In dit uitgebreide artikel leg ik de blogbasics voor je uit

Dit is bloggen

De term blog komt van weblog, wat zo veel betekent als een ‘dagboek op internet’. Zo zijn veel blogs of weblogs ook begonnen: als een plek waarop je persoonlijke belevenissen en verhalen kwijt kon.

Bloggen is dan artikelen schrijven in dat online dagboek. Iemand die blogt noemen we een blogger. Dit bloggen is natuurlijk heel anders dan het traditionele dagboek waar vaak een slotje op zat en dat natuurlijk strikt geheim moet blijven. Bloggen doe je juist online zodat iedereen het over de hele wereld kan lezen. Wat dat betreft is het meer zoals het de scheepslogboeken waarin de kapitein al in vroeger tijden van dag tot dag de reis bij hield.

Een dagboek bijhouden

Een dagboek bijhouden

En het zijn ook de reislustige types geweest die bloggen echt op de kaart hebben gezet. Bloggen werd pas groot nadat het werd ontdekt als handige manier om thuisblijvers tijdens een verre reis op de hoogte te houden. In plaats van omslachtig e-mails of sms’jes te sturen kon je aan de andere kant van de wereld inloggen op een computer, schrijven wat de de afgelopen dagen had gedaan en dat publiceren. Vervolgens kon elke thuisblijver dat lezen en erop reageren.

Wat gebruik je om te bloggen?

De allereerste bloggers schreven gewoon steeds nieuwe stukjes op hun eigen website. Het nieuwste stukje stond dan steeds bovenaan. In het begin heette het nog geen bloggen, maar had je gewoon een ‘homepage’. Later kwamen de websites met een contentmanagementsysteem (vaak een cms genoemd) en de online blogpatforms als web-log.nl en blogger.com. Met een cms maak je gemakkelijk nieuwe pagina’s en artikelen aan, zonder dat je voor elk wissewasje een programmeur moet benaderen.