Web Analytics

Succesvol je blog promoten in 11 simpele stappen

Bijgewerkt op 30 oktober 2020

Ik heb hier al veel gepost over hoe je een geweldig blogartikel aflevert. Maar dat is nog maar de helft van wat er moet gebeuren. Vervolgens je blog promoten is noodzakelijk om bezoekers te trekken. Want zonder bezoekers haal je geen klanten uit je website…

Tijd voor een uitgebreid stappenplan om je blog(artikelen) met succes te promoten. Deze stappen heb ik zelf toegepast om het aantal bezoekers naar mijn copyblog van 2016 tot 2018 tot verzesvoudigen!

Als je de onderstaande stappen nauwgezet volgt, zul jij ook eenvoudig binnen korte tijd een veelvoud aan bezoekers naar je artikelen weten te dirigeren.

Zit je klaar? Hier komen ze.

1. Schrijf het beste artikel over je onderwerp

Het begint natuurlijk bij het blogartikel zelf. Als het goed is, heb je je research gedaan. En daarna heb je het beste blogartikel over je onderwerp geschreven.

Zo goed, dat het beter is dan alles wat er nu op de eerste pagina van Google staat.

Zo niet, dan kun je je tijd in eerste instantie beter besteden aan het verbeteren en uitbreiden van je artikel. Dat is namelijk de beste promotie die je je in 2019 en verder kunt wensen.

Weet je niet hoe je het aan moet pakken om het beste artikel over jouw onderwerp te schrijven? Volg het praktische stappenplan dat ik in dit artikel beschrijf.

2. Optimaliseer je artikel met subonderwerpen

Natuurlijk heb je je (zoekwoorden)onderzoek vooraf gedaan. En waarschijnlijk heb je ook al de belangrijkste zoekwoorden in je artikel verwerkt. Zodanig dat de bekende bolletjes van de Yoast-plugin grotendeels groen kleuren.

Je blog promoten is meer dan de Yoast-plugin gebruiken
Is Yoast happy? Mooi, maar da’s pas één stapje naar optimale blogpromotie (bron: WordPress)

Ja? Gefeliciteerd! Maar – je raadt het al – je bent er nog niet.

Juist omdat je het beste en uitgebreidste artikel over dit onderwerp hebt geschreven (of daar in ieder geval een poging toe hebt gedaan), verwacht Google dat je hierin essentiële hoofd- en subonderwerpen hebt aangestipt. Daarmee laat je zien dat het artikel de diepte in gaat. 

Anno 2019 is iedereen op zoek naar informatie die de diepte in gaat. In plaats van 20 verschillende websites te bezoeken om stukjes informatie te combineren, lezen mensen (en dus ook Google) alles liever op één plek.

Goed, jouw uitgebreide artikel voldoet waarschijnlijk al aan deze eisen. Maar om je blog succesvol te promoten moet je dat ook aan Google laten zien.

Hier is een slimme tactiek die je hierbij kunt volgen.

a) Voer je focuszoekwoord of primaire zoekwoord in bij Google Afbeeldingen

Zo vind je subonderwerpen voor jouw artikel (bron: Google)

b) Kijk daarna welke zoektermen bovenaan de pagina met afbeeldingen verschijnen. Google laat hier termen zien die volgens de artificiële intelligentie van de zoekmachine nauw verbonden zijn met je primaire zoekwoord.

Subonderwerpen voor het zoekwoord ’tekstschrijver’ (bron: Google)

c) Controleer je artikel op het voorkomen van deze termen. Staan ze er nog niet in? Kijk dan of je ze er zoveel mogelijk op een natuurlijke manier in kunt verwerken.

Het bovenstaande voorbeeld maakt duidelijk dat ik met een diepgaand artikel over het beroep van tekstschrijver onder andere de volgende (sub)onderwerpen aan zou moeten stippen:

  • Ervaren tekstschrijver
  • Blog
  • Verschil tussen
  • Seo tekstschrijver
  • Copywriter
  • Schrijver
  • Teksten
  • Uurtarief

Zie deze gerelateerde onderwerpen als inspiratie die Google je geeft om je artikel mee te structureren.

Misschien moet je er nog een extra alinea voor schrijven. Misschien kun je een paar foto’s of een infographic met een onderschrift toevoegen. Of schrijf je her en der nog wat extra zinnen die deze zoektermen bevatten.

Uiteraard zorg je er wel voor dat het hout snijdt wat je aan je artikel toevoegt. Focus je altijd op kwaliteit in plaats van op kwantiteit.

Let op: door deze slimme tactiek toe te passen, belandt jouw artikel niet automatisch op de eerste plek in Google.

Maar het is wel een makkelijke manier om ervoor te zorgen dat Google jouw content als een waardevol en uitgebreid artikel over het onderwerp beschouwt.

Mits de kwaliteit op orde is, natuurlijk (ik blijf het toch zeggen 😉 ).

Ik heb deze strategie zelf onder andere voor de volgende pagina’s toegepast (die allemaal op de eerste pagina in Google staan en in veel gevallen zelfs in de top 3):

Zo kom je hoog in Google: maak een uitgebreid artikel en verwerk er relevante subonderwerpen in (bron: Google)

Overigens is deze strategie ook nuttig om oudere blogartikelen te verbeteren, waarover ik eerder al heb geschreven.

3. Gebruik bronnen van experts in jouw branche

Heb je veel research voor je artikel nodig? Gebruik dan ook bronnen van experts in jouw branche. 

Link naar de content op hun websites of sociale netwerken (dit versterkt sowieso jouw content) of vraag hun om een quote of een reactie op jouw eigen onderzoek.

Misschien hebben ze een infographic die je mag gebruiken of mogelijk hebben ze iets anders interessants zoals een video, een grafiek of data van een onderzoek.

Als je gegevens, reacties of opmerkingen van belangrijke personen in jouw branche in je artikel verwerkt, geeft je dat straks extra mogelijkheden om je content te promoten.

Een artikel over blogpromotie van Mediaweb haalt bijvoorbeeld verschillende specialisten uit de online marketing aan om hun visie op het onderwerp te delen. De kans is groot dat deze specialisten iets met het artikel hebben gedaan.

Een blogartikel grotendeels laten vullen door specialisten, heb ik zelf ook weleens gedaan. Zoals in dit stuk over de trends in contentmarketing.

Je hoeft natuurlijk niet je hele blogartikel door externe experts te laten ‘schrijven’. Eén of twee bronnen kort aanhalen kan prima en hoeft je eigen mening niet in de weg te staan.

Vanzelfsprekend moet je wel even opletten dat je jouw potentiële klanten niet per ongeluk naar je grootste concurrent doorstuurt.

Anderen naar hun input en ideeën vragen is tegelijkertijd een handige manier om aan frisse content (met mogelijk nieuwe inzichten) voor je blog te komen.

Weet je niet wie dé autoriteit is in jouw branche? In dit diepgravende artikel laat online marketing-goeroe Neil Patel zien hoe je de belangrijkste bloggers op jouw vakgebied achterhaalt.

4. Maak jouw artikel direct vindbaar

Google-Search-Console-Blog-Promoten
Gebruik Search Console om je nieuw blogpost te ‘fetchen’ (bron: Google)

Nu je een perfect blogartikel hebt geschreven, waar je veel aandacht aan hebt besteed en dat je helemaal hebt geoptimaliseerd voor Google, wil je ook dat het zo snel mogelijk wordt gevonden.

Als je een actieve website hebt, die regelmatig door de spiders van Google wordt bezocht, duurt het in de regel niet langer dan een paar dagen voordat jouw nieuwe artikel vindbaar is in de zoekmachines.

Maar soms wil je daar niet op wachten. Je wilt direct bezoekers vanuit Google trekken.

Gelukkig is dat via Search Console goed te realiseren. Je kunt in deze tool indexering met prioriteit aanvragen bij de zoekmachine. De zogenoemde ‘fetch’. Dit doe je via de functie URL-inspectie van Search Console.

Met deze strategie zie ik de meeste artikelen al binnen enkele minuten in Google terug. En doordat ik met mijn blog al redelijk wat autoriteit heb opgebouwd, staan sommige artikelen zelfs direct op de eerste pagina.

Ik heb een kort filmpje opgenomen waarin ik uitleg hoe dit precies in z’n werk gaat.

5. Zet je artikel om in een andere vorm

Een anders slimme strategie is om je artikel om te zetten in een vorm die past bij een ander gebruik. Zoals je hebt kunnen zien, heb ik een aantal van mijn blogartikelen omgezet naar video.

Dat is om meerdere redenen handig. 

Allereerst bied je zo meer waarde voor de gebruiker. Sommige mensen geven er de voorkeur aan naar audio te luisteren of een video te bekijken. Dit is van niet te onderschatten belang, als je je met jouw content wilt onderscheiden van je concurrenten.

Ten tweede is YouTube nog altijd de grootste zoekmachine ná Google. Je spreidt zo dus simpelweg je kansen om gevonden te worden.

Ten derde verschijnen video’s ook in de gewone zoekresultaten. Met een video van jouw artikel, maak je jouw artikel én je bedrijf zichtbaarder.

Wanneer je de link naar je website in je YouTube-profiel zet en een link naar je artikel in de video-omschrijving plaatst, leidt Google bezoekers automatisch door naar de bron: het artikel op je website.

Kijk maar:

Promotie van mijn blogartikel via een video (bron: Google)

Ten vierde: je bouwt zo aan een verdere uitbouw van jouw online aanwezigheid. Video is krachtig en je kunt je bedrijf er als een echt merk mee neerzetten. En Google hecht steeds meer waarde aan échte merken, vanwege de betrouwbaarheid die ze uitstralen.

Als je je content in een andere vorm zoals video giet, moet je er ook op letten dat je de principes van YouTube SEO toepast. Dat betekent onder andere dat je je (video)bestand een goede naam mee moet geven, aandacht aan de omschrijving van de video moet besteden en dat je zorgt voor de juiste tags.

Heb je jouw artikel omgezet naar een video? Plaats deze video (of een andere vorm van content) dan in jouw artikel. Kijk maar eens hoe ik mijn video’s in de andere artikelen op deze site heb verwerkt.

Maar vergeet niet om je video’s ook als native content op bijvoorbeeld LinkedIn en Facebook te zetten. Op deze manier krijg je een veelvoud aan views dan wanneer je alleen een linkje naar YouTube deelt!

In deze video vertelt Neil Patel je waarom je video op LinkedIn moet plaatsen

Behalve video kun je er ook prima voor kiezen een infographic, een whitepaper, een diashow of een podcast van je artikel te maken.

Let op: de snelste manier van contentcreatie is als je dit hele traject begint met een video. Vanuit die video kun je namelijk makkelijk een audiobestand maken en het transcript kun je bewerken tot blogartikel en een pdf.

Of dit voor jou ook het makkelijkst werkt, hangt ervan af waarmee je de meeste affiniteit hebt. Zelf vind ik het prettiger om vanuit een goed gestructureerd, geschreven artikel te werken. Om dat vervolgens met behulp van slimme software om te zetten naar een aantrekkelijke video.

Hoe je dat doet, heb ik in dit blogartikel met tips voor klusjes tijdens een rustige periode al benoemd.

6. Ga op zoek naar interne linkmogelijkheden

Duik in je statistieken en haal de populairste artikelen boven water. Kijk welke artikelen veel bezoekers ontvangen en welke artikelen veel links van externe websites hebben.

Kijk of je vanuit deze oudere artikelen een link naar je nieuwe artikel kunt maken. Hiermee geef je jouw nieuwe content direct een boost in de rankings. 

In Google Analytics vind je makkelijk de populairste artikelen en mogelijkheden voor links naar je nieuwe artikel (bron: Google Analytics)

Elke link naar je artikel (ook links vanaf je eigen pages) telt namelijk op om jouw artikel zichtbaarder te maken. 

Een andere manier om logische links naar je nieuwe artikel aan te maken is door de zoekfunctie op je blog te gebruiken en daar je belangrijkste zoekwoord voor het nieuwe artikel in te voeren.

Als je al langer blogt is de kans groot dat je dat zoekwoord al meerdere keren in oudere artikelen hebt genoemd. Een perfecte gelegenheid om een linkje onder dat zoekwoord te zetten.

7. Promoot je artikel via sociale media

Oké. Je artikel is nu vindbaar voor een groot publiek én beschikbaar in meerdere vormen. Maar je hebt nog steeds geen bezoekers op je website. Dat komt dan ook nu.

Ik ga ervan uit dat je minstens één profiel op sociale media hebt dat je voor de promotie van je artikel kunt gebruiken. Misschien een profiel op LinkedIn, misschien Twitter, Facebook, YouTube, Instagram… of misschien wel allemaal.

Google heeft nooit echt willen vertellen of een link op sociale media ook direct je positie in de zoekresultaten beïnvloedt, maar je artikel delen is sowieso aan te raden.

Als je een beetje actief bent op sociale media levert zo’n share je direct bezoekers op, die jouw artikel gaan lezen en misschien nog wel op de site blijven rondhangen.

Dat alleen al is indirect gunstig voor je vindbaarheid. Maar – belangrijker nog – het levert je zichtbaarheid op. Je potentiële klanten zitten óók op sociale media en door daar je link te delen, zien ze jouw naam weer voorbijkomen.

Om écht succes te hebben met promotie via sociale media zou je eigenlijk voor elk netwerk een aparte, gespecialiseerde aanpak moeten hebben. Juist omdat het alleen delen van de link niet echt meer werkt (LinkedIn en Facebook hebben er bijvoorbeeld belang bij dat bezoekers juist zo lang mogelijk op hun platform blijven.)

Sociale media kunnen je artikelen veel tractie geven
Sociale media kunnen je artikelen veel tractie geven (bron: LinkedIn)

Wat je het beste kunt doen is dat je een kort artikel of een infographic op het platform plaatst – bij zowel LinkedIn als Facebook kun je bijvoorbeeld kiezen om een artikel op LinkedIn of Facebook zelf te zetten – en daar een link naar je website in verwerkt. Want uiteindelijk wil je natuurlijk wél die bezoekers naar je website leiden.

Werk je in jouw branche veel met beeldmateriaal? Dan is je blog pinnen op Pinterest of vermelden op Instagram eigenlijk wel een must. Vooral dat eerste netwerk is vaak een bron van veel verkeer naar websites die iets met interieur, ideeën, reizen of anderszins inspiratie te maken hebben.

Vergeet ook niet de experts te taggen die je in stap 3 hebt aangehaald in je artikel. Uiteraard kun je ze ook mailen of een bericht sturen.

Niet iedereen zal je artikel delen, maar sommigen zullen het wel doen en dat is wanneer je profiteert van hun expertstatus.

Je doet er ook slim aan je artikel onder de aandacht brengen van anderen, die soortgelijke content hebben gepubliceerd. Er is een gerede kans dat ze willen reageren op jouw stuk, het zullen delen op sociale media of er misschien wel een link op hun blog naar aan willen maken.

8. Stuur je artikel naar je mailinglijst

Ik ga er even vanuit dat je een mailinglijst hebt. Zo niet, dan moet je daar zo snel mogelijk mee beginnen. Op je mailinglijst staan meestal de mensen die het meest geïnteresseerd zijn in nieuwe content op je blog.

Doordat je nieuwe artikelen rechtstreeks naar hen toe kunt sturen, voorkom je dat ze jouw artikel missen. Bovendien kun je door regelmatig contact (al is het dan via e-mail) een band opbouwen met je bezoekers.

Cursus Copywriting
Met mijn cursus copywriting bouw ik aan mijn mailinglijst

Helemaal mooi is het als je via e-mail interactie uit kunt lokken. Doordat je jouw geadresseerden vraagt om hun mening over het onderwerp. Misschien willen ze ook wel een reactie onder het artikel achterlaten.

Je kunt jouw e-maillijst het beste opbouwen door iets waardevols weg te geven. Bijna niemand schrijft zich nog vrijwillig in voor een ‘nieuwsbrief’, maar binnen enkele weken hebben zich al wél tientallen mensen voor mijn gratis cursus copywriting ingeschreven.

9. Vermeld je artikel in reacties op blogs

Als je wilt dat jouw artikelen populair worden, moet je je als een actieve blogger gedragen. Geef geregeld reacties op blogs van anderen in jouw branche. 

Probeer goed inhoudelijk commentaar te geven, waarmee je een aanvulling op het artikel geeft, een voorbeeld vanuit jouw praktijk of een nieuw inzicht.

Als je dit structureel doet, is het helemaal niet raar om een naar je eigen blogartikel te verwijzen (maar als je nooit eerder hebt reageert, zal promotie van je eigen artikel mogelijk niet in de smaak vallen).

Ik doe dit zelf regelmatig op blogs over online marketing, communicatie of copywriting. Een link in een reactie levert meestal geen direct SEO-voordeel op omdat het om een ‘no follow’-link gaat, maar een deel van de bezoekers zal wél doorklikken naar jouw artikel.

Behalve op blogs kun je natuurlijk ook reageren op sociale media.

Je gehele website of blog kun je onder de aandacht van een heel nieuwe doelgroep brengen door te gaan gastbloggen voor een website waarop branchenieuws wordt gepubliceerd.

Via een link naar jouw pagina bouw je zo op de langere termijn aan de autoriteit van je eigen site!

10. Reageer op reacties

En dan zijn er uiteindelijk hopelijk ook reacties op je artikel. Hetzij op je website, hetzij via sociale media.

Reageer op deze comments. Het laat zien dat je geeft om de mening van anderen. Dat er écht iemand van vlees en bloed achter het artikel zit.

Maar reacties lokken ook nieuwe reacties uit en zo hou je het vuurtje brandend. Veel reacties op je website is altijd een goed teken. Je artikelen brengen blijkbaar iets teweeg!

Blog promoten: Likes, views en reacties op een update via LinkedIn
Likes, views en reacties op een update via LinkedIn (bron: LinkedIn)

En hoe meer er via sociale media op jouw stuk wordt gereageerd, hoe meer mensen het onder ogen krijgen. Zo werken die algoritmes.

Daarbij geven reacties je waarschijnlijk nuttige inzichten in waar je klanten naar op zoek zijn en met welke uitdagingen ze worstelen.

11. Blijf je artikelen verbeteren én promoten

Dit is misschien wel de belangrijkste stap na het schrijven van het originele artikel. Steek er van tijd tot tijd moeite in om je artikelen te updaten, te verbeteren, er nieuwe zoekwoorden in te verwerken en links aan te maken vanuit nieuwere artikelen.

Maar vergeet ook niet om je artikelen steeds opnieuw te promoten. Vergis je niet: die eerste keer heeft slechts een klein deel van je doelgroep – zelf van je volgers op sociale media – jouw artikel gezien.

Blog promoten - blijf eraan werken
Je blog promoten is iets waar je aan moet blijven werken (foto: Unsplash)

Deel je artikel nogmaals op sociale media. Neem bijvoorbeeld de conclusie en deel die. Of pak een quote uit het artikel en deel die met je volgers. Pak misschien die infographic en promoot die.

Kortom: knip je blog op in kleinere stukjes en verspreid die als ‘lokaas’ op jouw kanalen voor sociale media.

Probeer het op verschillende momenten en op verschillende manieren en je houdt die bezoekersstroom naar je website op gang. Bovendien leer je welke insteek het beste werkt voor jouw doelgroep.

Blog promoten: conclusie

Om meer succes te hebben met jouw artikelen, moet je in het kort dus twee dingen doen.

  1. Meer moeite steken in de kwaliteit van het artikel zelf: schrijf het beste artikel dat je over het onderwerp kunt schrijven.
  2. Meer moeite steken in de promotie van het artikel. Het schrijven van je blog is slechts de helft (of misschien wel minder) van het verhaal.

Ja, dat betekent dus veel werk. Maar ik had ook niet gezegd dat het makkelijk zou zijn 😉

Volg het stappenplan voor blogpromotie hierboven en je zult zien dat je jouw publiek flink laat groeien. Ga altijd uit van de harde data die je vanuit bijvoorbeeld Google Analytics krijgt. Zo weet je of je met je artikelen en de promotie ervan op de goede weg zit.

Kost het je allemaal te veel moeite? Dan kun je altijd nog overwegen de creatie van content uit te besteden aan een goede copywriter.

Heb ik volgens jou nog een belangrijke stap in de promotie van je content vergeten? Deel jouw advies in een reactie. Ik hoor graag van je, zodat ik dit stappenplan nog verder uit kan breiden.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jarik Oosting

Wellicht is het toevoegen van gastbloggen ook nog een goede aanvulling voor deze blog. Als gastblogger bouw je autoriteit op rondom een bepaald onderwerp en het is een win-win situatie voor beide partijen. Daarnaast kun je je gastblog ook weer delen op social media kanalen, wat weer zorgt voor meer vertrouwen en betrouwbaarheid.