Bijgewerkt op 17 april 2019
Is de lengte van een artikel belangrijk? Ja, maar alleen als de waarde die je toevoegt met het verlengen van je artikel van de hoogste kwaliteit is. Langere artikelen (van hoge kwaliteit) bevatten simpelweg meer waarde en kwaliteit (in de ogen van de bezoeker).
Daardoor worden ze vaker gedeeld, wordt er vaker naar gelinkt en ranken ze ook hoger in Google. Dat is overigens geen bewering van mij, maar van de invloedrijkste SEO-specialisten ter wereld zoals Neil Patel en Brian Dean.
Langer én lekkerder
Maar in dit artikel wil ik niet discussiëren over de lengte van artikelen. Ook heb ik het niet over het schrijven van extra lange monsterartikelen (dat heb ik eerder uitgebreid gedaan). In plaats daarvan wil ik het hebben over hoe je jouw artikelen eenvoudig langer kunt maken. Zodat je de artikelen die er nu nog wat ondermaats uitzien heel eenvoudig kunt supersizen.
En als ik het heb over ‘langer maken’ dan heb ik het uiteraard niet over het langer maken om het langer maken, maar over meer waarde toevoegen. Daardoor wordt het artikel vanzelf langer. Hier komen de tips:
1. Inhoudsopgave
Een inhoudsopgave opnemen boven je artikel is om meerdere redenen interessant. Je artikel lijkt er langer en diepgravender mee. Je triggert de mensen die alleen even snel het artikel willen scannen.
En je zorgt voor links naar je subonderwerpen, die Google ook toont in de zoekresultaten (de zogenoemde sitelinks). Ik gebruik deze tactiek zelf ook op mijn website.
2. Indeling in subonderwerpen
Uiteraard moet je voor het toepassen van een inhoudsopgave wel een indeling in subonderwerpen hebben. Een inhoudsopgave van een artikel dat slechts 300 woorden en 3 alinea’s bevat heeft natuurlijk niet veel zin.
Begin bij het maken van een goede indeling in alinea’s. Bedenk wat het belangrijkste punt is dat je wilt maken in die alinea en schrijf dat uit. Wanneer je een ander punt aanstipt, is het tijd om een nieuwe alinea over dat subonderwerp te maken.
Bedenk welke subonderwerpen je eventueel nog meer bij jouw onderwerp kunt beginnen. Om te brainstormen kun je jouw SEO-tools gebruiken, maar je kunt ook gewoon googelen.
Wat kom je tegen op de eerste 2 pagina’s in Google op jouw onderwerp? En wat staat er in de gerelateerde zoekopdrachten van Google onder aan de pagina? Zo kun je de hoofdvraag die je in je artikel stelt nog uitbreiden met subvragen.

3. Voeg een update toe
Heb je eerder al een artikel geschreven dat het aardig doet en waarmee je nog beter zou willen scoren? Overweeg dan een update van het artikel. Voeg nieuwe inzichten toe en verbeter de punten waarop het artikel verouderd is. Een update kan ook bestaan uit het toepassen van één of meer van de tips hieronder.
4. Neem nieuws op
Is het onderwerp waarover je schrijft (of waarover je in het verleden hebt geschreven) in het nieuws? Voeg dat nieuws dan aan het artikel toe. Dat maakt het actueel en daarmee relevant. Een wat ouder artikel kun je zo een nieuwe impuls geven en een nieuw te schrijven artikel krijgt vleugels.

5. Voeg voorbeelden toe
In je artikel kun je van elke bewering die je doet een voorbeeld of casus toevoegen. Zo wordt je artikel al snel langer, maar ook interessanter. Iedereen wil namelijk graag voorbeelden zien van hoe je iets toepast.
Voorbeeld: in mijn artikel Wat is een elevator pitch? geef ik voorbeelden van mijn eigen ‘elevator pitch’ en succesvolle pitches van anderen. Dat levert een hoop extra content op, die voor de doelgroep ook nog eens reuze interessant is.
6. Voeg citaten toe
Citaten toevoegen is eigenlijk hetzelfde als voorbeelden toevoegen. Als je met de research voor jouw artikel bezig bent, komt je op tal van andere websites en blogs terecht waarop waarschijnlijk interessante uitspraken staan. Deze uitspraken kun je met een verwijzing naar de bron in je eigen artikel opnemen om je punt duidelijk te maken.

7. Voeg sociale media toe
Behalve citaten uit andere artikelen, kun je ook citaten ook sociale media gebruiken. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk het toevoegen van een YouTube-video.
Maar ook een tweet op Twitter, een post op Instagram of een statusupdate op Facebook kunnen de moeite van het vermelden waard zijn.
De meeste sociale netwerken bieden de mogelijkheid om updates te ‘embedden’. Je kopieert dan een stukje code in je eigen artikel, waarna de post in jouw verhaal verschijnt.
In de tekst kun je vervolgens weer reageren op wat je in de sociale media hebt aangetroffen.
Als je erover denkt om met je blog te stoppen omdat het niet werkt, probeer eens langere content te schrijven en tijd in je zoekwoorden onderzoek te stoppen. Content is nog zo belangrijk….wat vind jij? #content #blog
— Joost nusselder (@Decisiontree_NL) 26 september 2018
8. Voeg afbeeldingen toe
Naast tweets, filmpjes en posts kun je natuurlijk ook ‘gewoon’ foto’s toevoegen. Er zijn meerdere redenen waarom je altijd foto’s bij je artikel moet plaatsen. Dat je artikel er langer door lijkt en er meer body van krijgt is er één van. Bij afbeeldingen moet je wel altijd oppassen dat je toestemming hebt van de fotograaf. Het beste kun je je eigen foto’s gebruiken. Of je kiest voor rechtenvrije beelden uit de beeldbanken van Unsplash, Pixabay of Pexels.

9. Herhaling, herhaling, herhaling
Wil je een belangrijk punt maken? Wees dat niet bang om dat punt nog eens te herhalen. Sterker nog, een helder standpunt zou in de inleiding, in de body en in het slot van je artikel verwerkt moeten zitten. Zit het er nog niet duidelijk in? Voeg het dan nog eens toe, bijvoorbeeld in een alinea met het woord ‘conclusie’ erboven. Niet alleen wordt je artikel er duidelijker door, je maakt het ook nog eens langer.
10. Verwijs naar andere content
Heb je meerdere artikelen over hetzelfde onderwerp geschreven? Of heb je elders op internet interessante content gevonden? Dan kun je die artikelen nog eens aanhalen in een aparte alinea. Vertel erbij waarom je lezers ook die andere artikelen zouden moeten lezen. Geef zo mogelijk ook je eigen standpunt over de content aan.
11. Maak er een lijstje van
Artikelen die bestaan uit een lijstje, de zogenoemde listicles, presteren nog altijd bijzonder goed (zo goed, dat ik het eerder een SEO-hack heb genoemd). Een lijstje is een geordende opsomming en die is makkelijk tot je te nemen. Zo’n lijstje is echter niet alleen prettig en makkelijk voor de lezer, maar ook voor de schrijver.
Door dit artikel als een lijst met 11 tips te presenteren, wordt het al snel een stuk langer dan wanneer ik dat niet zou doen. Overweeg daarom de volgende keer eens of je ook jouw onderwerp in de vorm van een lijstje kunt gieten.

Bonustip
Hoe langer je artikel wordt, hoe belangrijker het is om op de leesbaarheid te letten. Dat heeft deels met de vormgeving van je blog of website te maken, maar ook met tips die je zelf kunt toepassen om je teksten leesbaar te maken.
Heb je zelf goede tips om je artikelen langer te maken? Schrijf je antwoord hieronder op. En wie weet gebruik ik het wel om mijn artikel nog wat langer te maken 😉
Foto’s: Unsplash.