Web Analytics

Verloren in het Facebook-universum? Hier zijn 10 tips voor succesvolle posts

Bijgewerkt op 3 oktober 2023

De meeste bedrijven weten inmiddels wel dat het heel goed is voor hun zichtbaarheid om met consumenten mee te praten via sociale media. Dus die Facebook-pagina is gebouwd en er zijn enkele ‘fans’ verzameld. Maar dan? Hoe krijg je nu ‘likes’ op je updates en hoe zorg je ervoor dat jouw berichten worden gedeeld?

Gelukkig hoef je als beginnend merk op Facebook niet het wiel opnieuw uit te vinden. Vele bedrijven en organisaties gingen je al voor en er is uitgebreid onderzoek gedaan naar wat werkt en wat niet. Zo heeft social media-expert Dan Zarella heel veel data uitgeplozen. Vandaag delen we een aantal van de tips met jou. Doe er je voordeel mee.

Tip 1: plaats foto’s

Foto’s genereren over het algemeen de meeste betrokkenheid. Ze krijgen de meeste ‘vind-ik-leuks’ en ze worden het vaakst gedeeld. Op nummer 2 staan de tekstuele updates en op 3 de video’s.

Er zijn nog altijd bedrijven die niet veel meer met hun Facebook-pagina doen dan ‘m gebruiken om de rss-feed van hun persberichten op te laten zien. Dit soort updates scoort niet of nauwelijks. Ook wel logisch: dit heeft weinig te maken met ‘sociale’ media.

Tip 3: tekst scoort het beste op reacties

Foto’s en visuele content scoort goed op Facebook, maar ben je uit op reacties dan kun je beter voor een tekstuele statusupdate zorgen. In ieder geval: schrijf iets bij de foto of het filmpje of stel een vraag. Doe je dat niet, dan scoor je vooral duimpjes omhoog. Ook leuk, maar het levert je geen feedback op.

Tip 4: plaats je updates later op de dag

Hoe verder de (werk)dag vordert, hoe meer je updates worden ‘geliket’ en gedeeld. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de aandacht van werkend Nederland later op de middag wat verslapt en we massaal met een Cup-a-Soup bij de hand naar Facebook surfen om te kijken of onze vrienden zich net zo vervelen als wij.

Tip 5: hoe korter, hoe…

Beter, inderdaad. Korte updates krijgen meer likes.

Tip 6: hoe langer, hoe…

Beter. Huh? Inderdaad, hoewel lange posts minder likes krijgen, worden deze wel vaker gedeeld. Aan jou de keuze.

Tip 7: maak het persoonlijk

Sociale media draaien om mensen, niet om bedrijven of merken. Voor zover je dat nog niet wist. Probeer je updates daarom zo persoonlijk mogelijk te maken. Berichten met ‘ik’ en ‘mij’ worden hoger gewaardeerd dan onpersoonlijke posts.

Tip 8: neem stelling

Sociale media draaien om mensen en dus om meningen. Neutraal kun je anno 2012 niet meer zijn. Iedereen heeft overal een mening over en jij dus ook. Laat je jouw mening doorspreken in je updates? Gegarandeerd meer reacties.

Tip 9: negatieve berichten krijgen meer reacties

Van tijd tot tijd verschijnt er weer een berichtje: waarom is er geen ‘dislike’-knop? Facebook is duidelijk: het moet allemaal een positieve ervaring blijven. Als je eens een negatieve update plaatst, dan kunnen je volgers niet volstaan met dat bericht te ‘liken’ om te laten zien dat ze het gelezen hebben. Een goede methode om meer reacties te krijgen, dus. Je kunt je wel afvragen of je als bedrijf veel negatieve berichten moet plaatsen.

Tip 10: post in het weekend

Sociale media worden niet van 9 tot 5 geüpdatet. En ook niet alleen op werkdagen. Juist in het weekend struinen veel fans Facebook af. Plaats ook eens content op zaterdag of zondag. Je zult zien: dat scoort!

Photo credit

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties