Web Analytics

Contentmarketing: hoe werkt het en waarom heb je het nodig?

Bijgewerkt op 7 mei 2021

Allemaal leuk en aardig, die contentmarketing. Maar hoe werkt het nu precies en is het niet veel te veel werk om zelf te doen? Ik kan me het goed voorstellen dat je zo denkt. Daarom in dit blogartikel even de beste tips op

Wat is contentmarketing?

Contentmarketing is het geheel van content – onder andere blogs, artikelen, video’s, foto’s – dat mensen naar je website stuurt. Waar je vervolgens probeert een relatie met ze op te bouwen en je ze jouw verkoopverhaal voorlegt.

Hoe waardevoller jouw content is voor je doelgroep, hoe populairder jouw contentmarketingcampagne zal zijn.

Hoe werkt contentmarketing?

Goede contentmarketing omvat 3 essentiële zaken:

1. Relevantie

Plaats een filmpje van een lief klein poesje op Facebook en je krijgt geheid veel views en likes. Maar heeft het ook zin? Natuurlijk, als je in de business van kattenvoer of kattenbakvulling zit, dan wel. Maar als je reizen naar Mexico of dameshakken probeert te verkopen, waarschijnlijk niet. Het is belangrijk om na te denken wat bij jouw publiek aan zal slaan, maar ook om na te denken wat bij jouw merk past.

2. Kwaliteit

Het heeft geen zin om massa’s content te produceren die nauwelijks waarde heeft voor je doelgroep. Pak contentmarketing strategisch aan. Je kunt beter slechts één goed artikel per week publiceren dan dagelijkse blogposts met weinig smaak. Doe je onderzoek, naar gesprekken over jouw merk of bedrijf op internet, naar je zoekwoorden en naar je concurrentie. Wat kom je tegen? Welke problemen moet jouw product of dienst oplossen? Welke vragen heeft je publiek? Maak content die aansluit op die onderwerpen.

3. Consistentie

Als je succesvol wilt zijn op bijvoorbeeld YouTube, is het bijna een wet. Je moet een uploadschema hebben. Je publiek weet dan dat er iedere woensdag een nieuwe video online komt. Of welke dag dan ook. Als je consistentie in je contentmarketing kunt creëren, kom je tegemoet aan verwachtingen. Waarom zowel je doelgroep als Google je zullen waarderen. Zelfs publiceer ik op mijn Doyoucopy-blog om die reden elke vrijdag een nieuw blogartikel over copy, concept of content.

Uit het bovenstaande kun je afleiden hoe contentmarketing werkt. Je helpt je doelgroep met de juiste informatie op het juiste moment en je helpt hen zo de klantreis te voltooien.

Je begint niet direct met sales, maar je biedt de helpende hand op hun zoektocht naar informatie. Doordat je doorlopend waardevolle kennis deelt, precies zoals ik doe op dit copyblog, bereid je je potentiële klant voor op de volgende etappe in de klantreis.

In mijn geval kan dat concreet de volgende zaken betekenen:

  • De klant is zich ervan bewust dat hij iets met contentmarketing moet doen en hij neemt bijvoorbeeld een blogabonnement bij mij af.
  • De klant wil zelf hard gaan werken aan contentmarketing en besluit dat hij meer kennis van copywriting nodig heeft: hij volgt een cursus copywriting van de Doyoucopy Academy.
  • De klant wil snelle stappen maken met contentmarketing en hij huurt mij of een van mijn collega’s in voor copywriting, adviezen of blogs.

Contentmarketing is veel werk

Copywriters en contentspecialisten hebben het drukker dan ooit. Dat is omdat er ontzettend veel moet gebeuren op het gebied van contentmarketing. Ondernemers en bedrijven hebben daar zelf vaak geen tijd voor (of denken dat het niet tot hun kernactiviteiten behoort).

En toegegeven, goede contentmarketing kost ook veel tijd. Maar er zijn ook slimme manieren om méér te doen in weinig tijd. Je kunt bijvoorbeeld bestaande content ‘cureren’, ofwel commentaar geven op content die anderen hebben gecreëerd.

Je ziet dit veel: je pakt een video van YouTube en zet die met een paar regels commentaar op je eigen blog. Tada! Daar is weer een stukje content. Zo kun je ook redelijk eenvoudig infographics maken op basis van het onderzoek van iemand anders.

En er zijn nog veel meer manieren om je eigen content te recyclen.

Wat is het allerbelangrijkste element van contentmarketing?

Wat is nu het allerbelangrijkste element van contentmarketing?

Die vraag is eenvoudig te beantwoorden. Dat is copywriting. Hoewel contentmarketing uit veel meer elementen bestaat – podcasts, foto’s, video’s, sociale media – is datgene wat de spil vorm de copy.

Wat is het allerbelangrijkste element van contentmarketing?

Maar ook al ben je geen copywriter, dan nog zou je meer moeten weten over copywriting, als belangrijkste element van contentmarketing.

Een paar voorbeelden:

  • In een e-mail heeft copy het doel om je op een link te laten klikken.
  • Op een website heeft copy het doel om je een offerte te laten aanvragen.
  • En in een advertentie heeft copy het doel om je een reis te laten boeken.

De andere elementen, zoals de foto, de vormgeving en de typografie, zijn natuurlijk ook belangrijk. Daar heb ik in het verleden ook over geschreven. Dit soort elementen dienen om de aandacht van de lezer te trekken. De copy moet je vervolgens overtuigen. Copywriting is de kunst die de verkoop realiseert. Als het tenminste om goede copy gaat. Maar daarvoor zoek je natuurlijk ook naar de beste copywriter die je kunt vinden.

Copywriting is key

Omdat je klanten actie laten ondernemen zo’n beetje de kernactiviteit van ieder bedrijf is (of zou moeten zijn), zou eigenlijk iedereen de basisbeginselen van copywriting moeten beheersen. Dat is een van de redenen dat ik dit copyblog schrijf. Om mijn kennis over copywriting verder te verspreiden en ondernemers te helpen betere copy te schrijven.

Ik krijg trouwens ook steeds vaker de vraag of ik ook een cursus copywriting aanbied. Ik doe dat nu nog niet, maar ik ga hier zeker over nadenken. Blijf in de tussentijd gewoon mijn blogs lezen, daar leer je – hoop ik – ook het een en ander van.

Copy is de kern van contentmarketing. En een kernactiviteit van jouw onderneming.
Copy is de kern van contentmarketing. En een kernactiviteit van jouw onderneming.

De basis van goede copywriting – inlevingsvermogen, helderheid, woordkeuze, focus op voordelen – is van toepassing in elke situatie waarin je iemand actie wilt laten nemen. En dat is bijna overal. In een:

  • E-mail
  • E-book
  • Video
  • Poster
  • Flyer
  • Advertentie
  • Folder
  • Brochure

De voorbeelden zijn legio en ze beperken zich zeker niet tot online content.

Te veel copy, te weinig copywriters

Contentmarketing is overal. En alle goede contentmarketing begint en eindigt bij goede copy. Gezien het aantal aanvragen dat ik krijg, is bijna iedereen daar wel van doordrongen. Maar ik kan al het werk niet aan. Zelfs alle copywriters van Nederland en België samen kunnen het werk niet aan.

Je hebt nu eenmaal voor vrijwel alles goede copy nodig. Als je vandaag nog begint met het verbeteren van jouw copykennis, pluk je daar op alle vlakken van contentmarketing de vruchten van.

Direct meer leren over copywriting?

Deze artikelen op mijn copyblog zijn goede startpunten om direct en concreet meer kennis op te doen:

  1. 7 tips om nu je kopregels te verbeteren
  2. 15 copytips die jouw teksten direct beter maken
  3. 6 essentiële copywritingtips voor beginners
  4. 4 copywriting-geheimen die je teksten drastisch verbeteren
  5. Goede teksten schrijven doe je zo: 29 tips

Bloggen wordt alleen maar belangrijker

Bloggen bestaat al zeker zo’n 20 jaar. Langer, maar toen noemden we het nog niet zo. En toen kenden we het woord contentmarketing al helemaal niet. Het schrijven van blogartikelen lijkt bijna een ouderwetse techniek tussen al het geweld van video’s, whitepapers, webinars en infographics. Maar blogs vormen nog steeds de basis van elke contentmarketingstrategie, zo blijkt keer op keer uit onderzoeken.

89 procent van de bedrijven (in Amerika, maar je weet: wat daar gebeurt komt ook naar hier) verwacht zelfs dat bloggen in de komende 5 jaar nóg belangrijk wordt. Als je mijn copyblog al een tijdje volgt, weet je dat ik er vaker op hamer: iedereen zou moeten bloggen.

Bloggen is een geweldig effectieve marketingtactiek voor zowel kleine bedrijven (zzp’ers zoals ik) als beursgenoteerde multinationals. Bloggen is vaak een game changer in de online markt gebleken. Waar je offline missschien niet tegen de concurrentie op kunt boksen, kun je online een voorsprong creëren, mits je een goede contentmarketingstrategie opzet.

Waarom ook jij een contentmarketingstrategie nodig hebt
Contentmarketing op nummer 1 van de digitale marketingtechnieken (bron: Smart Insights)

Het bovenstaande staatje bewijst dat contentmarketing volgens marketingexperts zelf levendiger dan ooit is. En als we het hebben over contentmarketing, hebben we het vooral over bloggen (met alle middelen zoals foto’s, video’s en infographics die daarbij horen).

Waarom een contentmarketingstrategie belangrijk is

Waarom contentmarketing? Voor Amerikaanse bedrijven gold in 2016 al dat 40% een contentmarketingstrategie had. In 2019 was dit percentage al opgelopen tot meer dan 70%.

Dat is ook logisch, want zowel consumenten als bedrijven zoeken op internet naar relevante informatie en oplossingen. Zowat elke zoektocht naar informatie begint bij Google.

Kleine bedrijven die bloggen ontvangen maar liefst 126% meer leads dan kleine bedrijven die niet bloggen. En bedrijven die bloggen krijgen gemiddeld 55% meer verkeer op hun website (bron).

Dit is dan ook precies de reden dat het juist voor kleinere bedrijven interessant is om een strategie te ontwikkelen waarin contentmarketing is opgenomen.

Waarom zijn dan nog zo weinig organisaties in Nederland hier echt actief mee? Ik denk dat ik het weet.

  1. Het kost ze veel tijd
  2. Ze denken dat het heel moeilijk is
  3. Ze vinden dat het niet bij hun kernactiviteiten hoort.

Dat het tijd kost is absoluut waar. Moeilijk? Dat valt heel erg mee. Als bedrijf weet je zelf het meeste van je producten of diensten en welke problemen ze voor consumenten of bedrijven oplossen. Daar móet je wat over kunnen vertellen.

Maar ik geef toe: alle begin is moeilijk en de tijd die je erin moet steken kun je je misschien niet veroorloven omdat je te druk bent met andere zaken. Een andere optie is natuurlijk om je contentmarketing uit te besteden in de vorm van bijvoorbeeld een blogabonnement.

Contentmarketing is een kernactiviteit

Dat contentmarketing niet bij je kernactiviteiten zou horen is pertinente onzin. Voor elk bedrijf zou dit in het tijdperk van digitale media topprioriteit moeten zijn, net als reguliere marketing (en copywriting).

Zonder contentmarketing bouw je geen autoriteit op en loop je heel veel potentiële groei mis. Toegegeven, het duurt bij contentmarketing langer voordat je resultaat ziet dan bij een ‘gewone’ marketingcampagne.

Maar daar staat tegenover dat contentmarketing zijn werk langer doet (zolang de blogs online blijven) én dat de resultaten door de digitale toepassingen eenvoudig meetbaar zijn.

De ontwikkeling van contentmarketing

Waar in Amerika al ruim een jaar over een ‘content shock‘ wordt gesproken, hebben bedrijven in de Lage Landen nog veel te winnen. Consumenten zijn – mede door de smartphone in de broekzak – steeds meer content gaan consumeren.

Blogs, video’s, foto’s, e-books. Het nuttigen van content loopt op tot wel tien uur per dag. Logisch dat we steeds kritischer worden op content. Die moet informatief, amusant en nuttig zijn. Er zitten zelfs grenzen aan het aantal keren dat we per dag op ons mobieltje kunnen kijken.

Wat zijn nu de trends in contentmarketing? Ik zet de volgens mij 5 belangrijkste punten hieronder op een rij.

1. De onderscheidende propositie is belangrijker dan ooit

Ga niet zomaar aan de slag met het lukraak produceren van content. Kies je propositie zorgvuldig. Bouw alles op volgens een plan. Het is als beginner nog altijd goed mogelijk om resultaten te boeken, maar het is nu des te belangrijker dat je focus aanbrengt. Hiervoor moet je natuurlijk exact weten wat de USP’s zijn van jouw onderneming. Ook als zzp’er of mkb’er. Zonder onderscheidend vermogen blijf je nergens in de vloedgolf van content van je concurrenten.

2. Het inzetten van contentmarketing gaat veel meer tijd kosten

Als we kijken naar de effectiviteit van contentmarketing, dan zien we dat lange artikelen van goede kwaliteit het meeste gedeeld worden. Ook krijgen deze stukken de meeste links. Een logisch gevolg van de overload aan content.

Als we tijd investeren, dan doen we dat liever in één kwalitatief artikel van 1.500 woorden, dan in 5 flutartikelen van 300 woorden. En ja, het produceren van die langere teksten, aangevuld met goede foto’s, infographics en video’s kost veel tijd. Als gevolg van de extra tijd die bedrijven in het maken van content moeten investeren, zullen ze dit dan ook steeds vaker gaan uitbesteden aan zzp’ers en speciale contentbureaus.

3. Contentmarketing gaat meer kosten

Als direct gevolg van het vorige punt zal contentmarketing steeds meer gaan kosten. Er zijn bedrijven die komend jaar voorzichtig beginnen met contentmarketing en er hun eerste euro’s aan besteden. Er zijn ook bedrijven die al een paar stappen verder zijn. Budgetten worden beter verdeeld tussen traditionele marketing en contentmarketing. Minder budget naar de eerste en meer naar de tweede.

Het besef dat contentmarketing er niet even door de stagiair communicatie bij gedaan kan worden, is er bij veel ondernemingen al wel. Laat je hierdoor echter niet afschrikken. Het goede nieuws is dat contentmarketing nog altijd 62% per lead minder kost dan reclame (al zal daar door de toename van kwalitatieve content binnen niet al te lange tijd verandering in komen). Voor dezelfde euro kun je dus veel meer doen.

4. Consumptie gaat steeds meer via mobiele apparaten

De consumptie van jouw content verloopt al enkele jaren voor verreweg het grootste deel via mobiele apparaten. En dit aandeel stijgt nog steeds. Tablets, phablets en mobiele telefoons. Eerder dit jaar heeft Google de rangschikking voor niet-mobielvriendelijke websites al aangepast, juist vanwege deze trend.

Als jouw content niet geschikt is voor kleinere schermen (die de laatste tijd overigens de neiging hebben steeds groter te worden), zul je consumenten van jouw content verliezen. Er is tenslotte nog zoveel meer om te ontdekken!

5. Video wordt nóg belangrijker

Nu al bestaat het grootste deel van al het online verkeer – zo’n 80 tot 90 procent – uit de consumptie van video’s. Toch zijn er nog maar weinig bedrijven die video inzetten als contentmarketing-instrument. Zeker in Nederland en Vlaanderen.

Het belang van video’s om producten en diensten te laten zien wordt wel snel duidelijk, nu de beste zoekresultaten vaak filmpjes blijken te zijn. Anno nu kun je ook scoren met video door oudere artikelen in videovorm te gieten. Zo bereik je weer nieuwe consumenten van jouw content.

Een tijdje terug hield ik een onderzoek via mijn website, gericht op professionals die zich met contentmarketing bezighouden. Want ik weet dat mijn blog ook veel door collega’s wordt gelezen.

Ik stelde de vraag wat volgens hen dé actuele trends voor contentmarketing zijn. En hier zijn de antwoorden, van de contentspecialisten zelf.

1. Waardevolle content

Nog meer waarde toevoegen aan content wordt genoemd als trend. Kortom, de kennis die je hebt delen met je doelgroep. Dat is wat ik zelf ook doe met dit blog.

  • Tekstschrijver Linda Groesbeek zegt hierover: ‘Langere teksten die dieper op de materie ingaan zullen steeds belangrijker worden.’

2. Persoonlijkere content

Een tweede trend volgens een aantal respondenten is een persoonlijkere aanpak.

  • Françoise Jeffrey van Bureau Goed Gevonden zegt: ‘Ik denk dat veel trends anno nu samengevat kunnen worden in één trend, en dat is dat het steeds meer draait om ‘menselijk gedrag’. Dat wil zeggen dat online alles persoonlijker en intuïtiever wordt en zich nog meer gaat richten op de inhoud.’
  • Josja van Lukkien zegt: ‘Als je aan mij vraagt wat de contentmarketingtrend wordt, denk ik dat het steeds meer persoonsgerichte marketing wordt. Personalisatie van nieuwsbrieven, reclame en video. Het aanspreken van de persoon, marketing op individuen in plaats van op de doelgroep.’
  • Ook voice-assistents worden genoemd als trend. Volgens Myrna Pruijn van De Twijfelende Twintiger moeten we inspelen op nieuwe ontwikkelingen als Google Home en Amazon Alexa. ‘Dit vraagt om een drastisch andere aanpak voor je contentmarketing, maar hoe precies is nog vrij onduidelijk.’

3. Videocontent: al jaren dé trend in contentmarketing

Maar wat vrijwel iedereen die het onderzoek heeft ingevuld noemt is visuele content, en dan vooral video, als dé trend in contentmarketing.

  • Zo zegt Chris Rikkers van Storyline: ‘Er komt steeds meer verschuiving van tekst naar (bewegend) beeld. Of misschien geen verschuiving, eerder een versmelting. Gedreven door de snelheid van sociale media.’
  • Sanne Duivenvoorden van Goed Verhaal: ‘Dé trend in contentmarketing wordt het combineren van visuele content met hapklare geschreven content. Waarom? Omdat mobiel steeds belangrijker wordt. En daarvoor is het cruciaal om snel te zijn, kort van stof en in één beeld alles te vangen.’
  • Wil Cats van Gewilde Teksten: ‘Het valt mij op dat steeds meer bedrijven en bloggers zich gaan storten op filmpjes of livestreams. Of ik daar als tekstschrijver blij mee ben… Toch denk ik dat producten zien en luisteren naar de diensten en adviezen van een coach een zeker publiek trekt.’
  • Ria Schopman van De Letterbrug: ‘Dé trend is videomarketing door vloggen, livestreams, realtime enzovoorts. Er zijn veel gratis programma’s te vinden om videocontent te maken, dus dat hoeft geen struikelblok meer te zijn. Google-dochter YouTube is de op één na grootste zoekmachine, je wilt ook daar goed gevonden worden. Verder voorspel ik, nu de VR-brillen steeds goedkoper worden, een toename van VR-content en augmented reality.’
  • SEO-specialist Klaas Koopman is ook zeker van zijn antwoord: ‘Dé trend? Dat is video. In de online geschiedenis zien we jaren terug al dat er een verschuiving is geweest van tekst naar foto’s en plaatjes. Daarna kwam de verschuiving van foto’s en plaatjes naar video. Dat verwacht ik ook binnen de contentmarketing. YouTube-marketing gaat nog heel groot worden, als dat het al niet is! Ik zet dit momenteel al flink in voor SEO en merk dat er zeker resultaat geboekt wordt.’
  • Luan Vercruysse: ‘De trend is video, in de breedste zin van het woord. Veel korte beelden (gifjes, animatie, sketches, video), die een gepersonaliseerde boodschap geven. Deze worden het meest bekeken – op mobiele apparaten! – en het gemakkelijkst gedeeld waarbij verschillende soorten tone-of-voice op een simpele manier geproduceerd kunnen worden.’
  • Ook José van Intervenia sluit zich hierbij aan: ‘Filmpjes. Het hoeft niet professioneel, authentiek is het keyword. De doelgroep kijkt liever een kort relevant en herkenbaar filmpje dan iets te lezen.’
  • Suzanne van Loyals: ‘Korte video’s mét ondertiteling, gifjes, stop-motion en korte, actieve teksten: snackable content. Door de steeds groter wordende informatie-overload wordt de drempel van het lezen en bekijken van ‘zware’ content hoger.’

Wat is contentmarketing? Zo simpel kan het zijn om een blogartikel in de vorm van een video te gieten:

Mijn mening

Leuk om al deze meningen van collega-copywriters en contentmarketeers eens te lezen! Bedankt voor alle reacties. En tof natuurlijk dat jullie mijn blog lezen.

Ik weet zeker dat jullie op het goede spoor zitten met deze trends. Video is natuurlijk ook al jaren stevig in opkomst. Ik zou zelf ook wel graag veel meer willen doen met video. Daarnaast denk ik ook dat er nog veel potentie zit in e-books en online cursussen (waar ook weer video in verwerkt kan worden).

Met video zou ik het bereik van mijn blog zeker kunnen vergroten. Ik hoor het trouwens vaker als tip op mijn vraag hoe ik mijn site verder kan verbeteren: doe er een video bij!

Wat me vooralsnog tegenhoudt is de tijd die het allemaal kost, naast alle tijdrovende klussen die ik nu al doe voor mijn klanten. Ik ben al een tijdje op zoek naar een slimme manier om mijn bestaande blogartikelen om te zetten in interessante video’s.

Ik heb wel wat interessante tools gevonden die daarbij kunnen helpen (hier schrijf ik binnenkort misschien nog wel een blogartikel over), maar als je video écht goed wilt doen, zit er toch nog behoorlijk wat handwerk in de vorm van montage in. En dan helpt het ook niet echt als je al een wat oudere en tragere computer hebt…

Maar goed, voor alles zijn ook weer oplossingen te bedenken. Een van mijn klanten, zelf goed bezig met contentmarketing, vertelde me bijvoorbeeld dat hij de video’s juist als eerste maakt en de overige content daarvan afleidt.

Voor hem is het gemakkelijker om een video op te nemen dan om een blogartikel te schrijven. Die video laat hij vervolgens transcriberen, zodat ook de complete tekst voor de lezers (en de zoekmachines) beschikbaar is.

En als je eenmaal een video hebt, dan kun je het geluid daarvan ook eenvoudig gebruiken als podcast. Zo sla je op een handige manier 3 vliegen in één klap.

Een goed voorbeeld van video als contentmarketing

Een bedrijf dat z’n contentmarketing op het gebied van video uitstekend voor elkaar heeft is Lego. The Lego Movie is een geweldig voorbeeld van een contentmarketing-video die maar liefst 101 minuten duurt. En mensen betalen er ook nog eens voor om ‘m te kijken.

Deze uitgerekte reclamespot van Lego kostte zo’n 60 miljoen dollar om te maken en bracht bijna 500 miljoen dollar op. Alleen de film in de bioscoop al. De spin-off in de vorm van extra verkochte Lego-producten is nog veel lucratiever. En ook mooi: mensen maken zélf Lego-films. YouTube staat er vol mee.

Begin gewoon met video

Ja, leuk, zul je zeggen. Ik ben geen Lego en ik heb ook even geen 60 miljoen dollar op de plank liggen om ook zo’n film te maken. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Het gaat er bij contentmarketing niet om dat het professioneel geproduceerd is (dat is soms wel mooi meegenomen). Veel belangrijker is dat je content je doelgroep bij je product betrekt. Engageert. Mensen moeten over jou en je producten gaan praten.

Laat je bekendheid groeien met contentmarketing-video

Liken, delen en erover praten op Facebook, Twitter, LinkedIn. Dat is je doel en je merkbekendheid groeit bijna automatisch. Als ik je dus één advies mag geven over contentmarketing, dan is het: begin met video. Gewoon met je mobiele telefoon, een simpele foto- of videocamera of een webcam. Doe het met passie en begin met een voorsprong.

De meesten doen het niet, jij wel

Want dit is het idee: je meeste concurrenten doen het niet. Iedereen kan een foto maken of een blogje schrijven, maar video is een ander verhaal. Je moet dure apparatuur hebben (denken ze), er is een leercurve voor de bediening van de apparatuur en de montagesoftware. Het kost veel tijd.

Wat doe jij in 2020 met contentmarketing?

Ben je nog niet op de voortrazende trein van de contentmarketing gesprongen? Wel, misschien is dit het moment om het te doen. Het creëren en verspreiden van waardevolle content voor je bestaande en nieuwe doelgroepen is een van de meest effectieve manieren (zowel strategisch als qua kosten) om merkbekendheid te genereren, het bezoek aan je website aan te jagen en – nog belangrijker – voor conversie te zorgen.

5 redenen om in 2016 met contentmarketing te beginnen

1. Contentmarketing zorgt voor vertrouwen

De belangrijkste functie van contentmarketing is zorgen voor een stroom aan bezoekers die jou vertrouwen. Met content van goede kwaliteit kun je een relatie met je klanten en potentiële klanten opbouwen, zodat ze jou als autoriteit in je branche gaan zien. Consumenten zijn eerder geneigd om producten of diensten te kopen van mensen die ze kennen en die ze de koop toevertrouwen.

2. Content verhoogt je bekendheid

Nog lang niet iedereen weet waarom jouw producten en diensten zo goed zijn. Tijd om ze te onderwijzen. Met contentmarketing laat je zien waarom jij de beste in jouw vakgebied bent. Als je geweldige content hebt, hoef je geen marktleider te zien, om wél zo gezien te worden. En dan stijgt je conversie daarna bijna vanzelf. Zorg ervoor dat mensen de content op je website of blog makkelijk kunnen delen. Daarmee maak je het eenvoudiger het woord over jouw bedrijf te verspreiden.

3. Content zorgt voor SEO

De algoritmes van zoekmachines worden continu aangepast. Het kan ontmoedigend zijn om steeds aan de nieuwste vereisten te moeten voldoen. Maar als je alleen onthoudt dat je voor goede content moet zorgen, dan zit je goed. Kwalitatieve content is van nature rijk aan zoekwoorden, actueel en nuttig. Met de Keyword Planner of Google Trends kun je zien waarop je potentiële klanten zoeken. Zo kun je nieuwe content toevoegen die hierop aansluit. Als je merk dat je concurrenten beter scoren op jouw onderwerpen, moet je zorgen voor betere en meer diepgravende content over hetzelfde onderwerp.

4. Content zorgt voor een beter begrip van je doelgroep

Als je regelmatig content maakt en op je website publiceert, levert dat waardevolle input van je doelgroep op. Zelfs zonder dat zij op je content reageert. Je kunt namelijk veel leren van je websitestatistieken. Leer wat werkt en wat niet en welke content je bezoekers het meest boeit. Deze cijfers gebruik je als basis om je verdere content op te ontwikkelen.

5. Contentmarketing verhoogt de conversie

Hier doe je het uiteindelijk allemaal voor. Als je door je contentmarketingstrategie eenmaal bezoekers op je website hebt, zijn de mogelijkheden eindeloos. Denk na over wat je bezoekers op de website moeten doen en zorg ervoor dat deze doelen op elke pagina terugkomen.

Zijn verkopen van producten je eerste doel? Zorg dan voor een sterke call-to-action onder elk artikel. Wil je abonnees, zorg dan voor een eenvoudig en goed zichtbaar invulformulier. Wil je dat ze meer artikelen op jouw blog gaan lezen? Zorg dan voor goede gerelateerde inhoud onder elk blog. Laat content voor je werken en laat bezoekers zien wat je voor hen kunt betekenen.

Jouw tips en trucs voor contentmarketing?

Ben jij al volop bezig met de contentmarketingstrategie voor volgend jaar?Wat ga jij doen om in te spelen op de laatste trends in contentmarketing? En heb je zelf nog aanvullingen op dit blogartikel?

Laat dan zeker hieronder een reactie achter! Ik ben benieuwd naar jouw mening.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties