Web Analytics

YouTube SEO: jouw video op nr. 1 in YouTube

Bijgewerkt op 7 mei 2021

Ranken in YouTube wordt nóg belangrijker dan het nu al is. Nog niet bezig met videocontent? Dan is nu het moment om in te stappen. Met deze 5 gouden YouTube SEO-tips krijg je jouw video boven die je van je concurrenten.

In dit artikel geef ik je de top vijf aan rankingfactors van YouTube. Je wist natuurlijk al dat YouTube de grootste zoekmachine is na Google. En je wist ook dat video aan een ongelooflijke opmars bezig is. In 2020 bestond 80% van het internetverkeer uit video’s.

Goed, je zit te wachten op de YouTube SEO-tips. Klaar? Komen ze.

1. YouTube SEO-tip 1: maak lange(re) video’s

Het is tijd om jouw video’s langer te maken dan ze nu zijn. Waarom? Om de Totale Kijktijd te verhogen, die een van de belangrijkste rankingfactoren voor YouTube is. De totale kijktijd van je video is simpelweg een optelling van het aantal minuten dat alle kijkers samen naar jouw video hebben gekeken, sinds het moment van publicatie.

Het belang van YouTube is om gebruikers zo lang mogelijk op de website vast te houden. Natuurlijk vanwege de adverteerders. Hoe beter jouw video’s hierin slagen, hoe hoger ze zullen ranken binnen het algoritme van YouTube.

Lange video’s geven je meer kans om een hogere kijktijd te scoren. Kijk maar even mee naar dit voorbeeld.

Je hebt een korte video van één minuut op YouTube gezet, waar 1.000 mensen gemiddeld de helft van kijken. Hoeveel totale kijktijd heb je dan gescoord? Precies, 500 minuten.

Je hebt ook een lange video van tien minuten op YouTube gezien, waar ook 1.000 mensen gemiddeld vijftig procent van bekijken. De totale kijktijd bedraagt hier tien keer duizend gedeeld door twee is 5.000 minuten!

De lange video scoort in de optiek van YouTube tien keer zo goed als de korte video.

2. YouTube SEO-tip 2: zorg voor betrokkenheid

Ja maar, zul je misschien zeggen, bij lange video’s is de kans veel groter dat ze afhaken. Aan jouw de schone taak om te zorgen dat dat niet gebeurt! De tweede belangrijke SEO-tip voor YouTube is dan ook om je kijker onmiddellijk betrokken te krijgen bij jouw video.

Vermijd hiervoor lange intro’s en een saaie opbouw. Geef in plaats daarvan meteen aan wat mensen van jouw video kunnen verwachten. Als je jouw kijkers in de eerste vijftien seconden van jouw video hebben geïnvesteerd, is de kans aanzienlijk dat ze de hele video afkijken.

Je moet er dus met alle middelen voor zorgen dat je ze in die cruciale eerste vijftien seconden vasthoudt.

3. YouTube SEO-tip 3: neem het exacte zoekwoord op in de titel

Zorg voor een titel die het exacte zoekwoord of de exacte zoekwoordcombinatie bevat waar jij jouw video op wilt ranken. Dit is zo enorm belangrijk en wordt toch zo vaak niet goed gedaan.

Zowel Google als YouTube gebruiken de titel van je video om te begrijpen waar je video over gaat. Het beste kun je jouw zoekwoord aan het begin van de titel opnemen. Overdrijf niet en gebruik het niet meer dan één keer.

4. YouTube SEO-tip 4: spreek je zoekwoord uit in je video

Het optimaliseren van je titel en je beschrijvingsveld heeft weinig zin zonder dat je jouw zoekwoord ook uitspreekt in de video zelf. Ja, dat lees je goed. YouTube luistert naar wat jij in jouw video’s te vertellen hebt.

De videosite maakt gebruikt van geavanceerde spraakherkenningstechnologie en wordt elke dag beter in het herkennen van het gesproken woord. YouTube zoekt naar overeenkomsten tussen de tekstuele omschrijving van je video en de teksten die in de video zelf worden uitgesproken.

Natuurlijk is dit voorlopig vooral op Engelstalige video’s van toepassing, aangezien YouTube (en Google) die taal nu nog het beste begrijpt. Maar in je strategie voor de komende jaren wil je deze SEO-tip absoluut meenemen.

Als gevolg hiervan moet je al vóór het maken van je video goed nadenken over de juiste zoekwoorden die je kiest. De titel of de omschrijving van je video later nog veranderen met zoekwoorden die niet in de video zelf voorkomen, is vanuit het standpunt van zoekmachineoptimalisatie geen goed idee.

Zeg je zoekwoord dus een paar keer hardop in je video. Simpel, maar effectief.

5. YouTube SEO-tip 5: gebruikersinteractie

YouTube is meer dan alleen een site waar je video’s bekijkt. YouTube is een community, een sociaal netwerk. Daarom is gebruikersinteractie van het grootste belang.

Het aantal weergaven, het aantal vind-ik-leuks, het aantal reacties, het aantal nieuwe abonnees. Het zijn allemaal belangrijke signalen dat jouw video ‘het goed doet’ op YouTube. Hoe meer van dit soort interacties plaatsvinden, hoe hoger de waardering die YouTube aan jouw video zal geven.

Hoe vergroot je deze gebruikersinteractie? Ook dit is relatief eenvoudig. Vráág je publiek in jouw video of ze je video willen ‘liken’. Of ze zich willen abonneren op jouw kanaal. En of ze een reactie achter willen laten. Net zoals je call-to-action op een website, in een mailing, op een poster of waar dan ook onmisbaar is, is-ie dat ook in je video.

Een annotatie op het scherm waarin je vraagt op het duimpje omhoog te klikken, werkt ook goed.

Bonustip: optimaliseer voor CTR

CTR staat voor Click Through Rate, ofwel doorklikratio. YouTube let er bijzonder goed op hoe vaak er op jouw video wordt geklikt als deze in een zoekresultaat of in een rijtje met aanbevolen video’s verschijnt.

Een hoge doorklikratio laat YouTube zien dat jouw video blijkbaar een goed resultaat is voor die zoekopdracht. Als jij meer kliks scoort dan concurrerende video’s die boven jouw video staan, dan zal YouTube de ranking snel in jouw voordeel aanpassen.

Hoe optimaliseer je jouw video’s voor een hoge doorklikratio? YouTube laat drie elementen van video’s zien nadat je een zoekopdracht hebt uitgevoerd: de titel, de thumbnail (de miniatuurafbeelding) en een kort stukje van je beschrijving.

Deze drie elementen moet je boven die van de concurrentie uit laten steken. Zorg voor een titel die intrigeert en meeslepend is, zorg voor een thumbnail die zich onderscheidt van die van andere video’s én – dit vergeten veel YouTubers – besteed veel aandacht aan de eerste regel van je video-omschrijving. Let er ook op dat je jouw zoekwoord hierin meeneemt.

Het omschrijvingsveld van je video is net zo belangrijk voor de doorklikratio als de meta description van jouw blogartikelen.

Begin nu met YouTube SEO

Dat waren ze. De 5 belangrijkste rankingfactoren voor YouTube-video’s anno nu. Natuurlijk zorg je er ook voor dat de basis van je video’s en je kanaal in orde is, maar bovenstaande 5 tips worden steeds belangrijker. Welke pas jij al consequent toe en met welke YouTube SEO-tip ga jij meteen aan de slag?

Bron: een YouTube-video van SEO-goeroe Brian Dean, beeld: Pixabay. 

Categorieën SEO

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Erwin van Hensbergen

Goed stuk! Hoe zit het eigenlijk met de lengte en het gebruik van speciale karakters in de titel? Dit laat je titel vaak opvallen maar hoe gaat Youtube hier mee om?

Edward Hendriks

Doordat je titel meer opvalt met speciale karakters is het aannemelijk dat de CTR omhoog gaat. Het woord ‘en’ in een titel kun je best vervangen door ‘&’ en een verticaal streepje (|) of een horizontaal streepje (-) is heel gebruikelijk en vergroot de leesbaarheid. Je kunt ook verder gaan in de speciale tekens, zoals het vinkje of een emoticon.

Duidelijk is wel dat Google (dus YouTube) hier qua content niet veel mee kunnen, dus je doet het vooral voor mensen, voor de CTR. Aangeraden wordt in het algemeen om dit soort tekens spaarzaam te gebruiken. De beperkte ruimte heb je tenslotte ook vooral nodig voor je zoekwoorden!