Web Analytics

Een e-book maken: zo doe je dat

Bijgewerkt op 15 november 2022

Steeds meer mensen willen zelf een e-book maken. Logisch, natuurlijk. Een e-book is een perfecte marketingtool om mensen zich in te laten schrijven op je nieuwsbrief. Je bezoekers komen tenslotte op je website om iets te leren. Een interessant e-book sluit daar goed bij aan.

Ja, ik gebruik e-books ook op mijn Doyoucopy-website. Zo is mijn Cursus Copywriting in 30 Dagen nu voor een laag bedrag als e-book beschikbaar.

Inmiddels heb ik meerdere e-books in verschillende vormen gemaakt. Vandaag wil ik je daarom graag stap voor stap de beginselen uitleggen van hoe je een e-book maakt én publiceert.

Waarom een e-book maken?

Een e-book is een bundeling van informatie die zowel vermakelijk als informatief kan zijn. E-books doen het goed als digitale varianten van papieren boeken.

Zo heb ik zelf een aantal verhalen gepubliceerd die als e-book via verschillende kanalen te downloaden zijn. En die worden beter ‘verkocht’ dan mijn papieren boeken. Maar dat kan er ook aan liggen dat ik ze gratis aanbied 😉

Hoe dan ook, met mijn e-books bereik ik nieuwe lezers. Bijvoorbeeld mensen die in de trein of bus zitten en even snel een kort verhaal willen downloaden. Maar ook mensen die een e-reader hebben en op zoek zijn naar gratis boeken om te downloaden.

Hetzelfde geldt voor mensen die op de bank zitten en even iets anders willen doen dan filmpjes kijken of spelletjes spelen op hun tablet. In een tijd van mobiele apparaten die altijd dichtbij zijn, zijn e-books altijd binnen handbereik. En vaak met één klik te downloaden.

E-books zijn niet alleen interessant als vermaak. Ze dienen ook om je te informeren en om je wat te leren. Zelfhulpboeken doen het bijvoorbeeld ook goed als e-books, net als managementboeken en kinderboeken.

Daarom kun je waardevolle informatie die je over jouw vakgebied hebt vaak prima bundelen in een e-book. De informatie waarop je jouw e-book baseert heb je vaak al een keer geschreven of is op een andere manier al beschikbaar (ik kom daar zo op terug).

Passief inkomen met je e-book

En hoewel ik mijn e-books tot nu toe gratis aanbied, hoef je dat zeker niet te doen. Sterker nog, door de waarde die een goed gemaakt e-book in de ogen van de lezer heeft, kun je er zeker een vergoeding voor vragen. Vooral als je jouw lezers met je boek iets kunt leren waarmee ze verder komen (met hun hobby of hun vak). Een e-book of een serie e-books kan zo een mooie bron van passief inkomen worden.

Is het moeilijk om een e-book te maken?

Nee, het is niet moeilijk om een e-book te maken. Als je het tenminste simpel houdt. Er is echter zo veel mogelijk met e-books, dat je het jezelf ook moeilijk kunt maken. In deze snelcursus e-books maken houd ik het bij de eenvoudige manieren waarop je zelf een e-book kunt maken. Ik laat je zien hoe je binnen een paar uurtjes een e-book gepubliceerd kunt hebben.

Hoe maak je een e-book?

Het is het makkelijkst als je al een (zakelijk) blog hebt. Dan heb je waarschijnlijk al heel veel mooie content voor je e-book. Het is dan een kwestie van een structuur opzetten, je beste artikelen selecteren, een inleiding toevoegen en wat aanpassingen doen en tadaaa! – klaar is je e-book. Oké, dat is misschien wat kort door de bocht, maar daarom moet je ook dit hele artikel lezen.

Heb je nog geen content om een e-book van te maken, dan kun je ook speciaal voor je e-book gaan schrijven. Misschien heb je nog wel een manuscript ergens in een la liggen dat je nu eindelijk eens gaat bewerken om het uit te geven?

Een e-book maken met Word

Het is niet moeilijk om te beginnen. Je kunt dat gewoon in je tekstverwerker als Word of Pages of OpenOffice doen. Je kunt plaatjes invoegen en links maken naar artikelen op internet. Gewoon, alsof je een rapport in je tekstverwerker aan het maken bent. Ik ga er even vanuit dat je weet hoe je met Word, Pages en consorten om moet gaan.

Zelf gebruik ik trouwens Scrivener (tip!), dat is speciale schrijfsoftware waarmee je goed het overzicht houdt en je boek net als een storyboard van een film kunt opstellen.

ebook maken met pages

Ben je klaar met je e-book? Dan kun je het simpelweg ‘printen’, ‘exporteren’ of opslaan als pdf. In de verschillende tekstverwerkers gaat dat steeds net even anders, maar moeilijk is het nooit. Een pdf-bestand is een e-book in de simpelste vorm. Een pdf is een bestand dat anderen niet kunnen wijzigen. De inhoud en vormgeving zien er precies zo uit als jij hebt bedacht.

Andere programma’s om e-books te maken

Wil je meer controle over de vorm, dan zijn er ook andere programma’s waarmee je e-books kunt maken. Dat hoeven geen professionele en dure pakketten als Indesign te zijn. Ook met Microsoft Publisher (voor Windows) kun je mooie e-books maken. Toch kost ook leren werken met Publisher al aardig wat tijd. Als het eenvoudiger moet, zijn PowerPoint (Windows) of Keynote (Mac) goede alternatieven.

e-book maken met powerpoint of keynote

Met deze programma’s maak je normaliter presentaties voor een groot scherm, maar je kunt er ook heel goed e-books mee maken. Kies een sjabloon voor een leuke vormgeving of maak zelf een lay-out met kleurvlakken, beelden en je logo. Even oefenen en je hebt zo een e-book dat helemaal in jouw huisstijlkleujren en -stijl is opgemaakt. Experimenteer er maar op los.

Speciale programma’s voor e-books

Dan zijn er nog de speciale programma’s om e-books mee te maken. Voor de Mac heb ik zelf gewerkt met iBooks Author. Dit programma werkt ongeveer op dezelfde manier als Keynote of PowerPoint.

Je kiest een sjabloon of een leeg boek, waarna je allerlei gereedschappen hebt om er jouw boek van te maken. Het resultaat ziet er al snel professioneel uit. Met iBooks Author kun je jouw e-book rechtstreeks in iBooks van Apple publiceren, maar heb je dus geen andere afzetkanalen.

Een alternatief voor Windows is Book Creator, waarmee je in een handomdraai op je desktop-pc, je laptop of je tablet e-books in elkaar draait. Jouw eigen e-books kun je meteen publiceren in de iBooks Store of de Google Play Store, wat een groot voordeel is van dit pakket.

Er zijn nog meer speciale programma’s om e-books mee te maken, maar die vereisen toch al snel een weekend aan tijdsinvestering om onder de knie te krijgen. Als je zover bent dat je hiermee e-books maakt, heb je deze snelcursus e-books maken niet meer nodig 😉

Sla je boek op als pdf

Ben je klaar? Dan kun je jouw e-book eenvoudig opslaan als pdf. Kies voor de beste kwaliteit als de grootte van het bestand niet zo veel uitmaakt. Wil je een compacte file, dan kun je er ook voor kiezen om je pdf in een lagere resolutie op te slaan. Of kies voor een tool als Smallpdf om jouw pdf kleiner te maken.

Je kunt de pdf gemakkelijk mailen of online zetten, zodat mensen jouw e-book kunnen downloaden. Wat je vaak ziet is dat mensen zich eerst op een nieuwsbrief moeten inschrijven en dan toegang krijgen tot de pdf. Dat principe kun je natuurlijk ook voor jouw e-book toepassen.

MailChimp

Het veelgebruikte e-mailmarketingpakket MailChimp biedt hiervoor handige mogelijkheden. Kies voor ‘general forms’ en daarna voor ‘final welcome email’. In deze mail kun je een link opnemen waaraan je jouw pdf koppelt. Iemand schrijft zich in op je nieuwsbrief en krijgt daarna een welkomstmail waarin je de downloadlink aanbiedt. Zo simpel is het. Naast MailChimp zijn er vanzelfsprekend tal van andere pakketten waarmee je jouw e-maillijst op kunt bouwen.

mailchimp final welcome mail

Natuurlijk kun je het ook anders doen. Bijvoorbeeld met een link op de bedanktpagina voor de inschrijving. Dan kunnen mensen jouw e-book al direct op je website downloaden.

Maar hoe zit dan dan met een epub?

Een pdf is een universeel bestand dat je op tablets, smartphones, laptops en zelf e-readers kunt opnemen. Het leent zich er goed voor als je veel beeldmateriaal in je e-book op wilt nemen. Zoals foto’s (in kleur) en grafieken en diagrammen.

Als je een boek met veel tekst hebt geschreven (bijvoorbeeld een verhaal of zelf een roman), dan is pdf minder geschikt. Echte e-books zijn daarom beschikbaar in het epub-formaat (voor praktische alle e-readers) en/of het mobi-formaat (voor de Amazon Kindle).

een epub maken

Een epub kent geen vaste opmaak. Lezers kunnen teksten vergroten en verkleinen, het lettertype veranderen en gemakkelijk lezen op verschillende schermformaten. Ook tablets en smartphones kunnen trouwens met epub-bestanden omgaan. Een epub is dus dynamisch waar een pdf statisch is.

Een e-book als epub opmaken is dan ook iets gecompliceerder en je moet opletten dat je geen opmaakfouten maakt waardoor je epub geweigerd kan worden in de bekende shops van bijvoorbeeld iTunes, Kobo en Smashwords.

In principe kun je een tekstbestand (eventueel met afbeeldingen) op een soortgelijke manier converteren als je dat met de pdf hebt gedaan. Kies voor ‘exporteren’ en dan voor ‘epub’.

Het beste kun je dit doen met een schoon bestand dat je van alle opmaak hebt ontdaan in een programma als Kladblok of Teksteditor. Als je veel hebt geknipt en geplakt in je document, is het namelijk onvermijdelijk dat er code in je document zit, waar je epub niet goed mee om kan gaan. Berucht zijn bijvoorbeeld de handmatige tabs. Die zul je er voor de conversie dus eerst uit moeten halen.

Een programma waarmee je de kwaliteit van je epub kunt controle is Adobe Digital Editions. In dit gratis te downloaden programma zie je welke fouten er nog in je epub zitten.

smashwords ebooks maken
E-book uitgeven

Goed, je hebt e-book gemaakt. Hoe krijg je je epub in een digitale boekenwinkel, zoals Apple Books, Kobo of bol.com?

Aanrader: uitgeven via Smashwords

Een van de handigste manieren hiervoor is Smashwords. Dit is een Amerikaanse website die er weliswaar een beetje knullig uitziet, maar die een geweldige manier biedt om jouw e-book te distribueren naar tal van online shops. Inclusief Kobo, de Books-app van Apple en bol.com, die voor de Nederlandse markt vrij belangrijk zijn.

Zelf heb ik meerdere e-books via Smashwords uitgegeven. Het werkt redelijk simpel. Je maakt een account aan, waarna je een document (bij voorkeur een .doc, maar direct een epub mag ook) kunt uploaden. Samen met dat tekstbestand geef je een titel, de auteur, een beschrijving van je boek en wat andere gegevens op.

Let erop dat je je boek in de goede categorie plaatst. Natuurlijk voeg je ook een omslagbeeld toe. Daarna gaat de techniek van Smashwords zelf aan de slag om er een goede epub van te maken. Een mooi extraatje van Smashwords is dat je gratis een ISBN voor je e-book aan kunt maken. Als uitgever komt dan wel overal ‘Smashwords’ te staan.

Wereldwijde distributie

Als je geen gekke codes in je bronbestand hebt zitten, wordt je epub goedgekeurd. De keuring om je boek in de ‘Premium Catalog’ op te nemen (waarmee het gedistribueerd wordt naar alle aangesloten e-bookwinkels) is vrij streng, dus schiet niet meteen in de stress als je e-book de eerste keer niet meteen is goedgekeurd. Het kan maar zo zijn dat je iets aan de inspringingen of witregels tussen de alinea’s moet veranderen.

Gaat alles goed, dan verschijnt jouw boek behalve op Smashwords ook in verschillende online boekenwinkels over de hele wereld. De belangrijkste zijn iBooks van Apple, Kobo, Barnes & Noble en bol.com (voor Nederland en België).

Verspreiding naar Amazon gaat helaas niet automatisch via Smashwords. Daarvoor moet je eerst $ 2.000 met je e-book hebben verdiend. Uiteraard staat het je vrij om jouw e-bookbestand apart op Amazon te zetten.

Je kunt via Smashwords kiezen hoe je jouw e-books wilt verspreiden: als epub, als mobi, als pdf, als txt, in de online reader of allemaal.

Let op: jouw e-book komt pas op bol.com als je er een vergoeding van minimaal € 0,99 voor vraagt. Gratis e-books verschijnen dus niet op bol.com.

Wat verdien je met het uitgeven van je e-book via Smashwords?

Smashwords geeft je een royalty van 80% als mensen jouw e-book via de website van Smashwords kopen. Je krijgt een royalty van 60% als mensen jouw via Smashwords gedistribueerde e-book bij een van de aangesloten partners kopen. In de praktijk moet je er rekening mee houden dat je de meeste boeken via deze partners zult verkopen. Dat zijn dus Apple, Kobo, bol.com en consorten.

Smashwords is niet perfect, maar het is wel een redelijk eenvoudige manier om je e-book voor veel oogbollen te krijgen. Probeer het gewoon eens.

Andere manieren om je e-book uit te geven

Uiteraard zijn er andere manieren om je e-book uit te geven. De bekendste manieren zijn via Kobo Writing Life, via Amazon en via Brave New Books.

Voor de Nederlandse markt heb je bijvoorbeeld Brave New Books, een initiatief van bol.com en Singel Uitgeverijen. Brave New Books biedt verschillende diensten om jouw papieren boek uitgegeven te krijgen, waarvoor je zult moeten betalen. Maar je kunt het ook simpel houden en alleen voor een e-book gaan.

Je boek verschijnt niet alleen op bol.com, maar ook in de andere webshops.

Kobo Writing Life is een andere manier om je e-book uit te geven. Je maakt simpelweg een account aan, je uploadt je digitale boek, je geeft het een prijs en je gaat het promoten. Je hoeft je e-book niet exclusief bij Kobo uit te geven, dus je kunt dit combineren met andere uitgeefmogelijkheden.

Als laatste wil ik hier nog even Amazon noemen. Amazon is in Amerika de grootste shop voor e-books. Hier heeft Amazon nog niet echt een voet aan de grond, maar je kunt het platform prima gebruiken om je e-book op te zetten.

Ik gebruik Amazon zelf ook omdat e-books daar via Smashwords niet standaard op komen te staan.

E-books uitgeven via Amazon (bron: kdp.amazon.com)

Amazon wil jouw e-book graag exclusief uitgeven, maar daar moet je mee oppassen, omdat je het dan nergens anders aan mag bieden. Kies dus bij voorkeur niet voor KDP Select, maar voor reguliere uitgave. Dan kun je jouw e-book daarnaast ook op bol.com en Kobo zetten, bijvoorbeeld.

Een omslag maken

Zoals een uitgelichte afbeelding onmisbaar is bij een blogartikel, zo is een (goed) omslagbeeld onmisbaar bij een e-book. Een beeld is het eerste wat opvalt in de e-bookwinkel. Zorg er dus voor dat dit eruit springt, net als de titel van je boek.

Je kunt zelf een cover maken met zo’n beetje elk programma. Je kunt een cover voor weinig geld op Fiverr laten ontwerpen. Maar een goed alternatief waarmee je in een handomdraai een professioneel omslag neerzet is Canva.

Met Canva kun je kiezen uit kant-en-klare ontwerpen voor e-books (en trouwens ook voor andere projecten zoals advertenties, brochures, beelden voor sociale media en infographics), die je aanpast naar jouw smaak. Met een eigen foto, eigen, kleuren en natuurlijk een eigen titel.

Het werkt heel simpel met ‘drag and drop’. Hieronder zie je een voorbeeld van een omslag dat ik met Canva heb gemaakt.

boekomslag ontwerpen met canva
Omslag ontwerpen met behulp van Canva (bron: canva.com)

Een Canva-cover is precies in de goede verhoudingen en resolutie voor je e-book en het ziet er al snel heel gelikt uit.

E-book maken met Canva

Je kunt met Canva in principe ook je hele e-book maken, maar dit is een stuk omslachtiger. Tenzij je kiest voor een sjabloon waar ook al mogelijkheden voor de rest van het boek zijn toegevoegd (zoals een inhoudsopgave en tekst- en afbeeldingspagina’s). Maar dan zit je misschien te veel in een stramien waarvoor je zelf nooit zou kiezen.

Als het allemaal niet zo fancy hoeft, raad ik voor het binnenwerk eerder een gewone tekstverwerker of een presentatieprogramma als PowerPoint aan.

Als je klaar bent met jouw ontwerp, kun je het gemakkelijk downloaden als pdf, jpg of png. Je eerdere ontwerpen blijven ook beschikbaar in het archief van Canva, zodat je later gemakkelijk wijzigingen in je omslag door kunt voeren.

bestand opslaan met canva
Omslag ontwerpen met behulp van Canva (bron: canva.com)

3D ebook maken met boxshot
3D-model

Als je een e-book wilt aanbieden, wil je dat op je website of in je nieuwsbrief ook aantrekkelijk presenteren. Je kunt je omslag gebruiken om een 3D-model te maken. Ook wel een packshot of boxshot genoemd.

Zo ziet je e-book er als een echt boek uit en lijkt het nog waardevoller. Ja, dat lijkt misschien een beetje raar voor een e-book, maar het is bewezen dat het werkt. Mensen zijn geïnteresseerder in e-books die er als een ‘echt’ boek uit zien en zullen eerder doorklikken om het te bestellen of te downloaden.

Boxshot voor mijn Cursus Copywriting

Er zijn verschillende tools je je kunt gebruiken om je omslag om te toveren in een 3D-packshot.

Je kunt er speciale software voor kopen, bijvoorbeeld via Boxshot. Met dit pakket kun je jouw 3D-modellen precies zo krijgen als je het zelf wilt.

Maar er zijn ook gratis oplossingen die eigenlijk al heel goed zijn. Kijk maar eens naar deze website of naar deze.

En ook zijn er ook nog modellen die je voor PhotoShop kunt downloaden en waar je dan je eigen beelden in kunt zetten.

Valkuilen bij het maken van een e-book

Er kunnen verschillende dingen misgaan bij het maken van een e-book. De belangrijkste valkuil is dat de inhoud van je e-book niet goed genoeg is. Dat geldt zowel voor verhalen als voor informatieve boeken. De lezer zal teleurgesteld afhaken en niet zo snel nog eens een e-book van je downloaden.

Zorg er dus voor dat je content – of je nu fictie of non-fictie schrijft – van het hoogste niveau is. Voeg interessante voorbeelden uit je eigen praktijk toe als je je lezers iets wil leren. En vergeet ook niet om begrijpelijke, leesbare taal te gebruiken.

Een ander probleem kan de promotie vormen. Als je geen grote e-maillijst hebt en weinig bezoekers op je website, dan moet je je eerste e-books misschien gratis aanbieden om meer bekendheid te genereren. Je kunt ook overwegen om te adverteren via Google AdWords of via Facebook.

Hierbij is het ook belangrijk dat je snel een aantal recensies krijgt (social proof). Zonder recensies zullen je boeken niet snel door anderen gekocht worden.

Hoe dan ook, je moet niet verwachten dat het vanzelf gaat als je e-book eenmaal is gepubliceerd.

💡Pro-tip: wil je aan de hand van een praktisch stappenplan leren hoe je gemakkelijk online geld kunt verdienen?

Ontdek het in mijn nieuwste e-book: Online geld verdienen in 10 stappen.

Nu: je eigen e-book maken

Er is nog veel meer te zeggen over het maken van e-books, maar hier laat ik het voor nu even bij. Ik denk dat je nu gewoon zelf aan de slag moet met je e-book!

Onthoud dat het belangrijkste aan je e-book de uitstekende content is. Waardevolle informatie en goede foto’s of andere afbeeldingen. De rest is zoals je ziet op verschillende goedkope en eenvoudige manieren op te lossen.

Laat het me weten als je vragen hebt of er niet uitkomt door hieronder een reactie te schrijven.

Heb je zelf nog goede tips over e-books maken of heb je een e-book gemaakt waarvan iedereen moet weten? Geef hieronder dan ook jouw reactie.

Foto’s: Pexels, Pixabay.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Arend Jan de Wijnman

Goede uitleg, dank voor de helderheid, daar heb je wat aan !
Arend Jan de Wijnman

Judy Lohman

Prima uitleg, sluit aan bij onze ervaringen, en geeft ook nuttige nieuwe informatie.

Wellicht nog te wijzen op Pumbo, een uitstekende facilitator voor het (gratis) publiceren van paperbacks, aantrekkelijker dan Brave New Books.
Voor voor het publiceren van ebooks wordt helaas wel een fee gevraagd.

Hartelijk bedankt, schrijversechtpaar Judy Lohman

Volkert Waalkens

Bijzonder goeie informatie over de ebook. Complimenten. Als gepensioneerde graficus ben ik begonnen – als hobby – met het illustreren en schrijven van kinderboekjes. Goed bekend met InDesign. Met de gekochte app BookCreator voor mij ipad een boekje gemaakt. Exporteren naar ePub, die staat nu compleet op mijn bibliotheek. Mijn vraag hoe kunnen mensen vanaf Facebook of mijn website dit boekje gratis downloaden.
BookCreator.com geeft aan hoe, maar daar kom ik niet uit.
Heel graag advies

trackback

[…] je precies weten hoe je een e-book kan gaan schrijven? Dan raad ik je aan om het artikel ‘Een e-book maken: Zo doe je dat’ van Doyoucopy.nl eens door te […]

jd querido

Dank voor de uitleg. Heb nog een vraag. Ik wil dat de lezer heen en weer kan springen in mijn tekst, zoals bijv. op Wikipedia [een anders opgemaakte term waar je op kunt klikken om daar meer over aan de weet te komen, waarna je weer eenvoudig terug kunt gaan naar de term waarop je had geklikt] . Hoe doe je dat bijv. in Word?
Alvast bedankt,
JD Querido

Merlijn

Ik heb al een PDF van m’n boek maar wil dat omzetten naar e-pub. Omdat er veel afbeeldingen in staan wordt het niet goed omgezet door gratis converteerders. Welke tool die wel goed werkt zou jij hiervoor aanraden?

Merlijn

Dank!