Bijgewerkt op 27 juni 2019
Wat heeft een copywriter nodig om prettig te kunnen werken? Het korte antwoord: een smartphone en een laptop. Voor het lange antwoord moet je dit blogartikel lezen.
Het grote voordeel van het beroep van freelance copywriter of tekstschrijver is dat je maar heel weinig nodig hebt. Je hoeft niet te investeren in machines, dure apparatuur, personeel, gebouwen, auto’s of iets anders.
Je hebt eigenlijk alleen maar een smartphone nodig (die heb je al) en een laptop (die heb je ook al).
Maar omdat je aan dat antwoord niet zo veel hebt, geef ik je in dit artikel toch wat handige tips die voor mij (bijna) onmisbaar zijn om mijn werk als copywriter goed uit te kunnen voeren.
Kortom, de gereedschappen van de copywriter.
1. Smartphone en laptop
Daar komen ze nog een keer voorbij, dan hebben we ze maar gehad. Want ja, is er iets onmisbaar is voor een copywriter of tekstschrijver dan is het wel z’n smartphone. En z’n laptop. Een smartphone is handig om op afstand je e-mails te kunnen lezen en afspraken in je agenda te kunnen zetten. Je werkt tenslotte meestal niet alleen vanuit huis.
Een laptop heb je nodig om je werk op te kunnen doen. Schrijven op je smartphone lukt wel, maar gaat niet erg snel. Hetzelfde geldt voor een tablet. Een lichte laptop is ideaal omdat je die overal mee naartoe kunt nemen en zo ook makkelijk op locatie kunt werken. Zelf heb ik ook nog een desktop-computer in mijn kantoor, maar die heb je niet per se nodig.
2. Een prettige werkplek
Als freelance copywriter kun je eigenlijk overal en altijd werken. In de bibliotheek, in de zon op het terras, in de pizzeria, in een lunchroom, in de garage terwijl je op de reparatie van je auto wacht… Maar het is wel prettig als je een vaste werkplek hebt.
Het makkelijkst en het goedkoopst is het om vanuit huis te werken. Dat kan natuurlijk aan de keukentafel of vanaf de bank, maar dat is meestal niet de fijnste plek. Het mooist is het als je een eigen ruimte hebt, waarin je jouw kantoor onder kunt brengen. Dat kan een logeerkamer zijn, maar nog beter is het als je een garage of aanbouw tot kantoor om kunt toveren. Als jouw kantoor op de begane grond is (en misschien wel een eigen ingang hebt) kun je makkelijk klanten ontvangen.
Maar ook al werk je vanuit een klein slaapkamertje, zeg altijd dat je ‘een kantoor aan huis’ hebt, in plaats van dat je ‘thuis werkt’. Dat staat veel professioneler.

3. Een website
Een website is het minimale wat je nodig hebt om in ieder geval gevonden te kunnen worden. Of waar je mensen naar kunt verwijzen als ze meer informatie willen. Op je website zet je wat info over jezelf. Waar je specialisaties liggen, wat je goed kunt, voor welke klanten je hebt gewerkt. Zet er ook wat portfoliowerk op, als dat mogelijk is. En misschien kun je ook wat referenties van klanten krijgen. Als zij zeggen dat ze prettig met jou hebben samengewerkt en dat je goede kwaliteit levert, is dat geloofwaardiger dan wanneer je dat zelf zegt.
4. Google Drive
Omdat je als copywriter op verschillende locaties en met een veelheid aan klanten werkt (dat nemen we voor het gemak maar even aan), is een cloud-oplossing onmisbaar. Veel van je klanten zijn bekend met de diensten van Google en een groot aantal van hen werkt graag met Google Drive. Ikzelf ook. Voor weinig geld heb je veel opslagruimte. Samen met de gebruiksvriendelijke interface en de goede synchronisatiemogelijkheden is dit een veel betere keuze dan concurrent Dropbox.
5. Goede koffie
Puur technisch is goede koffie misschien geen onmisbare tool voor een copywriter, maar in de praktijk natuurlijk wel. Dat snapt elke caffeine addict. Een van de eerste dingen die ik deed toen ik voor mezelf begon, is het aanschaffen van een goede espressomachine. Lekkere bonenkoffie waarop je jezelf, je klanten en je freelance collega’s kunt trakteren. Dat houdt je ook tijdens lastige of saaie klussen aan het werk!

6. Pexels, Pixabay en Flickr
Waar zou een freelance copywriter zijn zonder deze handige beeldbanken? Veel van jouw artikelen vragen om een passend beeld. Dan wil je geen gedoe met rechten en zo. Via Pexels en Pixabay vind je makkelijk rechtenvrije beelden over de meest uiteenlopende onderwerpen. Vermelding van de maker is niet eens nodig. Ook de foto bij dit artikel komt van deze beeldbanken. Bij Flickr kun je zoeken op CC-beelden (Creative Commons) en vind je eigenlijk alles wat je zoekt. Attributie is hier meestal wel noodzakelijk. Wel even checken of je het beeld ook commercieel mag gebruiken, als je dat doet.
7. Tools voor zoekwoordonderzoek
Als copywriter wordt er van je verwacht dat je ook een SEO-tekstschrijver bent. Je moet dus weten hoe je een eenvoudig zoekwoordonderzoek opzet en welke middelen je daarvoor nodig hebt. Software die je kan helpen om de juiste zoekwoorden in je teksten te verwerken zijn de zoekwoordplanner van Google AdWords (let op, je hebt wel een AdWords-account nodig) of een tool als KWFinder.com.
Deze laatste tool kun je gratis gebruiken voor enkele zoekopdrachten per dag. Als je meer wilt, dan moet je je inschrijven voor een betaald abonnement, maar dat is deze software zeker waard. Op een gebruiksvriendelijke wijze kun je precies achterhalen welke zoekwoorden de concurrentie gebruikt en welke woorden kansrijk zijn voor je klanten of voor je eigen freelance praktijk.
8. Software
Als copywriter of tekstschrijver moet je vanzelfsprekend ook minimaal een programma hebben om mee te schrijven. Verreweg de meesten gebruiken hiervoor Microsoft Word en dat is natuurlijk prima. Word is de standaardtekstverwerker en vrijwel al je klanten zullen met hetzelfde programma werken, zodat het makkelijk is om bijvoorbeeld wijzigingen bij te houden.
Omdat ik zelf op een Mac werk, doe ik veel in de standaardwordprocessor voor Mac: Pages. Pages is een met Word vergelijkbaar programma en alles wat je hiermee maakt, kun je zonder veel moeite converteren naar een voor Word leesbaar document.
Ook kanttekeningen die je klanten in jouw teksten hebben gemaakt (in Word) komen goed over als je het document opent met Pages. Bovendien: Pages is veel goedkoper, want het wordt standaard meegeleverd met elke Mac. Een gratis alternatief voor Word is de tekstverwerker van OpenOffice.
Een speciale vermelding voor Scrivener

Maar er is nog een ander programma dat ik hier wil vermelden en dat is Scrivener. Als je zoekt naar échte schrijfsoftware, dan kom je bijna automatisch bij Scrivener uit.
Dit programma werd oorspronkelijk voor Apple-computers ontwikkeld, maar er is nu ook een versie voor Windows. Met Scrivener werk je vooral prettig als je complexe documenten zoals jaarverslagen, uitgebreide brochures, ingewikkelde websites en manuscripten met veel hoofdstukken maakt.
Het programma helpt je op een prettige manier structuur aan te brengen en je revisies en research makkelijk bij te houden. Je werkt met een soort storyboard, dat je altijd van volgorde kunt veranderen en waaraan je steeds elementen kunt toevoegen of weghalen.
Pagina’s of hoofdstukken invoegen is een eitje, het programma blijft bij zeer omvangrijke bestanden snel en stabiel werken en ook kun je jouw document naar een groot aantal andere bestanden, waaronder epub, converteren.
Scrivener is misschien even wennen als je Word gewend bent, maar mán wat is dit een geweldig stuk software. Voor de fictie die ook naast mijn werk als copywriter schrijf, zou ik niets anders meer willen.
Via deze link kun je Scrivener 30 volle dagen gratis uitproberen (en ik wed dat je daarna wou dat je het eerder had ontdekt).
Fotobewerking

Een tekstschrijver of copywriter anno nu heeft niet genoeg aan alleen schrijfsoftware. Natuurlijk, je hebt een e-mailprogramma en waarschijnlijk ook een programma voor je administratie nodig. Maar een speciale vermelding wil ik nog even maken voor een beeldbewerkingsprogramma.
Zoals ik hierboven al aangaf, zul je tenslotte ook regelmatig bezig zijn met het zoeken, bewerken en plaatsen van beelden. Het is dan wel zo handig als je met een programma als het bekende PhotoShop of iets dergelijks overweg kunt. Er zijn eenvoudige alternatieven die vaak gratis bij je besturingssysteem wordt geleverd zoals Paint voor Windows en Voorvertoning voor Mac, maar daarmee zijn de mogelijkheden vrij beperkt.
Zelf gebruik ik met veel plezier de PhotoShop-kloon Pixelmator, een speciaal programma voor de Mac. Je kunt er zo ongeveer alles mee wat je ook met het bekende Adobe-programma kunt. Het is alleen veel goedkoper: eenmalig 30 dollar. Een goed alternatief voor mensen met een Windows-computer is het gratis (!) opensourceprogramma GIMP.
9. Mailchimp
Mailchimp is de makkelijkste gratis e-mailsoftware die je kunt gebruiken. Er zijn waarschijnlijk wel betere systemen te verkrijgen, maar Mailchimp is perfect om mee te beginnen.
In no-time zet je een e-mail op die er goed uitzet. De software zorgt ervoor dat je database up-to-date blijft en aan alle regels voldoet. Ook heb je de beschikking over uitgebreide statistieken van de resultaten van jouw campagne.
Als je geen nieuwsbrieven voor je klanten verzorgt, dan kun je Mailchimp ook gebruiken om je eigen e-maillijst op te bouwen. Bijvoorbeeld als je een blog bijhoudt, net zoals ik doe met mijn copyblog.
10. Een (snelle) internetverbinding
Je zou het bijna vergeten, met tools als laptops, smartphones en software, maar je hebt natuurlijk ook een internetverbinding nodig. En het liefst een beetje een snelle, omdat je vaak grote bestanden moet up- en downloaden.
Bonustip: ook WeTransfer komt de copywriter goed van pas.
Bovendien heb je niet veel aan werken in de cloud zonder een deugdelijke internetverbinding en zul je voor research en het opzoeken van (zoek)woorden veelvuldig internet nodig hebben. Thuis zal snel internet waarschijnlijk geen probleem zijn. Als je op locatie werkt, ben je vaak aangewezen op lokale wifi. Maar het zal niet lang duren voordat je je favoriete koffietentje met gratis wifi hebt gevonden.
Dus wat heeft de copywriter nodig?
Ja, zo veel eigenlijk helemaal niet om prettig te kunnen werken. Het belangrijkste advies voor als je net begint als copywriter of tekstschrijver? Hou het simpel en betaalbaar!
Wat zijn de dingen die voor jou onmisbaar zijn om goed te kunnen werken als copywriter of tekstschrijver? Ik hoor graag van je! Laat hieronder een reactie achter.
Foto boven: Pexels.