Web Analytics

10 tips voor een goede nieuwsbrief

Bijgewerkt op 7 mei 2021

Een goede nieuwsbrief is aantrekkelijk voor de ontvanger en leidt tot het gewenste resultaat. Meestal is dat binding met het bedrijf dat de mailing uitgeeft. Maar hij kan ook bedoeld zijn om (potentiële) klanten aan te zetten tot actie. Hoe dan ook, er zijn een aantal basisregels waarin elke nieuwsbrief zou moeten voldoen. Ik heb ze even voor je op een rijtje gezet.

1. Zorg dat de doelgroep wat heeft aan de inhoud

Een nieuwsbrief geef je niet voor jezelf uit. Je probeert er de interesse van de ontvangers mee te prikkelen. Weet wat deze interesses zijn. Wil hij iets leren, is hij zich aan het oriënteren op een aankoop of staat hij open voor nieuwe trends of aanbiedingen?

2. Zorg voor een eenvoudige opmaak

Een nieuwsbrief bevat het beste korte, bondige teksten en heeft een duidelijke en overzichtelijke opmaak. Dit is niet het geschikte medium om creatief helemaal op los te gaan. Let op: veel e-mailprogramma’s houden standaard afbeeldingen tegen.

Zorg ervoor dat je nieuwsbrief ook zonder afbeeldingen z’n werk doet. Zorg altijd voor een doorklik naar een html-versie op je eigen website, bovenaan de mail. Zo voorkom je dat mensen die geen html-mail kunnen ontvangen, je aanbiedingen mislopen.

3. De gouden driehoek

Een belangrijke regel is dat je je grootste aanbod of de belangrijkste informatie linksboven in je nieuwsbrief vermeldt. Zorg ervoor dat mensen in die zogenoemde ‘gouden driehoek’ getriggerd worden om je nieuwsbrief te gaan lezen. In veel mailprogramma’s zijn de instellingen zo dat mensen informatie op deze locatie als eerste zien.

4. Goede copy

Het spreekt eigenlijk voor zich, maar zorg ervoor dat je mailing scherpe en foutloze teksten bevat, die aansporen om verder te klikken naar de website. Laat iemand uit de organisatie de nieuwsbrief nalezen op fouten en onduidelijkheden.

5. Gebruik een goede titel

De titel kan het verschil maken of jouw nieuwsbrief wel of niet gelezen wordt. Dus niet ‘nieuwsbrief nr. 26′ of ‘update van Janssen raamkozijnen’ maar ‘10 tips om je huis beter te verkopen’ of ‘Wat kun jij leren van Google?’. Een goede titel triggert en zorgt ervoor dat ontvangers jouw nieuwsbrief gaan lezen. Pas op met uitroeptekens en ‘rare’ woorden in de titel. Je zou wel eens in de spambox kunnen belanden.

6. Afmelden

Sinds enige tijd is het wettelijk verplicht dat je abonnees zich bij iedere nieuwsbrief kunnen uitschrijven. Maar het is ook gewoon netjes en het houdt je bestand actueel als ontvangers die niet meer geïnteresseerd zijn, zich makkelijk af kunnen melden.

Vermeld duidelijk een link in elke mail waarmee mensen hun e-mailadres uit je bestand kunnen halen. Verkoop je spullen via internet? Dan hebben we nog een extra tip: doe ze een aanbod op de uitschrijfpagina. Een aanbod dat ze niet kunnen weigeren…

7. Call-to-action

Wat is het doel van je nieuwsbrief? Bezoekers op je website? Zorg er dan voor dat je teksten zo spannend zijn, dat mensen het vervolg op je website willen lezen. Wil je een product verkopen, mail dan je interessantste aanbiedingen. Moeten mensen een actie ondernemen? Zorg ervoor dat deze zo duidelijk mogelijk is en laat alle overbodige info weg.

8. Wie is het bedrijf achter de nieuwsbrief?

Hoe goed kennen je klanten je? Kun je volstaan met alleen een logo? In veel gevallen is het een goed idee je volledige contactinformatie in de nieuwsbrief te vermelden. Je wilt tenslotte geen klanten mislopen die jou via de telefoon willen bereiken…

9. Zorg voor een regelmatige verschijning

Een nieuwsbrief hoeft echt niet iedere week uit te komen. Maar een mailing die je alleen op onregelmatige basis verstuurt, daar heeft ook niemand iets aan. Als je een mailing verstuurt, doe het dan goed en laat regelmatig iets van je horen.

10. Een goede nieuwsbrief heeft herkenning!

De nieuwsbrief heeft duidelijke overeenkomsten met je huisstijl en heeft elke keer dezelfde stijl. Natuurlijk kun je wel eens iets veranderen, maar doe dat niet elke keer. Zorg voor een betrouwbaar en herkenbaar imago en je mailing draagt bij aan de ‘branding’ van je bedrijf.

Bonustip: noem het geen nieuwsbrief!

Tot slot: noem je nieuwsbrief geen nieuwsbrief. En vraag mensen ook niet om zich te abonneren op je nieuwsbrief. Dit was sexy in 1997. Nu stoot het af. Probeer in plaats hiervan waarde toe te voegen.

Geef je doelgroep ‘exclusieve tips’ of misschien wel een (gratis) ‘cursus‘ of een ‘e-book’. Zorg ervoor dat je duidelijk maakt dat het iets voor hén is in plaats van iets voor jouw bedrijf.

💡Bekijk ook: hoe je op een slimme manier aan inschrijvingen voor je maillijst komt (en bijna iedereen doet dit fout).

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Deisy Lopez

Beste beheerder,

Bedankt voor deze leuke tips! ik heb veel van geleerd.

Gr, La Lopez