Bijgewerkt op 6 november 2022
Ik hoef je waarschijnlijk niet meer te vertellen dat het cruciaal is een eigen maillijst (e-maillijst, mailinglijst, hoe je het wilt noemen) op te bouwen.
Je kunt dit artikel ook als video bekijken:
Met je eigen maillijst kun je op ieder moment je producten of diensten aan jouw doelgroep vermarkten. En ben je niet afhankelijk van de grappen, grollen of grillen van een Instagram, Facebook, LinkedIn of welk sociaal medium dan ook.
Daar! Heb ik je stiekem toch nog even verteld dat het cruciaal is je eigen e-maillijst op te bouwen.
Ga maar na. E-mails zijn van jou, e-mails komen aan, e-mails worden geopend en e-mails converteren. Zo simpel is het, ook in 2019.
E-mailmarketing werkt gewoon.
Ik deed het verkeerd
Maar een e-maillijst opbouwen, dat is wel even een dingetje. Jarenlang deed ik het namelijk verkeerd. Sterker nog, in het begin verzamelde ik in het geheel geen e-mails.
Ik onderschatte steevast het belang van een e-maillijst. Want ik had toch bezoekers op mijn website en ik was toch actief op sociale media?
En toen ik eindelijk met een maillijst begon had ik net als zovelen louter en alleen een blokje op mijn website staan met: ‘abonneer je op mijn nieuwsbrief’.

Weinig is minder verleidelijk dan ‘abonneer je op mijn nieuwsbrief’. Ja, dit was misschien bijzonder in 1997, toen nog bijna niemand e-mails ontving.

Nu zit niemand te wachten op jouw nieuwsbrieven en niemand wil ‘op de hoogte blijven’ van alle nieuwtjes in jouw organisatie. Alsjeblieft, niet nóg een nieuwsbrief!
23 aanmeldingen in 10 jaar
In de bijna 10 jaar dat ik nu voor mezelf werk bouwde ik een e-maillijst op van welgeteld – schrik niet – 23 personen. Da’s dus 2,3 aanmeldingen per jaar.
Logisch, want ik bood mijn potentiële klanten geen enkele reden om zich aan te melden voor die vermaledijde ‘nieuwsbrief’.

Begin dit jaar besloot ik het eindelijk over een andere boeg te gooien. In plaats van een abonnement op een nieuwsbrief waar niemand op zat te wachten, bood ik een complete gratis cursus copywriting aan. Via e-mail.
Een heuse cursus! Gratis! Via e-mail! Alleen even inschrijven! Gratis!
De aanmeldingen stroomden vanaf het begin binnen. En ook dát was logisch. Want in plaats van een aanbod te doen waar niemand op zit te wachten (hier heb je mijn nieuwsbrief), bood ik écht iets van waarde aan.

Sinds ik mijn Cursus Copywriting in 30 Dagen via e-mail aanbied, bouw ik razendsnel aan mijn maillijst. Die 23 personen in 10 jaar? Die heb ik nu in een maand.
Binnen een halfjaar is mijn cursus-maillijst al 10 keer zo groot als mijn nieuwsbrief-maillijst.

Geef ze iets waardevols
Wat ik hiermee wil zeggen? Dat het nog steeds goed mogelijk is om je eigen maillijst op te bouwen, maar dat je wel iets tegenover dat e-mailadres moet zetten.
Geen verkapte salespitch. Geen slaapverwekkend ‘over ons’-verhaal. Geen bullshit.
Maar iets waar je abonnees echt wat aan hebben.
Natuurlijk hoeft het niet per se een cursus te zijn. Ook een whitepaper, een e-book of een handleiding kunnen zo veel waarde hebben, dat mensen graag hun e-mailadres achterlaten.
Zorg dat het iets is wat bijna pijn doet om gratis weg te geven, dan weet je dat het goed zit!
Let er wel op dat je mensen volgens de nieuwe, strenge privacywetgeving niet zomaar op een maillijst mag zetten. Ook niet als ze jouw weggever willen downloaden. Ze moeten daar expliciet toestemming voor geven.
Hoe dan ook: vraag in hemelsnaam nooit meer aan prospects of ze zich willen abonneren op je nieuwsbrief.

Hoe werk jij aan je maillijst?
Ik hoor nu graag van jou: wat doe jij om mensen op je maillijst te krijgen? Of heb je stiekem toch een ‘abonneer je op onze nieuwsbrief’ op je site staan? Laat het me weten in een reactie hieronder.
En abonneer je meteen even op mijn nieuwsbrief.
En schrijf je meteen even in voor mijn gratis cursus copywriting!
Beeld You’ve got mail: YouTube.