Web Analytics

Passief inkomen opbouwen: 25 ideeën om vandaag te beginnen

Bijgewerkt op 2 oktober 2023

Met passief inkomen kun je ervoor zorgen dat je niet direct zonder inkomsten zit als je even niet kunt of wilt werken om je actieve inkomen te verdienen. En dat is niet alleen belangrijk voor freelancers. Maar wat is nu eigenlijk een passief inkomen? Wat is het verschil met een actief inkomen? En wat zijn de beste ideeën om eenvoudig een passief inkomen op te bouwen?

Passief inkomen opbouwen: 19 ideeën waarmee je vandaag kunt beginnen
Passief inkomen opbouwen: 25 ideeën waarmee je vandaag kunt beginnen

Wat is passief inkomen?

Passief inkomen is simpel gesteld inkomen dat niet direct in relatie staat tot jouw tijd of arbeid. Het is inkomen waar je niet steeds voor hoeft te werken, in tegenstelling tot actief inkomen, waarbij je jouw uren inruilt voor geld.

Voorbeelden van passief inkomen kunnen zijn:

  • Dividend over aandelen.
  • Royalty’s van een boek dat je eerder hebt geschreven.
  • Huurinkomsten.
  • Commissie over producten van anderen (zie ook: affiliate-marketing).
  • Geld dat je met advertenties verdient.

Actief inkomen is inkomen dat je in loondienst verdient, door er bijvoorbeeld 32 uur in de week voor te werken. Actief inkomen is ook inkomen dat je als freelancer kunt verdienen door uren door te berekenen aan je klanten.

De keerzijde van actief inkomen – en een belangrijke reden om te beginnen met passief inkomen – is dat je de controle over je eigen tijd weggeeft. Deze verkoop je immers aan een ‘baas’.

Toch kan het ruilen van tijd voor geld ook een voordeel zijn voor sommigen. Het is een relatief makkelijke manier om geld te verdienen. Je begint met werken en je ziet meteen een aanzienlijk resultaat: al in de eerste maand kunt je duizenden euro’s verdienen.

Je hoeft vaak ook geen geld of bijzondere kennis te hebben. Sterker nog, voor sommige functies hoef je alleen aanwezig te zijn en wat dingen te doen. En soms dat laatste niet eens…

Kortom, op de korte termijn is actief inkomen ideaal. Maar dat verandert als je naar de lange termijn gaat kijken…

Stop je met het ruilen van jouw tijd voor geld? Dan stopt ook je inkomstenstroom. Je moet altijd blijven werken om je inkomen te behouden. En daar zit ‘m precies het grote nadeel van actief inkomen.

Je verdient geld voor de 32 uur per week dat je werkt, maar die andere 132 uur per week verdien je niets. De enige optie om meer te gaan verdienen is meer te werken (oké, je kunt ook op opslag vragen). En wil je echt 40, 50 of 60 uur in de week werken? De meeste mensen zullen zeggen van niet.

Rijk worden terwijl je slaapt? Dat is passief inkomen dus (meestal) niet.

Passief inkomen staat los van uren en jouw fysieke aanwezigheid. Vaak is het inkomen dat voorkomt uit een bedrijf (dat kan ook iets eenvoudigs als een website zijn) of een investering.

Het is (meestal) geen inkomen waar je helemaal niks voor hoeft te doen, zoals nog weleens wordt gedacht. Tenzij je al rijk bent en kunt leven van beleggingen of spaargeld (en dan moet je tegenwoordig wel heel erg rijk zijn).

💡Pro-tip: Wat zou jij doen met al die vrijheid en onafhankelijkheid die je krijgt als je aan de slag gaan met het verdienen van een online inkomen?

Het kan door het internet voor jou te laten werken. En het is niet slechts weggelegd voor de happy few.

Wil je serieus aan de slag met jouw online inkomen?

Alle lessen die ik de afgelopen 20 jaar heb geleerd over online marketing heb ik samengevat in één praktische cursus, die je leert een deel van je inkomen – of misschien wel je volledige inkomen – uit internet te halen.

Het mooiste van deze online cursus is – al zeg ik het zelf – dat je niet technisch hoeft te zijn om succes te hebben. Ik leg alles stapsgewijs en in gewonemensentaal uit.

Je ontdekt alles in mijn Cursus Online Geld Verdienen in 10 Stappen.

Bestaat passief inkomen? Jazeker!

Kan het dan wel echt, passief geld verdienen? Jazeker, passief inkomen is zeker geen mythe. Het bestaat wel degelijk, al zullen sommigen blijven beweren van niet.

En ik snap goed dat je dat denkt als je al die ‘snel rijk worden’-websites op internet ziet. Rijk worden terwijl je slaapt is het niet. Degenen die hier alleen snel rijk mee worden zijn de slimmerds achter die pagina’s zelf.

Het kan dus zeker, een passief inkomen genereren. Maar ook voor passief inkomen geldt dat je er wél wat voor moet doen; gratis geld is het niet. Wel is het geld dat op een gegeven moment gemakkelijk naar je toestroomt, omdat je het meeste werk al hebt gedaan.

Met passief inkomen steek je nú tijd, moeite en eventueel geld in een project, om daar later met minimale moeite langere tijd de vruchten van te blijven plukken.

En dat is precies de reden waarom ook jij in het opbouwen van passief inkomen zou moeten investeren.

Je kunt vandaag nog beginnen met passief inkomen opbouwen
Je kunt vandaag nog beginnen met passief inkomen opbouwen

Waarom moet je passief inkomen opbouwen?

Slapend rijk word je (meestal) niet direct met passief inkomen. En je moet natuurlijk helemaal niets. Toch zijn passieve geldstromen om meerdere redenen interessant, zeker voor freelancers.

Dat heeft er mee te maken dat het model uurtje-factuurtje zijn beperkingen kent, zoals ik je eerder al liet weten. In dit model krijg je alleen over de uren dat je werkt betaald, en dat aantal uren is nu eenmaal beperkt in de tijd.

Passief inkomen is juist ook interessant omdat je freelancer bent geworden om meer vrijheid te hebben. Als je vervolgens 60 uur in de week moet werken voor die vrijheid, kun je dat amper vrijheid noemen.

Sterker nog, er zijn zelfs mensen die passieve inkomstenstromen hebben opgezet en nu over de wereld zwerven als digitale nomaden. Over vrijheid gesproken…

Maar zelfs als je niet op zoek bent naar tijd om te reizen of tijd voor jezelf, dan wil je ook weleens op vakantie gaan, zonder dat je je druk moet maken of je na je vakantie nog wel werk hebt.

Dit is dan ook de reden dat ik zelf aan de slag ben gegaan met passief inkomen als neveninkomen.

Meer dan de helft van mijn maandelijkse inkomen verdien ik nu passief (wat – nogmaals – niet betekent dat ik er helemaal niets voor doe!).

Andere redenen voor passief inkomen

Passief inkomen opbouwen is behalve voor freelancers interessant voor iedereen die minder afhankelijk wil zijn van directe arbeid voor zijn inkomen.

  • Soms gaat het om mensen die meer tijd thuis willen doorbrengen. Om de zorg voor kinderen of hun ouders met hun werk te kunnen combineren.
  • In andere gevallen gaat het om mannen of vrouwen die na een scheiding alleen achterblijven in hun huis en moeite hebben om vervolgens alleen de hypotheek te betalen.
  • Om een eventueel pensioengat aan te vullen of om vroeger met pensioen te kunnen gaan..
  • Om een schuld af te kunnen betalen.
  • Om een crisissituatie door te kunnen komen waarbij het actieve inkomen geheel of gedeeltelijk stil komt te vallen (denk aan de coronacrisis).
  • In in weer andere gevallen willen mensen met passief inkomen gewoon wat extra’s te besteden hebben. Wat extra inkomen bij elkaar scharrelen om leuke kleding van te kopen. Om die dure sportclub te kunnen betalen. Of eens een keer met de kinderen naar een pretpark van te gaan.

Je bouwt met een passief inkomen dan langzaam een tweede inkomen of neveninkomen op om extra dingen van te doen.

Voor weer anderen is het opbouwen van een passief inkomen gewoon leuk om te doen. Ze willen zien hoe ver ze ermee kunnen komen.

Wat je reden ook is om passief inkomen te verdienen, in principe kan iedereen ermee aan de slag.

Sommigen doen het om over de wereld te zweven als digitale nomaden
Sommigen doen het om over de wereld te zweven als digitale nomaden

Hoe begin je met passief inkomen?

Maar hoe kun je beginnen met passief inkomen? Het hangt er een beetje vanaf of je al geld hebt of dat je passief inkomen zonder geld wilt opbouwen. In het eerste geval zul je meer mogelijkheden hebben en zal het sneller gaan dan in het tweede geval.

Maar ook zonder investering is het mogelijk om vandaag nog met het creëren van passief inkomen te beginnen. Je hoeft er dus niet rijk voor te zijn!

Je kunt op 2 manieren beginnen met passief inkomen:

  • Door tijd te investeren.
  • Door geld te investeren.

Hieronder bespreek ik 25 relatief makkelijke manieren die je toe zou kunnen passen. Kijk je even mee of er wat voor jou bij zit?

💡Pro-tip: Wat zou jij doen met al die vrijheid en onafhankelijkheid die je krijgt als je aan de slag gaan met het verdienen van een online inkomen?

Het kan door het internet voor jou te laten werken. En het is niet slechts weggelegd voor de happy few.

Wil je serieus aan de slag met jouw online inkomen?

Alle lessen die ik de afgelopen 20 jaar heb geleerd over online marketing heb ik samengevat in één praktische cursus, die je leert een deel van je inkomen – of misschien wel je volledige inkomen – uit internet te halen.

Het mooiste van deze online cursus is – al zeg ik het zelf – dat je niet technisch hoeft te zijn om succes te hebben. Ik leg alles stapsgewijs en in gewonemensentaal uit.

Je ontdekt alles in mijn Cursus Online Geld Verdienen in 10 Stappen.

1. Beleggen in aandelen en obligaties

Beleggen in aandelen en obligaties
Beleggen in aandelen en obligaties

De spaarrente gaat langzaam weer omhoog, maar leverde je de afgelopen jaren nauwelijks wat op. En nog steeds is het geen vetpot. Dan moet je al wel heel wat geld hebben wil je daarmee iets tegenover de inflatie kunnen zetten.

Beter kun je jouw geld in indexfondsen of ETF’s steken. Ik ga je hier geen beleggingsadviezen geven, maar als je geld hebt dan kun je daar op een redelijk veilige manier meer geld van maken. Het geld werkt dan voor jou in plaats van jij voor je geld. Dat is passief inkomen in optima forma.

Maar: je moet er al wel wat geld voor hebben (dat je kunt missen), en dat hebben velen niet.

2. Investeren in onroerend goed

Investeren in onroerend goed
Investeren in onroerend goed kan een goede manier zijn om passief inkomen te genereren

Heb je een zak met geld, dan kun je dat ook investeren om er inkomen uit te halen. Als je echt bulkt van het geld kun je makkelijk onroerend goed kopen op een interessante locatie. Maar als je niet bulkt van het geld is een verhuurhypotheek ook een mogelijkheid om te beginnen met vastgoed.

Wanneer je jouw vastgoed verhuurt, haal je daar een mooi passief inkomen uit. Natuurlijk ben je dan ook huisbaas, met alle nadelen die daarbij komen kijken.

Je kunt er ook voor kiezen om een vakantiehuis te kopen en dit in de periode dat je zelf niet op vakantie bent te verhuren aan anderen. Als je een mooi vakantiehuis op een goede plek hebt, kun je hier een leuke inkomstenstroom uithalen. Maar ook hiervoor geldt dat er natuurlijk wel wat haken en ogen aan deze methode van passief inkomen zijn.

Toch is passief inkomen uit vastgoed een van de populairste manieren om je bezittingen te gelde te maken.

3. Investeren in een bedrijf

Investeren in een bedrijf
Investeren in een bedrijf

Je kunt je geld ook in een bedrijf steken. Dat kan bijvoorbeeld in een veelbelovende start-up zijn of in een bedrijf van een vriend dat je financieel wilt steunen. Veel bedrijven roepen tegenwoordig ook op te investeren via crowdfunding. Laten kun je hiervan dan de voordelen plukken, zonder dat je er inspanningen tegenover hoeft te zetten.

Nog steeds hebben we het over methoden waarvoor je al moet beschikken over de nodige middelen, maar lees even verder, we komen nu ook op een aantal ideeën die je zonder (veel) geld uit kunt voeren.

4. Een webshop opzetten

Een webshop opzetten
Een webshop opzetten

Het is anno nu heel gemakkelijk om een webshop op te zetten en als online ondernemer te beginnen met het verkopen van nicheproducten. Vooral als je een product hebt gevonden dat je goedkoop in kunt kopen en duur weer kunt verkopen, dan heb je met een webshop een mooie bron van passief inkomen in handen.

Om je inkomen nog passiever te maken zou je de marketing en de klantenservice van je webshop uit kunnen besteden. Voorraad heb je niet nodig als je leveranciers hebt die hun producten rechtstreeks naar jouw klanten opsturen (de zogenoemde dropshippers).

💡Pro-tip: qua bekendheid ga je het niet winnen van e-commerce-reuzen als Coolblue, bol.com en Wehkamp. Start daarom altijd met een goed idee voor een webshop in een specifieke niche. Loopt dit eenmaal goed, dan kun je jouw idee verder uitbreiden met een gerelateerd assortiment.

5. Een blog beginnen

Het gereedschap van de blogger voor een passief inkomen
Het gereedschap van de blogger voor een passief inkomen

Het mooie van een blog beginnen is dat je er helemaal niks voor nodig hebt. Oké, een laptop en een internetverbinding. Dan kun je direct aan de slag met online geld verdienen.

Ga bij voorkeur wel meteen voor een eigen domeinnaam (zoals www.doyoucopy.nl) in plaats van voor een gratis domeinnaam (zoals doyoucopy.wordpress.com). Dat eerste staat professioneler, het biedt meer mogelijkheden en het is niet zo’n gedoe als je later toch wilt overstappen. Ja, het kost je een paar euro per maand, maar dat is het dubbel en dwars waard.

Een blog kun je het beste beginnen over een onderwerp dat je na aan het hart ligt. Dus over je werk of over je hobby. Geld verdienen met bloggen kun je als ook veel anderen in jouw onderwerp zijn geïnteresseerd. Zo heb ik zelf een Italië-blog waarover ik al weleens heb verteld.

Een blog kan geld opleveren door er advertenties op te zetten of te werken met links naar webshops die jou commissie over hun verkopen betalen. Zo kun je jouw blog perfect gebruiken om er af en toe een bespreking van een product of een dienst op te zetten, als dat goed aansluit bij jouw onderwerp.

Dit laatste heet affiliatemarketing en dat kan als je het goed aanpakt na verloop van tijd aardig wat passief inkomen opleveren. Zo werk ik op mijn Italië-blog samen met onder andere autoverhuurders die mij per ‘sale’ al snel enkele tientjes betalen.

Er zijn affiliatemarketeers die wel zo’n € 500 per commissie verdienen omdat ze dure producten als beleggingscursussen of rondreizen promoten. Eén klik vanaf je blog kan je zomaar honderden euro’s opleveren. Kun je nagaan wat er kan gebeuren als dagelijks mensen producten of diensten via jouw affiliatelinks bestellen.

Maar vergis je niet: een blog is meestal hard werken omdat er steeds nieuwe content op moet komen te staan, anders verlies je jouw bezoekers weer. Je blijft er in veel gevallen dus wel continu mee bezig. Helemaal niet zo passief, zoals je zult begrijpen. Dat komt pas later, als je blog gestaag verkeer blijft ontvangen en als je content kunt uitbesteden.

Maar als je het goed doet, ben je dan dus met je hobby bezig en voelt het niet als werken.

Voordeel van een blog is daarnaast dat de inkomsten meestal wel doorlopen als je tijdens je vakantie wat minder of helemaal geen nieuwe artikelen plaatst.

6. Een app bouwen

Een app bouwen
Een app bouwen

Heb je voldoende technische kennis in huis? En een geweldig idee voor een app? Dan kun je overwegen om er zelf een te bouwen (of te laten bouwen) die je te koop zet in de Apple App Store of Google Play Store. Je kunt jouw app ook gratis aanbieden en geld vragen voor eventuele uitbreidingen. Dat verdienmodel zie je vaak bij populaire spelletjes.

Houd er wel rekening mee dat er slechts een paar ontwikkelaars zijn die echt veel geld verdienen aan hun apps, terwijl de rest een marginaal bestaan leidt. Tja, niet alle apps zijn even populair en er is nou eenmaal keuze uit tienduizenden apps, waarvan er enorm veel gratis zijn.

Ook hier geldt dat je eerst in actie moet komen om pas later de passieve vruchten te kunnen plukken.

7. Investeren in digitaal vastgoed

Investeren in digitaal vastgoed
Investeren in digitaal vastgoed

In plaats van in fysiek vastgoed te investeren, kun je er ook voor kiezen om in digitaal vastgoed te investeren. Onder digitaal vastgoed moet je dan vooral websites en webshops verstaan. Ja, ook voor deze methode heb je wel wat geld nodig. Maar het kan heel lucratief zijn.

Zo heb ik een tijdje geleden een website waarop (links naar) gratis e-books worden aangeboden overgenomen. Ik zag in dit platform een kans om mijn eigen e-books die ik gratis aanbied te promoten (en zo mijn kansen op het verdienen van passief inkomen te vergroten!).

Maar ook in de website zelf zag ik een kans om passief inkomen te verdienen.

Nou denk je misschien: hoe kun je verdienen met iets wat je gratis aanbiedt? Dat is eenvoudig: met advertenties. Als er maar genoeg mensen op jouw gratis aanbod afkomen, dan kun je vrij simpel een passieve inkomstenstroom opbouwen.

Het mooie van deze website is dat hij maar heel weinig onderhoud nodig heeft. Er staan al veel gratis e-books op waar mensen op af blijven komen. Af en toe een nieuw e-book plaatsen en links die niet meer werken verwijderen is voldoende voor een passief maandinkomen van enkele honderden euro’s via het advertentieprogramma van Google (AdSense).

Op websites als:

vind je regelmatig nieuw aanbod, maar ook op Marktplaats en andere tweedehandsmarktplaatsen kom je ze tegen (zoek op ‘websites’ of ‘webshops’). Nog beter is het als je zelf pro-actief op zoek gaat naar sites die je mogelijk over zou kunnen nemen, dan zijn er namelijk geen kapers op de kust.

Uiteraard zijn er ook websites waarvoor de hoofdprijs wordt gevraagd, zonder dat je er een droge boterham mee kunt verdienen. Je moet dus wel een beetje weten wat je doet voordat je een paar honderd of paar duizend euro voor een site neertelt.

💡Pro-tip: websites die een stabiel maandinkomen genereren van bijvoorbeeld 100 euro, worden vaak aangeboden voor een prijs van 24 tot 36 keer die maandinkomsten. Zo kun je jouw investering in digitaal vastgoed in 2 à 3 jaar terugverdienen. En sneller als je erin slaagt om jouw aankoop te verbeteren. Heb je die inkomsten eenmaal flink opgestuwd, dan kun je ook overwegen de site voor een veel hoger bedrag weer te verkopen!

Ik heb een complete handleiding geschreven met een checklist voor het aankopen van websites. Hou deze checklist erbij als je van plan bent als online ondernemer te gaan investeren in digitaal vastgoed!

8. YouTube-video’s uploaden

Een passief inkomen met YouTube verdienen
Een passief inkomen met YouTube verdienen

Bekende vloggers zijn er rijk mee geworden. Filmpjes maken van hun dagelijks leven en die op YouTube zetten. Een prima voorbeeld van passief inkomen, want de filmpjes blijven na jouw inspanning maanden- of jarenlang zorgen voor inkomen. Bovendien had je toch al een ‘dagelijks leven’, dus waarom zou je het niet filmen?

Inmiddels is het niet meer zo makkelijk om geld te verdienen met YouTube. Onlangs heeft YouTube een drempel ingesteld van 1.000 abonnees die minimaal 4.000 uur per jaar naar jouw filmpjes moeten kijken. Anders kun je er geen reclame op zetten, waarmee je inkomen op YouTube genereert.

Wil je een inkomen uit jouw YouTube-kanaal halen, dan moet je echt met een origineel idee komen en heel veel doorzettingsvermogen hebben. Zelf heb ik het ook geprobeerd, maar ik ben toch afgehaakt door het vele werk dat je eraan hebt (scenario bedenken, filmen, muziek zoeken, monteren, uploaden, promoten) waar in het begin geen enkele inkomsten tegenover staan. Helemaal niet zo passief dus.

Maar laat je hierdoor zeker niet weerhouden als je het heel graag wilt! Ik heb eerder geschreven over hoe je SEO voor YouTube aanpakt en ik heb je ook al 69 ideeën voor YouTube-video’s gegeven.

En ja, het maken van video’s kun je ook uitbesteden. Er zijn talloze verhalen van YouTubers die groot zijn geworden met het uploaden van video’s die door anderen zijn gemaakt. En dan kan het zomaar wél passief inkomen worden.

9. Een boek schrijven

Een boek schrijven: hard werken en daarna cashen?
Een boek schrijven: hard werken en daarna cashen?

Been there, done that! Ik heb inmiddels 5 thrillers op mijn naam staan. En ja, dat is goed voor wat passief inkomen. Ik heb het werk immers lang geleden gedaan en de boeken leveren nog steeds (een heel klein beetje) geld op. Overigens komt dat nu vooral van bibliotheekuitleningen, waarvoor ik ongeveer een dubbeltje per uitlening krijg…

Laat me je vooraf waarschuwen. Het passieve inkomen dat je met het schrijven van een boek verdient staat in geen enkele verhouding tot het werk. Ik denk dat het schrijven van een boek wel zo ongeveer het slechtst betaalde werk ooit moet zijn. En het meest actieve passieve inkomen dat je je voor kunt stellen 😉

Misschien had ik me beter kunnen richten op non-fictie, maar nee, ik moest zonodig thrillers schrijven. Nou ja, leuk om te doen was het wel. En dat is ook wat waard.

Ik weet in ieder geval van anderen die een managementboek hebben geschreven en dat bij een uitgever of in eigen beheer hebben gepubliceerd, dat ze daar nog best wel leuk mee kunnen verdienen. Zeker als jouw boek in de toplijsten belandt, kan dit alsnog uitgroeien tot een mooie stroom aan passief inkomen.

Een boek over – ik noem maar eens wat – copywriting zou in potentie veel meer op kunnen leveren dan mijn fictiewerk. Maar ook daarvoor geldt: er gaat in eerste instantie veel tijd in zitten. Wat ik maar wil zeggen is dat er met het schrijven van een boek altijd meer werk is gemoeid dan je vooraf had gedacht.

Nou ja, je bent in ieder geval gewaarschuwd.

10. Een e-book publiceren

Een e-book publiceren
Een e-book publiceren

Het voordeel van een e-book is dat het laagdrempelig is en dat je het zelf kunt maken en publiceren. Net als met het schrijven van een fysiek boek is er in eerste instantie veel werk mee gemoeid, maar als je een interessant onderwerp hebt kun je hier een jarenlange inkomstenstroom aan overhouden.

Bundel bijvoorbeeld jouw kennis over je vak of over een hobby in een e-book en help er zo anderen mee. Je kunt jouw e-book via je eigen website verkopen of het bijvoorbeeld op platforms als Smashwords, Apple Books of bol.com te koop aanbieden.

Als je jouw eigen e-book verkoopt, is het handig als je een distributiekanaal hebt in de vorm van een drukbezochte website of een weblog. Anders kon het aantal verkopen weleens vies tegenvallen.

11. Een cursus maken

Kun je anderen iets leren? Dan kan een cursus een goede manier zijn!
Kun je anderen iets leren? Dan kan een cursus een goede manier zijn!

Behalve in de vorm van een e-book kun je jouw kennis ook als online cursus aanbieden. Een cursus kun je aanbieden of je eigen website of via een cursusplatform als Udemy (check meteen even de cursus copywriting die ik daar onlangs heb geplaatst).

Als je gebruikmaakt van een platform heb je meteen een goed distributiekanaal. Je moet dan wel wat commissie afstaan aan het platform, maar je verkoopt er waarschijnlijk ook meer cursussen door. Bovendien krijg je hulp om jouw cursus zo goed mogelijk op te zetten.

Zelf ben ik een tijdje geleden begonnen met het opzetten van een uitgebreide cursus over copywriting. Het kostte me veel tijd, maar mijn Masterclass Copywriting is nu te volgen!

Als je het goed wilt doen, is dit best veel werk. Maar het levert ook wat op. Met zo’n cursus kan ik weer een heel nieuwe doelgroep voor mijn diensten bereiken én een online cursus kan in een geweldige stroom van passief inkomen voorzien.

Ga maar na: in plaats van een hele dag vrij te houden, een ruimte te huren en maximaal zo’n 10 cursisten iets te leren, kun je jouw eenmalig gemaakte online cursus bijna oneindig vaak doorverkopen. Updates en aanvullingen in je cursus verwerken kost wat tijd, maar niet zoveel als het steeds opnieuw houden van een cursus voor een nieuwe groep cursisten.

💡Pro-tip: inmiddels heb ik ook een korte cursus over copywriting opgezet. Hiermee leer je jezelf in 30 werkdagen de belangrijkste kneepjes van het copyvak. Kennis van copywriting is onmisbaar als je met passief inkomen aan de slag wilt.

Wil je het meteen professioneel aanpakken? Kies dan voor mijn uitgebreide Masterclass Copywriting.

12. Foto’s verkopen

Foto's verkopen
Verkoop je foto’s!

Het verkopen van anders ongebruikte foto’s is een van de bekendste voorbeelden van het genereren van passief inkomen. Al jaren maakten fotografen foto’s waarvoor ze geen directe opdracht hadden gekregen. Tot de komst van de beeldbanken met stockfoto’s konden ze dit werk eigenlijk alleen voor hun portfolio gebruiken.

Maar nu kunnen fotografen al hun vrije werk uploaden naar zo’n beeldbank om het daar te verkopen aan geïnteresseerden die foto’s voor hun communicatiemateriaal nodig hebben. Het mooie is dat je een foto zo meerdere keren kunt verkopen en er aan kunt blijven verdienen.

Om hier passief inkomen uit te halen hoef je lang niet altijd een professioneel fotograaf te zijn. Ook amateurs die aardige foto’s schieten kunnen hun werk te koop zetten om geld te verdienen naast hun primaire inkomen.

Een nieuwe ontwikkeling is het verkopen van door AI (artificiële intelligentie) gegenereerde ‘foto’s’. Hier heb je behalve een prompt schrijven nauwelijks wat voor hoeven te doen. Vervolgens verkoop je het werk dat de AI voor je heeft gemaakt. Lees ook: geld verdienen met AI.

13. Verkoop je ontwerpen

Verkoop je ontwerpen
Ontwerper, verkoop je ontwerpen!

Op een soortgelijke manier als de (amateur)fotograaf z’n foto’s verkoopt kan de (amateur)ontwerper z’n ontwerpen verkopen. Kun je waarde toevoegen aan T-shirts of mokken door ze van een gelikt of geinig design te voorzien? Of kun je misschien website-sjablonen maken die je meerdere keren kunt verkopen?

Als je bereid bent om zonder opdracht van een klant te werken aan ontwerpen die je meerdere keren kunt verkopen zonder dat je er meerdere keren arbeid voor hoeft te verrichten, kun je zorgen voor een passieve stroom inkomsten naast je andere werk.

Ook hier geldt dat je met het inzetten van AI nog sneller resultaat kunt boeken.

14. Spullen verkopen

Hier ligt een fortuin aan passief inkomen op je te wachten
Hier ligt een fortuin aan passief inkomen op je te wachten

Extra inkomen verdienen hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Ook ongebruikte spullen die je in de berging, in je kelder of op je zolder hebt liggen kunnen voor een inkomstenstroom zorgen. Spullen verkopen is dé manier om inkomen te verdienen als je geld in één uur wilt verdienen.

Er zijn zelfs mensen die rommelmarkten afstruinen en wat ze daar vinden voor 10 keer de prijs (of meer) online te koop aanbieden.

Echt passief inkomen kun je dit dan weer niet noemen, omdat je er wel foto’s van moet maken, advertenties moet schrijven en je onderhandeling moet met potentiële kopers.

En vaak is het spul dat je aanbiedt de tijd die het kost om te verkopen ook weer niet waard, tenzij je naar specifieke spullen zoekt waarvan je weet dat ze veel opbrengen.

Maar heb je wel iets liggen of loop je ergens tegenaan wat je tegen weinig moeite kunt omzetten in geld, dan is deze methode misschien een optie. Websites als Marktplaats en bol.com hebben het allemaal veel gemakkelijker gemaakt om je ongebruikte spullen om te zetten in geld.

Hier slim gebruik van maken noemen we ook wel deelnemen aan de ‘platformeconomie’.

15. Zelf dingen maken om te verkopen


Wat dacht je hiervan? Zelf squishies maken van sponzen en verf!

Ja, ik weet het. ‘Dingen maken’ is niet erg passief. Maar het gaat erom dat je het leuk vindt om iets te maken én dat je er een systeem in hebt. Als je een systeem hebt waardoor je niet te veel tijd kwijt bent met het maken van dingen en je verkoopt je zelfgemaakte spullen via Marktplaats of via je eigen website, dan kun je het grotendeels automatiseren.

Misschien zijn er zelfs wel anderen die het verkoopwerk op zich willen nemen. Dan zou je veel dingen in het voren kunnen maken om die te laten verkopen en het geld binnen zien stromen.

Maar wat voor dingen zou je kunnen maken? Dat weet je ongetwijfeld zelf het beste. Zelf maakte ik op de basisschool stripverhalen met een vriendje die we onder het kopieerapparaat legden om die vervolgens te verkopen aan klasgenoten.

Maar ook een mooi idee kwam ik tegen toen ik op zoek was naar een groot hok voor de cavia’s van mijn dochter: iemand kocht oude kasten op, zaagde er wat gaten in, zette er trappetjes en plexiglas in, gaf ze een likje verf en verkocht ze als ‘caviaflats’. Slim!

Om je te inspireren, geef ik hieronder nog een paar voorbeelden:

  • Sieraden maken (kettingen, oorbellen, armbandjes)
  • Creatieve kaarten maken
  • Vriendschapsbandjes maken
  • Sleutelhangers maken
  • Pottenbakken
  • Versieren van potjes met mozaïek
  • Doosjes versieren
  • Zelf kleding maken
  • Buideltjes of tasjes maken
  • Schilderijen maken
  • Borden en ander serviesgoed beschilderen
  • Naambordjes of huisnummerbordjes maken
  • Potjes vullen met kralen of snoep en met stof het deksel mooi maken

Zoals gezegd: écht passief inkomen is dit natuurlijk niet. Het kost je best wel wat werk en de dingen die je maakt kun je maar één keer verkopen, in tegenstelling tot digitale producten.

Maar je maakt leuke dingen en als je er handig in bent kost het je misschien niet al te veel tijd. Als je jouw zelfgemaakte spullen dan ook nog voor een leuke winst kunt verkopen én je kunt  het als thuiswerk doen… Dat is ook wat waard. Plus: je kunt er vandaag nog mee beginnen!

Ik hoor graag van je als je zelf nog goede ideeën hebt om dingen te maken en die te verkopen. Laat hieronder even een reactie achter!

💡Pro-tip: Wat zou jij doen met al die vrijheid en onafhankelijkheid die je krijgt als je aan de slag gaan met het verdienen van een online inkomen?

Het kan door het internet voor jou te laten werken. En het is niet slechts weggelegd voor de happy few.

Wil je serieus aan de slag met jouw online inkomen?

Alle lessen die ik de afgelopen 20 jaar heb geleerd over online marketing heb ik samengevat in één praktische cursus, die je leert een deel van je inkomen – of misschien wel je volledige inkomen – uit internet te halen.

Het mooiste van deze online cursus is – al zeg ik het zelf – dat je niet technisch hoeft te zijn om succes te hebben. Ik leg alles stapsgewijs en in gewonemensentaal uit.

Je ontdekt alles in mijn Cursus Online Geld Verdienen in 10 Stappen.

16. Geld uitlenen

Geld uitlenen
Verdien geld door het uit te lenen

Nog een manier om van geld passief meer geld te maken: leen het uit aan particulieren of bedrijven. Ja, zo word je zelf de bank die belachelijke percentages aan rente over leningen opstrijkt. Er zijn verschillende online platforms waar je jouw geld redelijk veilig voor korte tijd kunt uitlenen. Dat levert je sowieso meer op dan een spaarrekening of een veilige belegging!

17. Ongebruikte ruimte verhuren

Ongebruikte ruimte verhuren
Ongebruikte ruimte verhuren

Heb je ruimte over in je huis? Overweeg dan eens om die kamer te verhuren. Misschien kun je een student in huis nemen, maar je kunt jouw kamer ook voor korte tijd aan toeristen via Airbnb verhuren. Zo maak je geld met iets wat je anders niet gebruikt.

Hetzelfde geldt natuurlijk als je een ongebruikte garage of andere bergruimte hebt. Sommige mensen zitten erom te springen om iets te kunnen huren. Extra voordeel van het verhuren van dergelijke ruimte: je hoeft er als verhuurder bijna niks voor te doen.

18. Je auto of camper verhuren

Je auto of camper verhuren
Je auto of camper verhuren

Hetzelfde kun je doen met je auto of camper. De kans is groot dat je deze niet het hele jaar door gebruikt. Terwijl de kosten voor je auto of camper gewoon doorgaan. Via platforms als SnappCar, PaulCamper en Goboony kun je jouw auto of camper aan andere particulieren verhuren.

Natuurlijk heb je wel wat werk om vragen te beantwoorden, huurders te ontvangen en de sleutel te overhandigen, maar sommigen verdienen hier toch hun autokosten (of meer) mee terug.

19. Advertentieruimte verhuren

Rondrijden met reclame op je auto (of op je pand of terrein)

Eigenlijk op alles wat enige oppervlakte heeft, kun je advertenties plaatsen. Bijvoorbeeld op een groot reclamebord langs de snelweg in een weiland of op de zijkant van je bedrijfspand.

Maar omdat lang niet iedereen een weiland langs de snelweg of een groot bedrijfspand heeft, kun je ook je de zijkant, voor- of achterkant van je auto als advertentieruimte verhuren.

Deze vorm van passief inkomen kan variëren van enkele tientjes tot honderden euro’s per maand. Partijen die bemiddelen in de verkoop van advertentieruimte op je auto zijn bijvoorbeeld Driveways en CashCar.

20. Handel in domeinnamen

De hoogtijdagen van de domeinnamenhandel zijn wel voorbij. Alle mooie, korte domeinnamen zijn inmiddels wel bezet. Toch zijn er doorlopend bedrijven die voor projecten een domeinnaam nodig hebben.

Ook populaire domeinnamen kun je nog weleens aankopen, maar natuurlijk niet meer tegen de laagste prijzen.

Als domeinhandelaar hoef je de door jouw geregistreerde domeinnamen alleen maar te koop te zetten. Daarna kun je achterover leunen.

Let er wel op dat je honderden geregistreerde domeinnamen moet hebben om hier een redelijkk passief inkomen uit te halen. Gemiddeld wordt slechts ongeveer 10% van een domeinnamencollectie per jaar verhandeld.

21. Handel in websites

Lucratiever dan de handel in domeinnamen is in potentie de handel in websites. In plaats van de lange route te bewandelen en zelf een website te bouwen om die vervolgens te verkopen, kun je ook digitaal vastgoed aankopen en dat vervolgens weer verkopen.

Sommige investeerders knappen hun digitale vastgoed eerst op door bijvoorbeeld een nieuw WordPress-thema te installeren, een nieuwe vormgeving toe te passen of om er content te schrijven, al dan niet met de hulp van AI. Maar dat is geen must.

Handel in website vindt plaats op speciale platforms als SiteDeals.nl en WebsitesTeKoop.nl, maar je vindt ze ook weleens op Marktplaats.

Als je er goed in bent om websites laag in te kopen en hoog te verkopen, kan dit met minimale inspanning een mooie bron van inkomsten vormen. Website flipping, wordt dit ook wel genoemd en het is te vergelijken met het aankopen en doorverkopen van vastgoed.

22. Donaties aannemen

Vraag je lezers om een kop koffie voor je te betalen
Vraag je lezers om een kop koffie voor je te betalen

Het klinkt misschien vreemd, maar donaties aannemen op jouw website of blog werkt nog steeds! Wat je moet doen is dat je ervoor zorgt dat je informatie of amusement van grote waarde voor je lezers aanbiedt. Zorg daarnaast voor een heldere donatiepagina of een duidelijke donatieknop.

Voeg een tekst toe in de trant van: ‘Vond je dit interessant? Betaal dan een kop koffie voor me.’ En doe vervolgens een suggestie om € 2,50 of € 5 of een dergelijk bedrag te doneren.

Dit is niet echt een inkomstenstroom waar je op kunt bouwen, aangezien je afhankelijk bent van de generositeit van je lezers. Maar als je een behoorlijk bereik hebt opgebouwd en je echt goede content levert, dan zul je er nog verbaasd om staat wat het oplevert. Misschien dat ik zelf voor deze waardevolle content ook wel om donaties ga vragen 😉

Laat het me weten in een reactie onder dit artikel of je er ook een klein bedrag voor zou willen betalen (ik ben benieuwd!).

23. Uitbesteden

Ruil je op dit moment als freelancer je tijd voor geld? Overweeg dan eens om zaken uit te besteden. Door te gaan uitbesteden kun je je richten op andere taken die meer inkomen opleveren. Als je er niets voor voelt om iemand voor vast in te huren, kun je je werk aan andere freelancers uitbesteden die als onderaannemer voor je werken.

Zorg er uiteraard wel voor dat deze onderaannemers kwaliteit leveren op het niveau dat je aan je klanten wil bieden. Daarnaast moet de vergoeding die je aan hen betaalt lager liggen dan wat je doorberekent aan je klant. Het verschil is jouw marge.

24. Zonnepanelen

Passief inkomen zonnepanelen
Heb je zonnepanelen op je dak? Met de salderingsregeling kun je er passief inkomen mee verdienen!

Volgens Dutch New Energy Research werden er in 2019 bijna 7 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd. De markt voor zonnepanelen groeit nog steeds met zo’n 30% per jaar. En dat is niet voor niets. Met zonnepanelen kun je passief inkomen verdienen.

Allereerst betaal je minder voor je stroomrekening doordat je je eigen energie opwekt. Sommige mensen hebben zo veel panelen op hun dak liggen dat ze zelfvoorzienend zijn. Sterker nog, ze houden stroom over.

De overheid heeft hiervoor een speciale regeling die salderen heet. Per kWh aan stroom krijg je 20 cent. Waar energiebedrijven normaal gesproken maar enkele centen zouden betalen, is dit nu een aantrekkelijke optie om te verdienen met je zonnepanelen.

Als middel om passief inkomen te genereren is dit echter minder aantrekkelijk, omdat je eerst een forse investering in zonnepanelen moet doet. Als ze al op je dak liggen, dan is het natuurlijk een ander verhaal. Let wel: de salderingsregeling wordt in de komende jaren weer afgebouwd.

25. Besparen op je uitgaven

Passief inkomen door minder uit te geven: FIRE (foto: Dollars and Sense)

Het lijkt een beetje een flauwe als je het hebt over inkomen verdienen, maar toch zet ik ‘m erbij. Want als je erin slaagt geld te besparen op je maandelijkse uitgaven, dan heb je zomaar extra inkomen.

Het makkelijkst kun je besparen op kosten die elke maand terugkeren. Denk aan:

  • Een sportschool-abonnement (waar je misschien toch al niks mee doet)
  • Je zorgverzekering (kan die niet goedkoper?)
  • Abonnementen op software of online diensten (waar je misschien nauwelijks nog gebruik van maakt)
  • Kosten van elektriciteit en gas (ben je al eens overgestapt?)
  • Abonnementen op kranten, tijdschriften of streamingdiensten (kun je écht niet zonder Netflix?)

Hard kan het gaan wanneer je in grote kostenposten als een tweede auto gaat snijden. Dan hou je opeens honderden euro’s per maand over. En natuurlijk helpt het ook als je geen rente meer hoeft te betalen over schulden, zoals een hoge hypotheek.

Er zijn hele bewegingen die zweren bij zo zuinig mogelijk leven om zo vroeg mogelijk met pensioen te kunnen gaan. Deze vooral onder millenials populaire levensstijl staat bekend als Financially Independence, Retire Early (FIRE).

Je hoeft natuurlijk echt niet krom te liggen om straks een appeltje voor de dorst te hebben, maar je begrijpt mijn punt: als je kritisch bent op je uitgaven, ben je veel eerder vrij en onafhankelijk.

💡Pro-tip: Wat zou jij doen met al die vrijheid en onafhankelijkheid die je krijgt als je aan de slag gaan met het verdienen van een online inkomen?

Het kan door het internet voor jou te laten werken. En het is niet slechts weggelegd voor de happy few.

Wil je serieus aan de slag met jouw online inkomen?

Alle lessen die ik de afgelopen 20 jaar heb geleerd over online marketing heb ik samengevat in één praktische cursus, die je leert een deel van je inkomen – of misschien wel je volledige inkomen – uit internet te halen.

Het mooiste van deze online cursus is – al zeg ik het zelf – dat je niet technisch hoeft te zijn om succes te hebben. Ik leg alles stapsgewijs en in gewonemensentaal uit.

Je ontdekt alles in mijn Cursus Online Geld Verdienen in 10 Stappen.

Goed, maar wat moet je eigenlijk kunnen?

Dat waren ze. 25 ideeën om passief inkomen op te bouwen waarmee je vandaag nog zou kunnen beginnen. Een aantal van de bovenstaande manieren gebruik ik zelf ook en een substantieel deel van mijn maandelijkse inkomen bestaat inmiddels uit ‘passief inkomen’, waarmee ik soms wat actiever en soms wat passiever ben.

Dat geeft me wat meer vrijheid en de mogelijkheid om eens wat gas terug te nemen of zonder zorgen op vakantie te gaan.

Nu vraag je je misschien af waarmee je eenvoudig aan de slag zou kunnen gaan? Wat je eigenlijk moet kunnen om zelf passief inkomen te genereren?

Het is waar dat je voor sommige van de bovenstaande voorbeelden wel enige kennis van zaken moet hebben. En ook dat je er vrijwel altijd iets van tijd en moeite in moet steken.

In het algemeen kun je denk ik zeggen dat je wat ondernemingszin moet hebben. Je moet het leuk vinden om iets zelf op te zetten en dat te promoten om er een succes van te maken.

Je kunt echter heel laagdrempelig beginnen met het verhuren van spullen of ruimte. Daarvoor hoef je niet echt veel te kunnen. Veel van het moeilijke werk wordt door de platforms die je hierbij gebruikt overgenomen.

Als je e-books wilt publiceren, een website of webshop op wilt zetten of met affiliatemarketing aan de slag wilt, dan is het wel handig dat je over wat kennis van zaken beschikt, niet in de laatste plaats moet je kennis hebben van copywriting. En meer bijzonder van SEO-copywriting. De leercurve is behoorlijk steil en het zal met vallen en opstaan gepaard gaan.

Passief inkomen en belasting

Ja, ook over passief inkomen betaal je actief belasting
Ja, ook over passief inkomen betaal je actief belasting 😉

Sommige mensen vragen zich af: hoe zit het met passief inkomen en belasting? Het antwoord op die vraag kan kort zijn. Passief inkomen is ook gewoon inkomen. En over alle inkomen ben je belasting schuldig. Dus ja, je moet belasting betalen over je passieve inkomen.

Maar maak je hier alsjeblieft niet al te druk over als je net begint met passief inkomen. Zeker niet als je voorzichtig aan de slag gaat met passief inkomen naast je actieve inkomen. Je zult er echt niet meteen duizenden euro’s mee verdienen, wat grote gevolgen voor de belasting die je moet betalen zou kunnen betekenen.

De inkomsten die je verdient geef je op als ‘inkomsten uit overig werk’ op je digitale belastingformulier. Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst. Goed nieuws: de gemaakte kosten voor jouw bron(nen) van passief inkomen mag je op je opbrengsten in mindering brengen.

Gaat het je makkelijker af dan verwacht met je passieve inkomen? Of ben je van plan om er (veel) meer tijd aan te gaan besteden? Dan kun je (of: moet je) overwegen om je als bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.

Je moet vanaf dat moment ook facturen met btw (omzetbelasting) versturen, die je per kwartaal naar de Belastingdienst moet overmaken. Het grote voordeel van een inschrijving als bedrijf is dat je dan ook de kosten voor je bedrijfsvoering van je winst af kunt trekken.

Let er wel op dat je voor de Belastingdienst een urencriterium van minimaal 1.225 uur hebt, wil je voor diverse zakelijke aftrekposten in aanmerking komen.

De grootste voordelen van passief inkomen

Wat zijn de grootste voordelen van passief inkomen? Die heb je hierboven al tussen de regels door kunnen lezen, maar voor de volledigheid van dit artikel som ik ze hieronder nog even voor je op.

Stabiele bron van inkomen

Passief inkomen kan voor een stabiele bron van inkomen zorgen. Dat is met name voor freelancers prettig, maar ook als je iets extra’s wilt verdienen naast je baan in loondienst. Als je eenmaal een passieve inkomstenstroom hebt opgebouwd, zorgt passief inkomen ervoor dat je wat gas terug kunt nemen.

Financiële vrijheid

Een van de belangrijkste voordelen van passief inkomen is financiële vrijheid. Minder stress, minder zorgen of je de rekening wel kunt betalen. Met passief inkomen kun je je richten op de zaken die belangrijker zijn in het leven.

Je pensioenvoorziening

Als je (een deel van) je passieve inkomen opzij kunt zetten, zorg je voor een pensioen wanneer je besluit om te stoppen met werken. Dit is essentieel als je freelancer bent, aangezien je geen pensioen opbouwt. Maar ook als werknemer in loondienst is het prettig om een appeltje voor de dorst te hebben, omdat je pensioenopbouw niet meer zo zeker is als-ie is geweest. Bovendien is de kans groot dat je met een pensioengat zit.

Tijd om meer bronnen voor passief inkomen op te zetten

Een van de goede dingen van passief inkomen is dat je tijd creëert om meer stromen voor passief inkomen op te zetten, naarmate je passieve product of dienst het beter doet.

Geen beperkingen aan je succes

Passief inkomen heeft geen beperkingen in uren of arbeid. Dat is een groot voordeel. Passief inkomen is in principe onbeperkt. Als je erin slaagt de juiste niches te kiezen en je passief inkomen te laten stromen is de sky the limit.

Je kunt het als thuiswerk doen

Nóg een groot voordeel van passief inkomen: je kunt het in veel gevallen gewoon vanuit huis doen. Voor je online onderneming is het enige dat je nodig hebt een computer en een internetverbinding. Ook als je spullen verkoopt of ruimte verhuurt, dan kun je dat meestal vanuit huis doen.

Daarmee is passief inkomen een geweldige manier om meer tijd met je gezin door te kunnen brengen (of om meer te kunnen genieten van dat enorme bedrag aan huur of hypotheek dat je maandelijks betaalt).

Nadelen van passief inkomen?

Wat zijn de nadelen van passief inkomen? Ja, die zijn er natuurlijk ook. Behalve dat je veel zult moeten leren en dat je ook wel een keer – plat gezegd – op je bek gaat, zijn dit de grootste nadelen:

Passief inkomen vergaren kost tijd

Ik zei het je al eerder: tenzij je al geld hebt om te investeren, kost het vergaren van passief inkomen je vooraf veel tijd.

In tegenstelling tot actief inkomen dat je direct geld oplevert, zul je eerst langere tijd moeten werken zonder dat daar een redelijke beloning tegenover staan.

Je moet dus gedreven zijn om er zonder direct inkomen veel in te investeren. Het kan langer dan een jaar duren voordat jouw arbeid zich terug laat betalen in de eerste stroom passief inkomen.

En daarna kost het nog meer tijd om deze stroom in een rivier te veranderen.

Het vereist doorlopend aandacht

De term ‘passief inkomen’ klinkt mooier dan-ie is. De meeste passieve inkomstenstromen vereisen toch enige aandacht. Zo moet je jouw blog wel blijven onderhouden. En als je jouw eigendommen verhuurt, dan kost het je ook moeite en tijd om ze verhuurbaar te houden.

Het kan geld kosten

Als je nog geen goedlopende inkomstenstroom hebt, kan het najagen van passief inkomen je veel geld kosten. Je moet bijvoorbeeld een website kopen, een auto hebben om te verhuren of investeren in kapitaal om het uit te kunnen lenen of te beleggen.

Risico

Je bent geen werknemer die gewoon elke maand netjes zijn salaris krijgt betaald. Met passief inkomen ben je een ondernemer, met alle risico’s die daarbij horen. Je krijgt geen garantie dat jouw bron van passief inkomen een succes wordt. Vaak is het daarom beter om eerst een actief inkomen op te bouwen, waarna je met passief inkomen als ‘bijbaan’ kunt beginnen.

Sociaal leven

Een extra uitdaging wanneer je aan de slag gaat met passief inkomen kan je sociale leven zijn. Als werknemer zit je 8 uur per dag in een ruimte met collega’s. Als ondernemer in passief inkomen moet je extra moeite doen om afspraken te maken en sociaal te zijn. Dit kan een extra reden zijn om het opbouwen van passief inkomen te combineren met een (kleine) baan in loondienst.

Geduld!

Geduld bij passief inkomen opbouwen
Geduld bij passief inkomen opbouwen (bron: Quotefancy)

Ik wil je – wellicht ten overvloede – nog meegeven dat je weliswaar direct kunt beginnen met passief inkomen genereren, maar dat je wel geduld moet hebben om er een interessant inkomen uit te halen. Geef het dus vooral niet op als je na een paar weken of maanden nog geen of te weinig resultaat ziet.

Stuur bij, leer van anderen en hou vol. Als je het echt wilt gaan die passieve geldstromen er komen!

💡Pro-tip: Wat zou jij doen met al die vrijheid en onafhankelijkheid die je krijgt als je aan de slag gaan met het verdienen van een online inkomen?

Het kan door het internet voor jou te laten werken. En het is niet slechts weggelegd voor de happy few.

Wil je serieus aan de slag met jouw online inkomen?

Alle lessen die ik de afgelopen 20 jaar heb geleerd over online marketing heb ik samengevat in één praktische cursus, die je leert een deel van je inkomen – of misschien wel je volledige inkomen – uit internet te halen.

Het mooiste van deze online cursus is – al zeg ik het zelf – dat je niet technisch hoeft te zijn om succes te hebben. Ik leg alles stapsgewijs en in gewonemensentaal uit.

Je ontdekt alles in mijn Cursus Online Geld Verdienen in 10 Stappen.

Vertel me jouw ervaringen met passief inkomen

Gebruik jij al één of meer van deze mogelijkheden om (extra) geld te genereren? Heb jij nog andere manieren om offline of online passief inkomen te verdienen?

Of wil je juist tips over hoe je jouw passieve neveninkomen op moet gaan bouwen? Heb je nog vragen of wil je weten hoe ik bepaalde dingen heb aangepakt?

Stel dan je vragen hieronder of laat een opmerking achter. Je krijgt sowieso antwoord!

Foto’s: Pixabay en Pexels, beeld boven: Midjourney.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mariken

Bedankt voor de ideeën en inspiratie 😀

renier

hoi, de lijst is met gevoel geschreven, dat is prettige neven informatie naast de praktische zaken.
was naar de airbnb site gegaan en werd heel blij van dat je ook activiteiten kan organiseren die je passie zijn!

Mieke Van Liefde

19. Donaties aannemen.

Mag dat wel als je geen vzw of stichting hebt?

Zou ik dat bijvoorbeeld kunnen vragen aan de lezers van mijn blog?
Ik geef gratis advies over destructieve relaties of het herstel eruit.

Verticuteermachine

Wow, wat een bak aan inspiratie!
Heel tof om te zien.Ik ben nu zelf een aantal maanden bezig met een ‘passief inkomen verwerven’.
Echt passief bestaat natuurlijk niet, maar het is wel heel gaaf als iets eenmaal staet, er toch automatisch geld binnenkomt. In mijn geval vooral online, daar ben ik bezig met onderwerpen over tuinieren, tuin onderhouden etc. Ongelooflijk wat daar voor doelgroep in te vinden. Ik ga in ieder geval ook met een aantal tips van jou aan de slag, dus bedankt voor dit heldere en uitgebreide artikel!

Pieter

Een helder artikel en het geeft stof tot nadenken.

Felix

Volgens mij snapt de auteur zelf niet wat passief inkomen is. Vrijwel alle voorbeelden zijn actief inkomen…