Bijgewerkt op 22 juni 2023
Iedere freelancer, zzp’er en kleine ondernemer heeft weleens een rustige periode. In paniek raken is (meestal) niet nodig. Je kunt deze tijd namelijk uitstekend gebruiken voor handige werkgerelateerde klusjes die steeds maar blijven liggen.
Je kunt dit artikel ook als video bekijken:
1. Een paar goede blogartikelen schrijven

Het kan niet anders of deze tip staat op één. Een rustige periode is namelijk perfect om te werken aan je ‘inbound marketing’, oftewel nieuwe blogartikelen waarmee je potentiële klanten naar je site dirigeert.
Goede blogartikelen zijn stukken waarin je de vragen of problemen van je klanten beantwoordt en die je vervolgens koppelt aan je aanbod.
Heb je geen inspiratie, kijk dan gewoon wat je concurrenten doen en vraag je af of je het beter zou kunnen? Is het antwoord op die vraag ‘ja’, ga dan gauw aan de slag.
Plaats de blogartikelen niet allemaal tegelijk, maar hou er een paar op de plank voor als je straks weer in een drukke periode zit. Zie ook punt 8 van deze lijst.
Geen idee waar je moet beginnen met bloggen? Verdiep je dan eerst in de blogbasics.
2. Google Mijn Bedrijf eindelijk goed inrichten
Ken je de Google-tool Mijn Bedrijf? In het Engels My Business genoemd? Het is een stuk gereedschap waarmee je jouw bedrijf op internet een stuk zichtbaarder kunt maken. Gratis en voor niets, aangeboden door Google.
In Google Mijn Bedrijf vermeld je simpelweg wat jouw servicegebied is, wat je standaardopeningstijden zijn, voeg je een omschrijving van je bedrijf, je telefoonnummer en je websiteadres toe. Ook kun je foto’s toevoegen om je bedrijf meer te laten opvallen.

Deze informatie verschijnt in het kennisvenster dat rechts van de zoekresultaten wordt weergegeven, als mensen naar een bedrijf zoeken. Als je recensies voor je bedrijf hebt verzameld, worden deze ook in je kennisvenster vertoond.
3. Search Console aan je website toevoegen

De meeste bedrijven hebben inmiddels wel de code van Google Analytics aan hun website toegevoegd. Behalve Analytics is het ook aanbevelenswaardig om de code van Search Console (de voormalige Webmasterhulpprogramma’s) aan je site toe te voegen.
Hiermee houdt Google niet alleen een vinger aan de pols van je website, maar krijg je ook handige inzichten op welke woorden je gevonden wordt en op welke woorden je potentiële klanten nu nog te weinig doorklikken.
Hoe Search Console je erbij helpt je concurrentie te verslaan, heb ik je in een eerder blogartikel al uitgebreid uitgelegd.
4. Oude blogartikelen verbeteren

Ook zo’n mooi klusje voor een rustige periode. Kijk je oude blogartikelen eens kritisch na in een grote-blog-schoonmaak. Grote kans dat het grootste deel van je verkeer via (oudere) blogartikelen binnenkomt.
Wat kun je doen om zo’n oud artikel weer bij de tijd te krijgen en nóg meer verkeer binnen te halen? Voeg nieuwe informatie en voorbeelden toe, ga op zoek naar nieuws of extra beeldmateriaal.
En als je toch bezig bent: verbeter de vindbaarheid door meer zoekwoorden toe te voegen, de structuur te verbeteren en je artikelen opnieuw te promoten.
Het verbeteren van oude blogartikelen is zo’n klusje dat in weinig tijd flink veel op kan leveren.
5. Zet succesvolle blogs om in een andere vorm

Heb je al succes met jouw blogartikelen? Dan kun je er misschien nóg meer uithalen door ze in een andere vorm te gieten. Niet iedereen houdt er tenslotte van om tekst van een scherm te lezen.
Op dit moment zijn podcasts echt booming. Dus misschien kun je jouw populairste blogartikelen wel voorlezen voor de microfoon.
Ook kun je blogartikelen met slimme software omzetten in video’s (en die video’s kun je vervolgens weer converteren naar audiobestanden voor een podcast!). Zelf ben ik volop aan het experimenteren met video.
Als je mijn blog volgt, heb je waarschijnlijk al wel gezien dat ik voor meerdere populaire posts nu ook een video heb toegevoegd.
Ik heb dit gedaan via een online tool, waarmee je jouw bestaande blogs in een handomdraai in een aantrekkelijke video omzet.

Ik heb sinds enige tijd een abonnement en ik vind het echt een aanrader om vliegensvlug videocontent te kunnen produceren. En, zoals ik je een tijdje terug al vertelde, video is een van de belangrijkste dingen om nog dit jaar op te pakken!
Maar behalve in audio en video kun je jouw artikelen mogelijk ook in andere vormen omzetten:
- Als downloadbare whitepaper.
- In de vorm van een infographic.
- Als cursus die je tegen betaling aanbiedt.
- Als premium content achter een login.
- Meerdere artikelen gebundeld in een e-book.
Er zijn mogelijkheden genoeg, waarmee je misschien zelfs aan een passief inkomen kunt werken (zie het volgende punt).
Door je artikelen om te zetten in een andere vorm, kun je misschien wel een heel nieuwe doelgroep voor jouw producten en diensten aanboren!
6. Werken aan een passief inkomen

Een rustige tijd als freelancer of zzp’er is ideaal om een deel van je actieve inkomen passief te maken. Wat die termen precies inhouden, heb ik eerder al eens uitgelegd in een van de populairste artikelen op mijn website.
Het grote voordeel van werken aan een passief inkomen, is dat dit jou ook een inkomen oplevert als je even niet aan het werk bent. Omdat het een rustige periode is of omdat je lekker op vakantie bent (of omdat je onverhoopt ziek bent geworden).
De bekendste manier om (online) een passief inkomen te vergaren is door te werken met advertenties op je website of met affiliatemarketing, waardoor je over de verkopen voor derde partijen een commissie ontvangt.
Maar dit is natuurlijk niet altijd mogelijk of gewenst op je bedrijfswebsite. Wat misschien wél kan is dat je extra informatie of oplossingen voor je klanten gaat bieden in de vorm van premium content.
Je zou bijvoorbeeld een e-book met een stappenplan of een specifieke aanpak aan kunnen bieden of je klanten tegen betaling van een online cursus kunnen voorzien.
Groot voordeel van deze online aanpak is dat het jou na de ontwikkeling ervan geen tijd meer kost. En dan kun je dus genieten van passief inkomen.
Zelf bied ik op dit moment al een eenvoudige cursus copywriting aan, maar behalve deze site heb ook een aantal andere websites waarop ik interessante informatie bied en waarop advertenties staan die mij een extra bron van inkomen opleveren.
Daarnaast heb ik een complete cursus voor het genereren van passief inkomen naast je reguliere baan of freelancepraktijk opgesteld. Daarin leg ik heel helder uit welke stappen je kunt zetten om zelf online geld te gaan te verdienen.
Heb je nu tijd? Dan is dit het moment om ermee aan de slag te gaan, want juist voor een passief inkomen heb je in eerste instantie best veel tijd nodig 😉
7. Leg contact met andere freelancers en zzp’ers

Het is handig om in contact te komen met andere freelancers en zzp’ers die in dezelfde branche zitten als jij. Het is goed mogelijk dat jij of anderen tijdens die onvermijdelijke drukke periodes die ook weer gaan komen wat ondersteuning kunnen gebruiken.
Sowieso is het aan te bevelen om aan je netwerk te bouwen. Wie heb je al te lang niet gesproken? Met welke personen in jouw branche is het handig een connectie te hebben? Kun je die opdrachtgever van een tijd terug niet eens opbellen of gaan lunchen met een oud-collega?
8. Werk aan je marketing!

In een artikel uit 2016 noemde ik dit al de nr. 1 fout die freelance copywriters maken. Maar ik denk zo dat deze fout ook door veel freelancers en zzp’ers in andere branches wordt gemaakt. En die fout is: slechte marketing van je eigen zaak.
Misschien herken je het patroon. Als je niks te doen hebt, denk je: ik zou wat aan marketing moeten doen, zodat ik het drukker krijg. En als je het druk hebt, neem je niet de tijd om je op marketing te richten. ‘Dat komt later wel.’
Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat je marketing structureel op zou moeten pakken. Zelf haal ik veel business uit mijn website. Om die reden heb ik mezelf verplicht om elke week één nieuw blogartikel op de site te plaatsen. Het resultaat van die marketingverplichting lees je op dit moment.
Tussendoor werk ik ook aan het verbeteren van oudere artikelen en zorg ik ervoor dat ik zichtbaar blijf op de ‘socials’. Dat blijf ik doen, ook wanneer ik het druk heb.
Als manier om aan je online zichtbaarheid te werken, kun je ook kijken naar mogelijkheden voor links naar je website. Zoek bijvoorbeeld naar aan jouw website gerelateerde sites en vraag of ze een link naar een waardevol artikel op jouw website aan willen maken.
Een mogelijkheid is ook om een gastblog over een voor jou belangrijk onderwerp aan te bieden. Doe het alleen niet op deze manier.
Marketing is dus niet iets om alleen op te pakken als je even niks te doen hebt. Maar wanneer je een stille periode doormaakt, moet je het natuurlijk ook weer niet laten liggen.
Maak daarom nu een plan voor de contentmarketing van je eigen website. Bedenk creatieve manieren om nieuwe klanten te bereiken en zet je plannen in een marketingkalender. Spreek ook met jezelf af dat je je aan die afspraken houdt als het drukker wordt.
Als je dat te veel werk vindt, kun je het natuurlijk ook uitbesteden. Maar onderneem in ieder geval actie.
Jouw tips voor een rustige periode?
Dat waren mijn belangrijkste websitetips voor rustige periodes als freelancer, zzp’er of kleine ondernemer.
Heb je zelf mooie aanvullingen op dit lijstje? Laat dan hieronder jouw reactie achter. Ik ben benieuwd wat voor (online) klusjes jij oppakt als je het rustig hebt.