Web Analytics

Ziek als freelancer? Zo ga je ermee om

Bijgewerkt op 30 oktober 2020

Vorige week was ik ziek. En dan heb ik het niet over verkoudheid, maar een echte griep. Het heerst, inderdaad. Maar toch was het schrikken. Een paar dagen lang kon ik helemaal niks. Een e-mail beantwoorden was al te veel gevraagd. En dat kun je helemaal niet gebruiken als freelancer. 

Ziek in loondienst

Als je in loondienst bent, is ziek zijn ook geen pretje. Maar toch is het makkelijker. Je meldt je ziek (of vraagt iemand dat voor je te doen) en je wacht tot je weer beter bent. Je kunt je concentreren op het beter worden, want je baas draagt je werk aan iemand anders over. En je salarisstrook ziet er aan het eind van de maand hetzelfde uit. Er zijn geen échte consequenties.

Als freelancer of zpp’er is het anders. Een simpele verkoudheid (laat staan griep of iets ergers) kan een flinke impact op je business hebben. Gemiste deadlines, inkomen dat je misloopt en vervolgens ook schade op de langere termijn, omdat je klanten naar alternatieven gaan kijken.

Je inkomen droogt op

Als je ziekte langer dan een paar dagen aanhoudt, droogt je inkomen volledig op. En zelfs als je na enkele dagen weer beter bent, kun je tot de ontdekking komen dat je klanten iemand anders hebben gevonden voor het werk dat gedaan moest worden. Ondertussen kun jij op zoek naar nieuw werk om die lege bankrekening weer aan te vullen.

Ziek als freelancer: een plan

Niet zo vreemd dat veel freelancers zich in eerste instantie door hun ziek zijn heen proberen te worstelen. Wat het herstel natuurlijk niet bevorderd. Ziek zijn is niet te voorkomen. Iedereen is weleens ziek. Maar wat je als freelancer wél kunt doen, is voorbereid zijn op ziekte. Je moet een ziekteplan hebben. In dit artikel geef ik je een paar tips die jij misschien ook kunt gebruiken.

1. Zorg voor reserves

Als je als freelancer ziek wordt, schieten als eerste de projecten door je heen, die mogelijk vertraging op kunnen leveren. Dat is al moeilijk genoeg. Daarom doe je er goed aan te zorgen voor wat financiële reserves. Het is bijna zeker dat je ziekte invloed gaat hebben op je inkomsten. Maar je wilt als je ziek bent niet ook nog bezig zijn met de vraag hoe je aan het eind van de maand de hypotheek moet betalen.

2. Het actieplan

Iedereen wordt een keer ziek. Daarom kun je je ook voorbereiden op ziek zijn. Het kan zo simpel zijn als dat je een paar e-mails hebt klaarstaan, die je naar je klanten kunt versturen als het erop lijkt dat je door je ziekte een deadline gaat missen. Misschien moet je een autoreply instellen, die je met één klik kunt activeren als het nodig is. Om zo klanten te laten weten dat de beantwoording van hun e-mail wat langer op zich laat wachten. Het is natuurlijk handig als je een tijdsinschatting kunt maken. Pas er hierbij voor op dat je niet te makkelijk denkt: morgen ben ik wel weer beter.

Nog belangrijker is het een backup-plan te hebben. Want hoewel veel klanten best een paar dagen kunnen wachten totdat je weer beter bent, er zijn altijd situaties die geen rekening houden met jouw ziekte. Sommige klanten willen dat iemand het werk overneemt. Zorg ervoor dat je hierop voorbereid bent, zodat je je klanten niet voor het blok zet. Daarom kan het goed zijn om kennis te maken met collega-freelancers die je in tijden van nood kunnen helpen.

Ja, je loopt dan de opdracht en de inkomsten dan mis. Maar je behoudt in de meeste gevallen de relatie met de klant. Zo bouw je tegelijkertijd nuttige contacten op, die je mogelijk werk toespelen als zij een keer verhinderd zijn om een klus op te knappen.

3. Bouw marges in

Ik weet het. Veel werk van freelancers moet eigenlijk gisteren af zijn. Daarom werk je vaak met krappe deadlines. ‘Eind van de week moet lukken.’ Herkenbaar? En meestal vormen deze beloftes ook geen probleem als je je kiplekker voelt. Maar ze kunnen zich tegen je keren als er om wat voor reden dan ook eens een dag of langer uitvalt. Als freelancer doe je er goed aan om hiervoor marges in te bouwen en jezelf een klein beetje te ontzien met je deadlines. Al te strakke deadlines met een hoge werkdruk tot gevolg zorgen er bovendien voor dat je sneller ziek wordt!

4. Verzekeringen

Verzekeringen tegen uitval door ziekte zijn vaak te duur voor freelancers. Daarom hebben veel freelancers ze niet. Maar je doet er goed aan van tijd tot tijd te kijken of je het risico nog kunt dragen. Wat als je niet een week maar twee maanden ziek wordt? Kun je dan je vaste lasten nog betalen? Is er iemand die dan financieel kan bijspringen? Het helpt als je een buffer hebt. Je kunt je AOV bijvoorbeeld pas na een maand laten ingaan, om premie te besparen. Maar een goedgevulde spaarrekening die je in geval van nood kunt plunderen kan ook een vorm van verzekering zijn. Schrijf bijvoorbeeld het geld dat je aan premie uitspaart maandelijks over naar een aparte ‘ziekterekening’.

5. Zorg voor passief inkomen

Behalve dat je wat reserves aanlegt, is het ook handig als je wat passief inkomen opbouwt. Passief inkomen is inkomen dat niet direct aan jouw arbeid of tijd is gerelateerd. Inkomen dat ook binnenkomt als je ziek op bed of op de bank ligt. Dit kunnen bijvoorbeeld de opbrengsten van e-books zijn of advertentie-inkomsten van blogartikelen die je eerder hebt geschreven.

Je komt er wel weer overheen

Gelukkig hebben mijn paar dagen ziekte geen grote gevolgen gehad. Ik heb begripvolle klanten. Eén klant kon gewoon een paar dagen langer wachten op zijn teksten, met een andere maakte ik een nieuwe afspraak en weer een andere klus speelde ik door naar een collega-copywriter, die ‘m razendsnel oppikte, zodat de deadline toch nog werd gehaald. Uiteindelijk was ik na enkele dagen weer in staat om het werk op te pakken. Ik heb wat inkomen misgelopen, natuurlijk. Maar daar kom ik net als die griep wel weer overheen.

Ik ben benieuwd hoe jij – als freelancer of zzp’er – dit soort zaken aanpakt. Heb jij je verzekerd voor dit soort onheil? Heb je een plan klaarliggen voor als je ziek wordt? Laat je reactie hieronder achter!

Geïnspireerd door een artikel op business.tutsplus.com.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties