Web Analytics

Vakantietijd: lekker je blog opruimen

Bijgewerkt op 3 oktober 2020

Het is vakantietijd. Misschien wel een wat rustigere periode? Dat hangt natuurlijk helemaal van de branche af waarin je opereert. Maar veel mensen kunnen deze weken dingen doen die anders blijven liggen. Mocht je nog om tips verlegen zitten om de slappe vakantietijd door te komen, dan heb ik een goeie voor je: ga je blog opruimen.

Waarom zou je je blog opruimen?

Om dezelfde reden waarom je af en toe je huis of kantoor op moet ruimen. Het wordt wat stoffig, dingen raken zoek, het maakt een minder nette indruk… en je loopt visite mis! En da’s jammer. Nou ja, in ieder geval wanneer je een blog runt. Bij je thuis mag die visite misschien wel wegblijven.

Wat kun je doen om je blog op te schonen?

Wat ik zelf heb gedaan is bijvoorbeeld het toevoegen van een aantal (uitgelichte) afbeeldingen bij oudere blogartikelen. Zonder afbeelding ziet zo’n artikel in overzichten en op bijvoorbeeld sociale media een stuk minder aantrekkelijk uit, wat funest is voor de klikratio. Bovendien kan je blog zo niet ‘gepind’ worden. Sociaal netwerk Pinterest kan voor veel verkeer naar je blog zorgen.

je blog opruimen - blogtips 1
Bij een aantal oude artikelen ontbreken uitgelichte afbeeldingen

Als je toch bezig ben met oudere artikelen, dan kun je meteen ook de foutjes eruithalen en de eventuele dode links aanpassen. Je doet er goed aan tussenkoppen toe te voegen, als je die nog niet had. Om ‘killer meta descriptions‘ toe te voegen die onweerstaanbaar zijn voor je clientèle. Kortom, om je blogs leesbaarder én vindbaarder te maken voor zoekmachines. Ik heb zelfs een paar artikelen verwijderd, die bijvoorbeeld helemaal niet meer relevant waren voor wat ik nu doe.

Ook de minder zichtbare elementen van je blog kun je onder de loep houden. Zijn die ooit geïnstalleerde plugins echt allemaal nog nodig? Moeten ze misschien geüpdatet worden? En is de indeling in categorieën nog werkbaar?

Hou oude content vers

Lees die oude artikelen dus nog eens kritisch door. Klopt het nog wat er staat? Heeft het artikel nog wel veel bezoekers? Dan is het een goed idee om zo’n artikel een grondige update te geven. Je bezoekers én Google houden van verse informatie.

Quick wins voor je blog

Sowieso is het een goed idee om Search Console (de voormalige Webmasterhulpprogramma’s van Google) erop na te slaan. Hoe staat het ervoor met de ranking van je blogartikelen in de zoekmachine? Quick wins kunnen ‘m in de posities op pagina twee in Google zitten. Kijk bijvoorbeeld eens naar de zoekwoorden waarvoor je site scoort op de posities 11-20 (je zit dan op de tweede pagina van de zoekresultaten).

je blog opruimen - blogtips 3
Screendump uit Search Console: deze termen kun je relatief makkelijk optimaliseren

Kleine aanpassingen aan deze artikelen en links vanaf andere populaire content op jouw website of blog, kunnen deze artikelen net dat zetje geven waarmee ze naar pagina één in de zoekresultaten gaan. Toch een leuk resultaat, zo in de vakantieperiode!

Werk aan je SEO

Zoekmachineoptimalisatie! Ook zo’n klusje dat blijft liggen tot de vakantie. Als je een WordPress-blog hebt, heb je waarschijnlijk ook wel die handige plugin van Yoast voor SEO geïnstalleerd. Je weet wel, die met die bolletjes waarvan je er zo veel mogelijk groen moet zien te krijgen. Dit is een perfecte gelegenheid om je SEO-score op te schonen. Welke artikelen kun je met een paar kleine aanpassingen op ‘groen’ zetten? Zelf heb ik er ook nog een paar waar ik wat mee moet doen.

je blog opruimen - blogtips 4
In het WP Dashboard kun je zien wat je nog aan SEO kunt doen

Afbeeldingen optimaliseren

Naast het toevoegen van afbeeldingen waar je die nog niet had, kun je je bestaande afbeeldingen waarschijnlijk ook optimaliseren. Vaak staan afbeeldingen in een te groot formaat op de website, wat de laadtijd negatief beïnvloedt. En snelheid is – zoals je waarschijnlijk weet – een rankingfactor voor Google. Zo zorg ik ervoor dat afbeeldingen voor dit blog maximaal 800 pixels breed zijn. En een ‘gewicht’ hebben van maximaal 100 Kb. Je kunt testen of je afbeeldingen (of andere elementen op je pagina) te zwaar zijn via een online tools zoals die van Pingdom.

Om afbeeldingen kleiner te maken kun je simpele programma’s als Paint (Windows) of Voorvertoning (Mac) gebruiken. Voor WordPress zijn hiernaast handige plugins zoals WP Smush beschikbaar, die je afbeeldingen nog verder kunnen comprimeren. Op mijn Mac gebruik ik trouwens met veel plezier ImageOptim (voor Windows staan alternatieven op de website aangegeven). Je sleept eenvoudigweg je afbeeldingen in het venster, en het programma weet ze gemiddeld nog zo’n 20% kleiner te maken, zonder zichtbaar kwaliteitsverlies.

je blog opruimen - blogtips 6

In het voren werken

Is je blog helemaal tiptop in orde, dan kun je deze periode ook gebruiken om alvast wat in het voren te werken aan nieuwe content. Zeker als je zelf nog een vakantie in de planning hebt staan, is dat een goed idee.

Ten slotte raad ik je aan om in de vakantieperiode vooral veel blogs die gerelateerd zijn aan jouw business te lezen en een reactie achter te laten. Je leert gegarandeerd weer nieuwe dingen. En in veel gevallen levert het je toch weer een mooi linkje op naar jouw website of blog, waarmee jij die extra bezoekers binnenhaalt, die je na de vakantieperiode weer volop werk gaan bezorgen!

En nu, aan het werk met je blog opruimen. En wel even een reactie hieronder achterlaten, hè? Laat me weten wat jouw opkuistips zijn!

Foto: Pixabay

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties