Bijgewerkt op 9 september 2021
Een goede vraag die mij al regelmatig is gesteld. Daarom vandaag, vanwege mijn verantwoordelijkheid naar beginnende copywriters, een blogpost over hoe je je eerste klanten werft. En dan in het bijzonder hoe je dat als absolute beginner in het vak doet. Maar wie weet leer je er als ervaren rot ook nog wat van.
De ervaringen hieronder zijn gebaseerd op mijn eigen copypraktijk en die van collega-copywriters. Daarnaast heb ik er ook nog wat tips in verwerkt die ik online heb gevonden en me een goede aanvulling leken.
1. Begin bij het begin
In mijn artikel ‘Beginnen als copywriter zonder ervaring‘ gaf ik je al een aantal nuttige tips, waaronder:
- Een portfolio opbouwen
- Een website lanceren
- Veel schrijven én lezen
- Je verdiepen in je toekomstige klanten
- Een specialisme kiezen
In dat artikel geef ik je de echte basics, die je eerst zou moeten bestuderen voordat je ook maar overweegt achter klanten aan te jagen.
Bedenk dat je als beginnende copywriter of tekstschrijver veel concurrentie hebt. Voordat je met je werk producten en diensten voor je klanten gaat verkopen, sta je dan ook maar beter stil bij hoe je jezélf gaat verkopen.
Wat maakt jou als copywriter uniek? Is het kennis van een specifieke branche, zoals medische copywriting of ict-copywriting? Is het je uitgebreide ervaring binnen bepaalde bedrijven? Je onnavolgbare stijl?
2. Zet een website online
Ik weet het: als beginnende copywriter heb je nog weinig om op die website te zetten. Toch zijn er een paar goede redenen om zo snel mogelijk je website te lanceren.
Je zet je eerste klussen erop
Klanten overtuig je door je ervaring en kennis te etaleren. Daarvoor heb je klussen nodig die je laat zien. Geen punt om er in eerste instantie klussen op te zetten die je gratis of als vrijwilligerswerk hebt gedaan.
Misschien mag je er van je huidige of oude werkgever ook wel een aantal projecten op vermelden. Je moet toch ergens beginnen? Naarmate je meer ervaring hebt vervang je die allereerste klussen door portfoliowerk waar je trotser op bent.
Je begint meteen met bloggen
Een website biedt de gelegenheid om een blog bij te houden. Hiermee scherp je je ben, leer je jezelf discipline aan (elke week een blog online) en zorg je voor relevante content waardoor je beter wordt gevonden én waarmee je jouw expertise etaleert.
Je bent vindbaar
Met een website heb je altijd iets om naar te verwijzen als mensen meer willen weten. En je potentiële klanten zullen altijd meer willen weten voordat ze eventueel met je in zee gaan.
Ook maakt een website je vindbaar in Google, ook al zul je in eerste instantie tegen veel concurrentie op moeten boksen. Laat een foto van jezelf zien, schrijf over wat je boeit en laat zo mogelijk anderen hun zegje over jouw capaciteiten doen.
Heb je niet de kennis of de mogelijkheden om in het begin van je carrière een website op te zetten? Zorg er dan in ieder geval voor dat je mensen naar een LinkedIn-pagina, een bedrijfspagina op Facebook of een andersoortige portfoliopagina kunt doorverwijzen. Dit gaat je zeker helpen om je eerste klanten te vinden.
3. Werk aan je elevator pitch
Als je goed nagedacht hebt voordat je bent begonnen als copywriter, dan heb je al een elevator pitch. Misschien niet echt uitgeschreven, maar dan toch in ieder geval in je hoofd.
Om de teksten voor je website of je LinkedIn-profiel te schrijven is het handig als je die pitch helder hebt. Hoe meer je er mee oefent, hoe vlotter hij eruit komt en hoe meer kans je op leuke klanten hebt die goed bij je passen.
De kernvraag bij elke elevator pitch is: welk probleem los ik voor mijn klanten op? En nee, dat je foutloos schrijft, afspraken nakomt en goed werk levert is dan niet goed genoeg!
4. Freelance-websites
Je kent ze misschien wel: websites als Freelancer.nl, Hoofdkraan.nl, SiteDeals.nl, Greatcontent.com, Textbroker.nl. Eerder vertelde ik je al dat ik je aanraad om niet te lang op dergelijke platforms te blijven zitten, aangezien je hier vooral klanten van het type ‘voor een dubbeltje op de eerste rang’ vindt.
Dat neemt niet weg dat dergelijke sites een prima opstapje kunnen vormen naar interessantere en beter betaalde opdrachten. Zeker als je het werk dat je hier vindt kunt opnemen in je (online) portfolio, kun je er best eens induiken.
5. Zelfpromotie
Om je waarde te vergroten en zelf interessante klanten aan te trekken, raad ik je aan om continu bezig te blijven met zelfpromotie. Veel beginnende maar ook ervaren copywriters maken de fout om met hun marketing te stoppen om het moment dat ze het druk hebben. En die pas weer op te pakken als ze niets meer te doen hebben.
Dat is de grootste fout die je kunt maken. Want zo lever je nét genoeg marketinginspanningen om van klus tot klus te leven. En het risico daarvan is dat je klussen aanneemt die je eigenlijk niet liggen en ook nog eens slecht betalen. Omdat je op dat moment anders helemaal niets hebt.
Als je dit wilt voorkomen, dan zorg je ervoor dat je je marketinginspanningen verdubbelt. En je hoeft niet bang te zijn dat je dan met zo veel werk wordt opgezadeld dat je het niet meer aankunt. Nee, in plaats daarvan krijg je twee keer zo veel kans op interessant werk. Zodat je veel kieskeuriger kunt zijn in het werk dat je aanneemt.
Bijkomend voordeel is dat je nieuwe klanten moet laten wachten op hun beurt omdat je eerst nog met andere klussen bezig bent. En weet je wat? Klanten geven de voorkeur aan drukke copywriters. Hoe drukker je het hebt, hoe meer ze staan te dringen om door jou geholpen te worden. Echt waar!
6. Netwerken
Ja, netwerken is ook voor tekstschrijvers en copywriters belangrijk. En nee, netwerken hoeft niet te betekenen dat je aanschuift bij ongemakkelijke borrels waar iedereen met z’n visitekaartjes loopt te zwaaien.
Je kunt het beste netwerken op de manier die jij prettig vindt. In het algemeen komt het erop neer dat je naar buiten treedt en contact legt met collega’s, gelijkgestemden of potentiële klanten.
Begin heel eenvoudig bij familie en vrienden. Dit zijn de mensen die jou al vertrouwen en die moeten weten dat jij beschikbaar bent als copywriter. Als nog niet al je vrienden, kennissen en familie weten dat je een nieuwe job ambieert, heb je je netwerk-werk nog niet goed genoeg gedaan!
Buiten je bubbel netwerken kan ook al zo simpel zijn als lid worden van een Facebook-groep. Maar ik raad je zeker ook aan om af en toe eens een kop koffie te drinken of te gaan lunchen met een oud-collega of een ervaren rot in het vak. Vraag hen of ze tips voor je hebben en hoe zij het hebben aangepakt.
Het is goed om je ervan bewust te zijn dat je niet verder komt door alleen maar thuis achter je laptop te blijven zitten. Hoe actiever je bent, hoe beter het is voor je netwerken.
Wellicht ten overvloede: netwerken heeft niets te maken met jezelf continu in de spotlights zetten. Wél met waarde toevoegen en anderen helpen.
7. Sociale media
En ja, dat geldt dus ook voor sociale media. Dit is geen pleidooi om maar zo veel mogelijk accounts op alle mogelijke sociale media aan te maken. Wel met écht actief en sociaal zijn op de kanalen die je het beste liggen.
Zo kun je je op Facebook aansluiten bij talloze groepen voor tekstschrijvers en copywriters. Maar mocht Facebook niet jouw ding zijn, dan is LinkedIn ook een goede optie. En als je liever iets vertelt dan een blog schrijft, zou je je eens moeten verdiepen in SoundCloud, thuisbasis van vele podcasts. Maak je liever video’s, dan ga je naar YouTube. Enzovoorts.
Overal kun je je verbinden met andere mensen die achter die sociale media zitten.
8. Werk voor bureaus
Hoewel het freelancebestaan me bijzonder goed bevalt, had ik dit avontuur niet willen aangaan zonder eerst uitgebreid ervaring op te doen bij bureaus. In mijn werkende leven heb ik voor drie verschillende reclamebureaus gewerkt, waar ik goede mensen heb ontmoet die mij verder konden helpen in het vak.
Door als beginnende copywriter in loondienst te gaan bij een reclame- of communicatiebureau kun je meekijken met meer ervaren collega’s. En ook direct ervaring opdoen met klanten waar je als eenpitter niet meteen voor zou werken. Ook is het via een bureau vaak mogelijk om aanvullende cursussen te volgen.
Zo kijk je eerst een tijdje het kunstje af, voordat je aan de slag gaat om je eigen klanten te vinden. Ook bouw je zo heel natuurlijk een netwerk op, dat je zeker klanten op gaat leveren als het moment is gekomen dat je voor jezelf wilt beginnen. En misschien vind je het werken binnen een bureau wel zo leuk dat je helemaal niet meer voor jezelf wilt beginnen.
9. Recensies en aanbevelingen
Een welgemeende tip: begin meteen aan het begin van je carrière als copywriter met het verzamelen van recensies en aanbevelingen. Dat kun je gewoon doen door je klanten te vragen wat ze van je werk vonden. Maar het kan ook via een online tool als Trustpilot, Klantenvertellen of KiyOh. En ook gewoon in Google, op jouw bedrijfspagina.
Tip: maak direct wanneer je voor jezelf begint een pagina aan in Google Mijn Bedrijf, waaraan je ook je website, telefoonnummer en zelfs portfoliowerk kunt toevoegen.
Recensies zijn enorm belangrijk voor nieuwe klanten, aangezien ze altijd een zekere angst hebben om ‘de verkeerde copywriter’ te kiezen. Je doet er dan ook slim aan om die aanbevelingen op de belangrijke pagina’s van je website te zetten. Daarnaast kun je ze ook allemaal bundelen op één pagina, zodat je er gemakkelijk naar kunt verwijzen.
10. Mond-tot-mond
Mond-tot-mond-reclame is van oudsher de sterkste vorm van reclame. Via tevreden klanten krijg je weer nieuwe klanten. Daarom is het belangrijk dat je elke opdracht die je doet met enthousiasme doet of er al bij voorbaat niet aan begint. Tevreden klanten spreken met anderen die ook weer een copywriter nodig hebben. Onderschat nooit de kracht van de tamtam.
11. Hou vol!
Beginnen als freelance copywriter is nu eenmaal niet het makkelijkste wat je kunt doen. Je moet volhouden en er veel tijd en energie in steken. Iedereen die succesvol is geworden in het vak heeft hiermee te maken gehad. Laat je dus niet afschrikken door enkele tegenslagen, als je tenminste écht copywriter wilt worden. Wanneer het balletje eenmaal begint te rollen, zul je zien dat je steeds gemakkelijker wordt en dat die klanten vanzelf naar je toe komen!
Geïnspireerd door een artikel op medium.com, beeld: YouTube.