Web Analytics

Beginnen als copywriter zonder ervaring: 8 tips

Bijgewerkt op 17 april 2023

Heb je al ervaring als copywriter? Bijvoorbeeld doordat je een eigen blog hebt, vrijwilligerswerk hebt gedaan of in een baan werkt of werkte waarin je moest schrijven? Dat is beslist een pre. Maar het is zeker niet onmogelijk om te beginnen als copywriter of tekstschrijver zonder enige ervaring. Je moet tenslotte toch ergens beginnen! In dit blogartikel geef ik je 8 tips.

1. Weet wat een copywriter doet

Als je mijn blog al wat langer volgt weet je wat een copywriter doet. Een copywriter is geen literair genie en ook geen creatieve artiest. Hoewel er natuurlijk wel creativiteit bij copywriting komt kijken.

Maar het allerbelangrijkst om te onthouden is dat een copywriter gewoon een verkoper achter een toetsenbord is. Met jouw werk zorg je ervoor dat jouw klanten méér resultaat behalen. Dat is alles! Maar dat is al moeilijk genoeg.

Om een goede copywriter te worden, moet je een aantal vaardigheden op het gebied van schrijven, psychologie en marketing beheersen.

2. Weet waarom bedrijven copywriters inhuren

Bedrijven treden met ontzettend veel boodschappen naar buiten. Via posters, advertenties, tv-reclame, sociale media, jaarverslagen… Het zijn er te veel om op te noemen. En al die middelen moeten worden voorzien van copy…

Alleen al die honderdduizenden websites binnen het Nederlands taalgebied zijn de moeite waard om achteraan te gaan.

En omdat het voor bedrijven om verschillende redenen moeilijk is om deze content zelf te verzorgen, schakelen ze maar wat graag copywriters in om dit probleem voor hen op te lossen. Het besef dat bedrijven copywriters nodig hebben, is een belangrijk inzicht.

De Australische blogger Tim Denning, wiens artikelen meer dan 30 miljoen keer per maand worden gelezen, verwoordt het zo:

Writing is one of the biggest pain-in-the-asses for businesses. They all have to do it and a lot of them don’t have the time or talent to do so.

3. Weet hoe je klanten binnenhaalt

Zonder ervaring als copywriter heb je natuurlijk ook geen netwerk waar je gebruik van kunt maken. Je moet dus zo snel mogelijk aan de bak om dat netwerk op te bouwen. Maar waar begin je?

Beginnen als copywriter is hetzelfde als een bedrijf vanaf de grond af aan opbouwen.

Mijn tips: zet zo snel als je kunt een website online en maak een goed profiel aan op LinkedIn. Dat zijn zo’n beetje de standaardvoorwaarden om aan werk te kunnen komen.

Hoe je vervolgens actief klanten werft, daarop kom ik binnenkort terug in een apart blogartikel. Hieronder eerst een paar tips die nog voorafgaan aan het binnenhalen van klanten.

4. Kies een specialisme

Wat zet je in eerste instantie dan op je website? Naast de gebruikelijke informatie om je te kunnen bereiken, adviseer ik je om meteen duidelijk te maken waar je expertise (of belangstelling) ligt.

Het grote beginnersgevaar voor copywriters is dat ze alles willen aanpakken en zeggen alles te kunnen. Maar dat kan natuurlijk nooit. Ja, aan het begin van je carrière verschillende dingen willen proberen en dat is ook goed om te doen.

Maar als je ook maar een paar dingen hebt gedaan die je leuk vond om te doen, kijk dan of je daar je specialisme van kunt maken. Ik heb er zelf vrij lang over gedaan om de keuze te maken me te focussen op websites en het verbeteren van webteksten en conversie.

Zo kun je je op conceptontwikkeling of juist meer op tekstschrijven voor verschillende media richten. Maar ook voor een bepaalde branche kiezen. Als je bijvoorbeeld een ict-achtergrond hebt, dan kun je ervoor kiezen je te specialiseren in ict-copywriting (en daar is heel veel vraag naar!).

Kiezen voor een specialisme betekent niet dat je al het andere niet doet, maar wel dat je een duidelijke focus in je dienstverlening aanbrengt.

Als je vanaf het begin af aan een duidelijke focus hebt, kun je veel gerichter aan je eigen praktijk gaan bouwen. Ga maar na: een klant die op zoek is naar een copywriter voor een technisch ingewikkeld product zal eerder kiezen voor een copywriter die al wat technische klussen in zijn portfolio heeft staan. En al helemaal als die copywriter zich op zijn website presenteert als ‘copywriter gespecialiseerd in techniek’.

5. Bouw je portfolio op

Met je portfolio kun je goed sturen op wat voor klussen je zou willen doen. Maar dan moet je natuurlijk wel eerst wat portfoliowerk hebben om erin te zetten.

Als beginnende copywriter zonder ervaring moet je een beetje creatief zijn. Voeg bijvoorbeeld een stageopdracht toe aan je portfolio of zet er iets in wat je voor vrienden of familie hebt gedaan.

Je kunt jouw werkzaamheden in eerste instantie aan bekenden aanbieden voor een lage of geen vergoeding, alleen maar om dat werk op te kunnen nemen in je portfolio. Je kunt ook kijken op websites als SiteDeals.nl, Freelance.nl en Hoofdkraan.nl, waar vaak goedkope copywriters worden gezocht.

Ik raad je aan om niet te lang op dit soort sites te blijven zitten om naar werk te hengelen, maar in het begin van je carrière kan het geen kwaad. Wees je er wel van bewust dat hier de echte prijskopers zitten. En vraag of de klant er geen probleem mee heeft dat je jouw werk in je portfolio opneemt.

Publiceer je portfolio op LinkedIn, op een speciale portfoliosite of op je eigen website. Dan kun je anderen er gemakkelijk naar verwijzen en is je portfolio door iedereen met een internetverbinding op te vragen. Vergeet niet je portfolio van tijd tot tijd te updaten. Je mindere werk kun je er dan uit halen en je betere werk zet je erop.

6. Ga bloggen!

Een andere tip die ik je als startende tekstschrijver of copywriter zeker wil aanraden is: ga bloggen. Mijn website heeft mij veel werk opgeleverd, puur en alleen doordat ik er met mijn blogartikelen waarde aan heb toegevoegd.

Mijn blogartikelen gaan over marketing, communicatie en copywriting en bevatten vaak een checklist of een stappenplan om een probleem rond deze werkgebieden op te lossen. Dat betekent niet dat deze potentiële klanten niet meer bij mij aankloppen. Integendeel, zo word ik steeds meer gezien als een expert in mijn vakgebied, waardoor ik mijn persoonlijke merkwaarde verhoog.

Als prospects er dan niet zelf uitkomen, bellen ze mij. Wees dus niet bang om je kennis weg te geven. Dat is precies wat ik met mijn blog doe. Ik geef voor duizenden euro’s gratis (of tegen een laag bedrag) kennis weg, maar ik zou er niet tegenop kunnen adverteren.

Bedenk bij je blog ook waar je specialisme ligt. Je wilt ervoor zorgen dat dit in je blogartikelen goed naar voren komt.

Nóg meer voordelen van bloggen: het houdt je (pen) scherp, je krijgt er discipline van, je moet er doorlopend research voor plegen, je wordt heel snel in het opstellen van een artikel en je krijgt leuke reacties van (mogelijke) klanten en collega-copywriters.

7. Wees professioneel

Ook al heb je nog geen (uitgebreide) ervaring, het is wel belangrijk om je nieuwe vak meteen vanaf het eerste begin serieus aan te pakken. Ik vertelde je al dat je best een tijd werk voor weinig geld kunt doen, maar dan moet je er wel iets aan hebben (bijvoorbeeld door het in je portfolio te kunnen opnemen).

Voorkom dat je werk doet dat niet leuk is, dat je niet verder brengt en dat ook nog eens slecht betaalt. Dat bedoel ik met dat je meteen professioneel moet zijn.

Je hebt iets te bieden en daarvoor ben je bereid om te leren en je best te doen. Het laatste wat je dan moet doen is je eigen kwaliteiten negeren.

8. Verdiep je in copywriting-boeken en -blogs

Gelukkig zijn er heel veel goede boeken en blogs geschreven over copywriting. Je hoeft dus niet zelf het wiel uit te vinden, om maar eens een cliché te gebruiken.

Dagelijks bezoek ik een aantal interessante blogs over online marketing, trends, communicatie en copywriting en ik adviseer je om hetzelfde te doen.

Hieronder vind je lijstje met copywriting-boeken waar ik persoonlijk veel aan heb gehad en waarvan ik denk dat jij er ook veel van kunt leren.

Ook heb ik een paar interessante blogs opgenomen, waarvan ik er een aantal misschien wel dagelijks bezoek.

Boeken over copywriting en reclame

Hieronder een aantal boeken over copywriting en schrijven in het algemeen, waarvan ik zelf veel heb geleerd.

Blogs (onder andere over marketing en copywriting)

Van deze blogs leer ik nog vrijwel dagelijks bij over marketing, reclame, SEO en copywriting.

  • Marketingfacts.nl
  • Frankwatching.nl
  • Copyblogger.com
  • Blog.hubspot.com
  • Neilpatel.com
  • Backlinko.com
  • Quicksprout.com
  • Susangreenecopywriter.com
  • Forbes.com
  • Ahrefs.com

Waarschijnlijk vul ik dit lijstje in de komende tijd nog wel aan met blogs en boeken over copywriting die me later te binnen schieten.

Pro-tip: volg een cursus copywriting, zodat je goed beslagen ten ijs komt als je voor je eerste klanten gaat werken. Nu voor maar € 79 te volgen bij Doyoucopy.

Heb je zelf nog aanvullende tips voor beginnende copywriters? Geef ze dan door in een reactie hieronder.

Foto: William Warby – Flickr

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter Koelewijn

Een leuke podcast over copywriting is ’the copywriter club’. In deze Amerikaanse podcast wordt wekelijks een andere copywriter geinterviewd. Hier heb ik veel ideeën opgedaan.