Web Analytics

Het geheim van de snelle groei van Facebook

Bijgewerkt op 30 oktober 2020

Toen ik 10 jaar geleden een Facebook-account aanmaakte, zat iedereen nog op Hyves. Nu heeft Facebook wereldwijd twee miljard (!) gebruikers. Hoe heeft Mark Zuckerbergs sociale netwerk zo ongelooflijk hard kunnen groeien? Hier zijn de vijf slimme strategieën die Zuckerberg wist te benutten. (En die jij ook in jouw business toe kunt passen!)

Move fast and break things’ is Zuckerbergs motto. Maar achter deze ogenschijnlijk simpele filosofie schuilt wel degelijk een plan waarmee hij zijn miljardenbedrijf opbouwde. In de podcast Masters of Scale gepresenteerd door Reid Hoffman vertelt Zuckerberg over zijn ‘geheimen’.

Facebook - move fast and break things

1. Heb vertrouwen

Het is meer dan tien jaar geleden dat Facebook de nieuwsfeed aan het sociale netwerk toevoegde. Dat werd destijds niet met open armen ontvangen, om maar eens een understatement te gebruiken. Nieuwsploegen en boze gebruikers verzamelden zich voor het Facebook-hoofdkwartier. Maar Zuckerberg trok zich niets aan van de kritiek. ‘Als je ergens in gelooft, moet je ervoor gaan.’

Vandaag de dag is de nieuwsfeed de belangrijkste feature voor Facebook. Dankzij dit overzicht van wat je vrienden aan het doen zijn, is de betrokkenheid bij het platform enorm vergroot. Dit is iets waar het Nederlandse Hyves nooit in slaagde.

2. Test, test, test

Toch vertrouwt Zuckerberg niet op zijn onderbuik. Alles wat het sociale netwerk doet wordt continu getest en dubbel getest. Op een willekeurige dag kunnen 10.000 verschillende gebruikers zomaar 10.000 verschillende versies van Facebook voorgeschoteld krijgen. Doorlopend wordt gemeten hoeveel mensen iets liken, delen en hoe hoog de betrokkenheid is. En natuurlijk: hoeveel het platform oplevert, want uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om de centjes.

Data speelt een belangrijke rol bij Facebook en maakt het mogelijk dat veranderingen kunnen worden doorgevoerd zonder zich door dikke lagen management te hoeven ploegen. Puur op basis van de keiharde cijfers.

3. Innovatie op één

Facebook maakte een slechte start op de mobiele markt. Zuckerberg vertelt: ‘In eerste instantie wilden we de mobiele variant maken zoals we die kenden van het web.’ Dat bleek geen goed idee. Nieuwe desktop-features lieten zich mobiel slecht vertalen en dat kwam het ontwikkelteam van Facebook op veel kritiek te staan.

Totdat Zuckerberg een rigoureuze beslissing nam: geen nieuwe toepassingen voor een periode van twee jaar, maar alleen investeren in een soepele mobiele ervaring. Zo ontstond de app waarmee de meeste mensen Facebook anno 2017 ervaren.

Sindsdien is mobiel hét model voor innovatie. ‘Als je me niet kunt laten zien hoe de mobiele versie eruitziet, dan schop ik je mijn kantoor uit.’

4. Een team opbouwen

De meeste mensen in de top van Facebook hebben een lange carrière binnen het bedrijf achter de rug. Ze zijn in hun rol gegroeid door mee te groeien met het sociale netwerk. Iedereen in de top heeft het bedrijf door projecten goed leren kennen en heeft met elkaar samengewerkt.

Maar Zuckerberg vindt het ook om een andere reden belangrijk om topmanagers uit zijn eigen gelederen te halen. ‘Deze aanpak laat iedereen in het bedrijf zien dat zij daar straks ook kunnen zitten, als ze hun werk goed doen en echt uitblinken.’

5. Neem mensen aan die beter zijn dan jij

Mark Zuckerberg is er niet bang voor om iemand aan te nemen die beter in zijn of haar vak is dan hijzelf. Hij hanteert een simpele regel: ‘Neem nooit iemand aan voor wie je niet zelf zou willen werken. Stel je voor dat je zelf aan de andere kant van de tafel zat, zou je je prettig voelen om hem of haar als baas te hebben?’ Als het antwoord op deze vraag nee is, moet je volgens Zuckerberg iemand aannemen bij wie je dat gevoel wél hebt.

Die andere slimme computernerd had overigens dezelfde ideeën hierover.

Bron: een artikel op Entrepeneur.com, foto: Wikimedia.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties