Web Analytics

Op vakantie als freelancer: 9 scenario’s

Bijgewerkt op 26 april 2019

Je bent freelancer? En je wilt op vakantie? Vergeet het maar. Als freelancer heb je NOOIT vakantie. Einde blogartikel.

Nee, dat is natuurlijk een grapje. Als freelancer heb je ALTIJD vakantie. Het is gewoon een mindset!

Oké, even serieus nu. Op vakantie als freelancer. Hoe pak je dat aan?

Het spreekt voor zich dat het anders is dan wanneer je in loondienst werkt. Dan trek je de deur van je werk achter je dicht, iemand anders neemt het werk van je over (of niet) en als je terug komt ligt het werk weer op je te wachten. Ondertussen kreeg je ‘gewoon’ doorbetaald.

Herkenbaar?

Als freelancer verdien je niks als je niet werkt (tenzij je zorgt voor ‘passief inkomen‘, waar ik een andere keer op terugkom) en droogt je stroom klanten ook nog eens op naarmate je vakantie langer duurt. Jij bent in de meeste gevallen je bedrijf. Dus als jij even ‘on hold’ staat, dan staat je zaak dat ook.

Ja, het is één van die stomme dingen die ook bij een bestaan als freelancer horen.

Vanzelfsprekend gaat elke freelancer anders met dit ‘dilemma’ om. Maar iedereen zal het volgende wel herkennen:

  • Je vindt je werk (meestal) leuk en vindt het geen probleem om er veel tijd in te steken.
  • Toch wil je ook weleens op vakantie om echt te ontspannen en die clichématige batterij op te laden.
  • Maar je wilt ook geen interessante opdrachten (en inkomsten!) mislopen.
  • En na je vakantie ga je het liefst meteen weer aan de slag met een gevulde orderportefeuille.
  • Net nadat je neerploft op het strand met een cocktail hoor je een mailtje binnenkomen op je smartphone: een superleuke (of goedbetaalde) klus die je nog deze week op moet pakken…

Wat kun je doen? Welnu, er zijn verschillende scenario’s die je in kunt zetten. Dit zijn de meestvoorkomende:

1. Nooit op vakantie gaan

Je werkt gewoon door en je hebt altijd tijd om nieuwe projecten aan te nemen, want je gaat nooit op vakantie. In het eerste jaar dat je freelancet hou je dit met gemak vol. In het tweede jaar misschien ook nog wel. Maar er komt een moment dat je wél op vakantie wilt (of moet). En anders word je ziek en dan heb je sowieso een probleem.

Voordeel:
Je loopt geen klanten en inkomsten mis.

Nadeel:
Je kunt nooit meer op vakantie! Dat was toch nooit de bedoeling van het kiezen voor ‘vrijheid’ als freelancer?

2. Er tussenuit piepen en offline gaan

Niemand verplicht je toch zeker continu online te zijn en je e-mails te downloaden of die telefoon aan te laten? Je bent verdorie eigen baas! Dan kun je ook gewoon op vakantie gaan en alles de boel laten.

Toch zullen niet veel freelancers voor deze methode kiezen, of je moet het heel goed kunnen voorbereiden en managen (bijvoorbeeld met de hulp van een ‘virtueel assistent’).

Voordeel:
Je hebt écht vakantie.

Nadeel:
Voor de duur van je vakantie houdt je freelancepraktijk even op te bestaan. Er kúnnen dingen in brand staan… En komen die klanten straks nog wel terug?

3. Op vakantie gaan maar gewoon doorwerken

Naast je koffers pak je ook je laptop in. Van tevoren check je uitgebreid of de wifi-verbinding in je vakantiehuisje of op de camping het wel goed doet. Wat schreven eerdere vakantiegangers erover in hun recensies?

Doorwerken tijdens je vakantie is een optie. Maar het is ook wel een beetje jammer. Je ging tenslotte op vakantie om te ontspannen, nietwaar? Op deze manier is de kans groot dat je na je vakantie nog steeds behoefte hebt aan vakantie.

En voor je reisgenoten is het ook niet al te gezellig als ze jou alleen maar met je hoofd achter dat laptopscherm zien.

Voordeel:
Tja, je bent wel even in een andere omgeving.

Nadeel:
Echt vakantie hebben kun je dit niet noemen.

4. Bereikbaar blijven tijdens je vakantie

Een andere optie. Je probeert werken tijdens je vakantie zo veel mogelijk te vermijden, maar je blijft gewoon wel bereikbaar (net als veel mensen in loondienst, trouwens). Als er mailtjes binnenkomen lees je die en als je telefoon gaat dan neem je die op. Met die gelijke tarieven voor roaming in de hele EU is deze mogelijkheid een stuk eenvoudiger geworden, ook als je geen wifi op je vakantieadres hebt.

Voordeel:
Je blijft bereikbaar voor je klanten en je loopt zo geen (of minder) opdrachten mis. Tegelijkertijd heb je ook wat meer ruimte om te genieten van je vakantie, omdat je niet écht gaat werken.

Nadeel:
Zolang je een verbinding met internet hebt, kom je nooit helemaal los van je werk en kun je niet écht ontspannen.

5. Beperkt werken en bereikbaar zijn

Een combinatie van scenario 2, 3 en 4 is om je werk en je bereikbaarheid tot bijvoorbeeld een uurtje per dag te beperken. ’s Ochtends slinger je even de laptop aan en controleer je of er belangrijke dingen zijn die je aandacht behoeven. De rest van de dag geniet je van je vakantie en ben je offline.

Voordeel:
Jij en je reisgenoten weten waar ze aan toe zijn. Je klanten hoeven niet te lang (maximaal één werkdag) op een reactie te wachten.

Nadeel:
Je blijft toch dagelijks met je werk bezig. Was die vakantie niet juist bedoeld om je bestaande werkpatroon eventjes te doorbreken?

6. Wachten op een rustige periode en dan pas op vakantie gaan

Deze methode werkt misschien als je als freelancer in een branche werkt waarin je een zeer rustige periode kent. Bijvoorbeeld in de bouwvak of in de periode tussen Kerstmis en Nieuwjaar. Of als je net begonnen bent als freelancer en nog niet zo veel klussen hebt.

Maar als het werk altijd en in elke periode doorgaat (bijvoorbeeld als allround copywriter), dan kun je hier niet op gaan zitten wachten.

Voordeel:
Als je klanten je niet nodig hebben en je hebt toch weinig te doen (zelfs je blog is helemaal opgepoetst en bijgewerkt), dan kun je net zo goed op vakantie gaan.

Nadeel:
Die rustige periode kan weleens heel lang op zich laten wachten…

7. Slechts kort op vakantie gaan

Even een paar dagen ertussenuit. Als je je e-mail niet meteen beantwoordt, valt het niet eens op omdat je minivakantie voor het grootste deel in het weekend viel. Voordat je klanten beginnen te klagen, ben jij alweer terug.

Voordeel:
Je bent er even tussenuit en je loopt geen klanten of inkomsten mis. Je kunt zo meerdere korte vakanties combineren om toch aan je broodnodige ontspanning toe te komen.

Nadeel:
Een langere vakantie met je geliefde of je gezin is ook weleens lekker! Even helemaal loskomen van je werk is belangrijk.

8. Klussen doorspelen naar collega’s

In dit scenario check je wel af en toe je (voice)mail, maar wil je vooral genieten van je vakantie en niet met werk bezig zijn. Je verwijst (nieuwe) klanten door naar een collega-freelancer.

Voordeel:
Je helpt de klant met zijn probleem en je geniet zelf van je vakantie doordat je niet aan werk hoeft te denken.

Nadeel:
Je raakt mogelijk een leuke klant kwijt aan een collega. Want als je collega goed werk aflevert, komt die klant niet meer terug.

9. Niet werken maar wel af en toe je mail checken

Niet werken tijdens je vakantie (of zo min mogelijk) en slechts af en toe je mail of je voicemail checken.

Voordeel:
Je hebt vakantie!

Nadeel:
Misschien haakt er een klant af omdat je te laat reageert of niet op korte termijn kunt leveren. Maar is dat echt zo erg?

Hoe doe ik het?

Nu ik er in de meivakantie zelf even lekker tussenuit ga (hé, dat is volgende week al!), wil ik jullie graag even uit de doeken doen hoe ikzelf omga met het concept ‘freelancen en op vakantie gaan’.

In het begin van mijn freelancecarrière was ik nog weleens ‘bang’ dat ik opdrachten mis zou lopen.

Nu gelukkig niet meer, mede doordat ik nu een aardig netwerk aan terugkerende klanten heb opgebouwd en doordat mijn website als een goede leadgenerator werkt. Ook als ik slaap of – ik noem maar eens wat – op vakantie ben.

Tegenwoordig ga ik daarom meestal als volgt om met vakanties (dit komt neer op scenario 9).

  • Ik plan de vakantie (in overleg met mijn gezin) wel alvast in, anders gaan we nooit.
  • Ik probeer zo veel mogelijk werk af te ronden voorafgaand aan de vakantie.
  • Vaste klanten weten wanneer ik er even niet ben.
  • Nieuwe opdrachten neem ik in de weken voorafgaand aan mijn vakantie niet meer aan, maar plan ik in na mijn vakantie (ja, daarmee haken een paar nieuwe klanten misschien af).
  • Blogartikelen voor mijn bedrijfswebsite (dat is deze site) en een aantal andere websites (mijn Italië-blog!) schrijf ik zo veel mogelijk van tevoren.
  • Ik check slechts een paar keer tijdens mijn vakantie mijn e-mail.
  • Mijn telefoon neem ik tijdens de vakantie niet op, maar ik luister wel af en toe mijn voicemail af.
  • Aanvragen voor nieuwe klussen plan ik alvast in voor na mijn vakantie.
  • Mijn vakanties duren niet langer dan een week of twee. Da’s dus te overzien.

Zo doe ik het dus. En dat werkt prima.

Op de camping met mijn laptop mijn blog bijhouden
Even mijn blog bijwerken tijdens een eerdere vakantie in Italië

Ik neem de rust om vakantie te vieren (de accommodatie heeft zelfs géén wifi), maar ik hou wel een vinger aan de pols door om de zoveel dagen mijn e-mail te controleren.

Urgente zaken die in de eerste week van mijn vakantie binnenkomen, speel ik door naar een collega (scenario 8). Jammer dan. Belt of mailt een klant in de tweede week van mijn vakantie? Dan plan ik een afspraak voor de week erop in.

Door de vakantie heen plan ik een paar momentjes (vooral niet te veel) waarop ik mijn laptop openklap om eventjes een blogartikel te publiceren of iets aan te passen op mijn websites. (Ik ben ook reisblogger van onder andere een Italië-blog, dus aan bloggen tijdens een trip naar Italië ontkom ik natuurlijk niet. En trouwens, daarvoor vind ik het ook veel te leuk!)

Spoedklussen die binnen dezelfde week ‘af’ moeten zijn, nam ik toch al niet meer aan. Dus op vakantie doe ik dat zeker niet. Ja, ik besef me goed dat ik de luxe heb om Z.S.M. Copywriting te weigeren. Aan het begin van je carrière als freelance copywriter (of welk ander freelance beroep dan ook) kan dat best lastig zijn.

Vertel me hoe jij het doet!

Ben je zelf freelancer? Hoe ga jij om met vakanties? Welke van de bovenstaande scenario’s gaat op voor jou? Of heb je nog een alternatief scenario?

Laat het me weten via een reactie hieronder. Wordt zeer gewaardeerd!

Beeld boven: YouTube.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties