Bijgewerkt op 30 oktober 2020
“Tijdens mijn zoektocht naar interessante en inspirerende websites kwam ik uw website tegen.” Geweldig dat jullie mijn blog hebben gevonden en ‘met veel plezier en interesse’ hebben gelezen. En bedankt voor de complimenten in mijn mailbox! Ik heb er echt enorm veel tijd en moeite in gestoken, dus het dan altijd fijn om te lezen dat mijn harde werk wordt gewaardeerd. Waarschuwing vooraf: in dit blogartikel kan sarcasme als stijlfiguur voorkomen.

Dat ‘beste’ met alleen een komma erachter vergeef ik je.
“Allereerst mijn complimenten voor uw blog/website. Ik heb een aantal van uw artikelen gelezen en het ziet er goed uit. In deze mail zou ik dan ook graag een potentiële samenwerking willen voorstellen.”
Oké. Meteen ter zake. Daar hou ik op zich wel van. Ga door.
“Door middel van een online samenwerking kunnen we elkaar (gratis) versterken, want zoals u waarschijnlijk wel weet verschuift de markt steeds meer van off- naar online, wat mooie kansen biedt om nieuwe bezoekers te genereren! Dit kan gratis, doordat we elkaar verder helpen. Van de bezoekers op een website heeft gemiddeld 78% een zoekmachine (Google, Yahoo, etc.) gebruikt om op de site te komen, een hoge positie in Google kan dus al snel meer bezoekers opleveren.”
Wacht even. Heb je tijdens je uitgebreide bezoek aan mijn website niet gezien dat ik onder andere diensten als SEO-tekstschrijver aanbied? En dat ik dus op zich wel wat weet over hoe je online resultaat boekt. Want eerlijk gezegd klinkt het nu alsof je een kleuter aanschrijft.
“Deze mail stuur ik in het kader van een campagne die ik voer namens een klant van mij. Ik vond uw website doyoucopy.nl en de inhoud van de website lijkt goed te passen bij de wensen van mijn klant. Ik zou graag de mogelijkheid bespreken om een artikel op te stellen voor de website met daarin een link verwerkt naar mijn klant. Ik hoor graag of u hierin geïnteresseerd bent, zodat ik u verder kan informeren over deze campagne en de samenwerking.”
Ik lees dat je erg je best hebt gedaan op het schrijven van deze e-mail. Compleet met schrijftaal en zo. Maar wat jullie tot een ‘potentiële samenwerking die ons wederzijds een hogere positie in de zoekmachines’ oplevert betreft: dat lijkt me dan weer niet zo’n goed idee. Want ergens krijg ik het idee dat dit een heel eenzijdige ‘samenwerking’ is. Vooral ten gunste van jezelf en jullie klant.
“Ik ben op zoek naar websites die geïnteresseerd zijn in een samenwerking omtrent het plaatsen van content. Uit mijn zoektocht kwam uw website doyoucopy.nl naar voren als potentieel geschikt.”
Potentieel geschikt. Toe maar, ik bof waarschijnlijk? Ik heb zelf trouwens ook even door die website van jullie – of van jullie klant – gesnuffeld. En die ziet eruit – hoe zullen we het zeggen – alsof die inderdaad wel een link van hoge kwaliteit van mijn website kan gebruiken.
“Wij zouden graag met u willen kijken of er de mogelijkheid is om een artikel op doyoucopy.nl, en/of wellicht andere domeinen die u beheert, te plaatsen. Wij zijn niet opzoek naar een aantal clicks of views en willen artikelen plaatsen die relevant zijn voor uw doelgroep in inhoud en schrijfstijl. Hiervoor maken we gebruik van professionele content schrijvers. Uiteraard betalen we voor het plaatsen van deze content.”
Ja. Het is me geheel duidelijk. Maar wat heb ik hier precies aan? Sterker nog. Met de diensten die jullie aanbieden (SEO, copywriting, advies) zijn jullie volgens mij een directe concurrent van mij. Waarom zou ik dan vrijwillig een link naar een twijfelachtig domein vanuit mijn met bloed, zweet en tranen opgebouwde copyblog aanmaken?
En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan met passages uit e-mails die mij de afgelopen tijd vanuit diverse linkbuilders hebben bereikt.
Herkenbaar?
Dan heb je vast ook een blog. En hoewel een goedlopend blog ook een mooie bron van passieve inkomsten kan zijn door op dit soort linkbuildingverzoeken in te gaan (meestal is een betaalde plaatsing wel een optie), is die onophoudelijke stroom vragen tot ‘samenwerking’ ook bijzonder irritant.
Vooral als de linkbuilders kennelijk alleen op hun SEO-software zijn afgegaan en geen enkele moeite hebben genomen om daadwerkelijk eens een paar berichtjes te lezen. En te kijken of er een interessante samenwerking op basis van gelijkwaardigheid kan worden gegaan.
Anders zouden ze mij niet zomaar met een standaardmailtje voorstellen om ‘een interessant artikel’ op mijn blog te plaatsen met daarin ‘een relevante link naar onze website’ terwijl ze zelf een linkruil met een vrij waardeloze startpaginakloon in de aanbieding hebben.
Daarom hier nog wat losse tips voor linkbuilders en hun mailtjes.
Tips voor linkbuilders
- Doe moeite om écht interesse te tonen.
- Ga op zoek naar de meerwaarde voor jou(w klant) én degene die je aanschrijft.
- Zorg ervoor dat je wat te bieden hebt.
- Vermijd de standaardmailtjes (ja, die zijn makkelijk in groten getale te sturen, maar geloof me, ze converteren heel beroerd).
- Gebruik je creativiteit om betere links te krijgen.
Een goed idee voor een échte samenwerking? Mail vooral!
Dit alles neemt niet weg: heb je toch een goed aanbod om samen iets op te zetten? Neem dan vooraf wél contact op. Ik ben altijd te porren voor een échte samenwerking waar we allebei wijzer van worden!
Dank, ik zal ze voortaan een link naar dit artikel terugsturen 🙂
Ga gerust je gang 😉