Web Analytics

Schrijf je rijk: 10 manieren om geld te verdienen met schrijfwerk

Bijgewerkt op 7 december 2023

Ik krijg veel vragen van mensen die tekstschrijver willen worden of anderszins geld willen verdienen met schrijven. En dat is niet zo vreemd. Want als je met schrijven je inkomen kunt verdienen, ben je je eigen baas, kun je werken waar en wanneer je maar wilt en heb je zelfs de mogelijkheid passief inkomen te genereren.

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw schrijfkunsten om kunt zetten in geld. En de belangrijkste bespreek ik in dit artikel. Pik eruit wat interessant voor je is en ga zelf geld verdienen met teksten schrijven!

1. Schrijver worden

Laat ik maar met de voor de hand liggendste manier beginnen. Je wordt ‘schrijver’. Daarmee bedoelen we in de meeste gevallen een schrijver van verhalen, fictie of non-fictie.

Ik moet er meteen bij zeggen dat dit een van de langzaamste manieren is om rijk te worden. Als je er überhaupt al rijk van kunt worden.

Dat heeft alles te maken met het proces en de wereld van schrijvers en uitgevers. Een boek schrijven kost je maanden de tijd, soms nog wel langer.

Heb je eenmaal een boek geschreven (op zich al niet zo makkelijk), dan moet je een uitgever vinden die het op de markt wil brengen. En de toelating van onbekende schrijvers tot de uitgeverswereld is streng.

Lees ook: 9 dingen die ik heb geleerd van het schrijven van 3 boeken.

Ja, je kunt het ook zelf doen, maar dan moet je ook alles zelf doen – van marketing tot distributie van je boek.

Als schrijver bij een uitgever verdien je zo’n 10% van de netto verkoopprijs van je boek. Vaak minder dan 2 euro per verkocht exemplaar, dus.

Dan moet je ongeveer 2 boeken per jaar schrijven en er zo’n 10.000 exemplaren per stuk van verkopen (in het Nederlands taalgebied noemen we dat een bestseller) om er een redelijk inkomen mee te verdienen.

Heb ik het nog niet eens over rijk worden.

Dit is ook een manier, maar of hij er rijk van wordt? (foto: Unsplash)

(Voor het geval je dit niet weet: ik heb inmiddels 5 boeken geschreven, waarvan er 3 door een uitgever op de markt zijn gebracht.)

Een voordeel van een boek schrijven is wel dat het op de langere termijn ook wat op kan leveren.

Het kan je bijvoorbeeld als autoriteit op jouw vakgebied presenteren (dan heb ik het natuurlijk over non-fictie), je kunt er opdrachten aan overhouden én het kan je ook nog jarenlang royalty’s opleveren (vooral van de verkoop van e-books en eventuele uitleningen in de bibliotheek).

Over royalty’s gesproken: die worden in de regel maar eens per jaar uitbetaald, tenzij je jouw boek in eigen beheer uitgeeft.

Er valt nog veel meer te zeggen over schrijven als schrijver, maar ik laat het hier maar even bij omdat je waarschijnlijk op zoek bent naar snellere manieren om geld te verdienen met schrijven.

Meer weten? Meer tips over schrijven vind je op schrijven.org of download mijn gratis e-book 101 dingen die je moet weten over schrijven.

teksten schrijven om geld te verdienen met schrijven
Teksten schrijven voor écht geld (foto: Pexels)

2. Teksten schrijven in opdracht

Een veel snellere manier om geld te verdienen met je schrijfwerk is door te schrijven voor opdrachtgevers. Ofwel: teksten schrijven voor geld. Dat doe ik zelf ook, als copywriter (een tekstschrijver voor bedrijven).

Groot voordeel van deze methode is dat je vandaag kunt beginnen met schrijven en morgen al een factuur kunt sturen (als het om een kleine opdracht gaat). Je werkt voor jezelf, dus je hoeft niet eerst te solliciteren.

Schrijf je vlot en makkelijk en kun je een boodschap van een bedrijf goed vertalen naar voordelen voor potentiële klanten, dan kan dit een lucratieve manier zijn.

Maar: je hebt wel kennis nodig. Iedereen kan schrijven, maar niet iedereen kan schrijven in opdracht.

Je moet écht veel teksten hebben geschreven, voordat je tekstschrijven op expertniveau beheerst en je er een goed belegde boterham mee kunt verdienen.

Voordat je zover bent, heb je eerst massa’s teksten moeten schrijven voor bar weinig geld. Want ja, je moet toch ergens beginnen?

Toch is teksten schrijven voor anderen (meestal zijn dat bedrijven) een van de snelste manieren om geld te verdienen met schrijfwerk. Kun je al goed schrijven, dan raad ik je zeker aan om deze route te volgen.

Ben je onzeker over je schrijfcapaciteiten, dan is het misschien handig om eerst een korte Cursus Copywriting te volgen, die je precies leert waarnaar bedrijven op zoek zijn.

O ja, hou er ook rekening mee dat veel bedrijven verwachten dat je kennis van SEO op een hoog niveau is (zie ook SEO-copywriting verderop in deze lijst).

Wil je ook graag teksten schrijven voor geld, maar weet je niet goed hoe je aan klanten komt, lees dan dit artikel.

En misschien is dit artikel ook interessant voor je:

3. Een ‘schrijfbaan’ zoeken

Behalve als freelancer, kun je natuurlijk ook gaan schrijven in loondienst. Voor sommigen is dit aantrekkelijker, omdat ze tegen het soms onzekere bestaan als zelfstandige opkijken.

En inderdaad: tekstschrijvers in loondienst krijgen gewoon aan het eind van elke maand betaald, of het nu druk is of niet.

Werken voor een baas kan ook een mooie manier zijn om een netwerk op te bouwen en verder in het vak te rollen.

Zonder je te hoeven bekommeren of je die maand wel genoeg kunt factureren om van te leven, kun je meer leren en jezelf verder ontwikkelen. Betaald!

Daarom is werken in loondienst ook een van de belangrijkste tips die ik geef in mijn artikel ‘Hoe word je copywriter?’.

4. Een blog beginnen

geld verdienen met schrijven als blogger
Als blogger kun je geld verdienen met je hobby (foto: Unsplash)

Ben je meer het ‘vrije type’, dan zal schrijven voor je eigen blog iets zijn wat je aanspreekt.

Misschien heb je er al weleens over nagedacht, maar weet je geen onderwerpen. Of ben je bang dat je niet nieuws toe te voegen hebt.

Maar dat is zelden het geval, simpelweg omdat iedereen uniek is en een eigen invalshoek heeft.

Maak een lijstje van je interesses en je kennis of capaciteiten en kijk wat de onderwerpen zijn met overlap. De truc is natuurlijk om iets te vinden waar je makkelijk en graag over schrijft.

Hiernaast is een blog een geweldige manier om je schrijven te ontwikkelen en een beetje te experimenteren.

Mocht je later alsnog freelancer willen worden (of zelfs bij een baas willen solliciteren), dan is een blog ook een mooi stuk digitale activa dat zorgt voor vindbaarheid, autoriteit en deskundigheid.

Groot voordeel van bloggen is verder de passieve inkomsten die dit op de lange termijn op gaat leveren, als je je artikelen tijdloos en waardevol weet te maken.

Hoe dan? Simpel, begin met het plaatsen van advertenties. Je kunt ook experimenteren met gesponsorde artikelen en met affiliate-marketing.

Gewoon beginnen met bloggen dus.

Overigen kun je ook voor anderen artikelen schrijven voor geld. Veel grotere blogs hebben behoefte aan een continue stroom goede artikelen. Als jij wat weet over het thema, is dit een mooie manier om je kennis te gelde te maken.

5. Een online cursus schrijven

Bezit je bepaalde kennis die ook voor anderen interessant is? Dan kun je geld verdienen door een online cursus te schrijven.

Ik heb het zelf ook gedaan door mijn kennis over schrijven en copywriting te delen in enkele laagdrempelige cursussen die ik nu via mijn Doyoucopy Academy aanbied.

Mijn Cursus Copywriting doet het goed!

Maak je geen zorgen: om een cursus te verzorgen hoef je echt niet de top-expert van de wereld in jouw vakgebied zijn. Je hoeft alleen maar verder in het proces te zijn dan de cursisten op wie je je richt.

  • Misschien heb je een hobby als bloemschikken of karpervissen waar je veel van weet.
  • Mogelijk heb je in je (vorige) baan kennis van boekhouding of bedrijfsprocessen opgedaan.
  • Of heb je een studie Italiaans of Spaans gevolgd en wil je jouw talenkennis nu op anderen over gaan brengen.

Er zijn ideeën genoeg en de kunst is om gewoon te beginnen en je niet door (technische) beperkingen tegen te laten houden.

De eerste ‘cursus’ die ik schreef bestond simpelweg uit een aantal e-mailtjes met tekst. Het mooie is: als je eenmaal begonnen bent, kun je die cursus altijd verder verbeteren.

En wat geld betreft: als je de cursus eenmaal geschreven hebt, kun je hem keer op keer verkopen.

💡Pro-tip: wil je op ideeën komen, schrijf je dan meteen even in voor mijn gratis Cursus Waanzinnige Webteksten in 14 Dagen. Daar doe je – helemaal gratis! – kennis op die je voor alle ideeën op deze pagina kunt gebruiken.

6. (Ghost)blogger worden

Ghostblogger worden? (foto: Unsplash)

Geen ambities om je eigen publiek op te bouwen met je eigen ideeën en onderwerpen? Maar je wilt wél geld verdienen met bloggen?

Je kunt ook ghostblogger worden. Een ghostblogger is simpelweg iemand die het zware blogwerk van iemand anders overneemt.

Bureaus werken vaak met ghostbloggers voor hun inbound marketing, zodat ze zich zelf op hun projecten kunnen storten.

Drukbezette personen als CEO’s, sporters en BN’ers laten hun blogs vaak door anderen verzorgen. Maar ook contentsites zitten te springen om bloggers.

Hou je van reizen, maar heb je niet de ambitie om je eigen reisblog te beginnen? Klop dan eens aan bij enkele van de vele reisblogs die er al zijn.

Mogelijk willen ze je best betalen voor regelmatige bijdrage over een bestemming die je hebt bezocht.

7. Geld verdienen met schrijven voor/via platforms

Kom je er niet tussen bij de websites, omdat je bijvoorbeeld niet genoeg ervaring hebt met het onderwerp? Dan is schrijven voor of via platforms die je betalen voor je schrijfwerk ook nog een optie.

Wel een waarschuwing vooraf: de vergoeding van dergelijke platforms is vaak bijzonder laag. Lees: enkele centen per woord.

Ik zou je dan ook niet aanraden om hier lang te blijven hangen. Maar om wat ervaring op te doen en je eerste portfoliowerk op te bouwen is het vaak een prima optie.

Wat voor werk doe je zoal via deze platforms? Vaak gaat het om het maken van productbeschrijvingen voor geld. Dat zijn teksten die webshops bij het producten zetten, om klanten over te halen ze in hun mandje te doen. Ook opdrachten voor SEO-teksten worden op deze manier vaak uitgezet.

Bekende platforms die schrijvers betalen voor hun woorden zijn bijvoorbeeld: textbroker.nl en greatcontent.com.

Je kunt ook zoeken naar klanten via sites als sitedeals.nl, freelancer.nl, hoofdkraan.nl, upwork.com en fiverr.com.

8. E-books schrijven en publiceren

Edward Hendriks in de hitlijst van gratis e-books
2 van mijn boeken in de hitlijst van gratis e-books (bron: Apple Books)

Je hoeft geen schrijver te zijn om e-books te schrijven en te publiceren. Misschien heb je al wel waardevolle kennis in verschillende artikelen op je blog geplaatst. Kennis die bezoekers tot nu toe gratis consumeerden…

Het zou weleens slim kunnen zijn om een aantal van de blogartikelen te bundelen, van een rode draad te voorzien en als e-book te publiceren. Over hoe je e-books maakt en publiceert heb ik eerder een uitgebreid blogartikel geschreven.

Het mooie van e-books is dat ze vaak voor langere tijd geld blijven opleveren. Zo verdien ik nog steeds maandelijks enkele tientjes met e-books die ik jaren geleden heb geschreven.

En net als bij boeken schrijven geldt ook dat e-books je een zekere autoriteit kunnen geven, bijvoorbeeld als je goede informatie over jouw vakgebied geeft.

9. SEO-copywriting

Zoekresultaat op de term ‘SEO-copywriting’ (bron: Google)

Misschien vind je het niet zo zeer interessant om te schrijven, maar heb je juist veel belangstelling voor techniek en om website hoog in Google te laten scoren.

Dan zou je jouw kennis weleens goed kunnen verkopen aan bedrijven die hun concurrenten willen verslaan in de zoekmachines.

Er is doorlopend veel vraag naar SEO-copywriters, dus dit is ook een goede niche om je als copywriter op te richten.

Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat je kennis van SEO up-to-date is.

10. Recensies schrijven

Ten slotte kun je jouw schrijfkunsten ook te gelde maken met andere hobby’s die je mogelijk hebt. Films kijken, boeken lezen, kamperen, vissen enzovoorts.

Over vrijwel elke hobby kun je recensies schrijven. Deze recensies kun je vervolgens pitchen bij (online) magazines die op zoek zijn naar dergelijke content.

Of je plaatst ze op je eigen platform. Heb je weleens gezien hoeveel boekbloggers er zijn? Goed, die worden misschien niet rijk met hun recensies, maar ze ontvangen gratis boeken, wat advertentie-inkomsten en ze leven hun droom!

geld verdienen met schrijven
Hoe ga jij geld verdienen met schrijven? (foto: Unsplash)

Andere manieren om geld te verdienen met schrijven?

Bovenstaande voorbeelden zijn wat mij betreft een aantal van de belangrijkste manieren waarop je schrijfkennis en -plezier om kunt zetten in keiharde euro’s waarmee je de huur of de hypotheek kunt voldoen.

Weet jij nog andere manieren hoe je geld kunt verdienen met schrijven? Laat dan hieronder een reactie achter en help anderen die meer willen weten over dit onderwerp.

💡Pro-tip: Wat zou jij doen met al die vrijheid en onafhankelijkheid die je krijgt als je aan de slag gaan met het verdienen van een online inkomen?

Het kan door het internet voor jou te laten werken. En het is niet slechts weggelegd voor de happy few.

Wil je serieus aan de slag met jouw online inkomen?

Alle lessen die ik de afgelopen 20 jaar heb geleerd over online marketing heb ik samengevat in één praktische cursus, die je leert een deel van je inkomen – of misschien wel je volledige inkomen – uit internet te halen.

Het mooiste van deze online cursus is – al zeg ik het zelf – dat je niet technisch hoeft te zijn om succes te hebben. Ik leg alles stapsgewijs en in gewonemensentaal uit.

Je ontdekt alles in mijn Cursus Online Geld Verdienen in 10 Stappen.

Foto boven: Unsplash.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] Schrijf je rijk: 10 manieren om geld te verdienen met schrijfwerk […]

Doijer & Kalff

Dit artikel bespreekt verschillende manieren om geld te verdienen met schrijven. Eén van de manieren is door te beleggen in het schrijven van boeken. Hoewel het schrijven van boeken een langzame manier is om rijk te worden, kan het op de langere termijn wel lucratief zijn.
Mijn vraag is: Welke van deze manieren om geld te verdienen met schrijven spreekt jou het meest aan?

Carla