Het klinkt fantastisch, nietwaar? Lekker vanaf je laptopje met een latte macchiato on the side een beetje bloggen (bij voorkeur vanaf een exotische locatie) en het geld stroomt binnen… Dat het niet zó makkelijk is, vermoedde je waarschijnlijk al. En toch: je kunt best geld verdienen met je blog. Een leuk zakcentje naast je ‘echte’ baan is absoluut mogelijk. En meer ook. Als je het goed aanpakt, tenminste. In dit artikel laat ik je zien hoe je dat doet.
Allereerst moeten we natuurlijk een onderscheid maken tussen persoonlijk bloggen en zakelijk bloggen. Over dat laatste kom ik binnenkort met een ander blogartikel, dat specifiek ingaat op de uitdagingen die je als zakelijke blogger tegen kunt komen.
Dat neemt niet weg dat een groot deel van wat ik hieronder schrijf ook van toepassing is of kan zijn op jouw zakelijke of corporate blog. Ben je een corporate blogger in spe? Lees dan vooral ook verder.
Maar: in dit artikel wil ik me vooral focussen op hoe je als privépersoon kunt bloggen en daarmee wat bij kunt verdienen. Of, als de zaken met je blog erg goed gaan, je zelfs je baan zou kunnen opzeggen en van je blog en met het passief inkomen dat je daarmee verdient zou kunnen leven.
Ik weet het, het is een droom van velen. En vaak blijft het daarbij. Maar het is beslist niet onmogelijk!
Waarschuwing: er is geen snelle route
Een waarschuwing vooraf: er is geen snelle weg naar veel geld verdienen met bloggen. Als die er was, dan was het fileprobleem al lang opgelost. Dus don’t quit your day job yet.
Als je voor het snelle geld gaat, dan is bloggen niet de meest voor de hand liggende route. Ja, je kunt er wel veel geld mee verdienen, maar in vrijwel alle gevallen pas nadat je er eerst veel (onbetaalde tijd) in hebt gestopt.
Heb je geen tijd? Sla dan alle tips over en lees verder onder aan dit monsterartikel bij het kopje Toch een snelle route?
Het onderwerp van je blog
Ik kan dit niet genoeg benadrukken: begin te bloggen over een onderwerp waar je wat mee hebt. Niet voor niets starten de meeste blogs als hobby. Je moet het leuk vinden om aan je blog te werken. Alleen zo hou je het vol om er vele onbetaalde uren aan te besteden, voordat je er ook maar één cent mee verdient.
Zo ben ik eigenlijk alle blogs die ik heb opgezet ook gestart. Zelfs doyoucopy.nl begon als hobby. Ik blogde over reclame en marketing, puur vanwege mijn interesses. Maar zoals je misschien weet heb ik ook een Italië-blog (ditisitalie.nl – anno 2009) en een Amerika-blog (ditisamerika.nl – anno 2007). Beide blogs heb ik opgezet nadat ik meerdere reizen naar beide landen had gemaakt en ik daarover wilde schrijven om anderen te inspireren.
Kun je geld verdienen met jouw onderwerp?
Behalve naar je eigen interesse is het ook handig om te kijken of er nog wel ruimte is voor jouw blog. Het internet lijkt onmetelijke groot, maar op de eerste pagina van Google zijn maar tien plekken te vergeven. Over beauty en mode zijn al duizenden blogs, alleen al in het Nederlandse taalgebied.
Wil je in die drukte nog opvallen, dan moet je wel van heel goede huize komen. En nóg meer geduld hebben. En ja, ook reisblogs zijn er al veel. Ik weet niet of ik vandaag de dag nog eens zou beginnen met een blog over mijn favoriete vakantieland.
Maar toch: als je ergens veel van weet en je er hartstochtelijk over kunt schrijven, dan moet je het gewoon doen. Zelfs als je nóg een beautyblog of nóg een reisblog wilt beginnen. Laat je niet tegenhouden door mensen die zeggen dat het toch niet gaat lukken. Zorg er dan ‘gewoon’ voor dat je de allerbeste wordt.
Maar bedenk wel dat als je er (uiteindelijk) geld mee wilt verdienen, je voor het gemak misschien beter voor een vijver kunt kiezen waarin nog niet al te veel wordt gevist.
De techniek
Oké. Je hebt een onderwerp waarover je zou willen bloggen. En je ziet ook al mogelijkheden om er geld mee te verdienen, omdat je denkt dat je het beter kunt dan de concurrentie. Dan heb je natuurlijk een platform nodig waarop je gaat bloggen.
De snelste route is een blog beginnen via wordpress.com of blogger.com. Het nadeel daarvan is dat je geen professioneel ogende url (je websiteadres) hebt (zoals doyoucopy.nl) en dat er vaak advertenties op je blog worden geplaatst waarmee het platform geld verdient in plaats van jij.
Ik zou je dan ook willen adviseren om direct een eigen url aan te vragen en daar de beste blogsoftware op te installeren. En de beste software om een blog mee te beginnen is die van WordPress. En dan heb ik het dus over de software die je zelf op jouw website installeert. Denk niet dat alleen hobbysites op WordPress-software draaien. Zo gebruiken ook grote merken als The Walt Disney Company, Mercedes-Benz, Vogue en Bloomberg de gehoste variant van WordPress.
Maak een snelle start met WordPress (foto: Pixabay)
Eventueel kun je alvast een beetje wennen aan WordPress door eerst een blog op wordpress.com aan te maken. Je kunt daar ook je eerste blogs schrijven en plaatsen, maar zo gauw het serieus wordt (en dat kan bij bloggen snel gaan), kun je beter overstappen naar je eigen platform. Want als je jouw misschien inmiddels wel succesvolle blog na langere tijd wilt verplaatsten, dan heeft dat nog heel wat voeten in de aarde.
Als je een websiteadres bij een provider vast laat leggen, moet je daarvoor natuurlijk wel een goed idee hebben. Ook het later veranderen van de naam van je blog is iets wat je liever niet wilt. Doe vooraf goed onderzoek zodat je geen inbreuk maakt op bestaande merknamen of -rechten. Kijk niet alleen of het adres nog vrij is op bijvoorbeeld SIDN, maar haal jouw beoogde url ook door Google, het Handelsregister en misschien ook wel door het Benelux Merkenregister.
Beginnen met bloggen
Als je eenmaal een blog en platform (eventueel inclusief je eigen url hebt) kan het werk beginnen. En laat ik er nog maar eens duidelijk over zijn: werken is het. Houd er rekening mee dat je in het begin nauwelijks bezoekers zult hebben en je na een aantal blogs ontmoedigd kunt worden. Ben je een echter beginner op het gebied van bloggen? Dan raad ik je aan eerst mijn monsterartikel over de blogbasics te lezen. Hierin vertel ik je precies wat bloggen is en hoe je je eerste schreden als blogger zou moeten zetten.
Heb je al wat kennis over bloggen, dan kun je gerust verder lezen. Voor een goede aanpak van je nieuwe blog verwijs ik je graag naar een strategie die ik voor mijn zakelijke blog – het blog dat je nu leest – heb gevolgd. Je kunt daarvoor in een aantal artikelen lezen wat ik heb gedaan en welke resultaten dat heeft opgeleverd:
Ook over hoe je op ideeën voor blogs komt heb ik eerder geblogd. Als je veel kennis en belangstelling voor het onderwerp hebt, hoeft dat trouwens niet zo moeilijk te zijn. Als je een reisblog begint blog je natuurlijk over je favoriete reizen, landen of steden. Ben je een liefhebber van snelle auto’s, dan weet je waarschijnlijk ook wel een aantal leuke onderwerpen te bedenken. Hou je van lekker eten…?
Afijn, je snapt het wel. Als je het dicht bij je zelf en je interesses houdt schud je waarschijnlijk zo een aantal onderwerpen uit de mouw.
Ga lekker brainstormen voor de beste blog-ideeën (foto: Pexels)
Laat zoekwoorden voor je werken
Begin gewoon met brainstormen aan de hand van een woordweb. En schrijf dan eens een aantal onderwerpen op die je daaruit zou kunnen destilleren. Een andere mogelijkheid is dat je research doet in Google of zelfs in zoekwoordensoftware als KWFinder of de Zoekwoordplanner van AdWords. Hiermee zoek je ‘niches’ op waar nog niet zo veel over is geblogd.
Dat kun je bijvoorbeeld doen aan de hand van je hoofdzoekwoord. Hou er rekening mee dat je je blog in eerste instantie het beste kunt richten op long tail-zoekwoorden. Bijvoorbeeld: met de meer specifieke zoekterm ‘reizen naar Italië’ kun je gemakkelijker in de ranking van Google komen dan met het algemene zoekwoord ‘reizen’. En nog specifieker (en dus meestal gemakkelijker) is bijvoorbeeld: kampeervakanties in Zuid-Italië.
Door je blogs te richten op kansrijke zoekwoorden (woorden waarop best veel gezocht wordt maar nog niet veel concurrentie is), maak je de meeste kans redelijk snel een publiek op te bouwen. Heb je eenmaal een goede niche gevonden, dan gaat het opbouwen van bezoekers veel sneller dan wanneer je gaat bloggen zonder vooraf gedegen zoekwoordonderzoek te doen.
Regel nummer #1
Je moet echter wel oppassen dat je je bij het bloggen niet 100% laat leiden door zoekwoorden. Zoals gezegd – en ik kan dit niet genoeg benadrukken – moet je het onderwerp van je blog vooral LEUK vinden. Als je het leuk vindt, is het veel gemakkelijker om nieuwe onderwerpen te vinden en geïnspireerd te blijven. En dan hou je bloggen ook veel langer vol.
Maak van bloggen een prioriteit (bijvoorbeeld: elke week een nieuw blogartikel en wijk hier alleen in bijzondere gevallen vanaf)
Maak notities terwijl je met je werk of je hobby bezig bent (alles wat je kunt gebruiken voor weer een nieuw blogartikel)
Kijk het kunstje af bij anderen (wat doen zij goed en wat kun jij beter?)
Leer van je statistieken (welke blogs doen het goed bij je bezoekers?)
Googel op jouw onderwerp en vraag je af wat jij met jouw specifieke kennis nog toe kunt voegen
Wil je zakelijk bloggen en vind je het lastig om het vol te houden? Bedenk jezelf steeds: bloggen is een van de voordeligste manieren om potentiële klanten binnen te halen én waarde toe te voegen aan je website (ook al is het nu misschien nog een hobby).
Je eerste geld verdienen met bloggen
Hier zijn we dan bij de meat and bones van dit artikel. Want geld verdienen met bloggen, daarvoor kwam je hier langs, nietwaar? Goed, voordat we geld gaan verdienen, wil ik eerst toch nog even je verwachtingen temperen.
Sowieso doe je er goed aan om je erop in te stellen dat je het eerste jaar nog niets of bijna niets zult verdienen met je blog. Het eerste jaar gebruik je om te investeren in je blogartikel. Verwacht dus zeker niet veel geld als je pas net begint met bloggen.
Maar hoe kun je dan het beste beginnen zodat je wel zo gauw mogelijk kunt beginnen met verdienen?
Het beste kun je je focussen op het maken van unieke content die mensen nergens andere kunnen vinden en die alleen jij had kunnen schrijven.
Maar goed: ik snap dat je op z’n minst die hostingkosten (toch al snel 5 of 10 euro per maand) terug wilt verdienen. Je investeert tenslotte ook al heel veel tijd in je blog!
Met de volgende methoden kun je het snelst en eenvoudigst geld verdienen met bloggen:
Google AdSense
Affiliatemarketing
Gesponsorde artikelen
Andere verdienmodellen als microbetalingen of ‘betalingen in natura’
Deze methoden staan ook wel bekend als ‘passief inkomen’, omdat ze niet direct in relatie staan tot jouw tijd of arbeid.
Verreweg de gemakkelijkste manier om snel een zakcentje met je blog te verdienen is dan om Google AdSense te installeren. Hiervoor moet je een AdSense-account aanmaken. Als je aanvraag is goedgekeurd, kun je in het systeem van Google codes aanmaken en advertenties op je site plaatsten.
Via een van de vele WordPress-plugins voor AdSense is dit een fluitje van een cent. Maar ook in de html van je website kun je die codes gemakkelijk plakken. Vervolgens toont Google advertenties (tekst en beeld) die zijn gebaseerd op het onderwerp van jouw website of het surfgedrag van je bezoekers. Heb je een website over reizen? Dan zul je veel advertenties met aanbiedingen voor reizen op je website zien.
De interface van Google AdSense (bron: adsense.googleblog.com)
Je doet er verstandig aan om pas een Google AdSense-account aan te vragen, als je je website helemaal hebt ingericht en er voldoende content op staat. Google houdt niet van websites die half af zijn. Dan loop je het risico dat je aanvraag wordt afgewezen.
AdSense van Google is een gemakkelijke manier om advertenties op je website te laten zien. Je hebt zelf nergens omkijken naar en het saldo van je account wordt maandelijks netjes door Google uitbetaald (mits het hoger is dan zeventig euro). Van AdSense krijg je ook regelmatig mails met tips en adviezen om de inkomsten met je blog te verhogen.
Toch zul je met AdSense in de meeste gevallen niet veel meer verdienen van enkele tientallen euro’s per maand, tenzij je echt megaveel verkeer naar je site trekt. Daarom zou ik je altijd aanraden om meerdere verdienmodellen te kiezen of om tijdig over te stappen op een ander model.
Affiliatemarketing
Naast advertenties via Google en eventueel nog een concurrent advertentienetwerk, ligt affiliatemarketing het meeste voor de hand. Hierbij promoot je producten of diensten van anderen, waarvoor jij vervolgens een commissie opstrijkt. Zeker bij blogs die met reizen of andere ‘dure’ producten of diensten te maken hebben, kan dit een aantrekkelijk verdienmodel zijn.
Hoe werkt dit in de praktijk? Je schrijft bijvoorbeeld over een bestemming en aan het eind van het artikel geef je een aantal links naar de hotels waar je hebt geslapen. Dat is nuttig voor de lezer, want die wil misschien wel in dezelfde hotels als jij verblijven.
Maar het is ook nuttig voor jou. Want met een affiliateprogramma gekoppeld aan elke link kan een adverteerder zien waar zijn nieuwe klanten vandaan komen. En dan kun jij beloond worden met een paar procent commissie.
Ook hier geldt dat je gelukkig niet met elke adverteerder afspraken hoeft te maken. Je meldt je simpelweg met je website(s) aan bij een affiliateprogramma als TradeTracker, Daisycon of LinkPizza.
Een speciale vermelding verdient nog het partnerprogramma van bol.com. Heel veel mensen bestellen hier steeds meer spullen. Als ze dat doen binnen vijf dagen nadat ze via jouw site op bol.com zijn gekomen, strijk je commissie op over wat ze dan ook bestellen.
Kopen ze een strijkijzer terwijl jouw blog over handwerken gaat? Maakt niet uit, die commissie krijg je sowieso. Ook bol.com is een goede betaler. Keurig netjes krijg je elke maand een creditfactuur met de commissie die je hebt verdiend door klanten bij bol.com aan te brengen.
📚Leestip: wil je zelf beginnen met affiliatemarketing? Lees dan mijn snelgids affiliate-marketing met mijn beste tips uit persoonlijke ervaring.
Gesponsorde artikelen
Ben je al wat langer bezig en word je blog wat bekender? En blog je over een onderwerp waarvoor ook commerciële belangstelling is? Dan is de kans groot dat je op een dag een mailtje krijgt met het verzoek om een blogartikel voor een adverteerder te plaatsen.
Meestal krijg je dit soort mailtjes via tussenpersonen die de adverteerders helpen om ‘beter gevonden te worden in Google’ (de zogenoemde linkbuilders). Soms mikken ze op een gratis plaatsing, soms vragen ze meteen wat het kost om een blogartikel te laten plaatsen.
Je moet het natuurlijk willen om gesponsorde artikelen te plaatsen. En je moet het kunnen verantwoorden naar je lezers toe. Ga je hier onzorgvuldig mee om, dan loop je kans je publiek van je te vervreemden en dat is het laatste wat je met je blog wilt.
Dat gezegd hebbende: veel bloggers verdienen hun geld met het plaatsen van gesponsorde berichten met daarin eventueel links naar adverteerders. Hou er wel rekening mee dat je volgens de richtlijnen van Google de eventuele links in dergelijke artikelen een ‘no follow’-tag mee moet geven. Dat betekent dat je geen linkwaarde van jouw site naar de site van de adverteerder meegeeft.
Daarnaast moeten je gesponsorde artikelen als zodanig herkenbaar zijn. En dat is dan weer iets wat de meeste adverteerders niet willen en wat bij veel bloggers dan ook al dan niet bewust misgaat.
Schrijf ze zelf!
Naar mijn mening kun je het beste aanbieden om een artikel voor de adverteerder te schrijven en dat op je website te plaatsen. Zo hou je zelf in de hand wat je precies schrijft en komt het geloofwaardiger over op je publiek. Voor deze service (het schrijven en het plaatsen van een gesponsord artikel) kun je dan een vergoeding in rekening brengen.
Hoeveel je kunt vragen, hangt natuurlijk samen met de populariteit van je website. Ben je net begonnen of is je blog al een gevestigde naam? De tarieven lopen daarom ook uiteen van zo’n vijftig euro tot honderden euro’s per gesponsord artikel. Voor mijn Italië-blog vraag ik bijvoorbeeld 250 euro voor een gesponsord artikel. En dat wordt er meestal ook voor betaald.
Let erop dat veel bloggers in het begin te laag gaan zitten met de tarieven die ze vragen. Ze durven dan vaak niet meer dan 25 tot 40 euro te vragen.
Maar als jij 2 of 3 uur werk hebt aan het schrijven en plaatsen van een blogartikel (en eventueel het zoeken van beelden), dan moet je daar eigenlijk ook voor beloond worden.
Andere verdienmodellen
Naast bovengenoemde veelvoorkomende modellen zijn er nog tal van andere manieren om geld te verdienen met je blog. Je kunt bijvoorbeeld ook banners plaatsen van adverteerders die je persoonlijk hebt leren kennen. Zo kun je gemakkelijker afspraken over een banner voor langere tijd maken en zo vind je mogelijk ook adverteerders die beter bij je passen. Zorg er in dit geval dan wel voor dat je de banners tegen een hoger maandtarief verkoopt dat dan je normaal via Google AdSense verdient, anders heeft het natuurlijk niet zo veel zin.
In plaats van de adverteerders kun je ook de bezoekers laten betalen. Maar hou er rekening mee dat dit alleen goed werkt als je al een naam hebt opgebouwd en veel goede content en bezoekers hebt. Sommige websites verkopen bijvoorbeeld extra content in de vorm van whitepapers of e-books. Als je daarin veel toegevoegde waarde biedt dan kun je deze te gelde maken. Vraag bijvoorbeeld een ‘microbetaling’ van één of twee euro via PayPal waarna mensen jouw waardevolle e-book kunnen downloaden.
Kies je voor een model waarbij je de bezoeker laat betalen, zorg er dan wel voor dat wat je biedt van de allerhoogste kwaliteit is. Anders zijn er al gauw manieren waarop mensen die informatie die jij verkoopt gratis kunnen krijgen en waarom zouden ze jou dan betalen? Op internet heerst een beetje het idee dat ‘alles gratis zou moeten zijn’ en daar moet je dan tegen opboksen.
Veel bloggers zijn jonge meiden en vrouwen (foto: Pexels)
Naast betaling in geld kun je met jouw blog soms ook ‘betaling in natura’ verdienen. Als je bijvoorbeeld een boeken- of een filmblog hebt, dan kun je gratis boeken of films krijgen om te bespreken. Sommige boeken- of filmfans beginnen juist om deze reden een blog. Met een beautyblog is de kans aanzienlijk dat je nieuwe beautyproducten mag testen en bloggers van een reisblog worden regelmatig voor persreisjes of andere evenementen uitgenodigd.
Dat klinkt natuurlijk allemaal reuzegezellig, maar je moet er rekening mee houden dat het ook allemaal veel kost. En dat de meeste bloggers niet kunnen leven van gratis boeken of persreisjes. Er moet brood op de plank en daarvoor hebben de meesten dan ook (nog) niet de mogelijkheid om hun baan in loondienst op te zeggen. Om te voorkomen dat je te veel tijd kwijt bent met je blog zonder dat er serieuze inkomsten tegenover staan, zoeken veel bloggers dan ook de samenwerking met anderen op.
Samenwerken met anderen
In het begin zal het moeilijk zijn om anderen voor jouw blog te interesseren. Want waarom zouden ze voor jou gaan bloggen als ze net zo goed zelf een blog op zouden kunnen zetten? Dat verandert als je inmiddels behoorlijk wat bezoekers hebt. Dan kan het voor anderen interessant zijn om op jouw platform te gaan bloggen. Bijvoorbeeld omdat ze zelf iets te ‘verkopen’ hebben wat aan jouw onderwerp is gerelateerd.
Met dit in het achterhoofd zou je ook zelf bloggers kunnen benaderen. Lukt het je om een bekende naam voor jouw blog te strikken, dan kan je dat veel extra bezoekers opleveren. De kans is namelijk groot dat jouw externe bloggers hun bijdragen op jouw blog via hun eigen (sociale) netwerk delen.
Externe bloggers of gastbloggers hoeven trouwens niet op regelmatige basis een artikel aan te leveren. Het kan ook al interessant zijn als ze een eenmalig verhaal willen delen.
Als je het bereik van jouw blog verder wilt vergroten kun je jezelf trouwens ook als gastblogger voor gerelateerde platforms aanbieden. Als je bijvoorbeeld een linkje naar jouw eigen blog of een grote website met een soortgelijk onderwerp kun krijgen, dan is dat van grote waarde. Niet alleen door de extra bezoekers die doorklikken naar jouw website, maar ook door de waarde die zo’n link in de ogen van Google heeft.
Toch een snelle route?
Heb je geen zin om helemaal vanaf scratch te beginnen? Dan is er mogelijk toch een snelle weg. En dat is investeren in ‘digitaal vastgoed’. Precies, ik heb het dan over het kopen van een blog of website. Als je een website koopt die al behoorlijk wat content bevat, dan hoef je niet helemaal bij het begin te beginnen. De website heeft als het goed is al bezoekers en links. Als je een website in jouw interessegebied koopt, kun je dus meteen van start.
Het is dan wel handig als de website die je koopt een WordPress-website is of anders een andere website die je gemakkelijk kunt onderhouden via een contentmanagementsysteem. Het kan namelijk een helse klus zijn om een oude html-website om te bouwen naar een moderne WordPress-website.
Toch snel geld online verdienen? (foto: Pixabay)
Dat wil overigens niet zeggen dat je alleen maar een mooie websites moet kopen. Het kan juist slim zijn om voor een relatief laag bedrag een oude en lelijke site te kopen en die met een nieuw WordPress-thema en wat frisse nieuwe content op te knappen. Dat heb ik zelf ook met een paar websites gedaan.
Hoe kom je aan digitaal vastgoed? Je kunt kijken welke websites worden aangeboden op speciale sites als SiteDeals.nl en WebsitesTeKoop.nl. Via deze websites heb ik zelf ook websites gekocht en verkocht. Er zijn ook nog verschillende internationale platforms, waar websites soms wel voor bedragen van meer dan een ton worden aangeboden.
💡Pro-tip: Wat zou jij doen met al die vrijheid en onafhankelijkheid die je krijgt als je aan de slag gaan met het verdienen van een online inkomen?
Het kan door het internet voor jou te laten werken. En het is niet slechts weggelegd voor de happy few.
Wil je serieus aan de slag met jouw online inkomen?
Alle lessen die ik de afgelopen 20 jaar heb geleerd over online marketing heb ik samengevat in één praktische cursus, die je leert een deel van je inkomen – of misschien wel je volledige inkomen – uit internet te halen.
Het mooiste van deze online cursus is – al zeg ik het zelf – dat je niet technisch hoeft te zijn om succes te hebben. Ik leg alles stapsgewijs en in gewonemensentaal uit.
Waar je op moet letten als je websites of blogs wilt kopen
Zijn er specifiek dingen waar je op moet letten als je een website of een blog wilt kopen om er geld mee te verdienen? Wel als je zo snel mogelijk succes wilt behalen met je digitale vastgoed. Zorg ervoor dat de website aan de volgende voorwaarden voldoet om een miskoop te voorkomen:
De website moet minimaal 12 maanden oud zijn
Er moeten minimaal 10.000 unieke bezoekers per maand komen
De helft daarvan moet uit zoekmachines komen (dat betekent dat de SEO redelijk op orde is)
De huidige eigenaar maakt nog niet gebruik van alle mogelijkheden om er geld mee te verdienen (bijvoorbeeld: er staan te weinig advertenties op of ze staan niet op de goede plek)
Maar de beste kans op een interessante deal heb je natuurlijk zonder andere kapers op de kust. Mijn pro-tip? Kom je een website tegen die al langere tijd niet is bijgehouden, maar die voor jou interessant zou zijn om voort te zetten? Dan kun je daar best eens een e-mail aan wijden. Er is namelijk een kans dat de eigenaar er best vanaf wil (tegen een goede prijs).
Een blog valt of staat met de nieuwe content die erop komt. Natuurlijk, het verkeer blijft wel toestromen als je even een paar dagen niets nieuws erop zet. Maar als je helemaal niets meer met je blog doet, dan droogt ook je verkeer uiteindelijk op en daarmee jouw inkomensstroom.
Dit kun je voor een deel opvangen door met anderen samen te werken en in het voren te werken. Als je dan eens op vakantie gaat, dan ligt je blog niet meteen twee weken stil. Bij WordPress kun je gemakkelijk inplannen wanneer nieuwe artikelen moeten verschijnen.
Toch moet je er rekening mee houden dat je bij een actief weblog altijd (lees: minimaal enkele keren per week) een vinger aan de pols moet houden. Als jouw blog populair is zul je ook regelmatig mail krijgen die je moet beantwoorden (misschien loop je anders wel een lucratieve deal mis!).
Op de camping met mijn laptop mijn blog bijhouden (gelukkig was het weer toch niet bijzonder goed!)
En het kan zomaar zijn dat je een foutje moet herstellen of – the horror – dat je website om wat voor reden dan ook plotseling offline is. Daarom zie je in de praktijk ook dat veel bloggers zelf op vakantie hun laptop meenemen om aan hun website te kunnen werken. Ik wil je niet afschrikken, maar het is goed om je dat te realiseren voordat je denkt dat je met bloggen onderuit kunt leunen om het geld binnen zien te stromen.
Over afbeeldingen
Een speciale vermelding wil ik nog even maken over het gebruik van afbeeldingen. Hiermee gaan veel beginnende bloggers de mist in. Het beste kun je voor jouw blog eigen foto’s of illustraties gebruiken. Dat voorkomt een hoop gedoe. Mocht je die niet hebben of niet willen maken, dan moet je rechtenvrije afbeeldingen gebruiken. Nou ja, dat hoeft natuurlijk niet, maar de meeste bloggers hebben er geen trek in om veel geld aan foto’s uit te geven als ze net een blog op willen starten.
Je vindt rechtenvrije foto’s bijvoorbeeld op speciale fotosites als Pexels en Pixabay. Ook via Flickr kun je zogenoemde ‘Creative Commons’-foto’s gebruiken. En ook Wikimedia is een goede bron van foto’s die je rechtenvrije en gratis kunt gebruiken, mits je de bron vermeldt. Kijk altijd goed wat je volgens de licentie moet doen. Meestal kun je volstaan met een vermelding van de fotograaf of de bron.
Wat je in ieder geval nooit moet doen is zomaar een beeld van Google Afbeeldingen plukken en dat op je blog publiceren. De meeste foto’s mag je niet zomaar gebruiken van de fotograaf. Er zijn zelfs speciale bureaus die het internet afspeuren naar websites die zonder toestemming foto’s gebruiken. Dat kan je al gauw een ‘naheffing’ van een paar honderd euro opleveren. Daar zit je niet op te wachten als je juist geld wilt verdienen met je blog.
Google heeft wel een handige functie voor als je rechtenvrije afbeeldingen zoekt. Daarvoor ga je binnen Google Afbeeldingen naar Tools en selecteer je ‘Gelabeld voor hergebruik (inclusief aanpassing)’. Je vindt nu afbeeldingen die je zonder problemen op je blog kunt gebruiken. Vaak zijn deze afbeeldingen trouwens ook van bovengenoemde sites afkomstig.
Zo vind je rechtenvrije afbeeldingen via Google (bron: Google)
Ten slotte
Ten slotte: vergeet niet om je blog aan te melden bij Search Console van Google (de voormalige Webmasterhulpprogramma’s). Met deze tool van Google kun je zien of er eventuele problemen zijn bij de indexering van je site. Ook kun je bijhouden op welke zoekwoorden je gevonden wordt (die informatie geeft Google Analytics of een ander webstatistiekenprogramma niet automatisch prijs) en op welke positie jouw site voor die zoekwoorden staat.
Met de informatie uit Search Console is het redelijk eenvoudig om je resultaten die op pagina 2 van Google staan te verbeteren door er betere titels en omschrijvingen voor te schrijven. Ik heb een speciaal blogartikel geschreven over hoe je dat doet.
Search Console waarschuwt je ook, mocht de spider van Google jouw website niet kunnen bereiken of als er andere problemen met je website zijn.
Het dashboard van Search Console is trouwens onlangs helemaal vernieuwd. SEO-goeroe Brian Dean heeft een complete gids geschreven waarin alles staat wat je over het nieuwe Search Console moet weten. Dat kan ik zelf niet beter, dus geef ik je hier gewoon de link.
Vertel me jouw tips om geld te verdienen met je blog
Dat waren ze, mijn tips om geld met je blog te verdienen. Je ziet het, het is een flink artikel van meer dan 4.500 woorden geworden. (Nog een tip: schrijf zelf ook monsterblogs!)
Deze geld-verdienen-met-bloggen-tips heb ik allemaal zelf geprobeerd, maar er zijn er uiteraard nog meer die ik nog niet heb getest. Heb je zelf nog tips die in dit artikel eigenlijk niet mogen ontbreken, geef hieronder dan jouw reactie door. Ik ben benieuwd!
💡Pro-tip: Wat zou jij doen met al die vrijheid en onafhankelijkheid die je krijgt als je aan de slag gaan met het verdienen van een online inkomen?
Het kan door het internet voor jou te laten werken. En het is niet slechts weggelegd voor de happy few.
Wil je serieus aan de slag met jouw online inkomen?
Alle lessen die ik de afgelopen 20 jaar heb geleerd over online marketing heb ik samengevat in één praktische cursus, die je leert een deel van je inkomen – of misschien wel je volledige inkomen – uit internet te halen.
Het mooiste van deze online cursus is – al zeg ik het zelf – dat je niet technisch hoeft te zijn om succes te hebben. Ik leg alles stapsgewijs en in gewonemensentaal uit.
💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.
💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.
Ik wist wel wat over dit onderwerp maar nog niet zoveel.
Bedankt voor de informatie.
Goede tips. Ik ben geen grote fan meer van adsense, affiliate programma’s leveren me veel meer op.
AdSense is wel een stabiele basis voor mij. Elke maand ongeveer dezelfde inkomsten. Affiliate is veel grilliger. Wat zijn jouw ervaringen hierin?