Bijgewerkt op 7 mei 2021
Vandaag wil ik je graag behoeden voor 15 websitefouten die je écht niet meer mag maken.
1. 10 werkdagen voor een reactie uittrekken
Ongelooflijk, maar waar. Een tijdje terug stuurde ik een reactie in via een website en kreeg ik dit ‘bedanktscherm’ te zien.

Binnen 10 werkdagen! Dit kan écht niet meer. Dus als het vandaag vrijdag 14 december is, dan mag ik blij zijn als ik op 2 januari een reactie in mijn mailbox heb? Het kán zelfs nog langer duren, want 10 dagen is slechts een streven. Zelfs voor papieren post is zo’n reactietermijn eigenlijk al niet acceptabel.
Ook als je een heel ambtelijke organisatie hebt, zou je binnen 24 tot 48 uur in ieder geval een korte reactie op een bericht moeten geven. Je kunt dan altijd aangeven dat je meer tijd nodig hebt om een antwoord op de vraag te formuleren.
2. ‘Welkom op onze website’
Het is waarschijnlijk vriendelijk bedoeld. Maar kom op, zeg! Een website is geen deurmat. Zorg ervoor dat de bezoeker zich welkom en gehoord voelt, zónder dat je met dit cliché hoeft te openen. Bedenk in plaats hiervan welk probleem je voor je bezoekers oplost en kom met een kop die daarop inspeelt. Zie ook: Gebruik nooit meer ‘Welkom op onze website’.

3. Verouderde contactinformatie
Ook dit is een klassieke fout. Je hebt een nieuw telefoonnummer of zelfs een nieuw adres, maar op je contactpagina staan verouderde gegevens. Ik kom het toch regelmatig tegen.
Vergeet ook niet je veranderde gegevens aan te passen bij de bedrijvensites waarop je website staat vermeld. Ja, da’s even wat werk. Maar klanten die moeite hebben om je te bereiken, dat is nog veel vervelender.
Een andere fout die je beslist niet meer mag maken is dat de contactinformatie in het geheel niet te vinden is. Omdat je bijvoorbeeld niet gebeld wilt worden of geen zin hebt in bezoek. Maar aangezien juist de eenvoudige beschikbaarheid van dit soort informatie een van de tekenen van een betrouwbare website is, is dat geen goed idee.
4. Geen focus
Websites willen vaak zo veel mogelijk bezoekers. Iedereen kan toch een potentiële klant zijn? Dat kan weliswaar, maar toch is het goed om een focusdoelgroep in je hoofd te hebben. Misschien zelfs een persona. Iemand die volgens jou representatief is voor je doelpubliek en die je persoonlijk aanschrijft.
Dit kan je helpen een persoonlijke en gerichte boodschap te formuleren in plaats van dat je in algemeenheden verzandt die eigenlijk niemand aanspreken. Als je je webteksten gefocust schrijft en ook de vormgeving van je website op je doelgroep hebt afgestemd, ligt een veel hogere conversie binnen handbereik.

5. Geen blog hebben
Anno nu nog geen blog hebben kan echt niet meer. Met een blog op je website kun je vragen beantwoorden van potentiële kopers van jouw product of dienst. Je gaat in op eventuele problemen of toepassingen. Een blog trekt de bezoekers naar je website die nog niet wisten dat ze jouw product of dienst nodig hebben. Met een blog kun je geld verdienen. Een blog is onmisbaar.
Maak dus niet de fout géén blog te hebben (of wel een blog maar dan met een laatste update in april 2013). Besteed bloggen uit als je er zelf de tijd niet voor hebt of er onvoldoende kaas van hebt gegeten.
6. Geen goede afbeeldingen gebruiken

Onder ‘geen goede afbeeldingen’ versta ik ook het gebrek aan afbeeldingen. Een website zonder afbeeldingen is namelijk als Sinterklaas zonder pepernoten. Dat kán gewoon niet.
Slechte afbeeldingen zijn ook clichéfoto’s zoals die vaak uit beeldbanken worden gehaald. Je weet wel: de man in pak met de laptop. En de klantenservicedame met haar witte tanden en haar headset.
Het beste zorg je voor je eigen foto’s of illustraties. Maar als dat te veel (tijd) kost, dan kun je in plaats daarvan ook naar minder clichématige beelden zoeken. Beelden die je eventueel aanpast aan je bedrijfskleuren, waar je elementen uit je logo in verwerkt of waar je iets anders mee doet om ze bij je website te laten passen.
Natuurlijk vergeet je niet je beelden allemaal van een goede titel en alt-teksten te voorzien.
7. Overoptimalisatie
Optimalisatie van je website is prima. Google stimuleert optimalisatie, zodat bezoekers je content goed kunnen vinden.
Maar optimalisatie kan ook doorslaan in overoptimalisatie. Zelfbenoemde SEO-experts zijn dan alle zicht op de klant verloren en proberen alleen maar hun pagina’s zo hoog mogelijk in Google te laten scoren. Het gevolg zijn onleesbare en non-informatieve teksten.

Veel van de SEO-trucs die enkele jaren geleden nog werkten, doen dat nu niet meer. Google is meegegroeid en is nu veel slimmer dan voorheen. De zoekgigant weet wanneer je goede content hebt geschreven en wanneer je content hebt geschreven die als enige doel heeft de zoekmachine te misleiden.
Doe dit soort dingen dus alsjeblieft niet meer.
8. Lange laadtijd
Weet je nog? Die tijd dat met je modem inbelde op het internet? Nostalgie. We hadden het er toen voor over om een website te bezoeken. Er waren er sowieso slechts een paar die de moeite van het bezoeken waard waren!
Maar nu gaan je klanten niet meer wachten tot jouw website geladen is. Je website moet snel zijn en soepel werken. Laadtijden van enkele seconden worden al niet meer geaccepteerd. Met één klik is je potentiële klant ten slotte weer terug bij de zoekresultaten om door te surfen naar die snelle website van je concurrent. Daar gaat je omzet…
9. Nog steeds niet voorbereid op mobiele bezoekers
Naast een lange laadtijd is het ook vervelend voor gebruikers als je website niet op het scherm van hun tablet of smartphone past. Dit kan ook écht niet meer. Slechts een minderheid van je bezoekers kijkt nog via een desktopcomputer op je website.
Met een website die niet responsief is (of anderszins niet is voorbereid op mobiele bezoekers) verlies je gegarandeerd bezoekers en dus ook mogelijke klanten. Naast een gebruikerservaring die verre van optimaal is, scoort je website ook minder goed in de ranking ten opzichte van je wél voorbereide websites van concurrenten.

10. Geen inzicht in statistieken
Echt waar, ik kom het nog steeds tegen. Ondernemers met een website maar zonder inzicht in de statistieken. Dan kun je dus nooit onderbouwde conclusies trekken om je content te verbeteren. Heb je nog geen inzicht in je statistieken, dan zorg je er maar beter voor dat je zo snel mogelijk toegang krijgt tot dat vergeten Google Analytics-account of dat je die statistieken aan je website toevoegt, als ze er nog niet op staan.

En niet wachten tot die nieuwe website er eindelijk komt met het installeren van je statistieken! Het is juist een goed idee om de oude website en de nieuwe website straks met elkaar te kunnen vergelijken. En dat kan niet als je geen historische data hebt.
11. Je merk verwaarlozen
Je website is niet alleen een vehikel om je product of dienst te verkopen. Als dat het enige doel is van je website, dan slaag je er nooit in om je te onderscheiden van de concurrentie.
Besteed dus aandacht aan je merk. Dat kan variëren van het bedenken van onderscheidend taalgebruik dat bij jouw merk past (je eigen brandvoice) tot het maken van specifieke illustraties of foto’s die jouw merk ondersteunen.
Wat maakt jouw onderneming uniek voor je klanten? Verwerk dat op een slimme manier in je website. Kijk gerust het kunstje af bij grootheden op het gebied van branding, zoals Apple, CoolBlue of Google. Maar maak er uiteraard wel een geheel eigen stijl van.
12. Slechte navigatie
Nietszeggende knoppen waar je eerst op moet klikken om te ontdekken wat de achterliggende pagina is. Een contactbutton die niet te vinden is. Een veelvoud aan menu’s waar je klanten geen wijs uit worden. Het komt allemaal nog veelvuldig voor, maar het zijn fouten die je eigenlijk niet meer mag maken. Vraag eens iemand om kritisch naar je website te kijken. Kan hij of zij makkelijk je contactgegevens vinden of een product bestellen?
13. Niet nagedacht over SEO
Ik zei het al bij punt 7. Optimalisatie is prima. Dat wordt door Google ook gestimuleerd. Als je niet overdrijft, kun je je website met slimme SEO (zoekmachineoptimalisatie) zichtbaarder maken in de zoekmachine.

Dat betekent dat je op z’n minst nagedacht moet hebben over SEO. Heb je vooraf zoekwoordonderzoek gedaan en daar je pagina’s op ingericht? Heb je gekeken naar synoniemen die de doelgroep eventueel gebruikt? Heb je een heldere navigatiestructuur en goede interne links naar de belangrijkste pagina’s? En niet in het minst: heb je uitstekende webteksten voor je site geschreven?
14. Je website gaat over producteigenschappen
Het is natuurlijk goed verklaarbaar. Je bent trots op je product of dienst, dus je wilt je potentiële klanten er graag alles over vertellen. Tot in de kleinste (technische) details. Maar de meeste van je klanten zijn helemaal niet geïnteresseerd in al die eigenschappen van jouw product of dienst. Ze willen alleen maar weten: lost dit mijn probleem op?
In plaats van te schrijven over producteigenschappen, zou je de vertaling moeten maken naar productvoordelen. Voordelen zijn eigenschappen vanuit het standpunt van de klant. Een oud en overbekend voorbeeld dat ik toch nog graag een keer laat zien omdat het het belang van voordelen voor de klant perfect illustreert is dit:

15. Geen call-to-action
Ik weet het. Ik verveel je zo onderhand met mijn gedram over die call-to-action. Tenzij dit het eerste artikel is dat je van mij leest. Maar toch. Dat gedram is niet zonder reden. Want ik kom het nog steeds te vaak tegen: een pagina op een website waarvan je na lezing denkt: oké, en nu?
Dat wil je niet. Je wilt je bezoekers sturen naar datgene wat ze op jouw website moeten doen. Een offerte aanvragen, een product bestellen, inschrijven voor je nieuwsbrief. Wat dan ook. Als je er niet of vraagt of duidelijk op wijst, gaat het niet gebeuren.
Bekijk de belangrijkste pagina’s van je website kritisch. Bevatten ze allemaal een call-to-action? En is die call-to-action duidelijk genoeg? Tip: gebruik gerust meerdere call-to-actions maar slechts één banaan op je pagina.

Jouw websitemissers?
Oké, dat waren de 15 websitefouten die je nu niet meer mag maken. Nu eerlijk zeggen: welke van deze fouten maak jij stiekem nog? Je hebt nog heel even om het aan te passen!
Weet je zelf nog grove websitefouten die in dit rijtje niet mogen ontbreken? Laat een reactie achter of stuur me een bericht als je meer wilt weten.
Beeld boven: Wikimedia.
Dank voor dit confronterende rijtje Tips, groet Leontien Vossen-de Handwerkmaatschappij- Ben me aan het voorbereiden op een website voor de Handwerkmaatcshappij
Goed om te horen, Leontien. Dit lijstje behoedt je alvast voor een aantal valkuilen. Maar laat je er vooral niet door weerhouden om gewoon te beginnen, want de grootste fout voor 2019 staat er niet tussen: helemaal geen website hebben!