Bijgewerkt op 7 mei 2021
Tien jaar geleden volstond het misschien nog een digitale folder online te zetten en die als website te presenteren. In 2015 kom je daar niet meer mee weg. Je wordt niet gevonden en als je al gevonden wordt, klikken je klanten meteen weg. Je website is de eerste indruk van jouw bedrijf en die moet uiteraard goed zijn. Is jouw website eigenlijk nog wel bij de tijd? In dit blogartikel geef ik je 10 dingen waaraan je een verouderde website herkent. Wees gewaarschuwd!
1. De website is niet responsief
Responsief of ‘responsive’ wil zeggen dat je website automatische meeschaalt naar verschillende schermgroottes. Zowel op grote beeldschermen als op kleine smartphoneschermen moet je website prettig te bezoeken en te navigeren zijn. Als dit niet werkt, is je website niet futureproof. Ook Google houdt steeds minder van niet-mobielvriendelijke websites. Logisch ook, aangezien bijna de helft van alle verkeer op websites nu van een mobiel apparaat komt.
2. De content bestaat uit afbeeldingen
Ze zijn er nog steeds. Echt waar. Websites waarin de tekst een plaatje is. Waar de hele pagina één grote afbeelding is. Niet alleen zijn deze teksten slechter leesbaar (doordat ze niet geschaald kunnen worden), maar ook kunnen zoekmachines niet lezen waar de inhoud over gaat. En wat doe je als je een paar woordjes aan wilt passen?
3. Het laatste blogbericht dateert van 2 jaar terug
Een blog- of nieuwssectie op je website is uitstekend. Vanzelfsprekend is er altijd wat over jouw business te vertellen. Maar als het laatste bericht uit 2013 is, is dat geen best teken. Bestaat jouw bedrijf nog wel? Gaan de zaken misschien slecht? Een blog verplicht je om je website up-to-date te houden. Ennuh, een copyrightregel met een jaartal van een paar jaar terug is ook een don’t.
4. Niet gekoppeld met sociale media
Sociale media zijn niet meer weg te denken. Niet uit de online wereld en voor sommigen zelfs niet uit hun leven. Je hoeft als bedrijf niet met alles wat te doen, maar een website die geen enkele koppeling heeft met een sociaal netwerk komt niet erg eigentijds over.
5. Skip intro
Een website met een intro in Flash of een andere animatie was je-van-het eind jaren negentig. Nu is het alleen maar irritant. Zorg ervoor dat je klanten meteen bij de informatie kunnen waarnaar ze op zoek zijn. Skip dat intro!
6. De call-to-action ontbreekt
Wat moeten bezoekers doen nadat ze jouw website hebben bezocht? Wil je dat ze contact opnemen, iets bestellen, zich inschrijven voor de nieuwsbrief, een offerte aanvragen? Wees duidelijk in wat je van je bezoekers verwacht en zorg voor een scherpe call-to-action. Bij voorkeur op elke pagina! Vergeet ook de homepage niet.
7. De vormgeving is niet meer actueel
Talrijke felle kleuren, een veelheid aan lettertypes, roterende iconen… Websites van een paar jaar oud voldoen niet meer aan de hedendaagse designmaatstaven. Als een website verouderd is, zie je dat aan de vormgeving. Web 2.0 bestond uit knoppen met diepte en veel spiegelingen, maar dit is inmiddels compleet achterhaald.
De actuele vormentaal bestaat uit grote foto’s, veel witruimte, grote koppen en een indeling die gemakkelijk geschaald kan worden naar verschillende schermresoluties. O ja, neem ook alsjeblieft afscheid van die gratis stockbeelden die iedereen al gebruikt.
8. Er gebeurt niks
De website is in feite nog steeds die digitale folder. Bezoekers kunnen niet reageren, kunnen niks doen, alleen maar teksten lezen en plaatjes kijken. Maak je website interactiever. Zorg voor filmmateriaal, een poll of een blog met jouw visie op het vak. En nodig je bezoekers uit te reageren.
9. Grote achtergrondafbeeldingen
Niet alleen zien grote afbeeldingen op de achtergrond er ouderwets uit, ze zorgen ook voor een slechtere leesbaarheid van je content én voor een tragere website. Niet meer doen, dus.
10. Te veel tekst
Eén grote lap tekst, zonder alinea-indeling en zonder tussenkopjes. Hoe leest dat? Precies, heel beroerd. Grote kans dat die bezoeker even doorklikt naar een concurrent die content wél serieus neemt.
Als één of meerdere van deze punten voorkomen, dan is het misschien tijd om actie te ondernemen. De gemiddelde levensduur van een website is slechts zo’n drie tot vijf jaar, daarna is vernieuwing noodzakelijk. Maar je website hoeft niet altijd compleet op de kop. Een paar gerichte aanpassingen kunnen ook veel doen. Bekijk hiervoor bijvoorbeeld het aanbod dat ik doe bij mijn Website Make-Over.
Hoe staat jouw website ervoor? Of wat vind jij echt niet meer kunnen in een website anno 2015? Laat het me weten in een reactie!