Web Analytics

Tekstschrijver: 9 veelgestelde vragen over het vak

Bijgewerkt op 12 mei 2022

In Google kun je vrij eenvoudig zien wat de meestgestelde vragen over het beroep van tekstschrijver zijn. Vandaag help ik je graag met een blogpost die heldere antwoorden op deze vragen geeft.

1. Wat is een tekstschrijver?

De allerbelangrijkste vraag om mee te beginnen: een tekstschrijver, wat is dat eigenlijk? Het antwoord is eigenlijk zo simpel dat je het zelf zou kunnen bedenken: iemand die teksten schrijft. Ja, dat zouden in principe ook liedjes kunnen zijn (denk aan de tekstschrijver van Marco Borsato…).

Maar meestal gaat het bij een tekstschrijver om journalistieke, informatieve of commerciële teksten. Teksten dus die in opdracht van een klant – zoals een website, een webshop of een ander bedrijf dat teksten nodig heeft – worden geschreven.

Zo heb je bijvoorbeeld:

  • Een tekstschrijver voor de teksten van je website.
  • Een tekstschrijver voor een brochure.
  • Een tekstschrijver voor een jaarverslag.
  • Een tekstschrijver voor een blogartikel.
  • Een tekstschrijver voor advertenties of een complete campagne.

Sommige tekstschrijvers doen het allemaal, andere tekstschrijvers hebben zich gespecialiseerd in één of meer tekstsoorten.

Er bestaan natuurlijk verschillende soorten tekstschrijvers (of copywriters, zoals ze ook weleens worden genoemd). Een blogartikel over de verschillende soorten copywriters die je tegen kunt komen heb ik eerder al geschreven.

Wat een tekstschrijver in ieder geval niet is, is een schrijver van boeken. Een romanschrijver of een thrillerschrijver noem je dus geen tekstschrijver, maar gewoon ‘schrijver’.

2. Waarom een tekstschrijver?

Mensen die deze vraag in Google invoeren willen kennelijk graag weten waarom je een tekstschrijver zou moeten inschakelen. Een logische vraag, want (bijna) iedereen kan toch schrijven?

Dat klopt. En toch wordt een tekstschrijver vaak ingeschakeld als er een bepaalde (hoge) verwachting is van de tekst. Voor een tekstschrijver is teksten schrijven namelijk zijn vak. Hij is er elke dag mee bezig. Waarschijnlijk dus meer dan jijzelf. Daarbij komt: hij kan het waarschijnlijk ook sneller dan jijzelf. Tenzij je zelf tekstschrijver bent, maar dan weet je wel waar ik het over heb 😉

Dan is er ook nog een goede kans dat een tekstschrijver een specialisme heeft. Bijvoorbeeld het schrijven van commerciële teksten die mensen moeten overtuigen iets te doen, ook wel copywriting genoemd.

Of tekstschrijvers die gespecialiseerd zijn in het vindbaar maken van je website in Google: de zogenoemde SEO-tekstschrijvers (hier kom ik verderop in dit artikel nog even terug).

Dus waarom een tekstschrijver? Omdat je een bepaalde tekstklus op de best mogelijke manier, in de kortst mogelijke tijd en met zo veel mogelijk succes wilt klaren.

3. Hoe werkt een tekstschrijver?

Ook een veelgestelde vraag een Google. Hoe een tekstschrijver werkt. Ik denk dat dat voor iedereen anders is.

Elke tekstschrijver heeft een bepaalde manier van werken die het beste bij hem of haar past.

De meeste tekstschrijvers zullen een telefoon, een laptop of een desktop en een paar favoriete programma’s of apps hebben.

Een tekstschrijver heeft niet bijzonder veel nodig om te kunnen werken. Het is een kenniswerker die vooral met zijn hoofd werkt. Als hij een laptop met Word of Pages of een andere tekstverwerker en een internetverbinding heeft, kan hij aan de slag.

Maar soms zal hij ook met een kladblok en een pen of met een notitie-app op zijn smartphone willen werken. Lees ook mijn artikel over de 10 gereedschappen die een tekstschrijver of copywriter nodig heeft.

Natuurlijk bestaat het werk van een tekstschrijver niet alleen uit schrijven. Hij gaat ook naar klanten toe om ze te interviewen of ze advies te geven over communicatie of zoekmachine-optimalisatie.

En vanzelfsprekend moet de tekstschrijver ook een administratie bijhouden, cursussen volgen en blogartikelen of vakliteratuur lezen om bij te blijven in zijn vak.

Zelf beschouw ik het schrijven van blogartikelen als deze trouwens ook tot een belangrijke taak van een tekstschrijver. Mijn blogartikelen helpen me nieuwe klanten te bereiken die mij anders nooit gevonden zouden hebben.

En ze helpen toekomstige collega’s hun weg te vinden in het vak.

4. Hoe word ik tekstschrijver?

Ah, nu wordt het interessant! Toekomstige collega’s die op internet zoeken hoe ze tekstschrijver kunnen worden!

Het goede nieuws is: je kunt vandaag nog tekstschrijver worden. Je hebt er geen speciale opleiding of een diploma voor nodig. Er is geen Hogeschool voor Tekstschrijvers.

Wat natuurlijk wél handig is, is ervaring als tekstschrijver. Als je meer ervaring hebt, lever je beter werk, krijg je betere klanten en krijg je meer betaald.

Dus hoe word je dan tekstschrijver? Je moet vooral veel teksten schrijven! Je begint gewoon voor vrienden of bekenden en bouwt zo langzaam je ervaring als tekstschrijver uit. Uiteraard kun je wél een opleiding of cursus copywriting volgen om beter te worden in het vak. Maar wees je ervan bewust dat je vooral beter wordt door te doen!

Als je al wat ervaring hebt opgedaan, kun je mogelijk een baan zoeken als beginnende tekstschrijver. Je kunt er mogelijk ook voor kiezen om eerst een stage te volgen waarbij je veel kunt tekstschrijven. Of je probeert ervaring op te doen met vrijwilligerswerk.

Als je serieus aan de slag wilt als freelance tekstschrijver, dan moet je je natuurlijk ook inschrijven als onderneming bij de Kamer van Koophandel. En dan moet je ook belasting betalen en btw rekenen over de facturen die je stuurt. Ja, ook dat hoort erbij als je tekstschrijver wilt worden.

Ik heb trouwens ook een uitgebreid artikel over dit onderwerp geschreven. Nou ja, de titel is eigenlijk ‘Hoe word je copywriter?‘, maar ongetwijfeld kun je hiervan ook leren hoe je tekstschrijver wordt.

5. Wat verdient een tekstschrijver?

Ja, je moet natuurlijk wel een beetje weten of het de moeite waard is, zo’n carrièreswitch naar het vak van tekstschrijver.

Wat een tekstschrijver verdient is sterk wisselend. Allereerst is het belangrijk of je in loondienst of als zelfstandig tekstschrijver werkt. In loondienst zul je als tekstschrijver meestal bij een reclame-, communicatiebureau of op een marketingafdeling werken.

Als je fulltime voor een baas werkt, verdien je zo tussen de 2.000 en de 3.500 euro bruto per maand, afhankelijk van je ervaring. Natuurlijk zijn er ook uitschieters naar boven en naar beneden, zoals in elk vak.

Je kunt ook voor jezelf werken. Veel tekstschrijvers zijn freelancers, nadat ze soms eerst een tijd in loondienst hebben gewerkt. Als freelance tekstschrijver kun je in potentie meer verdienen dan in loondienst, maar dan moet je wel de nodige ervaring hebben.

Als je jezelf als freelance tekstschrijver verhuurt, kun je jouw vergoeding op een paar verschillende manieren berekenen.

Uurtje-factuurtje

De meestvoorkomende manier is uurtje-factuurtje: voor elk uur dat je werkt, breng je jouw klanten een vast uurtarief in rekening. Uurtarieven voor tekstschrijvers liggen gemiddeld zo tussen de 50 en de 90 euro per uur. Ook weer afhankelijk van hoelang je al in het vak zit en wat je specialisatie is.

Een nadeel aan een uurtarief is dat je maar een beperkt aantal uren per dag, per week en per maand hebt (je moet ook nog slapen). En zo zit je al snel aan een maximum tarief dat je per maand kunt verdienen.

Prijs per woord

Soms rekenen tekstschrijvers ook met een prijs per woord. Dat kan nuttig zijn bij tekstopdrachten met grote volumes, maar over het algemeen gaat hier naar mijn mening een verkeerd signaal van uit.

Als je afrekent per woord, is het namelijk in het financiële belang van de tekstschrijver om zo veel mogelijk worden te schrijven. En dat kan nooit het doel zijn van een goede tekst.

Het gaat namelijk niet om het aantal woorden, maar om hoe ze met zorg achter elkaar zijn gezet. En wat dacht je van een slogan die uit slechts 3 woorden bestaat? Als hij hier dan 25 cent per woord voor zou krijgen, had de tekstschrijver slechts 75 cent verdiend!

Projectprijs

Nog een andere manier waarop een tekstschrijver zijn geld kan verdienen is door een projectprijs te berekenen. Zo weet een opdrachtgever vooraf precies wat een klus gaat kosten. Toch is zo’n projectprijs vaak ook weer een afgeleide van het ingeschatte aantal uren. Terwijl je misschien wel een tekst in een uurtje schrijft die de klant vele duizenden euro’s gaat opleveren! Is dat dan helemaal eerlijk?

Beter zou het zijn om een projectprijs op basis van toegevoegde waarde af te spreken. Maar daarvoor moet je wel weer heel goed weten wat die toegevoegde waarde die je als tekstschrijver levert precies is. En daarvoor heb je eerst weer behoorlijk wat ervaring nodig…

Wat je als tekstschrijver verdient hangt dus voor een groot deel af van hoe je zelf factureert. Hoe meer ervaring en hoe beter je referenties, hoe meer je kunt vragen. Als je voor een uitstekende service kiest en daar een navenant hoog tarief voor vraagt, kun je als freelance tekstschrijver een heel behoorlijk salaris verdienen.

6. Wat kost een tekstschrijver?

De tegenhanger van het vorige punt, bezien vanuit de potentiële opdrachtgever. Tussen de regels door heb je kunnen lezen dat de kosten voor een tekstschrijver nogal uiteen kunnen lopen.

Afhankelijk van de projectprijs, het uurtarief of de prijs per woord die de tekstschrijver rekent. Maar belangrijker voor de prijsbepaling is nog de ervaring die de tekstschrijver heeft.

Waar beginnende tekstschrijvers soms woordtarieven van enkele centen hanteren, zijn er ook professionele tekstschrijvers (die zich meestal copywriter noemen) die een uurtarief van meer dan 100 euro hanteren.

Is het eerste dan goedkoop en het laatste duur? Zo eenvoudig kun je dat niet zeggen. Want een tekstschrijver die enkele essentiële teksten op je website aanpast of schrijft, waardoor jouw omzet met 20% omhoog gaat en die een daar een factuur van enkele duizenden euro’s voor stuurt kan ‘een koopje’ zijn.

Terwijl die duizenden woorden voor je website die je voor een prikkie door een zogenaamde ‘goedkope tekstschrijver‘ hebt laten schrijven, niemand in beweging zetten. Wat is dan duur?

Qua uurtarieven moet je voor professionele tekstschrijvers rekenen op ongeveer 50 tot 90 euro per uur. Verreweg de meeste tekstschrijvers die een uurtarief rekenen, vind je binnen deze bandbreedte.

Maar vaak is het handiger om met een projectprijs te rekenen. Dan weet zowel de opdrachtgever als de tekstschrijver precies waar hij aan toe is.

7. Wat is een SEO-tekstschrijver?

De functie ‘SEO-tekstschrijver’, ik noemde het al even kort, kom je vaak tegen als je gaat googelen op het zoekwoord ’tekstschrijver’. Dit is een tekstschrijver die zich heeft gespecialiseerd in SEO: zoekmachine-optimalisatie.

SEO is het proces waarbij je jouw website organisch zo hoog mogelijk in de zoekmachines probeert te laten scoren op voor jou belangrijke zoekwoorden. Dus zonder daarvoor te hoeven adverteren met bijvoorbeeld Google Ads. En ja, iedereen wil hoog in Google staan, nietwaar?

Tot voor een paar jaar geleden paste een zelfbenoemde SEO-tekstschrijver slechts enkele slimme trucjes toe, waarmee jouw website sneller onder de aandacht van Google en andere zoekmachines kwam.

Maar Google en die andere zoekmachines zijn in de loop der tijd óók veel slimmer geworden. Zo komen steeds vaker daadwerkelijk de beste pagina’s voor een zoekopdracht hoog in de rankings, in plaats van de websites die trucjes hebben toegepast.

Betekent dat het einde voor de SEO-tekstschrijver? Nee, maar wel een verandering van zijn rol. De kwaliteiten van de tekstschrijver om een goed gestructureerd, interessant en leesbaar stuk te schrijven, zijn veel belangrijker geworden dan om zo veel mogelijk zoekwoorden in de teksten verwerken.

Om een tekst te schrijven die beantwoordt aan de zoekvraag van de gebruiker, voert een SEO-tekstschrijver standaard een zoekwoorden-onderzoek uit. Hieruit blijkt hoeveel zoekvolume er op een specifieke zoekterm zit en hoe zwaar de concurrentie is.

Teksten die interessant zijn voor mensen (omdat ze gelezen worden), zijn dat ook voor zoekmachines.

Overigens is een SEO-tekstschrijver hetzelfde als een SEO-copywriter.

8. Waarom tekstschrijver worden?

Ja, waarom zou je eigenlijk tekstschrijver worden? Die vraag kun je eigenlijk alleen voor jezelf beantwoorden. Maar ik heb hier wel een aantal veelvoorkomende redeneren voor je.

Je kunt tekstschrijver worden omdat je:

  • Als freelancer graag je eigen tijd in wilt delen.
  • Nieuwsgierig bent en van veel bedrijven, producten en diensten het naadje van de kous wilt weten.
  • Je ervan houdt om met mensen te spreken en hun drijfveren te weten te komen.
  • Graag en gemakkelijk schrijft.
  • Locatieonafhankelijk wilt gaan werken (bijvoorbeeld als digitale nomade).
  • Thuis wilt werken om bijvoorbeeld een betere balans tussen werk en privé wilt creëren.
  • Geld wilt verdienen met iets wat je gemakkelijk afgaat.
  • Niet eerst een diploma waarvoor je jaren moet studeren wilt behalen.
  • Steeds te horen krijgt dat het beroep van tekstschrijver jou op het lijf geschreven is.
  • Teksten als bijbaan zou willen schrijven.

En zo kun je nog wel een aantal meer redenen verzinnen. Gezien het aantal vragen dat online over tekstschrijven wordt gesteld, willen heel veel mensen om één of meer van deze redenen graag tekstschrijver worden.

Ik denk dat het belangrijk is dat je die redenen voor jezelf duidelijk hebt en dat je daarnaast voor jezelf uitzoekt wat jij aan meerwaarde tegenover al die andere tekstschrijvers hebt te bieden. En doorzettingsvermogen, natuurlijk. Dat heb je echt wel nodig wanneer je het als tekstschrijver wilt gaan maken.

Heb jij zelf een goede reden om tekstschrijver te worden die hier nog niet bij staat? Geef die dan even aan mij door!

9. Wat zijn de voordelen van een tekstschrijver?

De voordelen van een tekstschrijver liggen besloten in de vraag ‘Waarom een tekstschrijver?’ die ik onder punt 2 al heb beantwoord.

Voor de duidelijkheid som ik hier nog een paar van de meestgenoemde voordelen op:

  • Een tekstschrijver bespaart de klant tijd (hij hoeft zelf niet te schrijven).
  • De tekstschrijver schrijft de zaken waarschijnlijk beter op door zijn kennis van de verschillende tekstsoorten en hun doelen.
  • Door schrijfwerk uit te besteden aan een tekstschrijver, kun je je focussen op wat jij leuk vindt.
  • Als je schrijfwerk uitbesteedt, kun je je bedrijf sneller laten groeien.
  • Grote kans dat je met een (goede) tekstschrijver betere resultaten behaalt.
  • Een tekstschrijver schrijft vanuit in de klant in plaats vanuit het bedrijf.
  • Doordat je zelf veel over jouw bedrijf weet, kost het je te veel moeite om het belangrijke van het onbelangrijke te onderscheiden.

💡Pro-tip: wil je zelf tekstschrijver worden? De fijne kneepjes van het vak waarmee ook jij een goedbetaalde tekstschrijver kunt worden leer je in mijn Cursus Copywriting in 30 Dagen, nu tegen een heel voordelig tarief.

Meer vragen over het vak van tekstschrijver?

Heb je nog vragen over het vak van tekstschrijver die ik niet in deze FAQ heb beantwoord? Stel ze hieronder dan gerust, dan neem ik ze alsnog mee in het artikel. Ik hoor graag van je!

Beeld: AnswerThePublic.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties