Digital nomad worden, iets voor jou?

Laatste update: 15 september 2017 Gepubliceerd op: 15 september 2017

Een bestaan als freelancer is kiezen voor vrijheid. Maar het kan nóg vrijer: digital nomad worden. De digital nomad is ook een freelancer, maar hij werkt plaatsonafhankelijk. Je zou een freelancer die elke dag met de laptop onder z’n arm een ander koffietentje opzoekt een digital nomad kunnen noemen, maar meestal wordt er iets anders onder verstaan: over de wereld zwerven en modern kenniswerk leveren tegelijk.

Het uitzicht van je locatie-onafhankelijke werkplek

Het uitzicht van je locatie-onafhankelijke werkplek

Het roer om

De meeste mensen brengen hun leven tussen negen en vijf door als loonslaaf. Ze verkopen een groot deel van hun tijd aan een baas en moeten daarvoor hun vrijheid afstaan. Ondertussen dromen ze van de volgende vakantie waarin ze kunnen doen wat ze écht leuk vinden. Het kan ook anders. Je wordt freelancer. Of je zet nog een stap verder en je wordt digital nomad.

Wat is een digital nomad precies?

Een digital nomad is iemand die de wereld en andere culturen ontdekt en ondertussen werkt vanaf zijn of haar laptop. Het enige wat ze nodig hebben is een MacBook en een stabiele internetverbinding. Daarom zijn er steeds meer mogelijkheden over de hele wereld om aan de slag te gaan als digital nomad. Een populaire bestemming voor dergelijke ‘digitale zwervers’ is Thailand, vanwege de goede faciliteiten en de lage kosten voor levensonderhoud. Maar ook Maleisië, de Filippijnen, Indi, Dubai en Zuid-Amerika zijn populaire bestemmingen. Digital nomad in de westerse wereld zijn is lastig, vanwege de hoge kosten voor levensonderhoud in bijvoorbeeld Europa of Noord-Amerika.

Digital nomads zijn géén backpackers. Behalve dat ze reizen, doen ze vooral werk. Digitaal werk. Vandaar ook het woord ‘digital’ in nomads. Reizen en nieuwe culturen ontdekken is mooi, maar in je onderhoud voorzien staat voorop. Je spaargeld er in een halfjaar zo snel mogelijk doorheen knallen is als digitale nomade geen goed idee.

LEES OOK:  Ziek als freelancer? Zo ga je ermee om

Dat neemt niet weg dat je het er best van kunt nemen. Het klimaat is meestal goed, niemand heeft commentaar als je een biertje open trekt en als het werk gedaan is, stop je er gewoon mee. Je hebt je kostbare tijd tenslotte niet aan een baas verkocht.