Web Analytics

Digital nomad worden, iets voor jou?

Bijgewerkt op 8 januari 2020

Een bestaan als freelancer is kiezen voor vrijheid. Maar het kan nóg vrijer: digital nomad worden. De digital nomad is ook een freelancer, maar hij werkt plaatsonafhankelijk.

Je zou een freelancer die elke dag met de laptop onder z’n arm een ander koffietentje opzoekt een digital nomad kunnen noemen, maar meestal wordt er iets anders onder verstaan: over de wereld zwerven en modern kenniswerk leveren tegelijk.

Het roer om

De meeste mensen brengen hun leven tussen negen en vijf door als loonslaaf. Ze verkopen een groot deel van hun tijd aan een baas en moeten daarvoor hun vrijheid afstaan. Ondertussen dromen ze van de volgende vakantie waarin ze kunnen doen wat ze écht leuk vinden. Het kan ook anders. Je wordt freelancer. Of je zet nog een stap verder en je wordt digital nomad.

Wat is een digital nomad precies?

Een digital nomad is iemand die de wereld en andere culturen ontdekt en ondertussen werkt vanaf zijn of haar laptop. Het enige wat ze nodig hebben is een MacBook en een stabiele internetverbinding. Daarom zijn er steeds meer mogelijkheden over de hele wereld om aan de slag te gaan als digital nomad.

Een populaire bestemming voor dergelijke ‘digitale zwervers’ is Thailand, vanwege de goede faciliteiten en de lage kosten voor levensonderhoud. Maar ook Maleisië, de Filippijnen, Indi, Dubai en Zuid-Amerika zijn populaire bestemmingen. Digital nomad in de westerse wereld zijn is lastig, vanwege de hoge kosten voor levensonderhoud in bijvoorbeeld Europa of Noord-Amerika.

Digital nomads zijn géén backpackers. Behalve dat ze reizen, doen ze vooral werk. Digitaal werk. Vandaar ook het woord ‘digital’ in nomads. Reizen en nieuwe culturen ontdekken is mooi, maar in je onderhoud voorzien staat voorop. Je spaargeld er in een halfjaar zo snel mogelijk doorheen knallen is als digitale nomade geen goed idee.

Dat neemt niet weg dat je het er best van kunt nemen. Het klimaat is meestal goed, niemand heeft commentaar als je een biertje open trekt en als het werk gedaan is, stop je er gewoon mee. Je hebt je kostbare tijd tenslotte niet aan een baas verkocht.

Prototype van de digital nomad?
Prototype van de digital nomad?

Banen van de digitale nomad

Het komt trouwens wel voor dat mensen in loondienst zich ook digital nomad noemen. Ze werken dan in een baan waarmee ze niet op een kantoor hoeven te zijn en overal vandaan kunnen werken.

De meeste digitale nomaden zijn echter freelancers of (internet)ondernemers. Dit zijn de meestvoorkomende banen die er bij digital nomads horen:

Tekstschrijver/copywriterOnline ondernemer/internetondernemer
•   Grafisch ontwerper
•   Webontwikkelaar
•   SEO-specialist
•   Communicatie- of marketingspecialist
•   Reisjournalist
•   Fotograaf
•   Journalist

Wat moet je kunnen om digital nomad te zijn?

Naast dat je goed in je vak moet zijn, moet je uitstekend overweg kunnen met computers. Je bent namelijk vaak bezig met digitale vaardigheden: websites maken, bestanden uploaden en downloaden, je eigen online marketing verzorgen, je website updaten, je webshop runnen. Je moet de discipline hebben om een goede administratie te verzorgen en achter je geld aan te gaan.

Lekker plaatsonafhankelijk werken
Lekker plaatsonafhankelijk werken

Zelf digital nomad worden: hoe pak je het aan?

De eerste stap die je moet zetten als je digital nomad wilt worden, is dat je plaatsonafhankelijk werk hebt (en bij voorkeur ook al opdrachtgevers of een werkgever).

Misschien moet je een carrièreswitch maken of gewoon ontslag nemen en voor jezelf beginnen. Het zou kunnen dat je je moet laten bijscholen. Je bekwamen in een of meer van de bovenstaande beroepen vergroot je kansen om als digital nomad aan de slag te gaan aanzienlijk.

Is de digital nomad-lifestyle wat voor jou?

Natuurlijk heb je met een digital nomad-lifestyle ook om te gaan met problemen en tegenslagen. Je hebt meestal geen collega’s met wie je kunt sparren. Je maakt op reis wel makkelijker contact, maar de contacten die je hebt zijn ook oppervlakkiger. Kun je leven zonder goede vrienden en familie om je heen?

De toolset van de digital nomad
De toolset van de digital nomad

Je moet eraan denken dat je gezond eet en dat je ook regelmatig sport en ontspant. Als je een gezonde dosis relativeringsvermogen bezit en je snel en gemakkelijk aanpast aan nieuwe situaties, moet het lukken. Er zijn op de bekende plekken waar veel digital nomads uithangen trouwens ook speciale gemeenschappen waarin ervaringen en soms ook werk worden gedeeld.

Heb je een luizenleventje als digital nomad?

Veel mensen denken van wel. Een beetje in de hangmat aan een strand in Thailand hangen en af en toe wat rommelen op je laptop en het geld stroomt binnen. Was het maar zo’n feest! In eerste instantie is het keihard werken als digital nomad. Werkweken van 80 uur zijn geen uitzondering.

Je moet de discipline hebben om ook echt te werken. Daarnaast moet je flexibel zijn en goed hoofd- en bijzaken kunnen onderscheiden. Het leven in het buitenland is vaak minder voorspelbaar dan in Nederland en doelloos rondreizen kan je ook flink uitputten.

En behalve met een goed klimaat heb je ook vaak te maken met hoge temperaturen, waarbij het echt niet meer lekker werken is. Tenzij je een plek weet te vinden met airco en goede wifi (en bij voorkeur ook goede koffie).

Digital nomad: je kunt overal werken
Digital nomad: je kunt overal werken

Je kunt niet fysiek met klanten afspreken. Dat is een nadeel. Snel reageren op mails en Skype-afspraken plannen is een must, zodat het voor je klanten niet aanvoelt of je ook echt heel ver weg bent. Het lastige hierbij is dat je meestal te maken hebt met aanzienlijke tijdsverschillen. Je zult een manier moeten bedenken om hier adequaat mee om te gaan.

Maar uiteindelijk investeer je in je eigen onderneming en in je vrije bestaan als digital nomad en daardoor pak je door. Als je het lang genoeg kunt, krijg je vanzelf een bepaalde routine, vaste klanten en betere opdrachten, zodat je ook meer kunt genieten van de keuze die je hebt gemaakt voor vrijheid.

De werkplek van de digital nomad
De werkplek van de digital nomad

Lukt het niet?

Is de stap naar een bestaan als digital nomad toch wat te groot? Of valt het nomadenbestaan in den vreemde je zwaar? Dan kun je natuurlijk ook in Nederland of Vlaanderen proeven van vrijheid door plaatsonafhankelijk te werken. Als freelancer is dat meestal goed mogelijk.

Werken in bibliotheken, op flexplekken, in stations en in koffiebars geeft je ook veel gevoel van vrijheid. Misschien kun je zelfs wel wat extra (lang) op vakantie terwijl je je laptop meeneemt.

En zo niet, dan denk je dat mooie weer en die andere culturen er gewoon bij terwijl je de murw gebeukte loonslaven met hun grauwe gezichten aan je voorbij ziet trekken terwijl jij vrolijk van je cappuccino nipt.

Meer weten over de dagindeling en uitdagingen van een Nederlandse digital nomad? Hier lees je het verhaal van Romano Groenewoud van SEOgeek.

Digital nomad worden, is dat ook wat voor jou? Of ben je al een digital nomad? Laat hieronder jouw reactie achter of je ervaringen weten. Ik ben benieuwd!

Foto’s: Pexels en Pixabay.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] zelfs mensen die passieve inkomstenstromen hebben opgezet en nu over de wereld zwerven als digitale nomaden. Over vrijheid […]