Web Analytics

De verschillende soorten copywriters

Bijgewerkt op 10 februari 2023

Vandaag wil ik het eens hebben over de verschillende soorten copywriters. Huh? Een copywriter is toch gewoon een copywriter? Nou, nee. En voordat je een klus bij een copywriter neerlegt, wil je graag weten welke copywriter je eigenlijk nodig hebt. Een incompleet overzicht van de soorten copywriters die je zoal kunt tegenkomen, vind je daarom hieronder.

Copywriter-copywriter of tekstschrijver-copywriter?

Pardon? Betekent het woord ‘copywriter’ in gewoon Nederlands niet gewoon ’tekstschrijver’? Hoewel de vakgebieden ‘copywriting’ en ’tekstschrijver’ de laatste jaren zeker naar elkaar zijn toegegroeid, zit er vaak wel een verschil in mensen die zich tekstschrijver noemen en mensen die zich copywriter noemen. Het lijkt triviaal, maar het is niet voor niks dat mijn bijna 6 jaar oude artikel over het verschil tussen een tekstschrijver en een copywriter nog steeds tot de meest gelezen artikelen op mijn site behoort.

De niet-schrijvende copywriter

De categorie ’tekstschrijver’ bestaat over het algemeen uit copywriters die wél van schrijven houden. Anders hadden ze zich geen tekstschrijver genoemd. Maar in de categorie ‘copywriters’ vind je ook de copywriter die niet van schrijven houdt. Oké, hij doet nog wel wat koppen en een call-to-action, maar bodyteksten laat hij liever aan anderen over. Soms houdt zo’n copywriter meer van het bedenken van een concept of campagne, roept hij wat kreten en leunt hij daarna tevreden achterover. Ik geef trouwens geen waardeoordeel over de niet-schrijvende copywriter, maar het is goed om te weten dat je met zo’n copywriter te maken hebt, voordat je misschien andere verwachtingen hebt.

De creatieve copywriter

De creatieve copywriter werkt traditioneel gezien voor een reclamebureau, samen met een artdirector. Hij schrijft advertentiecopy en denkt reclameconcepten uit. Het vak van dergelijke copywriters is de laatste jaren sterk veranderd. Waar het vroeger vooral om printadvertenties, billboards en rtv-reclame ging, gaat het nu steeds meer over online communicatie. Een groot aantal creatieve copywriters heeft zichzelf daarom ook verder gespecialiseerd (als zzp’er of bij een gespecialiseerd bureau) in bijvoorbeeld online activatie of in virals. Creatieve copywriters lijken in het echt niet op Don Draper in Mad Men. Hoewel sommige dinosaurussen in de reclamewereld met weemoed aan het échte copywritersvak terugdenken.

De schrijvende copywriter

Dan zijn er uiteraard ook de copywriters die wél van schrijven houden. Ik reken mezelf bijvoorbeeld ook tot deze categorie. Dagelijks schrijf ik meerdere commerciële teksten, blogartikelen, SEO-teksten en werk ik ook nog eens aan een manuscript voor mezelf. Dat klopt, ik ben zo’n schrijver die ook al meerdere boeken heeft geschreven en die dus wel degelijk meters kan maken. Fictie, want ik hou van verhalen.

Net als veel andere copywriters, ben ik dus ook een verhalende copywriter, die je kan helpen met het opschrijven van het verhaal van jouw merk. De verhalende copywriter is een nadere specificatie van de schrijvende copywriter, maar behoeft geen aparte categorie. De schrijvende copywriter hoeft trouwens niet hetzelfde soort copywriter als de schrijvende tekstschrijver (wat dan wel weer een soort pleonasme is) te zijn. Maar dat heb ik al uitgelegd in het artikel met de verschillen tussen deze diersoorten.

De gemankeerde schrijver-copywriter

De gemankeerde schrijver (of gemankeerde dichter, nog erger) zou liever voor zichzelf schrijven, maar schrijft copy om geld te verdienen. Daar hoeft op zich niks mis mee te zijn, ware het niet dat hij zijn literaire aspiraties uit frustratie dan maar in het werk verwerkt. En hoewel copy ook leuk en prettig moet zijn om te lezen, is literaire kwaliteit of poëzie wel het laatste wat copy nodig heeft. Verwar deze copywriter trouwens niet met de schrijvende of verhalende copywriter. Die laatste heeft gewoon plezier in het samenbrengen van goede verkoopteksten in een goed verhaal.

De technische copywriter

Soms is een gespecialiseerde copywriter nodig. Bijvoorbeeld om een technisch proces in de diepte te kunnen beschrijven. De technische copywriter is meestal geen professionele copywriter, maar heeft een technische achtergrond. En heeft zich daarna bekwaamd in het schrijven erover. Voor specifieke opdrachten kan een technische copywriter de beste copywriter zijn die je kunt inhuren. Om technische verbeteringen aan de tekst door te voeren, zou je de teksten later nog door een andere copywriter kunnen laten nalezen en verfijnen.

De SEO-copywriter

Dit is de copywriter die zich heeft gespecialiseerd in zoekmachineoptimalisatie. Tot voor kort paste hij trucjes in z’n teksten toe waarmee je Google kon beïnvloeden. Maar Google is slimmer geworden, net als de SEO-copywriter. Dus deze soort moet nu meer moeite doen om zijn artikelen ook interessant te maken voor mensen. Met andere woorden: hij schrijft niet meer (alleen) voor zoekmachines, maar ook voor de bezoekers van de website. Worden zijn teksten niet gelezen, dan zullen ze uiteindelijk ook minder goed scoren. Net als de creatieve copywriter begeeft de SEO-copywriter zich in een vak dat een grote ontwikkeling heeft doorgemaakt en nog steeds doormaakt.

Eigenlijk moet elke copywriter die voor websites schrijft (en welke copywriter doet dat nu nog eigenlijk niet?) weten hoe hij zijn teksten zo structureert zodat mensen én zoekmachines weten waar ze over gaan. Elke goede copywriter weet dus in ieder geval ook de basis van SEO. Maar je hebt uiteraard nog steeds copywriters die er alleen maar teksten uit rammelen die voor ‘SEO-doeleinden’ zijn bedoeld. Teksten die vooral zoekwoorden en synoniemen herkauwen en daarnaast weinig extra’s te bieden hebben. Dergelijke teksten worden vaak verzorgd door de ‘goedkope copywriter’. Zie hieronder.

De goedkope copywriter

De goedkope copywriter is de copywriter die zijn eigen vak niet serieus neemt en prijzen hanteert van 3, 2 of zelfs 1 cent per woord. Dat verzin ik niet. Nou ja, van een vak kunnen we in dit geval niet spreken. Want ga maar na. Met een tarief van 3 cent per woord (laten we als voorbeeld de ‘duurdere’ goedkope copywriters nemen) en een productie van 500 woorden per uur (wat bizar veel is, als je teksten ook nog eens zonder fouten en samenhangend moeten zijn) verdien je maar liefst 15 euro per uur. Bruto.

Daar moet je belasting en verzekeringen en je pensioen van aftrekken, waardoor ongeveer de helft overblijft. 7,50 per uur. Als je 6 productieve uren per dag hebt en 5 dagen in de week kunt werken (wat vrijwel geen enkele zzp’er haalt, want je moet ook nog klanten bezoeken, reizen, acquireren en je administratie doen), dan kun je een inkomen op bijstandsniveau in theorie halen. De goedkope copywriter is over het algemeen dan ook helemaal geen copywriter, maar iemand die wat op een laptop ramt omdat hij op school zit en letterlijk een paar centen wil bijverdienen. Maar oké, ook voor de goedkope copywriter is een markt.

De artikelschrijvende copywriters

Sommige SEO-strategieën vereisen een grote hoeveelheid copy op een bepaald onderwerp. Die copy moet massaal op externe websites worden ingezet, met daarin links naar de website van de opdrachtgever. Deze artikelen moet snel af en mogen niet te veel kosten. Ze dienen vooral om een goed linkprofiel op te bouwen. Hoewel Google vaak waarschuwt dat een dergelijke strategie zich tegen je zou kunnen keren, is de markt hiervoor nog altijd groot.

Artikelen schrijven kan een goede manier zijn om je carrière als copywriter te starten, maar het is aan te bevelen om je ogen open te houden voor leuker en ook beter betaald werk. Als artikelschrijvende copywriter word je nauwelijks gelezen en bouw je geen geweldig portfolio op. Veel artikelschrijvende copywriters zijn daarom ook gewoon ‘goedkope copywriters’.

De grammatica-copywriter

De grammatica-copywriter denkt dat-ie een goede copywriter is omdat hij vroeger bij Nederlands altijd goede cijfers had. En omdat hij anderen vaak verbetert als ze iets zeggen of schrijven wat tegen ‘de regels’ is. De grammatica-copywriter denkt echt dat hij een goede copywriter is omdat hij altijd meteen de ‘taalfouten‘ uit een artikel, blog of advertentie haalt. Daarmee laat de grammatica-copywriter zien dat hij weliswaar punten scoort als taalnazi, maar zeker niet geschikt is als copywriter. Natuurlijk maakt een goede copywriter niet veel fouten, maar een goede klant weet ook dat er meer nodig is dan kennis over spelling en grammatica om een goede copywriter te kunnen zijn. Veel meer.

De allround-copywriter

Goed. Dan heb je nog de allround-copywriters die alles (zeggen te) kunnen. De allround-copywriter schrijft brochures, verzint campagnes, rammelt schijnbaar moeiteloos SEO-teksten in zijn MacBook en schudt blogartikelen uit z’n mouw. Hé, het lijkt wel of ik mezelf eveneens tot de categorie allround-copywriters kan rekenen. Nou, ja. Je lijkt dus in alle gevallen zonder problemen voor de allround-copywriter te kunnen kiezen. Misschien is dat ook wel zo. Maar het kan ook zijn dat deze copywriter zich nog nooit heeft durven specialiseren, uit angst om misschien opdrachten mis te lopen. De meeste experts zijn het erover eens dat je als copywriter een niche nodig hebt, waarin je beter bent dan je collega-copywriters. Meestal vloeit dit sterke punt voort uit je eerdere werkervaring als copywriter.

Soorten copywriters: welke ben of zoek jij?

Voilà, mijn overzichtje van verschillende soorten copywriters. Ben jij zelf een copywriter? Een type uit deze lijst of heb je zelf nog aanvullingen met andere typen copywriters? En als je voor jouw business een copywriter inhuurt, naar welke soort copywriter ben je dan op zoek? Ik hoor graag jouw mening!

Beeld: YouTube.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Leuk artikel! Ik denk dat je alle soorten copywriters wel hebt aangehaald! Ik ben de schrijvende copywriter :-).

Edward Hendriks

Leuk dat je reageert, Sonja! Veel succes met jouw werk.

Mylene Grootdorst

Ik mis de UX writer in dit overzicht.