Web Analytics

7 onmisbare voorwaarden voor een goed blog

Bijgewerkt op 26 maart 2021

Ik heb het al veel vaker gehad over de voordelen van bloggen. Als je blogt over interessante onderwerpen, zien je bezoekers jou als een deskundige in jouw vakgebied. Dat levert je niet alleen meer bezoekers op, maar ook meer potentiële klanten. En dat leidt uiteindelijk tot meer business. Maar wat zijn nu precies de eigenschappen voor een blog dat doet waarvoor het bedoeld is? Hier zijn 7 voorwaarden waaraan een succesvol blog zou moeten voldoen!

Je kunt dit artikel ook als video bekijken:

Het effect van bloggen

Dat bloggen zorgt voor succes, blijft niet alleen bij vage beweringen. Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van bloggen. In het klein heb ik zelf onderzoek gedaan naar de resultaten van een halfjaar bloggende resultaten van een jaar bloggen en de resultaten van 2 jaar bloggen.

Het Amerikaanse marketingplatform HubSpot heeft in het groot ook onderzoek gedaan. Uit de gegevens over 2014 blijkt het volgende:

  • Vijftien keer per maand bloggen levert maar liefst vijf keer zoveel bezoekers op
  • Als je twee keer zoveel gaat bloggen, levert dat ook twee keer zoveel leads op
  • In de B2B-markt krijgen ondernemingen wel tot 70% meer leads als ze één of twee keer per maand bloggen

Uit de cijfers van HubSpot blijkt ook dat bloggen zeker niet alleen is weggelegd voor bedrijven die rechtstreeks aan consumenten verkopen. Juist ook bedrijven die zaken doen met andere bedrijven (business-to-business) spinnen garen bij een goed blog.

Maar wat zijn nu eigenlijk de criteria voor een goed blog? Waar moet een goed blog aan voldoen? Wat is een goede structuur voor je blog?

Om je op weg te helpen heb ik hieronder nog een paar wat mij betreft onmisbare zaken op een rij gezet.

1. Een goed blog bevat duidelijke taal

Maak niet de fout om de dingen te ingewikkeld op te schrijven. Je weet niet altijd de precieze achtergrond van je bezoekers. Probeer je blog zo mogelijk dan ook vrij van jargon te schrijven. Natuurlijk hou je er ook rekening mee dat je blog van het beeldscherm wordt gelezen. Maak zinnen niet te lang en hou alinea’s kort. Schrijf zoals je spreekt.

2. Een goed blog heeft een goede structuur

Naast korte zinnen en korte alinea’s moet je ook over de rest van de structuur nadenken. Zorg voor heldere tussenkoppen en maak je verhaal scanbaar. Laat al in de eerste alinea weten waar het verhaal over gaat. Blogs hebben een duidelijk andere opbouw dan krantenartikelen of artikelen in tijdschriften. Ze beginnen vaak met de conclusie en wijden dan daarover uit.

Structuur van de perfecte blogpost
Structuur van de perfecte blogpost (bron: doyoucopy.nl)

3. Zorg voor beeldmateriaal

In verwijzingen op sociale media wordt vaak een afbeelding van een blogartikel getoond. Het is bewezen dat er meer wordt doorgeklikt naar blogs met een begeleidende afbeelding. Zorg ervoor dat je altijd minimaal één beeld bij je blog hebt.

Gebruik altijd afbeeldingen in je blogposts!

Heb je meer beelden om je verhaal te illustreren, dan is dat natuurlijk prima. Vaak zegt één foto of infographic (zie ook hierboven!) meer dan je in een hele lap tekst duidelijk kunt maken. En regelmatig hoef je niet eens tekst te gebruiken, maar kun je veel beter video inzetten. Het vertellen van verhalen met video is sowieso booming.

4. Een goed blog geeft antwoorden

Een goed blog beantwoordt vragen
Een goed blog beantwoordt vragen

Dit werkt op twee manieren. Allereerst: een goed blog gaat in op vragen die leven bij je potentiële klanten. Zij zijn niet per se op zoek naar jouw product of dienst, maar naar antwoorden op hun vragen of problemen. Als je die aan kunt stippen in jouw blog, als je jouw lezers iets kunt leren, dan zit je op de goede weg.

Maar een goed blog roept ook nieuwe vragen op, die je lezers als het goed is meteen onder het artikel kunnen stellen (of waarvoor ze jouw product of dienst nodig hebben!). Maak niet de fout door niet te reageren op die vragen of opmerkingen. Of door in het geheel niet de mogelijkheid tot reageren te bieden.

Een blog is geen blog zonder dat er interactiviteit is. Je moet dus nooit een artikel plaatsen en daarna niks meer van je laten horen. Zo kan een blog ook helpen om drempels weg te nemen en te laten zien dat er daadwerkelijk mensen achter jouw bedrijf of website zitten.

5. Een goed blog is actueel

Een blog dwingt je om de ontwikkelingen in je vakgebied nauwlettend in de gaten te houden. Als er zich iets belangrijks voordoet, moet jij daar als een van de eersten wat mee doen op jouw blog. Dat levert je niet alleen veel bezoekers op, maar houdt je ook scherp. Je bezoekers zullen je nog meer gaan zien als een expert in de branche waarin jouw bedrijf opereert. Check af en toe ook Google Trends om te zien wat er leeft op internet en hoe je dat aan jouw business kunt verbinden.

Gebruik de trends in Google als inspiratie
Gebruik de trends in Google als inspiratie (bron: Google Trends)

6. Een goed blog zegt iets over je bedrijf

Kernwaarden en missies en visies zijn mooi, maar ze blijven vaak holle frasen in statische teksten op de website. Een blog is een prima gelegenheid om die waarden en doelen om te zetten in concrete plannen en ideeën. Mensen lezen een blog ook om de mensen achter een bedrijf te leren kennen. Jouw visie over duurzaam ondernemen of over misstanden in een bepaalde branche kun je hierin op een natuurlijke wijze verwerken.

7. Zorg voor een perfecte kopregel

Nóg belangrijker dan een afbeelding bij je blog is een geweldige kopregel. Op sociale media zoals Facebook, LinkedIn of Twitter is dit dé trigger om door te klikken naar jouw artikel. Zie de kopregel dan ook als een advertentie op zich. Deze regel moet kort en krachtig zijn en de aandacht trekken. Wees niet bang om iets uit te lokken in je koppen. Maar verval natuurlijk niet in klikaas. Je moet die onweerstaanbare kop wel waar weten te maken in jouw artikel.

Jouw voorwaarden om te scoren met je blog?

Hoewel dit een aantal onmisbare voorwaarden voor een goed blog zijn, zijn natuurlijk veel meer kenmerken van een goed blog. Misschien weet je er zelf ook nog wel een paar.

Laat hieronder in een reactie weten waar een goed blog volgens jou aan moet voldoen en help anderen die hun blog aan het opbouwen zijn!

Foto’s: Pexels en Pixabay.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties