Bijgewerkt op 15 januari 2021
Als je een tekst schrijft, heb je in veel gevallen iets te verkopen. Dat is de essentie van copywriting. Ook al kopen je lezers niks van je, dan nog betalen ze je met hun tijd. En aangezien tijd hun kostbaarste bezit is, kun je er maar beter voor zorgen dat wat je schrijft overtuigend is. Hier zijn 9 tips om jouw eigen overtuigende tekst te schrijven.
1. Weet wat je verkoopt
Zonder dat je weet wat je precies verkoopt, gaat het nooit lukken om een overtuigende tekst te schrijven. Hoe makkelijk het ook lijkt, er zitten altijd meerdere aspecten aan een product of dienst.
Er zijn mogelijk meerdere redenen waarom mensen erin geïnteresseerd zijn. Of waarom ze juist hun twijfels hebben.
Het is van het grootste belang dat je alle ins en outs kent. Je bent in het voordeel als het je eigen product of dienst is, want dat weet je als het goed is precies welke problemen je oplost.
Als je als tekstschrijver of copywriter voor een klant werkt, zul je dus veel vragen moeten stellen om erachter te komen. Probeer altijd te achterhalen hoe de eigenschappen van het product of de dienst zich vertalen naar voordelen.
Dit is tegelijkertijd de basis voor alle copywriting: je moet de vertalen maken naar Het Grote Voordeel voor De Klant.
Onderschat dit nooit. Daarom is stap 2 ook zo belangrijk.
2. Besteed veel tijd aan onderzoek (en nog wat meer)
Maak niet de fout meteen te willen gaan schrijven, hoe verleidelijk dat ook is. Een van de belangrijkste vaardigheden van een goede copywriter is dat hij of zij in staat is research te doen.
Een veelgehoorde klacht bij het schrijven van teksten is: ‘Ik weet niet waar ik moet beginnen.’
Als je niet weet waar je moet beginnen, is dat bijna altijd omdat je nog niet genoeg onderzoek hebt gedaan.
Behalve alles over het product of de dienst die je verkoopt, moet je ook weten wie je doelgroep is, wat zij willen en wat hen drijft.
Een koper van een Tesla Model S heeft heel andere overwegingen bij het kopen van een auto dan een koper van een Skoda Fabia. Zo wil een koper van een Tesla graag gezien worden, is hij iemand die punten wil scoren doordat hij goed bezig is voor het klimaat en ziet hij zijn auto vooral als een statement. Een eigenaar van een Skoda Fabia heeft zijn keuze op veel rationelere gronden gemaakt: hij heeft een betrouwbaar en betaalbaar vervoermiddel nodig, geen statussymbool.
3. Maak er een goed verhaal van
Weet je wat je verkoopt, wie je doelgroep is en dat hun diepste angsten en verlangens zijn? Dan is het tijd om er een goed verhaal van te maken.
Daarvoor gebruik je de principes van storytelling, die al zo oud zijn als de mensheid zelf.
Als sinds je eigen vroegste jeugd luisterde je met grote ogen naar de verhalen van je vader, moeder, opa of oma. Sterke, enge of grappige verhalen die je verbeelding prikkelden.
Verhalen fascineren ons. Ze behoren tot de oudste sociale en culturele activiteiten die mensen ooit hebben ontplooit. Ze dienen om ons iets te leren, om ons tot elkaar te brengen en ons boven onszelf uit te laten stijgen.
Op hersenscans is de activiteit die verhalen in de gebieden van de cortex betrokken bij sociale en emotionele ontwikkeling duidelijk te zien.
Maak je tekst overtuigend door een vertellersperspectief te kiezen. Kies een held en laat hem zijn verhaal doen. Zorg voor een persoonlijke invalshoek. Vertel over mislukkingen en over de zoektocht. Werk naar een climax.
Leer van de romanschrijver of de thrillerschrijver.
Zo bouw je aan vertrouwen en verbinding met je lezer en laat je zien dat je zijn wereld begrijpt. Als je dit voelt tijdens het schrijven, voelt je lezer het ook tijdens het lezen.
Het voorkomt dat je op een erg verkoperige manier gaat schrijven.
4. Schrijf scanbaar
Het is (meestal) niet zo dat mensen niet van lezen houden, maar wel dat ze weinig tijd hebben en altijd op zoek zijn naar precies datgene wat hen vooruit kan helpen.
Als ze een tekst gevonden hebben die hen boeit, gaan ze hem echt wel lezen. Maar in de tussentijd is het jouw taak als schrijver om ervoor te zorgen dat ze die tekst ook vinden.
Ook binnen één artikel, advertentie, betoog, folder of wat dan ook. Zet alle zeilen bij om ervoor te zorgen dat datgene opvalt wat ze moeten zien.

Hiervoor heb je een breed palet aan mogelijkheden. Zo wissel je de lengte van je zinnen af, zorg je voor korte alinea’s met veel witruimte en schrijf je regelmatig aantrekkelijke tussenkoppen. En schrijf je tekst cursief of in vet.
Maak ook gebruik van lijstjes, kaders, citaten, beeldmateriaal, grafieken, links naar andere websites en alles wat je voor handen hebt om de tekst op te breken en die scanbaar te maken.
Het maakt je tekst leesbaarder én overtuigender.
5. Hou het simpel en in spreektaal
Een oude reclamewet dicteert: keep it simple. Vraag maar aan Don Draper.
Werk net zo lang aan je research én aan je tekst tot je het eenvoudig en in spreektaal op kunt schrijven. Lees wat je geschreven hardop voor om te horen hoe het klinkt.

Hoe eenvoudiger je boodschap, hoe beter het voordeel voor de klant voor het voetlicht komt.
En ja, om een tekst simpel op te schrijven heb je veel meer tijd nodig dan om het ingewikkeld op te schrijven.
6. Gebruik bronnen en voorbeelden
Overtuigend schrijven houdt ook in dat je veel voorbeelden gebruikt en bronnen aanhaalt die je verhaal ondersteunen.
Want jij kunt wel zeggen dat iets zo is, maar waarom zouden mensen jou geloven?
Dat is de reden dat testimonials zo goed werken. Je vertelt niet zelf over hoe goed je bent, maar je laat anderen dat doen. Veel overtuigender.

Heb je onafhankelijke tests die laten zien dat jouw product doet wat het belooft? Gebruik die dan.
7. Kies overtuigende woorden
Een overtuigende tekst schrijven betekent kiezen voor overtuigende woorden.
Met zorgvuldig gekozen woorden dring je direct binnen in het onderbewuste van je klant. Precies daar waar de aankoopbeslissingen plaatsvinden.
Enkele woorden zijn zo krachtig dat ik ze eerder al magische woorden noemde. Sommigen hebben het over power words.
Hoe dan ook, een goede copywriter weet deze woorden steeds slim in zijn teksten in te passen.
Enkele van de belangrijkste overtuigende woorden zijn:
- Jij/jou (de lezer direct aanspreken)
- Omdat (omdat we altijd het waarom van iets willen weten)
- Stel je eens voor dat… (wekt het verlangen op naar het resultaat)
- Gratis (wie houdt er niet van?)
- De als-dan-constructie (als je het even niet meer weet, is dit het belangrijkste wat je kunt doen…)

Wil je meer van deze woorden kunnen gebruiken? Op de website van Wouter Kleinsma vind je een uitgebreid overzicht van ‘powerwoorden‘.
8. Stip de bezwaren aan (en weerleg ze)
Mensen zijn van nature ook wantrouwig. Zeker als het op reclame aankomt. En ze sommige beloftes al honderden keren hebben gehoord.
In de researchfase van je schrijfwerk besteed je daarom ook uitgebreid aandacht aan de drempels die je potentiële klanten ervaren.
Speel advocaat van de duivel. Wat zijn de bezwaren die je lezers kunnen hebben?
Verwerk die bezwaren gewoon in je tekst. Zorg dat je er een antwoord op hebt. Hiermee laat je zien dat je de zorgen van je lezer begrijpt en ben je hem voor als hij een ‘uitvlucht’ zoekt.
9. Heb plezier tijdens het schrijven
Als laatste punt, maar zeker niet als onbelangrijkste punt: heb plezier in het schrijven. Als je plezier tijdens het schrijven van je tekst had, stroomt die positieve energie naar de lezer.
Hij of zij kan aan de hand van jouw tekst makkelijk achterhalen of je enthousiast bent of dat de tekst een ‘moetje’ was.
Een overtuigende tekst schrijf je dus zo
Zoals je in de stappen hierboven hebt kunnen lezen is overtuigend schrijven vooral een kwestie van goed onderzoek doen en weten waar je mee bezig bent.
- Datgene wat je verkoopt moet je door en door kennen.
- Je moet weten wie de doelgroep is voor wat je verkoopt en waarom.
- Zorg voor een goed verhaal met overtuigende voorbeelden en bewijzen.
- Je moet het aantrekkelijk kunnen opschrijven in spreektaal, met gebruik van krachtige persuasieve technieken.
- En ja, je maakt je tekst onweerstaanbaar als je er een beetje plezier bij het schrijven in hebt!
Wil je meer weten over hoe je persuasieve technieken effectief in kunt zetten? Lees dan ook mijn artikel over 10 tijdloze persuasieve technieken die elke copywriter moet kennen.
Beeld: Pixabay, Giphy.