Web Analytics

10 tijdloze persuasieve technieken die elke copywriter moet kennen

Bijgewerkt op 30 oktober 2020

Copywriting is persuasief tekstschrijven, daar heb ik het al vaker over gehad. Je schrijft copy met het doel iets gedaan te krijgen. Om anderen te overreden. Simpel gesteld wil je ze een aanbieding doen die ze niet kunnen weigeren, Godfather-stijl.

Natuurlijk moet het sowieso een goed aanbod zijn. Maar copywise zijn er een aantal persuasieve technieken die je toe kunt passen om je werk een stuk eenvoudiger te maken. De tien strategieën hieronder past elke succesvolle copywriter toe, simpelweg omdat ze werken.

1. Herhaling

De kracht van reclame is herhaling. De kracht van reclame is herhaling. De kracht van reclame is herhaling.

Het is een cliché, maar dat is het niet voor niets. Herhaling werkt. Iemand raakt pas overtuigd als je hem op verschillende manieren hetzelfde hebt verteld. Simpelweg vijf keer hetzelfde zeggen, werkt niet. Probeer in plaats daarvan verschillende insteken te kiezen:

  • Zeg direct wat je van een klant wilt
  • Geef een voorbeeld
  • Schets een verhaal
  • Kom met een quote van een autoriteit
  • Gebruik je argumenten nog eens in de samenvatting

2. Geef redenen

Kun je je de magische woorden in copywriting nog herinneren? Een van de woorden met de grootste magische aantrekkingskracht is ‘omdat’. Simpelweg omdat wij mensen graag een reden willen hebben voor alles wat we doen. Als je wilt dat mensen doen wat jij wilt dat ze doen, moet je ze redenen geven. Goede redenen.

3. Zorg voor samenhang

Zorg ervoor dat je verhaal aan alle kanten klopt. Je klanten willen een consistent verhaal, voordat ze iets kopen. Consistentie staat voor rationaliteit en integriteit. Inconsistentie daarentegen staat voor vluchtigheid en instabiliteit.

Je kunt deze samenhang gemakkelijk bereiken door je verkoopverhaal te beginnen met iets waar maar weinig mensen wat tegenin te brengen hebben. Maak dan je punt en geef ruim voldoende bewijs, terwijl je weer terugkeert bij het eerste punt waar je lezers al mee akkoord gingen. Kat in het bakkie!

4. Sociaal bewijs

Het is geen geheim dat een van de sterkste psychologische drijfveren het gedrag van anderen is. Heeft een Facebook-pagina veel likes? Dan zullen andere vanzelf volgen. Wordt een artikel gretig gekocht? Dan verkoopt het als vanzelf beter. Zijn ergens veel recensies over? Dat voert de interesse flink op.

Heb je de mogelijkheid om andere social proof te laten zien over jouw producten of diensten? Laat dat dan zeker niet na!

5. Gebruik vergelijkingen

Metaforen, vergelijkingen, analogieën. Ze maken je persuasieve teksten veel sterker. Als je een vergelijking kunt geven waarmee je potentiële kopers het al eens zijn, overtuigt dat een stuk makkelijker.

Vergelijk trouwens gerust appels met peren. Jouw product is misschien niet zo interessant in vergelijking met een soortgelijk product, maar wel in vergelijking met dat andere product dat je prospects nu gebruiken. Ga op zoek naar die vergelijkingen die jouw producten er zo gunstig mogelijk uit laten komen.

6. Schets het probleem

Als algemene persuasieve techniek doe je eerst het probleem uit de doeken waar je potentiële klanten mee kampen. Richt je echt op de pijnpunten die jouw doelgroep ervaart. Pas als je hier flink in uit hebt gepakt, kom je met jouw oplossing.

Zet gerust angst in. Angst is een bijzonder krachtig wapen in de strijd om de gunst van jouw klanten. Dit is niet sadistisch bedoeld. Het geeft juist jouw inlevingsvermogen aan. Je wilt jouw klanten laten zien dat je hun pijn voelt en hun problemen echt begrijpt.

7. Doe een voorspelling

Nog zo’n krachtige persuasieve techniek begint met de woorden: stel je eens voor dat… John Lennon schreef er een overbekend liedje over. Het geeft jouw lezer een blik op de toekomst. Een projectie op het mogelijke resultaat dat hij of zij bereikt met wat jij hem of haar kunt bieden.

8. Laat ze ergens bijhoren

Dit is zo’n krachtige psychologische techniek, dat het bijna valsspelen is. Geef je lezers de mogelijkheid ergens bij te horen terwijl je anderen uitsluit. De groep van gezondsheidsfreaks, van (semi-)professionele sporters, van hippe hipsters of van succesvolle zakenlui. Als je jouw doelgroep het idee van een stammenoorlog geeft en ze de mogelijkheid biedt om zich bij een exclusief clubje aan te sluiten, dan happen ze zonder twijfel toe.

9. Ga in tegen alle mogelijke bezwaren

Weet je waarom salespagina’s op internet altijd zo lang zijn? De copywriters die ze hebben geschreven weten dat ze moeten lullen om mensen om te lullen. Als iemand wat leest en dan denkt ‘ja, maar’, dan heb je verloren. Als je veel van jouw product of dienst weet, weet je ook wat de bezwaren tegen de aankoop ervan zijn. Pak die bezwaren direct aan in jouw persuasieve teksten.

Om een indruk te krijgen van wat mensen tegenhoudt iets aan te schaffen, kun je ook veel leren van eventuele reacties op jouw blogartikelen of op fora waar soortgelijke producten worden besproken. Kijk ook naar eventuele reacties op sociale media en snuffel rond bij de concurrentie. Jij kunt het beter!

10. De kracht van een verhaal

Het is niet voor niks dat storytelling zo’n vlucht heeft genomen. De grootste persuasieve techniek van allemaal is de kracht van verhalen. Een goed verhaal stelt mensen in staat om zichzelf te overtuigen. En daar kunnen maar weinig copywriting-strategieën tegenop.

de kracht van storytelling als persuasieve techniek

Storytelling kun je daarnaast heel goed gebruiken in combinatie met alle negen bovenstaande technieken. Doe er alles aan om de verhalen die je vertelt nóg beter te maken en je zult merken dat je een bijzonder overtuigende copywriter bent!

Een bewerking van een artikel op copyblogger.com, beeld: giphy.com, YouTube en Pixabay.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties