Web Analytics

Waarom kennis van copywriting handig is als je een roman schrijft

Bijgewerkt op 7 mei 2021

Ik ben copywriter. En ik ben auteur. Het staat op Wikipedia, dus dan is het waar. Gisteren is er een nieuw werk van mij gepubliceerd (Het meisje van toen, voorlopig alleen als e-book). Een mooie aanleiding om het nog eens te hebben over hoe kennis van copywriting ook helpt als je fictie wilt schrijven.

Het meisje van toen is dan wel geen roman, maar toch. Het is een novelle in het genre thriller van zo’n 35.000 woorden. Dat betekent dat een ervaren lezer het verhaal in 2 uurtjes uit heeft. Dat was precies ook mijn bedoeling bij het schrijven van dit verhaal.

1. Focus op de rode draad

Brengt me bij het eerste punt: de rode draad. Ik heb het verhaal beperkt tot één verhaallijn met weinig opsmuk. Wat is de boodschap die je wilt vertellen? Hoe kun je die zo kort mogelijk (maar wel interessant) houden? Als copywriter is het van levensbelang om de klant bij de les te houden. En dat is kennis die de romanschrijver goed kan gebruiken!

2. Maak het makkelijk leesbaar

Mensen lezen voor hun plezier. En steeds vaker als ze onderweg zijn of zich vervelen. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat het niet al te moeilijk is wat ze lezen. Ik heb mijn laatste werk zo eenvoudig leesbaar mogelijk gehouden. Korte zinnen, eenvoudige woorden. Je knalt er zo doorheen.

Mooie complimenten kreeg ik van enkele proeflezers:

Hendriks heeft een prettige schrijfstijl wat vlot leest.

Een lekker vlotte schrijfstijl in combinatie met wat functionele gruwelijkheden en een slimme plot. 

Het boek is heel makkelijk te lezen, de schrijver gebruikt makkelijke taal en korte zinnen.

3. Leer emotie gebruiken

Wij zijn emotionele wezens. Copywriters gebruiken emotie om lezers te converteren naar klanten. Fictieschrijvers gebruiken emotie om hun lezers mee te nemen in de avonturen van de personages.

4. Zorg voor een eigen stijl

Als copywriter ben je een ghostwriter voor merken. Het is jouw taak om ze een eigen stijl, een eigen toon mee te geven. Of om voort te borduren op de toon en stijl die het merk al heeft. Als schrijver moet je ook zorgen voor een eigen toon en stijl. Kopieer geen anderen, maar ga op zoek naar een stijl die bij jou past. Dan trek je uiteindelijk je eigen fans aan.

5. Schep beelden met de juiste woorden

Een goede copywriter gebruikt slechts enkele goedgekozen worden om een beeld te scheppen. Een goede schrijver doet het niet anders. Wees geen luie schrijver, maar kies je woorden met zorg.

6. Geef ze wat ze willen

Thrillerlezers willen ‘gethrilld’ worden. Lezers van romantische verhalen willen meegenomen worden in de romantiek. En lezers van literaire romans willen verleid worden met mooie taal. Kom tegemoet aan de wens van je lezers/klanten. Geef hun wat ze willen.

7. They judge a book by its cover

Dat begint natuurlijk al met een goed omslagbeeld en een goede titel. De cover moet de lezer aanspreken (de thrillerlezer in het geval van een thriller). En de titel moet intrigeren. Net als dat de kopregel of heading die de copywriter gebruikt moet aanmoedigen om te gaan lezen.

8. Laat ze verlangen naar meer

Als copywriter verleid je je publiek. Ze moeten na lezing van jouw copy méér willen. Op die knop klikken, zich inschrijven op die nieuwsbrief, een offerte opvragen, iets bestellen. Schrijvers laten hun lezers ook verlangen naar meer. Meer verhalen, meer woorden, meer vermaak. Zo bouwen ze aan hun oeuvre en aan hun personal brand.

9. Doe research

Wat je schrijft moet realistisch en geloofwaardig aanvoelen, ook al schrijf je over een dystopische toekomst vol moordlustige robots. Om een realistische en geloofwaardige stijl te bereiken, moet je research doen.

Dat betekent niet dat je een verhaal in Wikipedia-stijl moet schrijven (research moet zo ver mogelijk op de achtergrond als je ‘m kunt krijgen, zo weten we van Stephen King), maar wel dat je zoveel over het onderwerp weet dat je er goed over kunt vertellen. Onderzoek doen is essentieel voor zowel copywriters als schrijvers.

10. Wacht niet op inspiratie

Schrijven is 1% inspiratie en 99% transpiratie. Voor copywriting is dat al niet anders. Je kunt niet gaan zitten wachten op inspiratie. Je moet aan de slag. Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen om jezelf op gang te helpen. Bij mij werkt het schrijven van blogartikelen zoals deze altijd goed om in de schrijfflow te komen!

11. Bied waar voor het geld van je klanten

Mijn novelle kost € 2,99. Ik prijs ‘m aan als: een snoeiharde thriller voor de prijs van een cappuccino. Dat klinkt – zeker voor de thrillerlezer – als een goeie deal, nietwaar? En dat is het ook. Als copywriter is het je taak om de waarde van de producten en diensten die je aanprijst zo hoog mogelijk te laten lijken. In verhouding tot de prijs moet je product of dienst geweldig zijn.

12. Ook een schrijver moet zijn werk verkopen

Zonder lezers ben je nergens. Als copywriter niet, als schrijver niet. Daarom dan nu de call-to-action, een van de belangrijkste lessen over copywriting die je tot je kunt nemen.

Het meisje van toen - thriller

Bestel mijn nieuwe thriller Het meisje van toen direct bij een van de volgende verkooppunten. Voor je smartphone, je tablet of e-reader. Direct downloaden en lezen!

Gelezen? Dan hoor ik graag wat je ervan vond. Ook een recensie op één of meer van bovenstaande shops is altijd welkom.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties