Bijgewerkt op 30 oktober 2020
Iedereen weet dat wij mensen een beperkte concentratieboog hebben. Dat geeft niks. Die stelde ons in staat te vluchten voor gevaren, ons voor te planten met de juiste partner en onze huidige beschaving op te bouwen. Een korte aandachtscurve is heel menselijk.
We floreren niet op verveling. Maar dat betekent niet dat je er geen rekening mee hoeft te houden. Hou je teksten (zeker online) kort en to-the-point. Een bondige en heldere schrijfstijl is de sleutel tot succes. De deur uit met breedsprakigheid en luie woorden in je copy!
Luie woorden schrappen
Daarom vandaag een niet al te lange blogpost waarin ik je een aantal van de meest luie, luie woorden voorschotel. Het schrappen van deze woorden levert je in de meeste gevallen niet alleen betere webcopy op, je kunt de tips ook gebruiken als je een brief, een artikel, een boek of wat dan ook aan het schrijven (of redigeren) bent. Ik zeg niet dat je ze nooit mag gebruiken (ik doe het zelf ook), maar wel dat je twee keer na moet denken voordat je meteen naar deze te veel gebruikte woorden grijpt.
Heel / heel erg
Als je ergens het bijwoord ‘heel’ voor moet plaatsen, heb je waarschijnlijk niet het goede bijvoeglijk naamwoord gekozen. Het is een zwak woord. En als iets ‘heel erg’ is, omschrijf dan wat precies zo erg is.
Vreselijk / verschrikkelijk / afschuwelijk
Soms zijn ergens geen woorden voor en gebruik je één van bovenstaande uitdrukkingen. Wees je daar altijd van bewust. Niet alleen zijn het sleetse termen geworden, ze zijn ook niet precies genoeg. Het zijn aanduidingen voor iets wat je niet weet te specificeren.
Fantastisch / geweldig / heerlijk
Wat voor de negatieve kant geldt, geldt ook voor de positieve. Je kunt je blijven uitdrukken in superlatieven. Je kunt ook kiezen voor een term die preciezer is en meer overdraagt. Soms kost dat inderdaad wel wat meer woorden. Fictieschrijvers zijn bekend met de term ‘show, don’t tell‘.
Belangrijk / bijzonder
Nou, wat is er dan zo belangrijk of bijzonder?
Leuk / fijn / prettig / goed
Makkelijke woorden, inderdaad. Té makkelijk.
Verbazingwekkend
Is het echt verbazingwekkend? Of gebruik je er alleen maar dat woord voor?
Dingen / zaken
Je moet toch echt wat meer moeite doen als je het respect van je lezer wilt verdienen!
Bijzondere kwaliteit / innovatief / goede service (of varianten)
Dit soort termen lees ik vaak op websites. Ze zijn nietszeggend. Waaruit blijkt die kwaliteit? Hoezo innovatief? Kun je in plaats van ‘goede service’ ook iets concreets beloven?
Managementbullshitwoorden als cutting-edge, market-leading en state-of-the-art
Als je in deze termen moet vervallen weet de lezer al bijna zeker dat je product of dienst gebakken lucht is. Ze dienen om onkunde te verbloemen. Of wekken in ieder geval die suggestie.
Lege woorden
Het komt erop neer dat je – in plaats van je te laten gaan in superlatieven en clichés – precies beschrijft wat er nieuw of speciaal is en hoe je klanten daarvan profiteren. Innovativiteit en superioriteit zeggen niets zonder bewijzen. Lege woorden blijven leeg.
Wees geen luie schrijver
Iedere (amateur)schrijver weet: woorden hebben betekenissen. Woorden doen ertoe. Maar wanneer je onzorgvuldig met woorden omgaat, verliezen ze hun betekenis. Wees geen luie schrijver. Denk na over welke termen je gebruikt of juist niet. Durf te kiezen. Durf te schrappen. (Dit is trouwens ook de reden waarom het op z’n minst vreemd is om copywriters en tekstschrijvers per woord te betalen, maar daar kom ik een andere keer op terug.)
De juiste keuze maakt je argumenten sterker, je teksten spannender en overtuigender en het vak boeiender. Heb je moeite met het vermijden van clichés en luie woorden? Laat een ervaren copywriter dan eens naar jouw teksten kijken.
Welke luie woorden gebruik jij stiekem toch nog te vaak?
Foto: Leo Reynolds.