Bijgewerkt op 8 oktober 2022
Ik krijg deze vraag nog weleens: wat voor schrijfstijl moet een tekstschrijver of copywriter hanteren? En welke verschillende schrijfstijlen moet je eigenlijk beheersen? Tijd voor een blogje over dit onderwerp.
Wat is jouw schrijfstijl?
Iedereen heeft bepaalde schrijfstijl, ook tekstschrijvers die beweren in alle stijlen te kunnen schrijven. Natuurlijk kun je wat zakelijker, technischer of eenvoudiger schrijven als dat gewenst of vereist is. Dat is ook een must in het vak. En toch: je hebt een bepaalde stijl waarbij je floreert.
Die eigen stijl is waarschijnlijk de stijl waarin je jouw eigen webteksten en blogartikelen hebt geschreven. Een stijl waarin je makkelijk schrijft en die je goed ligt. De stijl die je in de loop van jaren ervaring als copyschrijver of tekstwriter hebt vervolmaakt en die dus heel natuurlijk en conversationeel overkomt.
Informeel/persoonlijk
Zo zou ik mijn schrijfstijl omschrijven als informeel, dichtbij, spreektalig. Ik spreek mijn lezers met ‘jij’ en ‘jou’ aan. Ik maak korte zinnen. Of ik wissel langere zinnen in ieder geval af met kortere zinnen. En ik formuleer zo veel mogelijk actief. Ik gebruik geen moeilijke woorden. En daarnaast hou ik ervan om veel (persoonlijke) voorbeelden te geven.
Voorbeeld van deze schrijfstijl
Je kunt de schmink er gewoon met water en zeep afspoelen. Wil je er zeker van zijn dat je huid ertegen kan? Test de schmink dan vooraf op een klein stukje huid. Spoel je huid af bij een allergische reactie en ga zo nodig naar je huisarts.
Formeel/zakelijk
Naast een informele stijl is er ook een formele, zakelijke stijl die je aan kunt houden. En die sommige schrijvers beter ligt. Bij een formele stijl kies je eerder voor ‘u’ en hou je wat meer afstand. Dat uit zich bijvoorbeeld in de lijdende vorm en in wat langere zinnen die minder frivoliteiten bevatten. Het is zogezegd allemaal vrij zakelijk.
Voorbeeld van deze schrijfstijl
Het product kan verwijderd worden met water en zeep. Eén uur voor het aanbrengen van de maquillage dient u het product te testen op een beperkt gedeelte van de huid. Verwijder het product onmiddellijk met water bij allergische reacties en raadpleeg een geneesheer.
Professioneel/informeel
Een zuivere zakelijke stijl zie je trouwens niet veel meer. Bedrijven willen eigenlijk allemaal dichter bij hun doelgroep staan en zelfs banken en verzekeraars kiezen er steeds meer voor hun publiek informeel te benaderen. Vaak kiezen ze voor een professionele en tegelijkertijd informele stijl. Dit is een stijl die mij ook prima past. Niet té hip, wel tutoyerend en op taalniveau B1.
Voorbeeld van deze schrijfstijl
Je kunt de schminkstift met water en zeep afspoelen. Het is handig om het product vooraf op een klein stukje huid te testen, om te controleren op allergische reacties. Wordt je huid rood of voel je irritatie? Verwijder de schmink dan direct en roep zo nodig de hulp in van een arts.
Vlot/hip/trendy
Ja, en dan is er nog de hippe schrijfstijl. Of de ‘flitsende stijl‘. Deze gaat nog een stapje verder dan de informele schrijfstijl, maar je moet er – naar mijn mening – wel mee oppassen. Zeker als je doelgroepen als kinderen of jongeren aan wilt spreken. De kans dat je de plank volledig misslaat is groot. En na elke zin een Engelstalige uitdrukking (‘Just for the sake of it!‘) gebruiken is ook niet helemaal mijn stiel.
Voorbeeld van deze schrijfstijl
Uitgeschminkt? Spoel die shit dan gewoon af met een beetje water en zeep. No worries! Het glijdt eraf als boter van een paling. I kid you not. Twijfel je of jouw poezelige skin er wel tegen kan? Check dat dan vooraf op een klein stukje huid. Smelt je weg of verander je in een bloeddorstige zombie? Skip die shit dan. Even afspoelen en je bent weer ready to go! Bij twijfel laat je de dokter er ff naar kijken, man.
Een vlotte stijl kan prima bij je merk passen, maar ga geen anderen napraten of geforceerd hip doen. Blijf dicht bij jezelf en hoe je als persoon praat. Uiteindelijk wil je vooral authentiek overkomen.
Vergeet niet het doel van je tekst
De schrijfstijl die je kiest moet je vervolgens nog in verschillende tekstsoorten kunnen gieten. Want een inspirerend blogartikel heeft een andere benadering nodig dan een wervende verkooppagina.
Zo kan je tekst informerend of motiverend zijn, wervend, verkoopgericht…
Maar welke schrijfstijl je ook hanteert, je moet als copywriter sowieso je persuasieve technieken beheersen.
The proof of the pudding…
…is in the eating. En dat geldt ook voor je schrijfstijl. Ik heb gemerkt dat ik mijn werk vaak verkoop op de schrijfstijl die ik op mijn eigen website aanhoud.
‘Je schrijfstijl sprak me aan,’ hoor ik dan. ‘Kun je voor ons ook blogartikelen / webteksten / advertenties in deze stijl schrijven?’ En dat doe ik dan vervolgens graag, natuurlijk.
Des te meer reden om je eigen artikelen in de stijl die het beste bij je past te schrijven!

Klanten aantrekken met een eigen (schrijf)stijl
De stijl die je het beste ligt hangt vaak samen met de branches waarvoor je het liefst schrijft. Als je net begint als copywriter, weet je nog niet precies waar je kwaliteiten liggen en moet je je eigen stijl nog weten te vinden.
Je moet ontdekken waar je goed in bent en waarin minder. Daarna kies je voor de projecten die je het beste liggen en waar je de meeste meerwaarde kunt bieden. Zodat je ook hogere tarieven kunt vragen.
Bij een professionele aanpak hoort niet alleen dat je je schrijfstijl aan kunt passen aan de huisstijl van je opdrachtgever, maar ook dat je ‘nee’ kunt zeggen tegen een opdracht die niet zo goed bij je past.
Uiteindelijk trek je zo meer klanten aan die je je goed liggen, verdien je beter en heb je meer plezier in je werk.

Wat écht belangrijk is
Daarmee komen we op wat écht belangrijk is: plezier hebben in wat je schrijft.
Natuurlijk is het handig als je wat kennis van zaken hebt en als je je stijl enigszins aan je klanten aan kunt passen. Maar je moet er steeds voor oppassen dat je niet blokkeert.
Omdat je je afvraagt of je een zin wel met ‘want’, ‘maar’ of ‘ik’ mag beginnen. Of omdat je bang bent dat je fouten maakt tegen de grammatica of spelling. Omdat je je afvraagt of het wel interessant genoeg is wat je schrijft. Of dat je schrijfstijl wel bij de klant past…
Als je ergens vlot en gemakkelijk over kunt schrijven en er ook nog eens plezier in hebt, merken je lezers (en je klanten) dat meteen. En dat is de beste schrijfstijl die je je kunt wensen.
Laat eventueel iemand die goed is in grammatica en spelling je teksten nakijken, zodat jij je zonder zorgen op de inhoud kunt richten.
Voor welke schrijfstijl ga jij? Wat past het beste bij jou als tekstschrijver of als klant? Laat hieronder je reactie achter!
Foto: Pixabay.