Bijgewerkt op 4 september 2020
Goed gelezen. ‘Mensen houden niet van lezen’ heb ik tussen aanhalingstekens gezet. Het is geen uitspraak van mij, maar een die je van tijd tot tijd voorbij ziet (of hoort) komen. Net als ‘mensen lezen niet’. Zelfs marketing- en communicatiemensen nemen de woorden in de mond. Je begrijpt uit deze inleiding al dat ik het er niet mee eens ben en ik zal je uitleggen waarom.
Oké, soms klopt het wel
Vaak wordt het argument ‘mensen lezen niet’ ingezet om te komen tot kortere teksten en meer beeld. Soms is dat daadwerkelijk een goed idee.
Als mensen op zoek zijn naar een oplossing voor een acuut probleem bijvoorbeeld. Hoe korter de teksten en hoe duidelijker de beelden dan zijn, des te beter. Als je met alleen plaatjes vertelt hoe je dat tv-meubel in elkaar zet, is dat natuurlijk perfect. En als de nood aan de man is, heb je geen tijd of concentratie om uitgebreide documentatie te lezen. Korte teksten volstaan zeker bij simpele en noodzakelijke producten die amper uitleg behoeven.
Maar ‘mensen houden niet van lezen’ wordt ook ingezet bij websites waarop mensen overtuigd moeten worden om iets te kopen. Op websites waar mensen geënthousiasmeerd moeten worden. Ja, zelfs op salespagina’s.
Plaatjes en korte teksten gaan je daar niet helpen. Je kunt er vanuit gaan dat mensen zich al (uitgebreid) hebben georiënteerd op het onderwerp, voordat ze op jouw website komen. Ze zijn geïnteresseerd en betrokken. Ze willen juist wél iets lezen. Wat jij moet doen, is inspelen op hun kernbehoefte, vertrouwen wekken en de deal sluiten. En ja, daarvoor heb je overtuigende copy nodig.
Begrijp me niet verkeerd
Natuurlijk is dit geen pleidooi om teksten langer te maken dan strikt noodzakelijk. Kort geleden schreef ik tenslotte al een blog met als titel ‘Korter is beter’. Dat klopt. Een goede tekst vertelt het verhaal in zo min mogelijk woorden. Een goede tekst gebruikt korte woorden, korte zinnen en opsommingstekens. En zorgt voor voldoende witruimte op het scherm of op papier. Dat zijn allemaal uitstekende tips om je tekst zo leesbaar mogelijk te krijgen.
En ja: lange tekstblokken zonder onderbrekingen, niet-scanbare teksten zonder tussenkoppen, onnodige instructies en koetjes en kalfjes moet je te allen tijde zien te vermijden.
‘Niemand heeft ooit een auto gekocht van een verkoper die al na één zin koffie ging drinken.’
Maar een goede overtuigende tekst bevat ook alle informatie die mensen moeten weten om een keuze te kunnen maken. Een goede tekst schrapt geen woorden, zinnen of alinea’s die er juist wél thuishoren. Een goede tekst zorgt ervoor dat mensen juist wél lezen in plaats van niet. Het spreekt voor zich dat de teksten lezenswaardig, prikkelend en scherp moeten zijn. Dat is het vakgebied van de professionele copywriter.
Soms moet je lullen
Niet alles is in bullets en oneliners te vatten. ‘Soms moet je lullen om mensen om te lullen.’ Deze uitspraak is ook niet van mij, maar van de grote copywriter Jaap Toorenaar die vele succesvolle campagnes en slogans op z’n naam heeft staan. Geloof je mij niet, geloof dan in ieder geval Jaap. Hij kan het weten.
Ik leen er nog eentje van Jaap: niemand heeft ooit een auto gekocht van een verkoper die al na één zin koffie ging drinken. Je koopt ook geen nieuwe laptop of mobiele telefoon zonder je te oriënteren op de reviews, ook als zien de plaatjes er nog zo mooi uit. En niemand kiest z’n vakantiebestemming uit op basis van alleen de foto’s op Pinterest of Instagram.
De beelden trekken weliswaar de aandacht, maar overtuigen uiteindelijk niet. Het zijn teksten (al dan niet gesproken) die mensen over de streep halen om iets te doen of iets te laten. Zeker wanneer er meer geld of meer emotie bij de producten of diensten komt kijken.
Google weet het
Google weet dit ook. Lange artikelen op internet zijn bijna altijd interessanter dan korte. Mensen blijven langer op de pagina, delen de tekst en geven vaker een reactie. Omdat langere content inhoudelijker is en omdat hij meer emotie oproept.
Webshops die veel hebben geïnvesteerd in de omschrijving van hun producten (naast goede foto’s uiteraard) verkopen beter. Salespagina’s met goed geschreven teksten die prettig lezen converteren veel beter.
Ja, mensen houden ervan over jouw producten en diensten te lezen op het moment dat ze best wat kosten en er best wat over te vertellen valt. Met een goed verhaal kun je eventuele bezwaren of tegenwerpingen over jouw product of dienst wegnemen.
Elke tekst moet in feite een complete salespitch zijn. Wanneer je alleen maar denkt in termen van ’mensen houden niet van lezen’, loop je heel van klanten en omzet mis.
Denk daar maar eens over na, de volgende keer dat je zegt dat mensen niet van lezen houden.
Dit zijn de feiten:
- Mensen houden van lezen als ze de informatie hebben gevonden waarnaar ze op zoek zijn.
- Mensen lezen ook als ze vermaakt willen worden, zelfs van het scherm van een computer of mobiele telefoon.
- Pagina’s die goed gestructureerd zijn worden veel beter gelezen.
- Long copy is vaak beter dan short copy omdat het de mogelijkheid biedt om vragen van je doelgroep te beantwoorden. Zeker op landingspagina’s en verkooppagina’s is dit een belangrijk argument. Landingspagina’s met long copy verslaan short copy-pagina’s 4 van de 5 keer.
Mensen houden niet van slechte teksten
Toch blijft de opvatting dat mensen niet zouden lezen een hardnekkige. Die komt volgens mij voort uit dat er zo veel onzin staat geschreven. Dat er zo veel slechte teksten zijn, waar mensen zich doorheen moeten worstelen. Dat vaak niet de moeite wordt genomen om een goede tekst te schrijven, omdat alles snel-sneller-snelst moet. Het klopt dat mensen er niet van houden om slecht geschreven content te lezen.
Dát was wat ik probeerde te zeggen in het artikel ‘Korter is beter’. Je hebt tijd nodig om je tekst te polijsten. Om die zo beknopt mogelijk te krijgen, terwijl toch alle informatie erin staat.
Het misverstand dat mensen niet van lezen zouden houden, duikt steeds weer op in mijn werk als freelance copywriter. Omdat de webdesigner in al z’n wijsheid heeft besloten dat er amper ruimte is voor één regel tekst. En je als copywriter dan degene bent die dit communicatieprobleem in de laatste fase van het traject op mag lossen.
Wil je dit in jouw business voorkomen, dan doe je er goed aan al in een vroegtijdig stadium met een copywriter te overleggen over de inhoud van de website. Kun je volstaan met enkele bullets? Prima. Of moet je op die pagina met jouw aanbod wél iets te lezen bieden? Ook goed, maar dan moet je daar uiteraard wel rekening mee houden.
Ik ben benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp. Geef hieronder een reactie. En vergeet niet dit artikel te delen als je het interessant vond.
Foto: Pexels.