Bijgewerkt op 7 mei 2021
Vroeger had je gedrukte advertenties met daarin de vermelding van de website van de adverteerder. De lezer van de advertentie kon dan op zijn computer naar internet om meer informatie over de aanbieding te lezen. Tegenwoordig klik je vanuit een social network, een bannercampagne, een Google Ads-campagne of de organische zoekresultaten direct door naar een landingspagina.
Maar hoe zorg je ervoor dat je je landingspagina zo maakt dat je bezoekers converteren naar klanten?
Wat is een landingspagina?
Landingspagina’s of landing pages zijn pagina’s die zijn ingericht om de potentieel geïnteresseerde bezoeker ‘op te vangen’ en te laten converteren naar één specifiek doel.
Dat doel is meestal een lezer ertoe te brengen een actie te voltooien. Voorbeelden van veel voorkomende acties de je met een goede landingspagina wil bereiken:
- Je e-maillijst laten groeien
- Een product of dienst verkopen
- Geld inzamelen
- Mensen zich laten inschrijven voor een cursus of evenement
Verschil tussen een landingspagina en een verkooppagina
De begrippen landingspagina en verkooppagina of salespagina worden wel door elkaar gebruikt, maar betekenen niet per se hetzelfde. Een landingspagina zorgt voor verkeer vanuit zoekmachines. Het doel kan informatief of transactioneel zijn.
De verkooppagina of salespage probeert altijd iets te verkopen. Dit kan een pagina zijn waarop je ‘belandt’ vanuit Google of een andere zoekmachines, maar de salespagina kan ook een pagina zijn die je bereikt vanuit een e-mail of een andere pagina op de website.
Waarom een landingspagina?
Het spreekt voor zich dat je je bezoekers in al deze gevallen liever niet naar je algemene homepage doorstuurt, maar ze direct bij de aanbieding of de inhoud waar het om gaat wilt hebben.
Je wilt je bezoekers tenslotte eerst nog even overtuigen en daarna in de ‘goede richting’ sturen. In het bijzonder geldt dit voor software of aanbod in de zakelijke dienstverlening.
Ook een homepage kán een landingspagina zijn, als deze duidelijk op één doel is ingericht. Nevendoelen moet je op een landingspagina zien te vermijden, aangezien deze de lezer alleen maar zullen verwarren.
Opbouw van de ideale landingspagina
Gelukkig is er veel bekend over hoe je landingspagina’s optimaliseert, zodat je de kans op conversie van je prospects in klanten zo groot mogelijk maakt.
Landingspagina’s bouw je op volgens het aloude, maar nog steeds relevante, AIDA-model. AIDA staat voor:
- Attention
- Interest
- Desire
- Action

Attention (aandacht): je probeert eerst de aandacht te trekken van geïnteresseerden. Dat kun je doen door een vraag te stellen, met een opvallend onderzoek te komen of de pijn die jouw potentiële klanten ervaren te benoemen.
Interest (belangstelling): stap 2 is dat je de belangstelling van de lezer wekt. Jij hebt een oplossing voor zijn ‘probleem’. Of je hebt iets anders interessants te bieden waar je klanten echt op zitten te wachten.
Desire (verlangen): de derde fase in het AIDA-model is dat je de belangstelling weet uit te smeren naar een verlangen. Je laat foto’s zien en je geeft aan hoe anderen baat hebben gehad bij jouw product of dienst. Jouw potentiële klant moet denken: dat wil ik ook!
Onderschat deze fase niet. Jouw klanten hebben alle informatie nodig om een beslissing te maken. En je hebt te maken met verschillende persona’s: de een beslist vooral op basis van plaatjes, de andere op een overtuigde tekst en een derde vooral op technische specificaties. Dit is de reden dat landingspagina’s vaak lange pagina’s zijn.
Action (actie): uiteindelijk moet je durven vragen om de koop. ‘Koop’ kan trouwens ook een tussenstap zijn, zoals het downloaden van een e-book of het aanvragen van een offerte. Deze stap is natuurlijk essentieel voor een goede conversie van je landingspagina. Breng het alsof je jouw klant helpt en je conversie zal met sprongen omhoog gaan.
In deze stap moet je vooral ook rekening houden met microcopy.
Structuur en vormgeving van de landingspagina

Bij een landingspagina is je enige doel conversie. Daarom doe je er goed aan de landingspagina zoveel mogelijk te ontdoen van onnodige vormgeving en elementen.
Meestal volstaat een goed geschreven en gestructureerde tekst met daaronder levensgroot de bestel-, aanvraag- of contactbutton (afhankelijk van de doelstelling van je landingspagina).
Op de landingspagina laat je verder geen andere producten of afleidingen zien, omdat je de bezoeker zo veel mogelijk in jouw funnel wilt loodsen.
De structuur van de landingspagina is bij ieder product of dienst anders, maar er is een globale structuur die je prima aan kunt houden.
- Scherpe kopregel met de pijn van de klant
- Subkop met de oplossing
- Het product of het eindresultaat afgebeeld in de hero-sectie
- Een duidelijke call-to-action
- Meer uitleg over de oplossing die je biedt en waarom mensen die nodig hebben
- Dieper ingaan op hoe jouw product of dienst de oplossing brengt
- Social proof en ervaringen van klanten
- Veelgestelde vragen (FAQ)
- Nogmaals de call-to-action
- De footer met essentiële links en bevestiging
Copywriting voor landingspagina’s
Nog meer dan ergens anders is de kwaliteit van je teksten op de landingspagina’s van het grootste belang voor een goede conversie. Maar hoe schrijf je goede landingspagina’s?
Het komt er hier echt op neer dat je jouw product of dienst moet zien te verkopen. Daarvoor moet je laten zien dat je de wereld van de klant begrijpt en dat jouw oplossing voor zijn probleem de beste is.
Wat je heel helder moet hebben is het volgende:
- Wie is jouw (ideale) klant?
- Wat is zijn grootste probleem?
- Waarom is jouw oplossing perfect?
- Wat is het bewijs dat je hiervoor hebt?
- Wat vinden anderen van jouw oplossing?
Deze informatie moet je op je landingspagina zien te verwerken, zonder dat je het doel uit het oog verliest. Een landingspagina is géén informatieve pagina, maar een pagina die erop is gericht om de verkoop te sluiten.
Die ‘verkoop’ kan er natuurlijk ook uit bestaan dat je de klant jou laat bellen, iets laat downloaden of zijn e-mailadres op laat geven.
Sociale bewijskracht
Een van de belangrijkste elementen op elke landingspagina waar je wat verkoopt is het gebruik van social proof (sociale bewijskracht) in de vorm van testimonials, ervaringen, beoordelingen of logo’s van bedrijven die jouw product of dienst gebruiken.
Cialdini omschreef dit al eens als een van de belangrijkste overtuigingsprincipes. Omdat wij mensen groepsdieren zijn willen we weten wat anderen ervan vinden. Daarbij geldt dat mensen met een zekere autoriteit een groter voorbeeld zijn dan onbekenden.
- Heb je de mogelijkheid om logo’s van bekende bedrijven op je pagina te vermelden?
- Heb je enthousiaste reacties van klanten?
- Of beoordelingen van een groot aantal klanten?
Vermeld deze prominent op je website om je boodschap overtuigender te maken.
Landingspagina’s maken met WordPress
Met de basisfunctionaliteit van WordPress kun je een eenvoudige landingspagina prima zelf maken.
Kijk maar eens naar de landingspagina’s voor mijn e-boek en mijn cursussen:
- Cursus Copywriting in 30 Dagen
- Cursus Webteksten Schrijven in 14 Dagen
- Online geld verdienen in 10 stappen
Deze pagina’s zijn gewoon met de block editor in WordPress gemaakt. Met die ‘nieuwe’ block editor kun je ook eenvoudige buttons in elke kleur maken die als call-to-action kunnen dienen.
Maar je kunt uiteraard ook specifieke plug-ins of software aanschaffen om je landingspagina’s mee op te bouwen. Bekende tools zijn bijvoorbeeld Thrive Themes, LeadPages en Elementor.
Met deze laatste plug-in voor WordPress bouw je in een handomdraai pagina’s met blokken, afbeeldingen en mooie knoppen.
Maar als ik heel eerlijk ben heeft een goede landingspagina veel meer te maken met de inhoud dan met de vorm. Als je net begint met het maken van een landingspagina, zou ik je dan ook aanraden om het eenvoudig te houden.
Landingspagina SEO
Je zou je landingspagina’s helemaal moeten optimaliseren voor zowel je bezoekers als de zoekmachines. Zorg dus voor een goede paginatitel, goede koppen (met semantische HTML, dus met H1- en H2-tags) en tekst die refereert aan de zoekopdracht en het product of de dienst die je aanbiedt.
De pagina moet op zichzelf ook goed geïndexeerd worden door zoekmachines, zodat je ook bezoekers uit de natuurlijke zoekresultaten van Google haalt. Dat scheelt je weer kosten voor een Google Ads-campagne!
Meer tips om de SEO van je landingspagina op orde te krijgen:
- Zet de pagina op een korte url met daarin het belangrijkste zoekwoord.
- Verwerk het zoekwoord in de titel van de pagina en in de bodytekst.
- Zorg voor een verleidelijke SEO-titel en een meta description.
- Gebruik langere teksten om de inhoud relevanter te maken.
- Zorg wel voor genoeg witruimte en maak korte alinea’s.
- Voeg afbeeldingen en video toe om je pagina interessanter te maken.
- Varieer je informatie met opsommingen, quotes en schema’s.
- Wees vriendelijk en behulpzaam: je adviseert je lezers over hun probleem.
- Hou de kwaliteit en de relevantie altijd hoog.
💡Pro-tip: nog meer SEO-tips nodig? Lees het blogartikel waarin ik de 20 belangrijkste voor je uitspel.
Voorbeelden van goede landingspagina’s
Wil je ter inspiratie en aantal voorbeelden van goede landingspagina’s zien? Oké, ik heb er hier een paar voor je verzameld.
Als voorbeeld geef ik je graag de Nederlandse homepage van Weight Watchers. Iedereen die op de site komt is sowieso al geïnteresseerd in afvallen. Op de landingspagina geeft WW dan ook direct social proof in de vorm van (bekende) Nederlands die hun kilo’s zijn kwijtgeraakt.
De call-to-action stuurt op het direct afnemen van een plan (je kunt al starten vanaf € 0!).

Wie kent ‘het leukste cadeau in het donker niet’? De Nationale Bioscoopbon gaat al decennialang mee. Je kunt ‘m zowel digitaal als fysiek via de website bestellen.
Omdat iedereen het product kent, kan de landingspagina simpel blijven. De klant wordt direct naar ‘bestellen’ gestuurd. Op de achtergrond zie je het resultaat van het product: plezier beleven in de bioscoop met een vriend(in).

De homepage van de bekende maaltijdboxenleverancier HelloFresh stuurt aan op het bekijken van de boxen. De call-to-action ‘bekijk onze boxen’ staat wel 5 keer op de pagina.
Ook de belangrijkste voordelen maakt HelloFresh direct duidelijk: we besparen je tijd en geld.

Meer voorbeelden en tips voor landingspagina’s zien?
Meer voorbeelden van landingspagina’s vind je in mijn handleiding ‘In 10 stappen naar de perfecte landingspagina’. Deze is beschikbaar als premium content in de Doyoucopy Academy.
Testen van landingspagina’s
Het is belangrijk om te testen welke landingspagina’s de hoogste conversie opleveren. Vaak is dat de landingspagina met de minste opsmuk. Maar in sommige branches en bij sommige producten kan het net weer even anders werken.
Soms willen klanten eerst meer beelden zien van het product dat je aanbiedt. Of ze willen meer bewijs zien voor jouw expertise.
Door de landingspagina op te nemen in de statistieken van de website, krijg je een goed inzicht in wat werkt en wat niet.
- Waar komen bezoekers vandaan?
- Hoelang blijven bezoekers op de pagina?
- Scrollen ze helemaal naar beneden?
- Klikken ze op de call-to-action buttons of gaan ze weer terug in hun browser?
- Bezoekers ze nog meer pagina’s en welke zijn dat dan?
Landingspagina’s strategisch inzetten
Een landingspagina is perfect als doelpagina voor elke online campagne. Maar ook als je geen campagne hebt lopen, kan het nuttig zijn verschillende landingspagina’s te hebben.
Deze dienen dan om bezoekers vanuit de zoekmachine door te sturen naar jouw diensten of producten.
Geoptimaliseerde landingspagina’s zullen – mits goed opgebouwd – goed scoren in de zoekmachines en de conversie van lezers in klanten verhogen.