Bijgewerkt op 3 juli 2020
Op veel verschillende manieren kan de samenwerking tussen een tekstschrijver en een vormgever het project maken… of breken. Vandaag geef ik je een paar tips over hoe je het maximale uit de belangrijkste samenwerking op de creatieve werkvloer haalt. Die tussen tekstschrijver en vormgever. Waar staat tekstschrijver kun je trouwens ook copywriter lezen. En waar staat vormgever kun je ook ontwerper of artdirector lezen.
1. Erken dat tekst net zo belangrijk is als vorm en andersom
De eerste stap op weg naar een goede samenwerking is het besef dat jullie je werk beiden belangrijk vinden. Tekst en vorm zijn allebei op hun eigen manier onmisbaar, maar werken het best samen. De tekstschrijver en de vormgever moeten in hun werk als gelijken optrekken.
2. Doe jouw deel van het werk
Van het concepten tot het beargumenteren van creatieve keuzes: de tekstschrijver en de vormgever moeten evenveel bijdragen aan het creatieve werk. Zelfs bij een project met veel beeld en maar weinig tekst, moet de tekstschrijver zijn verantwoordelijkheid nemen voor het concept, de lay-out en de interne of externe presentatie.
3. Spreek je ideeën over tekst én ontwerp uit
Dat je een tekstschrijver bent, wil niet zeggen dat je geen ideeën voor het ontwerp of de vormgeving kunt hebben. Sterker nog: je móet als tekstschrijver of copywriter ideeën hebben over hoe je het project visueel presenteert. Spreek die ideeën tijdens het concepten duidelijk uit. Als de artdirector of vormgever zijn werk op het scherm van zijn computer presenteert, kun je nog steeds ideeën of verbeteringen inbrengen. Zorg ervoor dat je ze wel met tact brengt. Je wilt niet overkomen als iemand die de vormgever vertelt hoe hij z’n werk moet doen.
4. Ga steeds terug naar de briefing
Een goede briefing is duidelijk, inspirerend en richtinggevend. Als de tekstschrijver en de ontwerper ideeën bedenken, moeten die steeds aan die briefing getoetst worden. Alles over je doelgroep staat in die briefing, net als het klantvoordeel dat je over moet zien te brengen. Ideeën staven aan de hand van de briefing kan ook meningsverschillen vlot trekken of richting geven aan de verdere uitwerking. Wees creatief, maar verlies de briefing nooit uit het oog.
5. Wees erop voorbereid dat je je teksten in het ontwerp moet wijzigen
Staat je tekst perfect in een Word-document? Gefeliciteerd, maar dat is natuurlijk niet het einddoel. Op het moment dat de vormgever de tekst in het ontwerp in laat lopen, is de kans groot dat er nog wat moet veranderen. Het is lastig om van tevoren een exacte inschatting van het aantal benodigde woorden te maken. Sommige koppen of afbrekingen werken mogelijk niet in het ontwerp. De tekstschrijver is er maar beter op voorbereid om flexibel te zijn en de tekst op het scherm van de ontwerper aan te passen.
6. Leer de beginselen van vormgeven
Het is ontzettend handig als de tekstschrijver de beginselen van het ontwerpvak beheerst. School jezelf bij over enkele basics van design, zoals balans, symmetrie, uitlijning en vooral: typografie. Als een tekstschrijver ergens een mening over moet hebben, is dat beslist over typografie. Deze fundamenten helpen de tekstschrijver om z’n samenwerking met de vormgever te verbeteren. Koop een goed boek over de basis en bestudeer wat je nog niet weet. Omgekeerd geldt dit advies natuurlijk ook voor vormgevers.
7. Zorg dat de neuzen dezelfde kant op staan
Ga samen met de vormgever of ontwerper nog eens door jullie creatieve werk heen. Het is belangrijk dat jullie het erover eens zijn, voordat je het intern (of extern) presenteert. De tekstschrijver moet ook goed kunnen zien hoe eventuele wijzigingen in het ontwerp effect hebben gehad op zijn teksten. Niets is zo erg voor een creatief als tijdens een presentatie te worden geconfronteerd met dingen die je zelf niet hebt gezien of die je niet goed vindt.
8. Geef de vormgever geen carte blanche om teksten te wijzigen
Er zijn vormgevers, ontwerpers en artdirectors die denken dat het niet uitmaakt als ze wat aan de tekst veranderen. Die zeggen dingen als: ‘Ik heb deze regel er even uitgehaald omdat er niet meer ruimte was.’ Of: ‘Ik heb de subkop weggelaten om het beeld meer aandacht te geven.’ Een groot probleem, dat je in de kiem moet zien te smoren.
Er zit natuurlijk geen kwade wil achter. De vormgever begrijpt gewoon niet altijd hoe zorgvuldig je de copy hebt samengesteld. Als dit jou als tekstschrijver overkomt, vraag de vormgever dan of je zelf tekstuele wijzigingen kunt maken. Laat hem of haar weten dat je altijd bereid bent mee te denken over hoe het opgelost kan worden.
Is het nodig om je punt te maken, dan kun je aanvoeren dat zelf nooit iets in het ontwerp zou veranderen zonder goedkeuring van de vormgever. En dat je dus ook niet zou willen dat de vormgever iets verandert in jouw teksten.

9. Neem de tekstsuggesties van je vormgever serieus
Net zoals de tekstschrijver een goed oog voor design ontwikkelt in zijn vak, zo ontwikkelt de vormgever een steeds beter gevoel voor tekst. Geeft je vormgever je suggesties voor de kopregel, tagline of pay-off? Neem die dan serieus. Je zult niet de eerste copywriter zijn die moet erkennen dat die belangrijke kopregel in je concept is bedacht door je artdirector. Een vormgever kan je met zijn suggesties en ideeën altijd op nieuwe gedachten en ideeën brengen.
Hoe werk jij samen met de vormgever?
Nu is het jouw beurt. Ik hoor graag welke tips jij als tekstschrijver hebt om met een vormgever samen te werken. Of, als je vormgever bent, welke tips je voor de tekstschrijver hebt. Laat het weten in een reactie hieronder!
Geïnspireerd door een artikel op filthyrichwriter.com, beeld: Facebookpagina CW versus AD.