Web Analytics

Waarom John Lennon een verdomd goede copywriter was

Bijgewerkt op 24 september 2020

Toen John Lennon ons vroeg om ons voor te stellen dat er geen hemel of hel was, geen landen, geen godsdienst of oorlog, gebruikte hij een effectieve persuasieve techniek. De kracht van verbeelding. Wat kunnen we leren van John Lennon, ofwel stel-je-voor-copywriting?

Stel-je-voor-copywriting

In een eerder blogartikel schreef ik al dat de stel-je-voor-constructie tot een van de magische woorden of zinsneden behoort die je in jouw teksten toe kunt passen.

Als adverteerder of copywriter kun je jouw publiek vragen om zich iets voor te stellen. Hoe het is om weer slank te zijn. Of hoe het zou voelen om een succesvol auteur te zijn. Het is een slimme achterdeur naar het brein. Want wij mensen houden ervan om te dromen. John Lennon wist het al lang: ‘You may say I’m a dreamer, but I’m not the only one.

Stel je voor-copywriting is in het Engels te herkennen aan zinsneden als imagine, discover of picture this in de eerste paragraaf van de tekst. In het Nederlands kun je letten op ‘stel je eens voor’, ‘ontdek’ of ‘bedenk eens hoe’.

Wek het verlangen op bij je klant

Op dat moment volgt de situatie die ontstaat ná het gebruik van het product of de dienst. Een situatie die je doelgroep graag zou willen bereiken. Een leven dat hem of haar ideaal lijkt. Bij John Lennon hield het daarna op, want hij verkocht muziek. Maar voor jou begint het dan pas: het is tijd om het over jouw product of de dienst te gaan hebben. Datgene wat leidt tot die geschetste droomwereld.

Je potentiële klant is klaar voor je verkoopverhaal, omdat hij of zij verlangt naar de uitkomst. Het brein is receptief voor het verkoopverhaal.

John Lennon is onmisbaar in online copy

Online is het gebruik van deze techniek nog veel belangrijker. Omdat je klant het product niet vast kan houden, niet kan voelen, niet kan ruiken. Goede foto’s en video’s kunnen helpen. Maar het is het appèl op het resultaat dat ze uiteindelijk overtuigt.

stel-je-voor-copywriting-john-lennonOefen op je John Lennon-copy

Reisorganisaties gebruiken het beeld van een parelwit strand en een azuurblauwe zee terwijl je nipt aan een pina colada al jaren. En ook autofabrikanten weten hier perfect op in te spelen (kippenvel tijdens het rijden, een groots en meeslepend leven leiden, opscheppen tegenover de buurman).

Je kunt deze techniek zelf oefenen door een zin te beginnen met ‘stel je eens voor’ en ‘m af te maken met een uitleg over hoe je lezer zich voelt door het bezit en het gebruik van het product.

Omdat het zo effectief is, gebruik ik het veelvuldig in mijn teksten. Zoals hier, in mijn blog over de nieuwe robotstofzuiger van Samsung.

Stel je voor-copywriting op de Nederlandse website van Samsung
Stel je voor-copywriting op de Nederlandse website van Samsung (bron: samsung.com)

Imagine…

Ter inspiratie en als ode aan John Lennon hier de vertaling van Imagine met Nederlandse ondertiteling.

Stel je voor

Stel je voor dat er geen hemel is
Het is gemakkelijk als je het probeert

Geen hel onder ons
Boven ons enkel lucht

Stel je voor dat iedereen
Leeft voor de dag van vandaag

Stel je voor dat er geen landen zijn
Dat is niet zo moeilijk om te doen

Niets om te moorden of om voor te sterven
En ook geen godsdienst

Stel je voor dat alle mensen
In vrede leefden

Je zou kunnen zeggen dat ik een dromer ben
Maar ik ben niet de enige

Ik hoop dat je je op een dag bij ons zal voegen
En dat de wereld in harmonie zal samenleven

Stel je voor dat niemand bezittingen heeft
Ik vraag me af of je dat kan

Geen behoefte tot hebzucht of geen honger

Een echte broederschap

Stel je voor dat alle mensen
De wereld samen deelden

Je zou kunnen zeggen dat ik een dromer ben
Maar ik ben niet de enige

Ik hoop dat je je op een dag bij ons zal voegen
En dat de wereld in harmonie zal samenleven

Foto: YouTube. Geïnspireerd op een artikel op Copyblogger.com.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties