Web Analytics

Yes! 10 slimme tips om je creativiteit te voeden

Bijgewerkt op 30 augustus 2019

Of je nu van nature een creatief type bent of niet, iedereen moet de creativiteit van zijn brein ten volle benutten. Dat is tenslotte wat ons onderscheidt van de dieren, nietwaar? 10 tips om die creatieve ideeën te laten stromen.

1. Geef jezelf genoeg tijd

Tijd voor creativiteit!

Creativiteit floreert bij tijd. Maar nu komt het probleem: we geven onszelf vaak te weinig tijd om goede oplossingen te bedenken. Of je nu zzp’er bent en je uren te laag inschat of dat je in loondienst werkt en binnen de geoffreerde uren moet blijven, je herkent het vast.

Ik snap het ook wel. Want tijd is geld. Maar tijd alleen zegt niets over kwaliteit. Dat is trouwens ook een reden waarom je jouw toegevoegde waarde als freelancer of zzp’er beter niet in uren kunt doorrekenen.

Maar dat terzijde. Wat je eigenlijk moet doen is tijd reserveren voor creativiteit. Ook als je denkt dat er dan te veel uren in je project gaan zitten. Het resultaat wordt er namelijk 100% beter van.

Of je nu voor jezelf of voor een baas werkt, je moet jezelf de kans geven research te doen en het probleem van verschillende kanten te bekijken. Ga in de schoenen van je klant staan. En in de schoenen van de klanten van je klant.

Natuurlijk moet er een deadline zijn. Zonder deadline ga je lummelen. Maar voorkom dat die deadline zo snel komt dat je brein een shortcut naar de ‘oplossing’ wil nemen.

2. Bed creativiteit in je werkende leven in

Verwerk creativiteit in je dagelijks werk

Naast de factor tijd, moet je creativiteit ook de ruimte geven binnen je werkende leven. Het is net zo belangrijk als de marketing voor een freelancer. Of de administratie.

Ik weet dat er bedrijven zijn die creativiteit heel serieus nemen. Die er eens in de zoveel tijd op uit trekken om een museum of tentoonstelling te bezichtigen. Of die hun personeel de ruimte geven om een deel van hun tijd aan eigen projecten en ideeën te besteden. Dat is heel goed.

Ook als je voor jezelf werkt, zou je hier tijd voor in moet ruimen. Reserveer tijd in de je agenda en ga de stad in om naar mensen te kijken. Bezoek een museum waar je nog nooit bent geweest. Ga buiten de deur lunchen om gesprekken aan de tafeltjes naast je af te luisteren. Trek de natuur in en verbaas je over het landschap.

3. Laat je creatieve brein ademen

Afleiding voor je creatieve brein

Iedereen die zijn creativiteit weleens nodig heeft in zijn werk (en wie is dat niet), herkent het wel: je kunt maar niet op frisse ideeën komen. Je blijft ronddraaien in hetzelfde cirkeltje.

Ga niet geforceerd creatief zitten doen als het op dat moment en op die plek niet lukt. Soms moet je even iets anders gaan doen, bijvoorbeeld aan een blogartikel schrijven om in de creatieve schrijfflow te komen.

Of juist even iets heel anders. Ga weg van de computer. Loop naar buiten voor een frisse neus en frisse blik. Ga even een spelletje tafelvoetbal doen of stort je in een brainstormsessie met collega’s.

Grote kans dat een beetje afleiding ervoor zorgt dat de creativiteit gaat stromen waar ze nodig is.

4. Maar weet ook: creativiteit is 99% transpiratie

1% inspiratie, 99% transpiratie

Creativiteit is niets zonder hard werken. Voed je met die 1% inspiratie, maar ga niet zitten wachten. Werk door vanuit de vonk.

Besteed tijd aan research en uitzoekwerk, probeer deelproblemen te tackelen en kijk of de oplossingen die je hebt bedacht werken.

Soms werkt iets niet. Soms maak je fouten. Dat geeft niet. Daar leer je van. Daar word je creatiever van.

Als je eenmaal getraind bent in creativiteit, kun je deze makkelijker aanwenden op momenten dat het nodig is. En dat is uiteindelijk ook waarvoor een opdrachtgever het jou vraagt, naast je specialisme op je vakgebied.

5. Vraag anderen om hun ideeën

Met teamwork wordt alles beter

Je hoeft het niet allemaal zelf te doen. Vraag je collega’s om hun ideeën, juist als ze minder goed in het project zitten of een heel andere rol in de organisatie hebben.

Ben je freelancer of zzp’er? Vraag dan vakgenoten (of huisgenoten!) om hun mening. Je zult merken dat je door hun ideeën nieuwe inzichten zult krijgen en dwarsverbanden gaat leggen.

6. Daag je brein uit

Daag je brein uit met een boek

Maak het jezelf niet te makkelijk! Van nature is de mens een gewoontedier. Maar door steeds de gebruikelijke routines te volgen, smoor je creativiteit in de kiem.

Neem dus eens een andere route naar je werk. Begin je dag met sporten in plaats van met e-mails lezen en doe die televisie uit en lees in plaats daarvan een goed boek! Zie ook de volgende tip.

En nog een extra tip voor als je schrijft of in de communicatie werlkt: dood de clichés.

7. Leer elke dag iets nieuws

Stuur jezelf regelmatig terug naar school

Je brein gaat snel in de routinemodus, maar houdt er stiekem van om nieuwe dingen te leren. Verdiep je in een vreemde taal, ga een instrument bespelen of een nieuwe sport leren.

8. Noteer je ingevingen

Schrijf het op!

Ik krijg zelf vaak ideeën tijdens mijn dagelijkse lunchwandeling. Maar ideeën kun je altijd en overal krijgen, zelfs ’s nachts. Schrijf ze op in een boekje of noteer ze in de notitie-app op je smartphone.

Op deze manier heb ik bijna al mijn blogartikelen bedacht. Ook veel ideeën voor klanten. En daarnaast 4 thrillers.

Als je op zoek bent naar inspiratie, kunt je altijd even door je eerdere ingevingen bladeren. Gegarandeerd een recept voor creativiteit.

De meest succesvolle ondernemers noteren doorlopend hun ideeën. Een voorbeeld:

9. Geef je brein (tijdig) rust

Ontspanning na inspanning

Neem op een werkdag regelmatig pauze en zorg ervoor dat je na je werkdag ontspant en uitrust. Van de meest succesvolle miljonairs ter wereld kun je dit leren:

Slaap verjongt je hersencellen. Geneest het lichaam. Vermindert angst. Je brein is tenslotte maar echt actief voor twee tot vijf uur per dag.

Na een drukke week met werk voor klanten, verdien je wat uren tijd voor jezelf. Na een paar weken een weekendje weg. Na een paar maanden misschien een vakantie. Jij ook! Onderschat dit niet.

Door uit te rusten, beloon je creativiteit en je harde werk. Met de juiste verhouding tussen werken en ontspannen, krijg je de beste creatieve ideeën.

10. Maak dingen af

Get Shit Done! (bron: Metal Marvels)

We geven vaak te snel op. We worden weer in beslag genomen door iets nieuws. Of we geloven er niet zo meer in. Onze aandacht verslapt. Je laten leiden door de waan van de dag is makkelijk. Iets afmaken is moeilijk.

Maar probeer het elke dag. Niets is zo inspirerend als iets waarvoor je hebt doorgezet en wat je hebt afgemaakt. En waarvan je weet dat al die anderen het allang hebben opgegeven.

De resultaten tellen bij elkaar op

Door meer ruimte te geven aan creativiteit, word je vanzelf creatiever. Probeer daarom eens de bovenstaande tips in je werkzame leven in te bedden. Je zult merken dat je er meer plezier in krijgt, naarmate je ze vaker toepast.

Het zit het bij jou? Hoeveel tijd maak je vrij voor creativiteit? Vind je dit belangrijk of ben je van mening dat succesvolle werknemers, freelancers en ondernemers dit niet nodig hebben?

Laat je mening horen in een reactie hieronder.

Beeld: Pixabay en Pexels.

💡Pro-tip: wil je op een snelle & makkelijke manier meer leren over de kracht van goede copywriting? Profiteer dan vandaag nog van deze aanbieding: Cursus Copywriting in 30 Dagen.

💡Pro-tip: over SEO en SEO-copywriting wordt heel erg moeilijk gedaan. Tijd om het makkelijk te maken. Want in de basis komt het neer op hoe je zo goed mogelijk antwoorden kunt formuleren op de vragen en problemen die potentiële klanten hebben. Ik presenteer je mijn eigen Cursus SEO-copywriting voor beginners.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties